Spitsendans Feyenoord bijna ten einde

Foto: Spitsendans Feyenoord bijna ten einde

Feyenoord won een belangrijke wedstrijd tegen Fortuna Sittard (2-0). De ploeg van Dick Advocaat dankte die overwinning (opnieuw) niet aan de spitsen. Berghuis was de grote man aan de kant van de Rotterdammers, waar Robert Bozenik weer eens een kans kreeg in de punt van de aanval. Dat leidde weer tot een oud probleem van de Rotterdammers. 

Feyenoord leek lange tijd zonder zorgen op weg te zijn naar een plek in de Europa League. De Rotterdammers kregen voor de interlandbreak echter een flinke reality-check van FC Emmen: de ploeg van Dick Advocaat gaf in de tweede helft een voorsprong weg tegen de laagvlieger en zag de concurrentie om Europa League-voetbal daardoor weer twee punten dichter bij komen. De wedstrijd tegen Fortuna Sittard was daarom van groot belang. De Rotterdammers kregen voorafgaand aan het duel opnieuw met een tegenslag te maken: spits Nicolai Jörgensen moest met een nieuwe blessure afhaken voor de wedstrijd tegen de Limburgers. Daardoor kreeg Robert Bozenik weer een kans in de punt van de aanval. 

Feyenoords spitsenstoelendans

De stoelendans van spitsen wordt langzamerhand een terugkerend fenomeen bij Feyenoord. De Rotterdammers hebben in de personen van Nicolai Jörgensen, Lucas Pratto en Robert Bozenik drie spitsen in de selectie. Geen van hen lijkt echter over de kwaliteiten te beschikken die Advocaat van zijn puntspeler vraagt. De afgelopen weken stond Bryan Linssen, die van origine linksbuiten is, in de punt van de aanval. De kleine buitenspeler deed dat de afgelopen weken niet eens zo slecht, maar toch koos Advocaat ervoor om een verandering door te voeren ten opzichte van de wedstrijd tegen FC Emmen. 

De keuze voor Bozenik legde de verhoudingen in het spitsenkorps van de Rotterdammers aardig weer. Aan het begin van het seizoen was de Slowaakse spits bezig aan een sterke opmars en zat hij, na een ijzersterke voorbereiding, zelfs tegen een basisplaats aan. Advocaat oordeelde echter na een paar weken dat Bozenik vooral een spits voor de toekomst was. Een langdurige enkelblessure, welke de spits opliep tijdens interlandverplichtingen met Slowakije, zorgde ervoor dat de spits geen kans kreeg om zijn trainer het tegendeel te bewijzen. 

Bozenik zat in de lappenmand en bij een speler zoals Jörgensen lijkt een blessure nooit ver weg. Advocaat wilde extra keuzes in de voorhoede, dus huurde Feyenoord Pratto van River Plate. De Argentijnse spits werd na twee duels echter alweer te licht bevonden door Advocaat. En als Jörgensen dan opnieuw in de lappenmand zit en je treft een tegenstander waarin je als aanvaller liever een sterke doelpuntenmaker hebt dan een dynamische spits, dan kom je al snel weer uit bij de Bozeniks en Pratto’s van deze wereld. 

In tegenstelling tot een paar maanden geleden was Bozenik tegen Fortuna Sittard wél goed genoeg om te starten. De 21-jarige Slowaakse spits was echter nog zoekende in de punt van de aanval. Sterker nog: het patroon dat we kennen van het Feyenoord onder Advocaat (lees: de spits staat op een onbewoond eiland en komt daardoor weinig in gevaarlijke posities) kwam weer ten tonele tijdens de wedstrijd tegen Fortuna Sittard. 

Robert Bozenik

Het zit Bozenik sowieso niet mee in Rotterdam. De 21-jarige spits werd vorig seizoen in de winterstop voor vier miljoen euro overgenomen van MSK Zilina. Ondanks zijn potentie en relatief hoge afkoopsom, heeft hij nog weinig vertrouwen gekregen van ]Advocaat. De Feyenoord-trainer noemde hem dus al eerder een spits voor de toekomst. Maar zelfs op het moment dat de hedendaagse spitsen van Feyenoord (Jörgensen en Pratto, red.) wekelijks een erbarmelijke vorm etaleerden, werd Bozenik weinig betrokken bij het eerste elftal van de Rotterdammers. Sinds zijn overgang (januari 2020) speelde de spits slechts 16 wedstrijden (623 minuten) voor de Stadionclub, met drie doelpunten en één assist als rendement. 


Het moest dan ook als een verlossing voelen voor Bozenik om zichzelf terug te vinden bij de eerste elf van Feyenoord. Tegen Fortuna lukte het Bozenik echter niet om het verschil te maken. De 21-jarige spits kreeg twee opgelegde kansen in de wedstrijd tegen de Limburgers, maar had in de beslissende fase niet de rust om de bal secuur af te werken. Daarmee bewees hij zijn club en vooral zichzelf geen goede dienst, helemaal niet omdat Linssen opnieuw tot scoren kwam in de Eredivisie. 

Bryan Linssen

Toch is het niet gek dat een type speler zoals Linssen op dit moment veel beter rendeert dan spitsen zoals Jörgensen, Bozenik en Pratto. Het spel dat Feyenoord probeert te spelen is de afgelopen weken al meerdere malen door de mangel gehaald. De denkwijze van Dick Advocaat zou verouderd zijn, het spel van de Rotterdammers is vaker niet dan wel om aan te zien en op het moment dat Feyenoord door de ondergrens zakt, resulteert dat vaak in grote problemen voor de ploeg van Advocaat. 

Een spits die geen doelpunten maakt is dan al snel de kop van jut. In het geval van Feyenoord is dat ook niet anders; Advocaat vroeg nadrukkelijk om een nieuwe spits in de winter. Die kreeg de ervaren oefenmeester ook, maar ook Pratto bleek niet de gedroomde Feyenoord-spits. Op dit moment heet deze Bryan Linssen en dat is niet omdat hij zo’n gelauwerde doelpuntenmaker is. Jörgensen, Pratto en ook Bozenik zijn fysiek sterk, kunnen een bal vasthouden en hebben ook in de lucht een grote meerwaarde. Er is echter wel één belangrijke voorwaarde verbonden aan het spelen met dit soort spelers: je moet hen vooral rond de zestien van de tegenstander aanspelen, anders heb je er vrij weinig aan.


Aangezien Feyenoord de tegenstander graag opvangt op eigen helft en gevaarlijk wordt uit een tegenaanval, is dat vrijwel nooit het geval. Daarom is het ook logisch dat Advocaat de afgelopen weken voor Linssen koos: de buitenspeler is constant in beweging, zwerft in de punt van de aanval en wijkt uit naar de flanken om zo ruimte te creëren voor het middenveld van de Rotterdammers, die het spel kunnen verleggen. 

Geen ‘spitsenteam’

Je kunt dus langzaam wel concluderen dat het team van Dick Advocaat geen elftal voor spitsen is. Dat Bozenik de kans kreeg van de ervaren oefenmeester was al een verrassing. Dat het Bozenik niet lukte om een blijvende indruk achter te laten is met het speelsysteem van de Rotterdammers in achterhoofd alles behalve opmerkelijk. Dat de Slowaakse spits de negentig minuten niet volmaakte, past perfect in de rode draad van het verhaal van de Feyenoord-spitsen dit seizoen. Desalniettemin was Advocaat tevreden over het optreden van de jonge Slowaak, al kon Bozenik volgens de ervaren oefenmeester nog beter. 

Dat ‘beter’ mag Bozenik volgend seizoen gaan bewijzen. Met Arne Slot krijgt de Slowaak dan een trainer die bewezen heeft graag met jonge voetballers te werken, een stuk aanvallender over voetbal denkt dan Advocaat en een trainer die niet vies is van een risico nemen. Voor Pratto en Jörgensen is het waarschijnlijk te laat, maar voor Bozenik begint zijn Feyenoord-lente aankomende zomer. De spits combineert de werklust die De Kuip-bezoekers graag zien met een doelpunteninstinct dat lang niet in Rotterdam-Zuid gespot is. En het gekke is: Advocaat heeft gelijk. Feyenoord heeft op dit moment dat type spits niet nodig. Ook als dat gebeurt, moet je tot aankomende zomer wachten op bruikbare ballen.

Wie staat er volgend seizoen in de spits bij Feyenoord?

  • Robert Bozenik
  • Lucas Pratto
  • Nicolai Jörgensen
  • Bryan Linssen
  • Nieuwe spits
554+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:08
0+
Kökcü sluit weer aan bij Benfica na verzoenend gesprek met Schmidt
16:47
50+
Van ‘t Schip schuldig aan blessure Brobbey? “Je weet dat het fout kan gaan”
16:26
13+
Geschorste Tonali krijgt te maken met nieuwe aanklacht
16:05
45+
Messi weet wanneer hij gaat stoppen: “Dan zal ik dat zeker doen”
15:12
1305+
‘Berghuis heeft bestemming al gekozen’
14:14
917+
‘Ajax is bang voor beslissing Alex Kroes’
14:00
95+
De indrukwekkende cijfers die Lasse Schöne bij Ajax neerzette
13:56
660+
Withete Koeman krijgt bericht van UEFA
13:52
1644+
‘Ramp voor Daley Blind: nóóit meer’
13:18
652+
Ajax krijgt nú al slecht Klassieker-nieuws
12:35
613+
John van ‘t Schip stopt ermee als Ajax-trainer
12:31
584+
Bizarre actie Dani Alves na ‘Depay-gerucht’
12:27
340+
‘Gigadrama voor Hélène Hendriks’
12:00
101+
Conditie Feyenoord voorkomt rampseizoen
11:50
148+
Vink waarschuwt Koeman: ‘Daar hebben we niet de spelers voor’
11:30
53+
‘Droomtransfer voor Huijsen in de maak’
11:15
220+
‘Ten Hag hengelt topverdediger binnen’
10:50
86+
Oranje-international droomt van terugkeer naar FC Groningen
10:30
35+
Cannavaro baalt van missen trainersklus: ‘Had het gratis gedaan’
10:15
107+
Mauro Jr. geniet van rol als publiekslieveling: ‘Dat is iets geweldigs’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie