Ajax verdient miljoenen aan ‘vetgemeste’ aanwinst

Foto: Ajax verdient miljoenen aan ‘vetgemeste’ aanwinst

Een paar weken geleden tekende Perr Schuurs een nieuwe verbintenis bij Ajax. De timing had niet slechter kunnen uitpakken: op het moment dat de 21-jarige centrale verdediger een handtekening zette onder een nieuw contract, verdween de Limburger uit het basiselftal. Een snelle terugkeer lijkt er niet in te zitten, dus waarom verlengde Ajax het contract van de talentvolle verdediger dan wel? 

Perr Schuurs beleeft dit voetbaljaar een seizoen van uitersten. Aan het begin van het seizoen was de Limburger eindelijk op de plek waarvoor hij het relatief rustige Sittard inwisselde voor het bruisende Amsterdam. De centrale verdediger wist Ajax-trainer Erik ten Hag eindelijk te overtuigen van zijn kwaliteiten en schopte het na een jaar meedraaien in Jong Ajax tot het basiselftal van de Amsterdammers. Het leek erop dat de Limburgse verdediger de wisselvalligheid van zijn eerste seizoen achter zich had gelaten en een meer meedogenloze verdediger was geworden. Het vertrouwen van Ten Hag deed de verdediger zichtbaar goed, waardoor het een extra zure situatie werd op het moment dat Schuurs zijn basisplek verloor aan Jürrien Timber. 

Perr Schuurs en Ajax

Wisselvalligheid blijft nog altijd troef voor Schuurs. De 21-jarige verdediger brak op piepjonge leeftijd door in de Keuken Kampioen Divisie. Op zeventienjarige leeftijd droeg hij al de aanvoerdersband van de Limburgse formatie, die ten tijden van de doorbraak van Schuurs nog een afdeling lager speelde dan Fortuna op dit moment doet. Het duurde niet lang voordat de gehele Nederlandse top achter de talentvolle verdediger aanzat. Uiteindelijk deed Fortuna in januari 2018 zaken met Ajax. De Limburgers toucheerden twee miljoen euro als afkoopsom voor Schuurs, die als onderdeel van die deal nog een half seizoen in Sittard zou blijven voetballen voordat hij in de voorbereiding van het seizoen 2018/2019 bij de Amsterdammers zou aansluiten.


Dat Schuurs in hét succesjaar van de Amsterdammers aansloot, was qua timing misschien niet het meest ideale moment. De Limburgse verdediger kreeg een jaar de tijd om te wennen aan zijn nieuwe omgeving en aan de hogere eisen die er werden gesteld in Amsterdam. Toch voelt het soms alsof de kansen van Schuurs in dat seizoen al aan diggelen geschoten werden. Ajax reikte tot de halve finale van de Champions League en daar had Matthijs de Ligt een groot aandeel in. De destijds aanvoerder van de Amsterdammers speelde door de halve finale in de Champions League een transfer naar Juventus voor elkaar. Bij Ajax knepen ze hun handen al fijn: de Amsterdammers haalden een megatransfersom binnen (75 miljoen euro, red.) én hadden een jaar daarvoor voor twee miljoen euro al een opvolger in huis gehaald. 

Dat Schuurs in beeld kwam bij het grote publiek op het moment dat De Ligt de deur van de Johan Cruijff ArenA achter zich dicht trok, is met de wijsheid van nu misschien wel het pijnlijkste moment geweest uit zijn carrière tot nu toe. Want op het moment dat je door een De Ligt-bril, en ja: dat doen we allemaal, naar Schuurs kijkt dan is er een heleboel aan te merken op het spel van de 21-jarige verdediger. Daardoor verlies je al snel uit het oog dat de Limburger zich stormachtig heeft ontwikkelt sinds het moment dat hij bij Ajax kwam. Dat de Amsterdammers hem daarvoor al wel beloonden met een nieuw contract, laat zien dat er intern in ieder geval genoeg waardering is voor de stappen die Schuurs zet. Zien de Amsterdammers dan écht toekomst in de verdediger, of ligt er een andere reden te gronden aan het nieuwe contract van Schuurs? 

Het grootste handelshuis van Amsterdam

Op het moment dat je de keuzes van Ten Hag in de verdediging de afgelopen weken op een rij zet, komt daar een eenduidig antwoord uit. De hoofdtrainer van Ajax haalde Schuurs een aantal weken geleden uit het basiselftal van de Amsterdammers. Opnieuw was hier de timing alles behalve ideaal – daags nadat Schuurs zijn lot tot 2025 aan Ajax verbond, moest de verdediger op de reservebank plaatsnemen – maar Ten Hag is tot op heden nog niet teruggekomen op zijn keuze om Timber de voorkeur te geven boven Schuurs. 


Sterker nog: op het moment dat Timber ziek werd en niet beschikbaar was voor de Ajax-trainer, kwam Ten Hag met een nieuw konijn uit de hoge hoed. De 50-jarige oefenmeester besloot niet Schuurs, maar Edson Álvarez in het hart van de defensie te posteren. Dat moet een klap geweest zijn voor de 21-jarige verdediger, die naar aanleiding van de reserveplekken ter faveure van Álvarez aan de bel trok bij Ten Hag. Schuurs kreeg verbeterpunten mee van zijn hoofdtrainer. Maar of Schuurs écht een kans maakt om zijn basisplek terug te winnen de komende periode, is nog altijd onzeker. In ieder geval niet zo lang de Amsterdammers nog in de beslissende fase van het seizoen zitten: zelfs nu Daley Blind de komende weken uitgeschakeld is en de Amsterdammers een nieuwe puzzel te leggen hebben, is het onwaarschijnlijk dat Schuurs het ontbrekende -stukje is. 

De enige momenten dát je Schuurs vanaf de eerste minuut in actie gaat zien dit seizoen, is in de wedstrijden die geen doorslaggevend effect meer hebben of dat andere spelers rust moeten krijgen omdat er belangrijkere ontmoetingen op het programma staan. In die wedstrijden kan Schuurs nog laten zien dat hij het Ajax-niveau aankan. Niet per se voor zijn eigen kansen in Amsterdam, maar meer om zich in de etalage te spelen voor een transfer aankomende zomer. 

Voor Ajax staat er, helemaal door de contractverlenging van Schuurs, een lucratieve deal te wachten als het gaat om Schuurs. De 21-jarige verdediger werd voor een relatief klein bedrag (twee miljoen euro, red.) overgenomen en hij ontwikkelde zich de afgelopen tijd tot een speler die wisselvallig presteert, maar wel heeft bewezen het Ajax-niveau aan te kunnen tikken. Dat laatste is voor clubs in de Europese topcompetities genoeg om te onderzoeken of Schuurs een haalbare optie is de komende transferperiode(s). 

Vetgemest? Verkopen maar! 

Nadat Schuurs zijn nieuwe contract tekende kwamen er verschillende reacties op. Er was begrip voor de beloning die de verdediger kreeg voor de ontwikkeling van de afgelopen jaren. Aan de andere kant bewees Schuurs ook dat hij niet over hét niveau beschikt om een blijvende basisspeler bij de Amsterdammers te worden. Maar als club bied je, helemaal in deze corona-tijden, een speler die niet goed genoeg is een vierjarig contract aan. Daarnaast heeft Ajax genoeg centrale verdedigers rondlopen in de eerste selectie en de elftallen daaronder, waardoor er een andere reden gegeven moet worden waarom Schuurs nog tot 2025 onder contract staat in de Johan Cruijff ArenA. 


Om dat te achterhalen, hoef je alleen maar naar de marktwaardeontwikkeling van Schuurs te kijken. Op het moment dat hij als 17-jarige junior bij Ajax tekende, lag die marktwaarde volgens Transfermarkt.nl op twee miljoen euro. De afgelopen jaren lukte het Schuurs om, ondanks alle tegenstribbelingen, dit bedrag naar negen miljoen euro te laten stijgen. Zijn wedstrijden in de Eredivisie, maar zeker ook in de Champions League en Europa League hebben hier een belangrijke bijdrage aan gehad. 

Dat Schuurs nu voor lange tijd vastligt in Amsterdam betekent dus allerminst dat hij ook voor lange tijd bij Ajax speelt. Met een langdurig contract verzekerde Ajax zich van een hogere transfersom. Voor de wintermaanden was er sprake van een Schuurs-transfer naar Liverpool, maar het is waarschijnlijker dat een kleinere club Schuurs binnen nu en een jaar wegkoopt uit Amsterdam. Misschien is dat laatste de beste oplossing voor beide partijen: Ajax heeft daardoor een hoofdpijndossier minder, de fans zullen ook niet ontevreden zijn en Schuurs heeft dan eindelijk de kans om uit de schaduw van De Ligt te stappen. En dan hebben we het nog niet eens over de miljoenenwinst die Ajax al gaan boeken bij de verkoop van het talent.

Waarom kreeg Schuurs nieuw contract?

  • Beloning ontwikkeling
  • Om het te maken bij Ajax
  • Voor de verkoop
1588+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:45
32+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
23+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
51+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
243+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
27+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
70+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
20+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
70+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
17:29
64+
‘Ajax-flop maakt prachtige stap in eigen land’
17:08
39+
Kökcü sluit weer aan bij Benfica na verzoenend gesprek met Schmidt
16:47
171+
Van ‘t Schip schuldig aan blessure Brobbey? “Je weet dat het fout kan gaan”
16:26
34+
Geschorste Tonali krijgt te maken met nieuwe aanklacht
16:05
113+
Messi weet wanneer hij gaat stoppen: “Dan zal ik dat zeker doen”
15:40
9545+
‘Publiekslieveling spotgoedkoop naar Ajax’
15:12
1483+
‘Berghuis heeft bestemming al gekozen’
14:14
1405+
‘Ajax is bang voor beslissing Alex Kroes’
14:00
122+
De indrukwekkende cijfers die Lasse Schöne bij Ajax neerzette
13:56
1271+
Withete Koeman krijgt bericht van UEFA
13:52
1902+
‘Ramp voor Daley Blind: nóóit meer’
13:18
815+
Ajax krijgt nú al slecht Klassieker-nieuws
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie