Malen kan Haaland helemaal niet opvolgen

Foto: Malen kan Haaland helemaal niet opvolgen

Donyell Malen kan volgens Duitse media opnieuw rekenen op de belangstelling van Borussia Dortmund. De berichten komen binnen nadat Mino Raiola samen met de vader van superspits Erling Haaland gespot is in zowel Barcelona als Madrid. En hoewel het een prachtige stap vooruit lijkt voor de international van Oranje, is wel de vraag of Malen de kwaliteiten heeft om iemand als Haaland te kunnen opvolgen. 

Dat Donyell Malen met een transfer naar Borussia Dortmund in verband wordt gebracht, is niets nieuws. De aanvaller van PSV stond afgelopen zomer ook al in de belangstelling van de Duitse topclub, maar van een overgang kwam het destijds niet. De belangrijkste reden daarvoor was echter niet het talent van Malen: volgens diverse Duitse media waren het vooral de financiën die een overgang afgelopen zomer dwarsboomden. Dortmund gaf afgelopen zomer grote bedragen uit om onder andere Emre Can (Juventus, 25 miljoen euro) en Jude Bellingham (Birmingham City, 23 miljoen euro) over te nemen. 

Donyell Malen en Erling Haaland

Daarnaast was er niet echt plek voor een speler als Malen in de selectie van de belangrijkste uitdager van Bayern München: met de komst van Belllingham was er al een speler die op de linkerflank uit de voeten kon en door de aanwezigheid van Jadon Sancho en Erling Haaland had BVB al voldoende stootkracht voorin. Daar kan aankomende zomer natuurlijk verandering in komen: Haaland staat in de belangstelling van zo’n beetje elke Europese topclub en lijkt wel oren te hebben naar een overstap. Dat zou betekenen dat er een plek vrij komt bij Dortmund en dan is het niet heel gek dat Malen meteen (weer) in verband wordt gebracht met een overstap. Je kunt je echter wel afvragen of de aanvaller van PSV de juiste kwaliteiten heeft om Haaland (of Sancho, mocht hij vertrekken) op te kunnen volgen. 

Hoewel Malen een overgang naar Borussia Dortmund ongetwijfeld als een stap vooruit ziet, vallen er wel een aantal vraagtekens bij deze overgang te plaatsen. De situatie is inmiddels duidelijk: PSV heeft een tekort van zo’n vijfentwintig miljoen euro. Een deel van dat bedrag kan worden verdiend door volgend seizoen actief te zijn in de groepsronde van de Champions League, wat PSV dik vijftien miljoen euro aan startpremie oplevert. Aangezien de tweede plek in de Eredivisie nog geen zekerheid is voor de Eindhovenaren, zullen algemeen directeur Toon Gerbrands en technisch manager John de Jong ook een scenario hebben klaarliggen op het moment dat de Champions Leauge-miljoenen níét in Eindhoven terecht komen. 


De kans dat Borussia Dortmund aankomende zomer een spits zoekt, is groot. Zoals bekend staat Haaland na een nieuw superseizoen in de belangstelling van grote Europese clubs en lijken vooral Barcelona en Real Madrid op dit moment de beste papieren te hebben om de Noorse doelpuntenmachine in te lijven. Wanneer de clubs nog een jaar wachten is Haaland door een ontsnappingsclausule in zijn contract voor 75 miljoen euro op te pikken, maar het lijkt erop dat de twee aardsrivalen daar niet op willen wachten. Daardoor ligt er niet alleen een megatransferbedrag in het verschiet voor Dortmund, maar ook een belangrijke opdracht voor het scoutingsteam van de Duitsers: er moet immers een opvolger gevonden worden op het moment dat Haaland vertrekt. 

Donyell Malen versus Erling Haaland

Het vinden van een opvolger voor een superspits is nooit een makkelijke opgave. Maar in het geval van Haaland is het vrijwel onmogelijk: er zijn op dit moment geen spitsen die een imposant fysiek kunnen koppelen aan snelheid, technische bagage én een vizier dat altijd op scherp staat. Haaland maakte dit seizoen in de Bundesliga gemiddeld 1,1 doelpunt per wedstrijd, staat gemiddeld gezien één op de drie schotpogingen op de juiste positie om te scoren (37% conversie) en wint een groot deel van zijn luchtduels (2,5 per negentig minuten, 47% winst) en grondduels (3,4 per negentig minuten, 55% winst). Daarnaast lijdt Haaland ook minder balverlies (8 keer per negentig minuten) dan Malen (13 keer per negentig minuten). Als je deze statistieken gaat vergelijken met die van Malen in de Eredivisie, dan komt de spits van PSV niet aan die cijfers terwijl hij in een minder sterke competitie speelt. Daardoor kun je er vanuit gaan dat Malens statistieken dalen op het moment dat de tegenstand groter is. 

Met andere woorden: Malen is een heel andere spits dan Haaland. Eigenlijk is de enige overeenkomst tussen Haaland en Malen dat de twee spelers het liefste in de punt van de aanval staan. De manier waarop zij die rol invullen, verschilt als dag en nacht – waarbij Haaland in dit geval het zonnetje in huis is. Haaland heeft zowel op voetballend als fysiek gebied een voorsprong op de Oranje-international. Daardoor kun je je afvragen of Borussia Dortmund er wel goed aan doet om de PSV’er aan te trekken als opvolger van de Noorse superspits. 


Geen opvolger Haaland

Er is echter één statistiek die verraad waarom Malen, ondanks dat hij aantoonbaar slechtere cijfers heeft in een minder sterke competitie, in de belangstelling staat van Borussia Dortmund. Dat is niet omdat hij de gedroomde opvolger van Haaland is – kijk je puur naar het spelersprofiel dan is op dit moment VVV-Venlo-spits Georgious Giakoumakis een betere optie. Dat Malen alsnog mag dromen van een overstap naar de top van de Bundesliga, heeft alles te maken met de komst van Borussia Mönchengladbach-trainer Marco Rose. 

Rose werd een aantal weken geleden aangesteld als opvolger van de ontslagen Lucien Favre en begint tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen aan de trainersklus bij Dortmund. Rose maakte in zijn tijd bij Gladbach grote indruk door met zijn team kwalificatie af te dwingen in de Champions League. Dat deed de Duitse trainer over het algemeen met spitsen die eerder in het straatje van Malen dan van Haaland passen.
Voor de duidelijkheid: het zal onwaarschijnlijk zijn dat Rose het níét ziet zitten in een spits als Haaland. Bij Gladbach zorgt de oefenmeester met spitsen als Alassane Plea, Marcus Thuram en Breel Embolo ervoor dat er één en soms twee snelle spitsen in de punt van de aanval staan. Nu is Haaland allerminst langzaam, er is wel één aspect dat er ontbreekt op het palet van de Noorse superspits: door zijn lengte en imposante fysiek is het voor hem lastig om veel individuele acties succesvol af te ronden. Dat is in het spel van Rose een belangrijk aspect: de spitsen van Gladbach worden meer dan eens in de diepte weggestuurd en moeten dan wachten op aansluiting van de rest van het elftal. Op dat moment is het wel handig om een speler in de punt te hebben die weet hoe hij zijn mannetje uitspeelt. 

In dat opzicht is Malen wél een verbetering op Haaland. Niet alleen zet Malen (3 keer per negentig minuten) een individuele actie in dan de Noorse spits (1,5 keer per negentig minuten). Ook zorgt Malen ervoor dat deze dribbels vaker succesvol zijn (2,1 per negentig minuten, 70% totaal) dan de dribbels die Haaland inzet (1 per negentig minuten, 59% van totaal). Daarmee is Malen niet de gedroomde opvolger van Haaland, maar wel een goede vervanger voor de Noorse spits. Het aantal doelpunten dat Haaland maakt, zal Malen waarschijnlijk nooit aan komen. Maar met het oog op het spel dat Rose prefereert, past de Oranje-international wellicht nóg beter in het team dan Haaland zal doen.

Dortmund is de beste optie voor Malen

  • Nee, wacht op andere club
  • Nee, blijf nog jaar bij PSV
  • Ja, zeker!
241+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie