Feyenoord gaat vissen in nieuwe transfervijver

Foto: Feyenoord gaat vissen in nieuwe transfervijver

Feyenoord maakt onder leiding van Dick Advocaat een lastig seizoen door. De Rotterdammers hoopten aan het begin van het seizoen nog mee te doen met Ajax, PSV en AZ, maar inmiddels zakte de club af naar de vijfde plaats met 18 punten achterstand op de koppositie. De komende jaren moet daarom veel veranderen in Rotterdam. Arne Slot, die vanaf komende zomer voor de groep staat, moet dat startsein geven.

Het is voor hoofdtrainers echter niet eenvoudig om bij Feyenoord te slagen. Daar kan Jaap Stam rijkelijk over meepraten. De oefenmeester kwam aan het begin van het seizoen 2019/2020 voor de groep te staan en kreeg de opdracht mee om Feyenoord beter te laten spelen. Stam liet dat eerder zien bij PEC Zwolle, waardoor het Rotterdamse bestuur veel vertrouwen had in een goede afloop. Stam kreeg het team echter nauwelijks aan de praat en leed aan het begin van het seizoen al het nodige puntverlies, waardoor Advocaat de club moest redden.

Advocaat bleek de ideale match met de huidige selectie, want de club ging een serie in waarin het ongeslagen bleef. Het was voor het bestuur dé reden om Advocaat te vragen nog een seizoen langer bij de vereniging te blijven, waarop de trainer besloot in te gaan. Tijdens het huidige tweede seizoen bleek echter dat ook de samenwerking tussen de spelersgroep en Advocaat richting zijn einde liep. Beide partijen botsten steeds vaker over de manier van spelen, terwijl de prestaties tegelijkertijd tot weinig positivisme stemde.

Vlak voor de interlandperiode speelde Feyenoord met 1-1 gelijk tegen FC Emmen, waarmee het duur puntverlies leed in strijd om het behalen van een Europese ticket. Advocaat stelde bovendien na de wedstrijd dat het team niet altijd zijn opdrachten opvolgde. “Er zit geen onwil in het team”, reageerde Advocaat in gesprek met ESPN. “Maar ze moeten nu maar eens vertellen wat hun dwars zit. Ik heb het idee dat er toch wel wat dwars zit in het team. Als je zoveel wedstrijden gelijkspeelt, dan heb je het gewoon niet goed gedaan.”

Geld

Al jaren proberen trainers om successen te boeken in de Kuip, maar alleen Giovanni van Bronckhorst slaagde de afgelopen jaren erin om veel prijzen te winnen. Zo was hij tweemaal goed voor het winnen van de KNVB Beker en veroverde hij het landskampioenschap met een team waarin onder meer Dirk Kuyt zat. Als voormalig Feyenoorder leek hij aan te voelen waaraan de club behoefte had en hoe hij zijn team moest laten spelen om successen te behalen. Tegelijkertijd kreeg Van Bronckhorst kritiek op zijn voetbalstijl, die volgens sommigen nogal verdedigend oogde.

In die zin herhaalt de geschiedenis zich, want ook Advocaat krijgt deze kritiek van buitenaf. Slot krijgt volgend seizoen de opdracht mee om een nieuw Feyenoord te bouwen dat in staat is om de top van Nederland aan te vallen, maar het is nog onduidelijk hoeveel hulp hij daarvoor van Feyenoord krijgt. Wanneer hij simpelweg de mogelijkheid krijgt om met transfers verschillende kwalitatief goede spelers aan zijn selectie toe te voegen, dan lijkt deze taak te doen. Anderzijds kregen veel trainers in het verleden te maken met een lege kas, waardoor zij het moesten doen met de bestaande selectie.

Een investeerder die tientallen miljoenen euro’s naar Feyenoord meebrengt, is nog niet gevonden. Daardoor lijkt het erop dat Slot het komend seizoen moet doen met de spelers die Advocaat ook al tot zijn beschikking had, met eventuele aanvullingen van de smaakmakers van de kleinere clubs. Zo kwamen de laatste weken diverse geruchten op waaruit bleek dat Feyenoord interesse toonde in spelers van clubs uit de Keuken Kampioen Divisie. Daarin zien we een stukje van het toekomstige beleid in de Kuip.

Keuken Kampioen Divisie

De manier van scouten is zeker niet volledig nieuw, want de Keuken Kampioen Divisie zit al jaren vol met aanstormend talent. AGOVV Apeldoorn liet in het verleden al zien in staat te zijn goede spelers voor eredivisieclubs klaar te stomen. Dries Mertens (Napoli), Nacer Chadli (Istanbul Başakşehir) en Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04) speelden allemaal in de clubkleuren van de vereniging alvorens zij een overstap maakte naar een van de Nederlandse topclubs. Ook FC Volendam toonde dat de afgelopen jaren aan met diverse spelers.

Feyenoord wil graag eveneens in die vijver vissen, maar vooralsnog had het weinig geluk. Zo probeerde Feyenoord de laatste weken om Sam Beukema vast te leggen, maar koos hij uiteindelijk voor een avontuur bij AZ. “Ik ga echt af op mijn gevoel”, vertelde Beukema aan Voetbal International. “Natuurlijk ga je wel het een en ander afwegen, ik heb ook gesproken met Feyenoord. Maar het gevoel bij AZ was heel fijn, het plan dat ze met me hebben sprak me aan en ik heb hier een goede kans op speeltijd. AZ wilde graag doorpakken en dat streelde ook wel mijn ego.”

Daarentegen slaagden de Rotterdammers wél erin om Franco Antonucci te contracteren. Het aanvallende talent kwam in het verleden in de jeugdafdeling van Ajax uit, maar speelde de laatste jaren in dienst van FC Volendam. Komend seizoen maakt hij onderdeel uit van de selectie. “Ik heb veel contact met Frank Arnesen”, vertelde Antonucci vlak voor de winterstop aan RTV Rijnmond. “Ik praat bijna elke week met hem. Na onze wedstrijden en ook na de wedstrijden van Feyenoord, die kijk ik allemaal. Vandaag voor de wedstrijd was ik nog met hem aan de telefoon.”

Beleid

Clubicoon Willem van Hanegem ziet dat Slot het lastig gaat krijgen om Feyenoord weer op de been te brengen. Tijdens een interview met RTV Noord-Holland vertelde hij daarover: “Ik begrijp niet als je bij AZ zit, dat je dan naar Feyenoord gaat. De Alkmaarders hebben namelijk een aardige selectie. Of is het dat er bij Feyenoord toch nog heel veel geld komt.” Dat laatste is voorlopig niet het geval, waardoor we kunnen stellen dat Slot een risico neemt in zijn carrière. Al kan zo een overstap eveneens een positieve uitwerking hebben. 

Slot is achter de schermen al volop bezig met volgend seizoen, terwijl Feyenoord met grote financiële problemen kampt. Door de coronacrisis liep de vereniging evenals de andere Nederlandse clubs veel geld mis, waardoor Feyenoord moet bezuinigen om het hoofd boven water te houden. De kersverse oefenmeester moet daarom creatief zijn om uiteindelijk tot een oplossing te komen en op deze manier aan de torenhoge verwachtingen te voldoen. Dan komt de coach al snel uit op de Keuken Kampioen Divisie, om teleurstellende buitenlandse aankopen te voorkomen. 

Tegelijkertijd komt de vraag echter op wat we volgend seizoen van Feyenoord mogen verwachten. Ook al zouden smaakmakers al Steven Berghuis en Marcos Senesi uit de havenstad vertrekken, dan nog kan de club geen nieuwe spelers naar de vereniging halen. Grote talenten uit de eerste divisie mogen dan wel het talent hebben, maar we kunnen natuurlijk niet hetzelfde verwachten als we dit seizoen van Berghuis en Senesi doen. Slot verdient de komende jaren daarom rustig de tijd om de toekomst van Feyenoord veilig te stellen.

Krijgt Arne Slot Feyenoord op de been?

  • Ja, zonder twijfel
  • Nee, ik vrees het niet
592+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie