Ajax, PSV en Feyenoord richten vizier op superspits

Foto: Ajax, PSV en Feyenoord richten vizier op superspits

De spitspositie is een van de moeilijkste plaatsen in de profvoetballerij. Niet alleen beoordelen clubs hen vaak op basis van het aantal doelpunten dat zij maken, ook moeten ze dienen als een aanspeelpunt, in staat zijn om mee te voetballen en kopsterk zijn. Bovendien komt bij de vaderlandse top drie een gezonde dosis met druk erbij kijken, waardoor de speler in het centrum van de aanval tegen wat druk op zijn schouders moet kunnen.

Ajax, Feyenoord en PSV lopen aan het einde van het lopende seizoen tegen een probleem aan. De Amsterdammers hebben met Sébastien Haller een uitstekende spits staan. Zijn stand-in Brian Brobbey vertrekt echter aan het einde van het seizoen, waardoor de club een nieuwe tweede spitsen moeten zoeken. Lassina Traoré en Danilo Pereira da Silva komen in aanmerkingen voor die positie, maar beide aanvallers lijken te licht om het hoge niveau dat Ajax nastreeft te bereiken. Daardoor gaat de club zich mogelijk roeren op de transfermarkt.

Ook de andere twee Nederlandse topclubs zitten komende zomer met de spitspositie in de maag. Feyenoord zoekt na het vertrek van Graziano Pellè al jaren naar een geschikte opvolger. Met Nicolai Jörgensen dachten de Rotterdammers die in huis te hebben, maar na een ijzersterk eerste seizoen stortte het niveau van de Deen als een kaartenhuis in elkaar. Hoofdtrainer Dick Advocaat verwelkomde vervolgens Róbert Bozenik en Lucas Pratto als concurrentie, maar ook zij bleken niet in staat om aan de verwachtingen te voldoen.


Voor PSV komt het probleem pas aan het einde van het seizoen aan het licht. De huidige nummer twee van de competitie beschikt met Donyell Malen over een groot talent in de voorhoede, die een uitstekend seizoen doormaakte. Daarmee speelde hij zich in de kijker van een aantal Europese topclubs. Mocht de Nederlander in staat zijn om een goed Europees kampioenschap af te werken, dan is de kans groot dat hij na het toernooi een mooie overstap maakt. De vereniging uit de lichtstad moet daarom alvast denken aan versterkingen.

Zoektocht

Het zoeken naar een ideale spits ging Feyenoord, Ajax en PSV in het verleden niet altijd goed af, zeker niet wanneer deze uit het buitenland afkomstig was. Ajax kocht bijvoorbeeld in de winterstop van 2005 Angelos Charisteas, een Griekse spits die tijdens de EK-finale van 2004 het enige doelpunt van de wedstrijd maakte en zijn land zodoende de hoofdprijs bezorgde. Bij Ajax bleek echter dat hij niet zo goed was als iedereen dacht. Ook Colin Kâzim-Richards (Feyenoord) en Kostas Mitroglou (PSV) waren zacht gezegd niet de spitsen die ze zochten.

De Nederlandse clubs zullen daarom niet happig zijn op het aantrekken van spitsen die momenteel nog in het buitenland actief zijn. Daarom zullen zij hun vizier richten op de vaderlandse eredivisie, waar iets bijzonders aan de hand is. Niet Steven Berghuis, Dusan Tadic of Eran Zahavi staat namelijk bovenaan de Nederlandse topscorersranglijst, maar Georgios Giakoumakis voert momenteel de ranglijst aan. Waar Teun Koopmeiners, Berghuis en Malen allemaal goed zijn voor vijftien doelpunten, was de Griekse aanvaller vooralsnog in staat om 24 treffers te maken. 


Met dat aantal evenaarde hij het decenniaoude record van Hans Sleven, die in het seizoen 1959/1960 het voor elkaar kreeg om hetzelfde aantal in een seizoen te maken. Tegelijkertijd hangt het degradatiespook rondom Venlo. “Ik wil niet aan degraderen denken”, vertelde Giakoumakis aan Voetbal International. “Als dat gebeurt, ben ik komende zomer van slag. Topscorer of niet. VVV gaf me de kans om mezelf te vinden als voetballer, om iets goeds te bereiken. Deze club verdient het zich te handhaven, als team zijn we ertoe in staat. Maar dan moet er wél iets veranderen.”

Giakoumakis

VVV-Venlo staat op dit moment op de zestiende plaats in de competitie met zeven punten voorsprong op FC Emmen en ADO Den Haag, waardoor de club directe degradatie voorkomt. Samen met Willem II en, in mindere mate, RKC Waalwijk moet de clubs de komende zeven speelrondes uitvechten welke vereniging de play-offs ingaat. Kortom heeft VVV-Venlo nog alle kansen, maar zonder Giakoumakis waren die kansen allang verkeken. De Limburgers maakten namelijk 39 doelpunten (méér dan nummer zes FC Groningen!), waardoor Giakoumakis goed is voor 62 procent van de competitiegoals.

De 26-jarige Giakoumakis stond in het verleden opvallenderwijs niet bepaald bekend als een doelpuntenmaker. De aanvaller maakte vanaf 2011 bij PO Atsalenios, Platanias FC, Episkopi FC, AEK Athene, OFI Kreta (alle clubs komen uit Griekenland) en Górnik Zabrze (Polen) bij elkaar zo’n 30 doelpunten, waarmee zijn prestaties in de eredivisie nóg opvallender zijn. Daarnaast speelde hij in één seizoen nog nooit zoveel wedstrijden voor zijn club. Voorlopig lijkt zijn honger naar het maken van doelpunten echter nog niet te zijn gestild.

“Het hoogste nastreven is iets dat ik altijd wil en waar ik aan denk”, vertelde hij eerder aan ELF Voetbal. “Zeker in mijn positie kan een speler op elke leeftijd een transfer maken, als hij dat rechtvaardigt met zijn prestatie en zijn doelpunten. Het belangrijkste is om gezond te blijven en te scoren. Vanaf dat moment zou het iets ongelooflijk moois voor mij zijn en voor VVV-Venlo, als alles gaat zoals gepland en zelfs beter, zodat ik beloond zou kunnen worden voor mijn inspanningen en de geweldige mensen van de club voor hun vertrouwen en steun die ze mij boden.”

Overstap

Door de knappe prestaties van Giakoumakis kan interesse van de Nederlandse topclubs niet uitblijven. Bij Ajax, Feyenoord en PSV zingt zijn naam inmiddels rond om de selectie te versterken. De clubs wachten echter slim tot het einde van het seizoen, want die kan zomaar eens positief uitpakken voor de clubs. Wanneer VVV-Venlo namelijk degradeert naar de Keuken Kampioen Divisie, dan moet de club ongetwijfeld bezuinigen. Op dat moment kan Giakoumakis voor een relatief laag bedrag de deur uit en kunnen de topclubs toeslaan.


Mocht Giakoumakis een hoog prijskaartje houden, dan is het de vraag of de clubs het risico aandurven om de Griekse spits binnen te halen. Björn Vleminckx bewees in het verleden bij NEC dat het winnen van de topscorerstitel geen garantie is om daadwerkelijk een hoger niveau aan te kunnen. Datzelfde maakte Cyriel Dessers mee. De spits van Heracles Almelo sleepte afgelopen seizoen dezelfde titel binnen, waarna hij naar Genk transfereerde. Het bleek geen gelukkige overstap, want Dessers komt vooralsnog niet verder dan invalbeurten.

De besturen van de drie Nederlandse topclubs houden Giakoumakis daarom voorlopig goed in de gaten, maar zullen zichzelf afvragen of ze niet te maken hebben met een eendagsvlieg. Anderzijds lopen de clubs met een marktwaarde van een paar miljoen euro geen groot risico. Wanneer Giakoumakis komend seizoen niet slaagt, dan kan de club hem aan het einde van het seizoen van de hand doen. Is het tegenovergestelde het geval en presteert hij naar behoren, dan heeft de club zeker in de Nederlandse competitie goud in handen.

Is Georgios Giakoumakis goed genoeg voor de Nederlandse top?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
1666+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:17
2+
‘Vitesse benadert clublegende voor trainerspositie’
22:54
4+
IJzersterk Arsenal pakt koppositie na klinkende zege op Chelsea
22:30
37+
Slot naar Liverpool? ‘Dat zou fantastisch zijn’
22:15
37+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
89+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
178+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
580+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
220+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
45+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
83+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
109+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
195+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
196+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
130+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
211+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
230+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
433+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
25+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
23+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
17:32
202+
Feyenoord verlengt contracten vijftal niet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie