PSV kan niet lang genieten van nieuwe sterspeler

Foto: PSV kan niet lang genieten van nieuwe sterspeler

Cody Gakpo is dit seizoen misschien wel dé revelatie bij PSV. Het jeugdproduct van de Eindhovenaren was vorig seizoen al vaak van de partij. Dit voetbaljaar weet Gakpo zijn stempel écht te drukken. Niet alleen bij PSV, maar ook bij Jong Oranje is de vleugelspeler annex spits van groot belang. Er wordt al gefluisterd over een EK-plek bij het ‘grote’ Oranje. Mocht dat zo zijn, dan kan de kassa in Eindhoven écht gaan rinkelen. 

Het klinkt gek, maar Cody Gakpo profiteerde het afgelopen anderhalf voetbaljaar volle bak van de ontwikkeling van Mohamed Ihattaren. Waar de schijnwerpers de afgelopen maanden steevast op het 19-jarige troetelkind van het Eindhovense én Nederlandse voetbal werd afgesteld, kon Gakpo zich in de luwte, en dus in alle betrekkelijke rust, verder ontwikkelen. De 21-jarige aanvaller uit Eindhoven was onder Mark van Bommel en Ernest Faber al vaak een basisspeler bij PSV, maar onder de Duitse trainer Roger Schmidt vertolkt Gakpo een sleutelrol. 

Cody Gakpo

Het is misschien toevallig: in de wedstrijden die Gakpo niet meedeed bij PSV, heeft de club aanzienlijk meer moeite om een resultaat te boeken dan wanneer Gakpo wel meedoet. De 21-jarige aanvaller stond dit seizoen meer dan eens gedwongen aan de zijlijn. Dat was frustrerend voor hem, maar zeker ook voor Schmidt. Zonder de kunsten van het 21-jarige jeugdproduct van de Eindhovenaren lukt het zijn ploeg minder vaak om het gewenste resultaat te boeken. Dat zegt misschien wat over de speelwijze van de Brabantse topclub, maar zéker over de invloed die Gakpo in korte tijd heeft weten te verkrijgen in het elftal van de Duitse trainer. 

Gakpo viel tijdens de competitiewedstrijd tegen RKC Waalwijk (23 januari 2021, 0-2 winst PSV) uit met een enkelblessure. De kwetsuur kwam voor PSV op een heel slecht moment: met wedstrijden tegen onder andere Ajax en Feyenoord in het vooruitzicht kon de ploeg van Schmidt een speler als Gakpo goed gebruiken. Bijna twee maanden later maakte Gakpo zijn rentree pas weer. In zijn afwezigheid zag Gakpo dat zijn ploeggenoten de aansluiting bij Eredivisie-koploper Ajax verloor. Daarnaast zag de 21-jarige aanvaller dat de Amsterdammers ook in de KNVB Beker te sterk waren voor PSV en dat de ploeg ook nog eens werd uitgeschakeld door Olympiakos in het Europa League-toernooi. 


Vooral voor Gakpo was het extra zuur dat hij in de belangrijkste fase van het seizoen geblesseerd raakte. De 21-jarige aanvaller was dit seizoen bezig aan zijn sterkste jaar in het shirt van de Eindhovenaren. Onder Schmidt kon/kan Gakpo eigenlijk altijd wel op speelminuten rekenen: de aanvaller is op meerdere posities inzetbaar en laat ook andere dingen zien dan zijn concurrenten. Vooral op basis van geslaagde dribbels per negentig minuten (2,7, 73% van totale dribbels) en grond- en luchtduels is de Eindhovenaar een klasse apart als je dit vergelijkt met spelers zoals Donyell Malen, Mohamed Ihattaren en Noni Madueke. 

Nederlands elftal

Normaal gesproken zijn clubtrainers niet altijd blij met internationale oproepen. In het geval van Gakpo kwam zijn uitverkiezing voor het Europees Kampioenschap onder 21 wél goed uit. Twee weken geleden werd Gakpo officieel fit verklaard door de medische afdeling van PSV. Zowel in de wedstrijd tegen Feyenoord (1-1, red.) als AZ Alkmaar (2-0 verlies, red.) maakte hij speelminuten, maar kon de aanvaller door een gebrek aan wedstrijdritme het verschil niet maken voor de club uit zijn geboortestad. 

Vaak zijn trainers niet heel happig op een interlandperiode, maar dit keer kwam het PSV wel goed uit dat Gakpo werd opgeroepen voor de groepsronde van het Europees Kampioenschap onder 21. Het gaf de aanvaller om, na twee helften tegen Feyenoord en AZ, weer wat langer op het veld te staan. In de wedstrijden tegen Roemenië en Duitsland kwam Gakpo daardoor niet altijd even lekker uit de verf. Tegen Hongarije liet de buitenspeler zien dat hij wellicht wel klaar is voor de volgende stap. 


Ten minste: daar is de helft van de zeventien miljoen bondscoaches in ons kleine kikkerlandje van overtuigd. Op het moment dat Gakpo zijn stijgende lijn ook bij PSV doorzet, iets wat je wel mag verwachten, dan is dat nog niet eens zo’n heel gekke gedachte. Gakpo zal bij Oranje zich moeten richten op de linksbuitenpositie, al is de concurrentie daar niet mals. Memphis Depay lijkt De Boers eerste keuze te zijn, maar daar achter zit wel een gat. PSV-ploeggenoot Donyell Malen staat vaak als linksbuiten opgesteld, maar de PSV’er is niet in de vorm van zijn leven. Iets waar Gakpo wél aan naar het toewerken is. 

Zomerse transfer

Het kan dus alsnog een schitterend seizoen worden voor Gakpo. Nadat hij dit seizoen definitief doorbrak bij PSV mag hij nu ook hopen van een debuut in het grote Oranje. Voordat de 21-jarige aanvaller tegen RKC een langdurige enkelblessure opliep, werd hij ook al in verband gebracht met een uitverkiezing voor het grote Oranje. Het is voor Gakpo zaak om De Boer geen reden meer te geven om hem te kunnen passeren. 

Daarbij heeft Gakpo nóg iets om te spelen. Hoewel de aanvaller op zijn plek is bij de club uit zijn geboortestad, is het inmiddels een publiek geheim dat PSV deze zomer minimaal één speler van de hand moet doen – of de Champions League-groepsfase moet nog gehaald worden dit seizoen. Door de corona-crisis loopt de Brabantse topclub zo’n 20 tot 25 miljoen euro mis. Een dergelijk bedrag kán eigenlijk alleen op de transfermarkt worden goed gemaakt. En als er één speler in de PSV-selectie op dit moment bezig is aan een opmars (in transferwaarde), dan is het Gakpo wel. 


Met een geschatte transferwaarde van zo’n 12 miljoen euro én een contract dat hem nog tot 2025 PSV’er maakt, zijn bij Gakpo ook de randvoorwaarden aanwezig om een dikke miljoenentransfer te kunnen opleveren. Helemaal wanneer de 21-jarige aanvaller zijn ontwikkeling doorzet en binnen een paar weken weer op het niveau zit waar hij voor zijn enkelblessure op zat, dan kan het nog een verrassend leuke zomer worden voor Gakpo. Want één ding is zeker: het verleden bewijst dat je op een jeugd EK een mooie transfer kunt klaarspelen – toch Royston Drenthe? Het EK van het ‘grote’ Oranje is echter de beste etalage waarin het handelswaar geplaatst kan worden. Al zal er niemand gek opkijken als Gakpo ook zonder die eindronde een mooie transfer in de wacht sleept aankomende zomer.

Cody Gakpo moet mee naar het EK

  • Ja, zeker!
  • Jong Oranje heeft hem harder nodig
  • Nee, niet goed genoeg
777+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie