Van Marwijk: ‘Alléén Pep Guardiola en Diego Simeone’

Foto: Van Marwijk: ‘Alléén Pep Guardiola en Diego Simeone’

Bert van Marwijk is onder de indruk van wat de beide oefenmeesters Josep Guardiola en Diego Simeone neergezet hebben bij het Engelse Manchester City en het Spaanse Atlético Madrid. Allebei deze teams hebben namelijk een eigen stijl.

In zijn column in De Telegraaf schrijft de oud-bondscoach van Oranje: “Het is een kenmerk van de meest legendarische en meest succesvolle ploegen in de geschiedenis van het voetbal. Brazilië van 1970, Ajax van Cruijff en Michels, Oranje van 1974, het dreamteam van Barcelona… Ze worden niet alleen herinnerd vanwege de prijzen die ze hebben gewonnen, maar vooral ook vanwege hun herkenbare stijl. Het publiek wist iedere wedstrijd vooraf al wat het te zien zou krijgen en heel veel liefhebbers identificeerden zich er mee. ’Herkenbaarheid’ is een term waar veel clubs de mond van vol hebben, bijna iedere trainer zegt er naar te streven, maar uiteindelijk zijn er weinigen die daar in slagen.”

Van Marwijk geeft een voorbeeld: “De afgelopen jaren heeft iedereen het over het zogenaamde ‘Vollgasfussball’, maar bij welk team zie je die stijl nu daadwerkelijk terug? Ik denk dat het in de praktijk vaak is gebaseerd op toeval. Zelfs het legendarische Nederlands elftal van het WK 1974 ontstond pas vlak voor het toernooi, toen Arie Haan noodgedwongen als centrale verdediger moest worden opgesteld en als inschuivende en meevoetballende libero een bepalende factor bleek voor de speelstijl.”

Maar er zijn dus uitzonderingen op de regel… “Kijk je naar het hedendaagse voetbal, dan zijn er twee trainers die er echt in zijn geslaagd om hun ploeg een herkenbare stijl te geven: Pep Guardiola en Diego Simeone. Beiden hanteren twee volkomen verschillende speelstijlen maar tegelijkertijd weet je precies wat je gaat krijgen. De een laat zijn ploeg zeer creatief en aanvallend spelen, de ander gaat uit van een super georganiseerde en meer verdedigende stijl.”

Kenmerkt dit een goede coach?

  • Vind ik wel
  • Vind ik niet
59+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie