Contractverlenging Schmidt is kwestie van tijd

Foto: Contractverlenging Schmidt is kwestie van tijd

Roger Schmidt heeft in zijn eerste seizoen als PSV-trainer een blijvende indruk achter gelaten. De Duitse oefenmeester krijgt wekelijks kritiek van analisten, specialisten en fans, maar de Eindhovense clubleiding blijft stil. En als geen bericht een goed bericht betekent, dan zijn we nog lang niet van de karakteristieke Duitser af. 

Roger Schmidt tekende afgelopen zomer een tweejarig contract bij PSV. De Duitse oefenmeester werd met veel bombarie binnengehaald in Eindhoven. Schmidt werd door zijn tijd bij Red Bull Salzburg en Bayer Leverkusen een gewilde trainer. Naar verluidt had de coach ook aanbiedingen om in de Premier League en in de Bundesliga aan de slag te gaan na zijn vertrek bij Bejing Sinobo Guoan in China, maar koos de Duitser bewust voor de uitdaging die in Eindhoven lag. Waarschijnlijk in de wetenschap dat de Duitser zijn werkzaamheden niet binnen twee contractjaren kan afmaken. Het lijkt erop dat de leiding van de Eindhovenaren dat helemaal niet erg vindt. 

Roger Schmidt en PSV

En dat terwijl de prijzendroogte in Eindhoven ook dit jaar aanhoudt. De zilvervloot passeerde het Philips Stadion al een aantal jaar niet meer. Met de komst van Schmidt moest daar verandering in gaan komen. Toch lijkt het een beetje teveel gevraagd om binnen één seizoen zoveel veranderingen door te voeren dat het gat met Ajax ineens geslecht werd, PSV sprankelend en aanvallend voetbal speelde en dat ook de Euorpese campagne er een was die in de geschiedenisboeken zou eindigen. Nee, de beleidsbepalers in Eindhoven lijken te begrijpen dat verandering tijd nodig heeft.


Toch waren er deze zomer al signalen dat dit om een langere samenwerking zou gaan dan de duur van het eerste contract van de Duitse oefenmeester. Schmidt werd niet alleen de hoofdcoach, ook kreeg hij een stevige vinger in de transferpap van de Eindhovenaren. Door de aanwezigheid van de Duitse oefenmeester konden onder andere Philipp Max uit handen gehouden worden van grote(re) Europese topclubs, nam de Israëlische doelpuntenmachine Eran Zahavi genoegen met een fikse salarisverlaging na een jarenlange periode in de Chinese Super League en verleidde PSV voormalig wereldkampioen Mario Götze tot een dienstverband in de Eredivisie. Stuk voor stuk transfers die zónder de aanwezigheid van de Duitse oefenmeester waarschijnlijk niet van de grond waren gekomen. 

Hoewel ‘oudgedienden’ Zahavi en Götze net als Schmidt een contract voor twee seizoenen tekende bij de Eindhovenaren, is de invloed die de Duitse oefenmeester heeft op het transferbeleid opmerkelijk te noemen. Het is een groot teken van vertrouwen van de clubleiding in de Duitse oefenmeester, die in zijn eerste seizoen het nog niet is gelukt om een succesformatie te bouwen die constant weet te presteren. Maar iets wat niet is in het voetbal, kan na een nieuwe transferperiode komen. 

PSV-veranderingen

En of je nu fan bent van de aankopen van PSV of niet: de tijd dat de Eindhovenaren spelers zoals Timo Baumgartl voor 10 miljoen euro overnamen, lijken wel uit het verleden. Bijna zonder uitzondering kiest Schmidt ervoor om de zomeraanwinsten speelminuten te geven in de Eredivisie en Europese wedstrijden. Maar dat is natuurlijk niet de belangrijkste verandering in Eindhoven ten opzichte van vorig seizoen: dat is de speelstijl waarmee de Brabantse topclub de jacht op Ajax mee wil(de) openen. 


De Eindhovenaren maakten de afgelopen tien jaar naam door een typische voetbalstijl te introduceren. Dat bleek een perfect antwoord op het regime dat Ajax neerzette onder Frank de Boer, die met een controlerende tactiek het Nederlandse voetbal voor vier jaar lang domineerde. Met een countertactiek probeerde PSV het Ajax (met succes) moeilijk te maken. De landskampioenschappen werden aan elkaar geregen onder Phillip Cocu, maar de afgelopen drie jaar lukte het PSV niet om de Eredivisie te domineren zoals het onder de voormalig middenvelder van PSV en Barcelona deed. Clubicoon Mark van Bommel moest daar verandering in brengen, maar dat lukte de Limburger uiteindelijk niet. Na het ontslag van Van Bommel besloot de clubleiding het over een andere boeg te gooien. 

In plaats van counteren moest PSV gaan domineren. Dat daarvoor een cultuurverandering nodig was in het Philips Stadion, hadden algemeen Toon Gerbrands en de zijnen goed gezien. Desalniettemin kun je niet spreken van een heel snelle verandering. Natuurlijk: PSV speelt in een systeem dat nog niet eerder is gezien in de Eredivisie, maar het gewenste resultaat laat echter ook op zich wachten. De Eindhovenaren deden tot aan januari mee om de bovenste plaats in de Eredivisie, maar moest na een teleurstellende Super Januari Ajax opnieuw voorrang verlenen in de strijd om het landskampioenschap. 

Ook onder Schmidt lukte het PSV niet om topwedstrijden winnend af te sluiten. Daardoor zijn er in de regel veel veranderingen doorgevoerd in Eindhoven, maar is het eindresultaat in ieder geval dit seizoen nog hetzelfde als de voorgaande jaren: op het moment dat de prijzen worden verdeeld, zit PSV niet als eerste op de rij. Vooral de prestaties in de topwedstrijden en de manier waarop Schmidt met zijn spelersmateriaal omgaat leverden hem veel kritiek op, vanuit de clubleiding blijft het echter muisstil. 

Contractverlenging

Dat wijst op tevredenheid van uit de bovenste bestuurslaag in het Philips Stadion. Als je gaat kijken naar de puntenprogressie die PSV boekte in vergelijking met Van Bommel en Cocu valt daar wel wat voor te zeggen. Onder Van Bommel haalde PSV 1,95 punt per wedstrijd, tijdens het Cocu-tijdperk sleepte PSV 2,2 punten per wedstrijd binnen en onder Schmidt staat dat gemiddelde op dit moment op 2,03 punt per wedstrijd. Met andere woorden: de resultaten uit de gloriedagen van PSV worden op dit moment nog niet gehaald, maar in vergelijking met vorig seizoen is er in ieder geval al wel progressie geboekt als het gaat om het resultaat. 


Aangezien clubbestuurders – net als trainers, overigens – vooral kijken naar de stappen in het proces, kan het zomaar zijn dat Schmidt in de zomer opnieuw aan de onderhandelingstafel met PSV gaat zitten. Hoewel er voldoende haken en ogen zijn aan de manier van werken van de Duitse oefenmeester, kun je ook niet ontkennen dat de Eindhovenaren wel stappen hebben gezet in vergelijking met vorig seizoen. 

De aankomende transferperiode zal een sterke indicatie geven hoe de Eindhovenaren tegenover een langere samenwerking met Schmidt staan. Het is duidelijk dat Schmidt nog niet tevreden is over de spelersgroep. Het grootste pijnpunt ligt in de centrale defensie, die de Duitser afgelopen zomer eigenlijk al wilde versterken. Op het moment dat PSV aankomende zomer opnieuw (het grootste deel) van de wensenlijst van Schmidt naar het Phillips Stadion haalt, dan kun je er vergif op innemen dat Schmidt langer in Eindhoven blijft. Of de Eindhovenaren daarmee hun fans tevreden stellen, is een tweede. Aan de andere kant: op het moment dat PSV volgend seizoen dezelfde progressie boekt als dit jaar, kan de club het Ajax voor het eerst sinds jaren écht lastig gaan maken in de strijd om het landskampioenschap.

Zie jij een contractverlenging zitten?

  • Nee, einde van het seizoen eruit
  • Volgend jaar pas beslissen
  • Ja, zeker!
886+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
38+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
48+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
20+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
37+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
248+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
49+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
86+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
209+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
77+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
735+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
157+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
44+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
342+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
745+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
121+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
196+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
47+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
321+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
332+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie