PSV eist eerherstel van potentiële aanvalsleider

Foto: PSV eist eerherstel van potentiële aanvalsleider

PSV zit in de hoek waar de klappen vallen. De Eindhovenaren dachten tot aan de slotfase van de competitie aanspraak te maken op het landskampioenschap, maar moeten zich na 27 speelrondes zelfs zorgen maken om plaats twee. AZ staat op gelijke hoogte, terwijl Vitesse slechts drie punten minder heeft. Van de laatste vijf wedstrijden verloor PSV één duel, speelde het tweemaal gelijk en won het eveneens tweemaal. Alle ogen zijn daarom gericht op de ervaren jongens binnen de selectie.



Wie de spelersselectie van PSV bekijkt, ziet dat de ploeg over voldoende ervaring binnen de lijnen beschikt om op belangrijke momenten toe te slaan. In het laatste duel, op bezoek bij AZ, stond aan de kant van PSV een basisteam op het veld met een gemiddelde leeftijd van 25,5 jaar oud. Nick Viergever (31 jaar), Eran Zahavi (33 jaar) en Mario Götze (28 jaar) moesten met hun leeftijd en ervaring ervoor zorgen dat PSV de broodnodige overwinningen over de streep trok. Niets was echter minder waar, want juist in de belangrijke wedstrijden lieten zij het bij tijd en wijle afweten.


Het drietal speelde zeker niet op alle momenten ondermaats. Nick Viergever is sinds zijn terugkeer in het basisteam ijzersterk en brengt de nodige ervaring in de ploeg, die het team van Roger Schmidt in de laatste maanden steevast ontbeerde. Zahavi kreeg in de drie topwedstrijden tegen achtereenvolgens Ajax, Feyenoord en AZ het uitsluitend voor elkaar om tegen de Amsterdammers een bal in het doel te schieten. Bij de twee andere duels miste hij het geluk en de precisie om PSV aan een overwinning te helpen. Van Götze valt echter meer te zeggen.

Blessures

De Duitser kwam aan het begin van het seizoen met veel vreugde bij PSV binnen. De Eindhovenaren polsten hem in de zomer om hem naar de club te halen. In het achterhoofd ging PSV echter al ervanuit dat Götze een andere keuze zou maken, maar dat bleek niet het geval. “Marco is in het verleden van grote waarde geweest voor PSV. We kunnen hem nu helpen en dat doen we heel graag. Marco is nog niet inzetbaar, maar als de laatste fase van zijn herstel goed verloopt, kan hij na verloop van tijd een rol gaan spelen in onze A-selectie”, vertelde John de Jong op de clubwebsite van PSV.

Met de transfer van Götze haalde PSV de speler binnen die op het WK van 2014 het winnende doelpunt maakte, maar tegelijkertijd bereikte de aanvallende middenvelder allang niet meer de vorm van toen. Door een stofwisselingsziekte stond Götze jarenlang buitenspel in Duitsland, waardoor hij zichzelf bij Borussia Dortmund en Bayern München nooit volledig kon laten zien. Doordat hij zo weinig speelde, liep hij tijdens trainingen en wedstrijden veelvuldig tegen kleine blessures aan. Bij PSV hoopte Götze daarom op eerherstel.

Hoewel de verwachtingen dus hooggespannen waren, was het voor Götze niet eenvoudig om bij zijn nieuwe werkgever te beginnen. Tijdens zijn eerste basisplaats, een uitwedstrijd bij PEC Zwolle, maakte hij direct de openingstreffer. Ook tegen Willem II en sc Heerenveen scoorde hij eenmaal, terwijl hij in de duels met FC Utrecht en RKC Waalwijk een assist afleverde. Met die prestaties had Götze steeds een belangrijk aandeel in de punten die de Eindhovense club binnenhaalde. Het blessureprobleem zat hem echter al snel weer in de weg.


Juist in de belangrijke toppermaand januari moest PSV het lange tijd zonder Götze doen. Door een slepende liesblessure stond hij maar liefst anderhalve maand aan de kant. Hij moest daardoor lijdzaam toezien hoe zijn ploeg het niet voor elkaar kreeg om zowel tegen Ajax (2-2) als AZ (1-3 verlies) en Feyenoord (3-1 verlies) punten te verspelen. Het was voor PSV daarom te hopen dat het snel weer over Götze kon beschikken, maar eenmaal teruggekeerd bleek de Duitser niet in staat om zijn ploeg bij de hand te nemen.

Scoren



Logischerwijs gingen de blessures Götze niet in de koude kleren zitten. Evenals tegen PEC Zwolle lukte het hem direct om bij zijn rentree (ditmaal tegen Vitesse) twee belangrijke doelpunten te maken, maar tegen Ajax en Fortuna Sittard kon hij nauwelijks zijn stempel drukken op de wedstrijd. Dat kwam mede omdat hij niet bepaald in een goed draaiend elftal terechtkwam, maar anderzijds moest hij met zijn kwaliteiten en ervaring als geen ander in staat zijn om het niveau van een eredivisieteam naar een hoger segment te brengen.

Tegen Feyenoord liet Götze weer voor even van zich horen door een schitterende assist af te leveren op Donyell Malen. Nadat Ibrahim Sangaré de bal op het middenveld veroverde, gaf Olivier Boscagli deze aan Götze. De Duitser dribbelde richting het strafschopgebied van Feyenoord en wachtte met enkele Rotterdamse spelers om zich heen op een diepgaande loopactie van Malen. Precies op het juiste moment gaf Götze vervolgens een wippertje tussen twee Feyenoorders in, waardoor het voor Malen slechts een koud kunstje was om Nick Marsman te verschalken.

Op andere momenten gaf Götze juist niet thuis, zoals in de laatste wedstrijd tegen AZ. Na tien minuten spelen kreeg hij een vrije schietkans vanaf de rand van het zestienmetergebied. Normaliter eindigt het schot op zijn minst tussen de palen, maar ditmaal was het een flinke afzwaaier. De Alkmaarders mochten vervolgens een doeltrap nemen, maar verwerkten de bal verkeerd. Daardoor stond Götze volledig vrij om de bal in het doel te plaatsen. Wederom lukte het hem niet om raak te schieten: hij schoot hard tegen de AZ’ers die voor het doel stonden.

Onzekerheid



Vooralsnog staat Götze op een doelpuntenaantal van vijf goals en zette hij drie assists op zijn naam, waarmee hij geen verandering kon brengen in het teleurstellende seizoen dat de Eindhovenaren meemaken. Natuurlijk was hij tegen Vitesse en Feyenoord belangrijk op beslissende momenten, maar het was te weinig om zijn ploeg écht te helpen. In plaats daarvan lijkt Götze voorlopig vooral in de knoop te zitten met zijn eigen vorm en heeft hij dit seizoen weinig kracht om daadwerkelijk belangrijk te zijn met een hoop doelpunten.


Wanneer spelers uit een topcompetitie naar de eredivisie overstappen, is vaak het eerste seizoen zeer sterk. Dat zagen we bijvoorbeeld bij concurrent Ajax toen Dusan Tadic en Daley Blind de oversteek maakten vanuit Engeland. De spelers namen de intensiteit van de Premier League mee en bleken met een sneller denkvermogen in staat om in de eredivisie eenvoudig mee te draaien. De jaren erna bleven de spelers hun vorm behouden, maar waren zij absoluut niet meer zo bepalend als zij bij hun terugkeer naar Nederland waren.

In het verleden bewees Götze vaak genoeg dat hij veel kwaliteiten bezit, waardoor PSV zich voorlopig moet vasthouden aan de hoop op betere tijden. Op het veld liet hij zijn tactisch overzicht al ruimschoots zien, maar het is te hopen dat hij het aan het einde van dit seizoen en volgend voetbaljaar ook méér tot uiting laat komen in de statistieken. In de eredivisie komt hij kortweg regelmatig in stelling, waardoor hij in staat moet zijn om veel meer doelpunten te maken. Wanneer dat hem lukt, maakt hij PSV minstens driemaal beter. 

Kan Mario Götze zijn oude niveau nog bereiken?

  • Ja, zonder twijfel
  • Nee, ik vrees het niet
392+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

07:33
0+
‘Olivier Giroud op weg naar Amerika’
23:41
35+
Fans reageren op PSV-drama: ‘Gun je niemand’
23:17
41+
‘Vitesse benadert clublegende voor trainerspositie’
22:54
15+
IJzersterk Arsenal pakt koppositie na klinkende zege op Chelsea
22:30
105+
Slot naar Liverpool? ‘Dat zou fantastisch zijn’
22:15
80+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
181+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
295+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
920+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
301+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
64+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
105+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
118+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
340+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
224+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
152+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
218+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
259+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
530+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
35+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie