Nieuw Bosz-scenario dreigt voor Ajax

Foto: Nieuw Bosz-scenario dreigt voor Ajax

Ajax raakte na een finaleplek in de Europa League (2016) Peter Bosz kwijt aan Bayer Leverkusen. De 57-jarige oefenmeester hield het in Duitsland langer vol dan in Amsterdam. Desalniettemin werd Bosz vorige week op straat gezet en zal men in Amsterdam haar hart opnieuw vasthouden. Een herhaling van de zetten uit 2019 is een mogelijkheid. 

Peter Bosz en Ajax leek een lang huwelijk te gaan worden. De 57-jarige oefenmeester maakte in Nederland indruk bij Vitesse als hoofdcoach. Bosz leek met zijn aanvallende stijl en risicovolle tactiek voorbestemd voor de vaderlandse top, maar nam nog een tussenstap bij Macabbi Tel Aviv voordat de voormalig middenvelder voor het eerst een topclub onder zijn hoede had. In zijn eerste seizoen als trainer van Ajax haalde hij een enorm succes met het halen van de finale van de Europa League (2017). Ajax verloor die wedstrijd dan wel van Manchester United en zag daarmee de Europa League naar Engeland gaan. Maar Bosz had zijn naam op de internationale voetbalkaart gezet en profiteerde daar persoonlijk nog het meeste van. 

Peter Bosz

De interne onenigheid van Bosz met andere kopstukken van Ajax speelden ongetwijfeld ook een rol. Toch was het Bosz die door de finaleplek van Ajax in de Europa League een droomtransfer kon maken. Borussia Dortmund stond in januari van 2017 op de stoep en deed de trainer een aanbod dat hij niet af kon wijzen. Daarmee trok Bosz midden in het seizoen de deur van de Johan Cruijff ArenA achter zich dicht en gaf hij Erik ten Hag de kans om zich te bewijzen als trainer van de Amsterdammers. 


Met de wijsheid van nu kun je zeggen dat dit voor Ajax niet slecht uitpakte. Voor Bosz bleek het sinds zijn vertrek uit Amsterdam een hobbelige weg. De oefenmeester kreeg het volle vertrouwen van het bestuur van Dortmund in zijn eerste half jaar als hoofdcoach, aan het begin van zijn tweede half jaar in Duitse dienst verschoof de aandacht van het positieve naar het negatieve. De ploeg van Bosz bleef aanvallen, maar kreeg ook veel doelpunten tegen. Daardoor vielen de resultaten tegen bij BVB en moest de Nederlandse trainer door onder andere een Champions League-debacle en een weggegeven voorsprong tegen aartsrivaal Schalke 04 (0-4 voor bij rust, 4-4 eindstand, red.) na 187 in dienst zijn kantoor alweer leegruimen. 

In totaal zat Bosz ‘maar’ 24 wedstrijden op de bank als trainer van Dortmund. In die periode haalde hij 1,25 punt per wedstrijd. Ter vergelijking: als trainer van Ajax zorgde hij gemiddeld niet alleen voor meer punten per wedstrijd (2,13) maar deed hij dat ook nog eens over een langere periode (56 wedstrijden) dan bij Dortmund. Hoewel je kunt verwachten dat de clubs in de rij staan voor een oud-trainer van Ajax en Dortmund, bleef het bijna een jaar stil rondom de persoon van Bosz. Uiteindelijk vond de oefenmeester opnieuw emplooi in de Bundesliga. Bayer Leverkusen legde Bosz in de zomer van 2018 vast en dat dienstverband liep bijna uit tot de langste uit de loopbaan van de 57-jarige oefenmeester. Alleen bij Heracles Almelo (116 keer) zat hij vaker op de bank dan bij de Duitse subtopper (108 keer). 

Erik ten Hag

Hoewel Bosz al een aantal jaar vertrokken is bij Ajax, zal zijn ontslag in Amsterdam ook een schokgolf hebben veroorzaakt. De Amsterdammers hebben in Ten Hag een uiterst succesvolle trainer en dat neemt ook de nodige interesse mee vanuit andere competities. Vooral in Duitsland lijkt de oud-trainer van FC Utrecht, Bayern München II en Go Ahead Eagles er goed op te staan. Eerder werd de naam van Ten Hag al gelinkt aan de openstaande vacature bij Borussia Dortmund, die inmiddels is ingevuld door Gladbach-trainer Marco Rose. Aan het einde van het huidige voetbaljaar stapt Rose over naar de oud-werkgever van Bosz, waardoor er bij Gladbach een plekje vrij komt. De geruchten over die overgang bestaan inmiddels ook niet meer: hoewel het niet duidelijk is of Ten Hag interesse heeft in een dergelijke club, koos Gladbach voor een andere route. 


De afgelopen weken kwam er echter wel een club op de bühnen die Ten Hag zou moeten aanspreken: even was er spraken dat Bayern München na dit seizoen afscheid zou nemen van Hansi Flick en de naam van Ten Hag zong meteen rond door de wandelgangen van de Allianz Arena. Volgens de laatste berichtgeving blijft de Duitse succestrainer zijn werkgever ‘gewoon’ trouw na dit seizoen, al wordt Flick wel nadrukkelijk in verband gebracht met de erfenis van bondscoach Joachim Löw. 

Toch zullen de alarmbellen in Amsterdam opnieuw zijn afgegaan op het moment dat Leverkusen het bericht uitdeed dat Bosz ontslagen was. De subtopper is op basis van reputatie minder groot dan Bayern München, maar staat wel te boek als een grotere club dan Borussia Mönchengladbach. Met andere woorden: aangezien Ten Hag al verkennende gesprekken voerde met Gladbach, kan je er wel zeker van zijn de coach ook open staat om met Leverkusen om de tafel wil gaan zitten om de mogelijkheden te bespreken.
Je hoeft echter niet te verwachten dat er een vlug akkoord bereikt wordt. Of beter gezegd: dat Ten Hag de komende periode in zal gaan op (vragen over) de mogelijke interesse van Leverkusen. Ajax zit in de beslissende fase van de competitie en doet nog mee om het landskampioenschap, de bekerwinst én de Europa League. Daar zal voorlopig de focus van Ten Hag op liggen; je kunt echter niet uitsluiten dat er wel verkennende gesprekken voeren en dat Ten Hag met meerdere prijzen op zak dit seizoen gaat kijken waar zijn horizon ligt. 

Bosz-scenario

Het sportieve succes van Ajax dit seizoen kan dus leiden tot een nieuw Bosz-scenario bij Ajax. Bosz kwam tot de conclusie dat hij, mede door de samenstelling van de technische staf en het beleid in Amsterdam, niet verder kon reiken dan die finaleplek in de Europa League en besloot destijds op de avances van Borussia Dortmund in te gaan. Voor Ten Hag wacht deze zomer mogelijk eenzelfde scenario met Bayer Leverkusen. 


Op het moment dat Ten Hag na de halve finale in de Champions League, de jarenlange dominantie van de Eredivisie straks ook een finaleplek (of zelfs meer) in de Europa League achter zijn naam kan zetten, komt de vraag automatisch naar boven hoeveel rek er nog in de prestaties van Ajax zit. Ten Hag staat nu ruim drie jaar aan het roer in Amsterdam en boekt telkens weer progressie met de Amsterdammers. Dat de oefenmeester wel het gesprek aanging met Gladbach, zegt iets over de ambities van de coach. 

De enige hoop voor Ajax is dat Ten Hag wil wachten tot een échte grootmacht op de stoep staat. De Ajax-trainer werd dus al in verband gebracht met een diensterband bij Bayern München, maar meer dan geruchten zijn dat nog niet. In het verleden werd zijn naam ook al gelinkt aan ploegen zoals Arsenal en Chelsea. Het is (voor de Ajax-fans) te hopen dat Ten Hag zich liever bij dat soort clubs wil bewijzen dan dat hij nóg een tussenstap naar de Europese top zet bij bijvoorbeeld Bayer Leverkusen. We kunnen niet ontkennen dat Ajax sinds het vertrek van Bosz stappen heeft gezet. Maar of dat er ook genoeg zijn om opnieuw een succesvolle trainer uit handen te houden van de Europese subtop, zal nog moeten blijken.

Waar werkt Ten Hag volgend seizoen?

  • Bij Ajax
  • Bij Bayer Leverkusen
  • Bij Europese topclub
3012+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie