Groot Barcelona-talent moet de ‘Roadrunner’ doen vergeten

Foto: Groot Barcelona-talent moet de ‘Roadrunner’ doen vergeten

Lionel Messi was zondagavond niet de enige grote man bij Barcelona, ook Sergiño Dest hoort daarbij. In het met 1-6 gewonnen duel met Real Sociedad was de Nederlands-Amerikaanse speler de maker van twee doelpunten, een vergelijkbaar aantal als Messi. Het was overduidelijk een bevrijding voor Dest, omdat het zijn eerste doelpunten in het shirt van Barcelona waren. En door de tactische meesteromzetting van Ronald Koeman lijken dit niet zijn laatste goals van het seizoen.

Nog voor zijn doelpunten liet Dest zijn uitstekende vorm van de laatste weken terugzien. Na een half uur spelen kwam de rechtsback op de helft van de opponent bij de hoekvlag in balbezit. Hij had twee man achter zich, waardoor hij de bal leek kwijt te raken. Niets was echter minder waar, want de verdediger had een uitstekende passeeractie in gedachten. Met zijn rug naar zijn tegenstanders toe omspeelde hij de bal via zijn hak langs de verdediging, passeerde hij de twee spelers van Real Sociedad en creëerde hij voor zichzelf de ruimte om door te voetballen.

Nadat Antoine Griezmann Barcelona op een 0-1 voorsprong zette, was het de beurt aan Dest. Vlak voor rust kwam Messi via Sergio Busquets in balbezit en zag de Argentijn Dest slim achter de verdediging van Real Sociedad langslopen. Messi wachtte precies lang genoeg met het geven van zijn pass om Dest alleen vrij te zetten voor de keeper. Het was vervolgens slechts een koud kunstje om de linker, lange hoek uit te kiezen en de bal zo eenvoudig tegen de touwen aan te jagen. In de armen van Messi vierde hij vervolgens het doelpunt.


Het was bepaald niet het laatste wapenfeit van Dest, want zeven minuten na rust maakte hij ook zijn tweede treffer van de avond. Riqui Puig kwam op twintig meter van het doel in balbezit en gaf een steekpass op Jordi Alba die bezig was om in de diepte te lopen. Hij ging op snelheid langs zijn opponent, dribbelde bijna op de achterlijn en gaf een lage pass in het vijfmetergebied. Op dat moment stormde Dest in het strafschopgebied om bij de bal te komen, kwam hij voor Messi en raakte hij deze precies op het juiste moment om te scoren.

Leermoment

Het is een maand nadat Dest in de Champions League met zijn Barcelona zwaar onderuit ging tegen Paris Saint-Germain. De rechtsback was de directe tegenstander van grote uitblinker Kylian Mbappé, maar de aanvaller liet Dest destijds letterlijk en figuurlijk alle hoeken van het veld zien. De Fransman was aan het einde van de wedstrijd goed voor drie doelpunten, waardoor de eindstand op 1-4 uitkwam. Dest moest het daardoor ontgelden in de Spaanse media, die snoeihard waren voor de talentvolle vleugelverdediger.

Van de Catalaanse krant Sport kreeg hij een 3 voor zijn optreden. “Hij had de moeilijke missie om Mbappé te dekken. Daar slaagde hij niet in. De Fransman was keer op keer superieur. Koeman wisselde hem om erger te voorkomen”, schreef de krant. Ook Marca was niet mild over de verrichtingen van Dest. “Had vanaf de eerste minuut grote moeite om Mbappé af te stoppen. Hij had de hulp van Dembélé bij de eerste goal goed kunnen gebruiken. Mbappé sloopte hem. Bij de tweede goal werd hij ook te kijk gezet.”


De kritiek was meer dan terecht. Hoewel Dest dit seizoen in aanvallende situaties liet zien over voldoende kwaliteiten te beschikken om het hoge Spaanse niveau aan te kunnen, bleek dat in verdedigend opzicht een compleet ander verhaal. Dest speelde in de jeugd van Ajax veelvuldig als aanvaller en kwam later pas achterin te spelen, waardoor zijn tactische vermogens in defensief opzicht nog wat te wensen overhielden. Ook Koeman viel dit op. Daarom besloot de hoofdtrainer om een tactische list te verzinnen.

Systeemwisseling

Waar Koeman dit seizoen standaard met Gerard Piqué en Clément Lenglet centraal in de verdediging speelde en Dest en Alba aan de zijkanten zette, bleek dit systeem te risicovol voor het voetbalspel dat Barcelona hanteerde. De Spaanse grootmacht speelde doorgaans grotendeels op de helft van de tegenstander, maar was bij balverlies behoorlijk kwetsbaar. Dest en Alba stonden op dat moment vaak zo hoog dat ze zeventig meter terug moesten rennen, terwijl Piqué en Lenglet de snelheid ontbeerde om de rappe spitsen van de tegenstander af te stoppen.

Daarom koos de voormalig bondscoach van het Nederlands elftal ervoor om niet met twee, maar met drie centrale verdedigers te spelen. Lenglet en Óscar Mingueza behielden hun plaats in het centrum (Piqué raakte geblesseerd), terwijl Frenkie de Jong een nieuwe taak kreeg als inschuivende verdediger. De doorgaans middenvelder bleek als geen ander in staat om situaties in te schatten en daarmee zijn team te behoeden voor gevaarlijke uitbraken van de tegenstander. Sinds de positiewisselingen zijn de resultaten zeer positief te noemen.

Het nieuwe systeem betekent dat Dest veel meer ruimte krijgt om zijn diepe loopacties te maken en daardoor als extra middenvelder te fungeren. Dest liet eerder bij Ajax al zien een goed gevoel voor ruimtes te hebben en bovendien over de snelheid te beschikken om de achterste linie van de tegenstander te verrassen. Die manier van denken kwam in de uitwedstrijd tegen Real Sociedad niet alleen tot uiting toen Dest de twee treffers binnenschoot, ook leverde hij nóg vaker gevaarlijke voorzetten af in het strafschopgebied.

Veelbelovend

Messi sprong na de doelpunten van Dest lachend in de armen van zijn ploeggenoot. Het laat zien dat Dest nu al een belangrijke rol heeft afgedwongen bij Barcelona. Wie namelijk goed ligt bij de Argentijnse smaakmaker, kan doorgaans rekenen op veel vertrouwen van de vereniging. Ondanks de mindere wedstrijden tegen onder meer Paris Saint-Germain toont Dest simpelweg aan een meerwaarde te zijn voor zijn ploeg. Bovendien bewijst hij dat hij afgelopen zomer een uitstekend besluit nam om bij Ajax te vertrekken om een toptransfer te maken. 


Dest kan rekenen op een aantal mooie vergelijkingen. Zo zien veel Spaanse kranten hem als een evenbeeld met Dani Alves, die als bijnaam Roadrunner had. De Braziliaanse vleugelverdediger was tussen de seizoenen 2008/2009 en 2015/2016 jarenlang actief voor de Spanjaarden en verdiende in de loop der jaren zijn sporen. Alves won onder meer zes Spaanse kampioenschappen, driemaal de Champions League en drie keer de Wereldbeker voor clubteams. De pijlsnelle rechtsback stoomde veelvuldig op om doelpunten te maken en assists af te leveren, in die zin vergelijkbaar met Dest.

Het is echter altijd gevaarlijk om grote vergelijkingen te doen, omdat beide periodes niet naast elkaar te leggen zijn. Alves maakte deel uit van een topteam dat in zijn beste periode zat, terwijl het huidige Barcelona bovenal een team in opbouw is. Daarnaast moet Dest het eerst maar eens voor elkaar krijgen om dezelfde statistieken als Alves op het bord te zetten. Het begin is er zeker, Dest presteert zelfs boven verwachting. Een goed begin is in die zin het halve werk, maar de vraag is hoe de andere helft van het werk gaat verlopen.

Is Sergiño Dest onmisbaar voor Barcelona?

  • Ja, inmiddels wel
  • Nee, nog lang niet
270+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
64+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
31+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
24+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
11+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
232+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
94+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
29+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
156+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
60+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
85+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
446+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
195+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
290+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
800+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
168+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8619+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1952+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3281+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
587+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
971+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie