Stunttransfer Ziyech in de maak

Foto: Stunttransfer Ziyech in de maak

Hakim Ziyech vond zichzelf de afgelopen weken bij de eerste elf op het wedstrijdformulier. De 28-jarige Marokkaans international krijgt na zijn blessure het vertrouwen van Chelsea-manager Thomas Tuchel. Dit keer speelt Ziyech op zijn oude positie: als aanvallende middenvelder. Voor hoe lang dat nog gaat zijn, is maar zeer de vraag. 

Hakim Ziyech stapte afgelopen zomer met hoge verwachtingen over van Ajax naar Chelsea. De aanvallende middenvelder was de afgelopen jaren dé grote man bij de Amsterdammers. In Londen moest hij echter helemaal opnieuw beginnen. De middenvelder had in Frank Lampard een manager die het in hem zag zitten én de Marokkaan op zijn sterkste positie inzette. Waar Ziyech in de eerste weken indruk maakte met zijn spel, zette zijn lichaam een streep door die ontwikkeling. Nadat Ziyech de opening van het huidige seizoen miste door een blessure, moest de spelmaker niet lang na zijn debuut wéér gedwongen van de zijlijn toekijken. In die periode ging Chelsea steeds minder goed spelen en groeide de druk op Lampard, die uiteindelijk werd ontslagen door eigenaar Roman Abramovich en vervangen werd door Thomas Tuchel. 

Hakim Ziyech

Het was al lang duidelijk dat Ziyechs voetbalkwaliteiten thuishoorden in de grootste competities ter wereld. Sinds het moment dat Ajax de Marokkaanse spelmaker overnam van FC Twente (2016) leek de Johan Cruijff ArenA een tussenstap te zijn naar de absolute top. Desalniettemin had Ziyech in zijn eerste weken in Amsterdam een aanpassingsperiode nodig om te wennen aan zijn nieuwe omgeving en het hogere niveau dat gevraagd werd. 


Het was echter niet Ziyech, maar Ajax-trainer Erik ten Hag die voor de grote ommekeer zorgde. De oefenmeester liet Ziyech eerst in het centrum van het middenveld en het aanvallende middenveld opereren, maar besloot al snel dat Ziyech vanaf rechts een stuk beter tot zijn recht kwam. De laatste jaren in het Ajax-shirt speelde de aanvallende middenvelder praktisch zonder uitzondering aan de rechter kant, van waar hij met zijn linkerbeen kon strooien met passes en het spel van de Amsterdammers van tempo voorzag. 

In de beginfase van zijn tijd bij Chelsea leek het er ook op dat Ziyech in één ruk door kon gaan. De Marokkaans international had zijn transfer grotendeels verdient door zijn sterke spel in de Champions League-seizoenen voor de Amsterdammers. Op het moment dat hij bij Chelsea begon, leek hij zich ook te moeten richten op een plek aan de zijkanten. De concurrentie op de flanken was op het moment van het aantrekken van Ziyech al een stuk minder sterk dan voor de plekken in het centrum van het veld. 

Daar kwam in de loop van de transferperiode nog bij dat Chelsea Kai Havertz voor meer dan honderd miljoen euro overnam van Bayer Leverkusen. De Duitser is aan de bal misschien minder goed dan Ziyech, maar heeft qua loopvermogen en fysieke kracht wel het voordeel op de Marokkaans international. Onder Lampard kwam het voor dat Havertz in het centrum stond en Ziyech vanaf de rechterflank speelde, maar onder Tuchel zijn de twee zomeraankopen elkaars grote concurrenten. 

Thomas Tuchel

Afgaande op de eerste weken van Tuchel bij Chelsea lijkt het er niet op dat de Duitse oefenmeester een buitenspeler ziet in Ziyech. De afgelopen vijf Permier League-wedstrijden werd Ziyech drie keer als aanvallende middenvelder ingezet, één keer als rechtsbuiten en één keer zat hij bij de selectie zonder speelminuten te maken. Dat leverde hem in de Premier League nog geen doelpunt of assist op, maar in de Champions League-wedstrijd tegen Atlético Madrid schoot de Marokkaans international zichzelf wel op het scorebord. 


Het lijkt er echter op dat er wel wat kleerscheuren ontstaan in het bijna éénjarige huwelijk tussen Ziyech en Chelsea. Het lukt Ziyech vanuit het centrum van het veld niet om dezelfde impact te leveren als vanaf de zijkanten. Hoewel Chelsea onder Tuchel aanvallend voetbal speelt, wordt er wel veel arbeid gevraagd van de aanvallende middenvelders in zijn systeem. Nu is Ziyech niet vies van het maken van meters, maar daarmee haal je wel de angel uit zijn spel. De Marokkaans international is vooral sterk op het moment dat hij in de bal kan komen, deze in de voeten krijgt en vanuit daar het spel kan voortzetten. Nu moet hij vaak al een strijd leveren voordat de Marokkaan überhaupt in positie kan komen, waardoor hij niet al zijn energie in zijn creatieve vermogen kan stoppen. 

Het zit Ziyech ook buiten die positionering niet mee. De Marokkaans international raakte in de voorbereiding van het huidige voetbaljaar geblesseerd en miste daardoor het begin van het Premier League-seizoen. Op het moment dat Tuchel de leiding overman op Stamford Bridge, zat Ziyech óók in de lappenmand en kon hij zijn nieuwe keusheer niet meteen overtuigen van zijn kwaliteiten. Desalniettemin maakt Ziyech onder de Duitse oefenmeester zijn minuten, maar het is de vraag hoe lang dat nog gaat duren. 

Stunttransfer

De afgelopen weken gonst het van de geruchten rondom Ziyech. Een aantal weken geleden zou de aanvallende middenvelder de bestuurskamer van Chelsea al zijn binnengestormd. Reden hiervoor was het ontbreken van vertrouwen vanuit Tuchel. Die uitbarsting ging gepaard met geruchtenstromen die Ziyech naar Juventus of AC Milan moesten leiden, maar deze geruchten werden al snel de kop ingedrukt. 


Dat betekent niet dat het stil is rondom Ziyech. Na zijn glansrol tegen Atlético Madrid, waar de Marokkaan de openingstreffer voor zijn rekening nam, zingt zijn naam rond in de Spaanse kranten. De ploeg waar Ziyech zijn – toch wel – verlossende treffer tegen maakte, wordt nu gezien als de belangrijkste kandidaat om hem deze zomer over te nemen van Chelsea. 

Of de Londenaren ook brood zien in het verhandelen van de aanvallende middenvelder, ligt vooral aan de transferplannen van Tuchel. Het wordt inmiddels wel duidelijk dat Ziyech niet het type speler is waar Tuchel en/of Chelsea écht op zit te wachten. De Duitse hoofdcoach heeft een voorkeur voor snelle spelers op de flanken en de Premier League vraagt veel meer van spelers in de as dan dat Ziyech in zijn lichaam heeft.
De slotfase van het seizoen lijkt Ziyech in ieder geval wel de kansen te krijgen om zijn meerwaarde te bewijzen. De aanvallende middenvelder heeft voorlopig het vertrouwen van Tuchel gewonnen, maar het is dus nog maar zeer de vraag wat er gebeurt op het moment dat de Duitse oefenmeester zijn eigen aankopen naar Stamford Bridge kan gaan halen.

Heeft Ziyech nog toekomst bij Chelsea?

  • Ja, als rechtsbuiten
  • Ja, als aanvallende middenvelder
  • Nee, ga naar Atlético Madrid
  • Nee, ga naar Juventus
  • Nee, ga naar andere club
3340+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
7+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
23+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
11+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
28+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
207+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
45+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
80+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
182+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
72+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
663+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
148+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
40+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
314+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
701+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
120+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
190+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
47+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
316+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
326+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie