Toptransfer Koopmeiners kwestie van tijd

Foto: Toptransfer Koopmeiners kwestie van tijd

Teun Koopmeiners is van alle talenten van AZ misschien wel de meest belovende. In een team waar Calvin Stengs, Myron Boadu en Owen Wijndal vaak de spotlight opeisen, speelt de 23-jarige aanvoerder van de Alkmaarders zich geruisloos in de kijker van Europese topclubs. Het unieke talent van de verdedigende middenvelder valt niet altijd op, maar is wel elke wedstrijd weer aanwezig. 

Teun Koopmeiners is in veel opzichten de ideale speler voor een trainer. De 23-jarige aanvoerder van AZ is rustig aan de bal, heeft op jonge leeftijd bewezen dat hij leiding kan geven aan een elftal en is zowel aan als zonder de bal een klasse apart. De blonde linkspoot, die vanuit de jeugd van AZ doorstroomde naar het eerste elftal, krijgt echter niet altijd de credits die hij zou verdienen na een goede wedstrijd. Het is bijna normaal geworden dat Koopmeiners een ruime voldoende scoort tijdens een Eredivisie-duel, wat überhaupt een bijzonderheid op zich is. Het onderstreept de kwaliteiten van de verdedigende middenvelder annex centrale verdediger, die deze zomer rijp lijkt voor een volgende stap in zijn carrière. 

Teun Koopmeiners

Koopmeiners is één van de vele talenten van AZ die de afgelopen jaren doorbrak in het eerste elftal. De 23-jarige verdedigende middenvelder speelde net als Myron Boadu, Calvin Stengs en Owen Wijndal via de jeugdopleiding in het vlaggenschip. Als je het vergelijk gaat maken tussen de drie talenten en Koopmeiners, moet je concluderen dat de minste aandacht uitgaat naar de verdedigende middenvelder. Dat is gezien de positie van Koopmeiners ook wel te begrijpen: flitsende aanvallers zoals Boadu, dribbelaars zoals Stengs en opkomende backs zoals Wijndal springen nu eenmaal gemakkelijker in het oog dan de controlerende kwaliteiten van Koopmeiners. De aanvoerder van AZ brengt echter meer met zich mee dan je op eerste oog ziet. 


Het speelt ook mee dat Koopmeiners de afgelopen anderhalf jaar vaak op een (voor hem) onnatuurlijke positie speelde. Vanaf jongs aan speelt Koopmeiners al voor de verdediging, maar voormalig AZ-trainer Arne Slot besloot de linkspoot een linie naar achteren te halen en hem als centrumverdediger op te stellen. In die hoedanigheid kwamen de kwaliteiten van Koopmeiners wel aan bod, maar deed hij dat vooral vanuit een positie waar deze minder opvallen dan wanneer hij op het verdedigende middenveld speelt.
Dit seizoen kwam Koopmeiners in alle competities al 35 keer in actie voor AZ. Negen keer stond hij als centrale verdediger in het elftal. Op het moment dat de 23-jarige Nederlander een positie naar voren schuift, wat dit seizoen 21 keer gebeurde, heeft hij ook direct meer impact in het rendement van de Alkmaarders. Als verdedigende middenvelder was hij dit seizoen goed voor tien doelpunten en zes assists, terwijl hij als centrale verdediger het deed met vier doelpunten en één assist. 

In het shirt van AZ is Koopmeiners inmiddels een onmisbare kracht. Toch ontbreekt hij, in tegenstelling tot Stengs en Wijndal, in de selectie van bondscoach Frank de Boer. Koopmeiners maakte onder Ronald Koeman in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Mexico van vorig jaar november (1-0 verlies, red.) zijn debuut voor Oranje, maar is sinds die ene cap ook weer uit beeld verdwenen bij het nationale elftal. 

Moderne Daley Blind

Het blijft voor Koopmeiners ook na de komende interlandperiode bij die ene invalbeurt voor Oranje. Het is toch opmerkelijk dat je dáár niemand over hoort. Koopmeiners bewijst immers bij AZ dat hij wekelijks tot de uitblinkers behoort. Dat hij níét is geselecteerd door De Boer is net zo begrijpelijk als opmerkelijk. Koopmeiners heeft een speelstijl waarbij het moeilijk is met je kop boven het maaiveld uit te komen, iets wat je wel degelijk nodig hebt om in aanmerking te komen voor een plek bij het Nederlands elftal. Daarnaast heeft Koopmeiners ook de pech dat op zijn sterkste posities ’s lands grootste talenten rondlopen en de AZ-middenvelder als een moderne Daley Blind een ander palet aan kwaliteiten met zich meebrengt. 


Het defensieve middenveld van Oranje bestaat over het algemeen uit Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum. De spelers van respectievelijk FC Barcelona en Liverpool FC bewijzen zich wekelijks in een topcompetitie en met name Wijnaldum draait al jaren mee in de Europese top. Met andere woorden: die speel je er niet zomaar uit. De Jong is natuurlijk een stuk jonger dan Wijnaldum, maar is eigenlijk de eerste middenvelder sinds Wesley Sneijder die in aanmerking komt om zich te scharen tussen de beste voetballers ter wereld. Als klap op de vuurpijl heeft Koopmeiners ook nog te maken met Ryan Gravenberch. Het wonderkind van Ajax zit op dit moment wél bij de selectie van het Nederlands elftal, ondanks het feit dat hij aantoonbaar minder ervaring heeft dan Koopmeiners. 

Dat Gravenberch wel een uitnodiging kreeg, komt vooral om dat Koopmeiners in vergelijking met De Jong en Gravenberch een veel defensiever ingestelde speler is. De 23-jarige captain van AZ is geen voetballer die een aantal tegenstanders uitspeelt en daarna een steekpass geeft, Koopmeiners is de man van het slim positie kiezen, de bal onderscheppen en ervoor zorgen dat de aanvallers door middel van een intelligente voortzetting van het spel in een goede positie worden aangespeeld. Dat is voor een trainer van een ongekend belang, alleen voor de toeschouwer allerminst spectaculair. Koopmeiners is dit seizoen verantwoordelijk voor méér intercepties per negentig minuten dan Gravenberch en De Jong in zijn laatste Eredivisie-seizoen en verdedigt ook vaker uit dan het duo. Aan de andere kant loopt hij qua individuele acties en het creëren van kansen óók achter op zowel Gravenberch als De Jong. 

Geruisloze opmars 

Dat wil echter niet zeggen dat Koopmeiners met zijn spel niet opvalt. Een uitverkiezing voor Oranje, en wellicht een plek in de EK-selectie van De Boer, zit momenteel nog niet in het vat voor de AZ-middenvelder. Het 23-jarige jeugdproduct van AZ staat er wel goed op bij verschillende Europese topclubs. In een eerder stadium werd Arsenal al genoemd als mogelijke bestemming voor Koopmeiners en deze maand kwam daar Internazionale bij als nieuwe optie. 


Voor de middenvelder van AZ lijkt de belangrijkste voorwaarde dat hij in een team komt dat in beginsel wil voetballen. Hoewel Koopmeiners niet aan de statistieken komt die De Jong neerzette in zijn laatste seizoen als Eredivisie-speler, heeft de 23-jarige middenvelder van AZ wel de kwaliteiten om naast ballen tegenhouden ook de juiste keuze in offensief gebied te maken. Dat doet hij allicht niet met de souplesse die De Jong en ook Gravenberch hebben, maar niet elk elftal zit te wachten op een dribbelaar in de as van het veld. Helemaal met zijn sterke linkerbeen is Koopmeiners voor veel clubs in de Europese (sub)top een aanwinst. 

Dat Koopmeiners geen dribbelacties nodig heeft om toch uit te blinken, maakt van de AZ-aanvoerder een uniek talent. Zowel met als zonder de bal is de middenvelder totaal in balans en zorgt hij er bijna zonder uitzondering voor dat hij de juiste keuze maakt. Dat is voor veel trainers een godsgeschenk, en dat is waarschijnlijk ook de reden dat Arsenal en Internazionale achter hem aanzitten. Zo wordt Koopmeiners van alle AZ-talenten dan wellicht het minste uitgelicht, of zijn we het normaal gaan vinden dat hij zo constant presteert. Deze geruisloze opmars zorgt er wel voor dat hij als eerste van deze toptalenten de stap naar een Europese topcompetitie gaat maken. Ook dat zal AZ geen windeieren gaan leggen: Koopmeiners noteert op dit moment een transferwaarde van ruim zeventien miljoen euro én heeft nog een contract tot de zomer van 2023.

Wie maakt als eerste een transfer?

  • Teun Koopmeiners
  • Myron Boadu
  • Owen Wijndal
  • Calvin Stengs
1265+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:16
0+
Mario Gómez plaatst Neuer naast Messi
10:57
24+
Johan Derksen niet te spreken over NOS-verslaggever: “Hij vindt ook nog dat hij heel goed is”
10:37
30+
‘Nieuwe geïnteresseerde in Gravenberch’
10:20
11+
“De KNVB-beker is een soort antipool van de Super League geworden”
10:07
22+
Cillessen wil geschiedenis schrijven met NEC
10:00
24+
Legendes offeren zich op voor het goede doel: “3 dagen spierpijn”
09:44
66+
‘Opvolger Ten Hag staat klaar’
09:19
44+
‘Van Bommel op lijstje van Italiaanse topclub’
09:05
27+
AS Roma voelt zich benadeeld door Italiaanse bond
09:00
41+
Legends blikken exclusief vooruit op bijzonder duel met Ajax
08:42
21+
Blinker kijkt met plezier naar de buitenspelers van Feyenoord
08:19
62+
Hancko over moeizaam begin van zijn carrière: “Ik voelde me de flop van de Serie A”
23:36
150+
Kieft laakt Barça: “Helemaal niet zo goed elftal”
23:30
249+
“Bijlow gaat na de bekerfinale weer keepen”
23:14
220+
Verweij tipt Ajax-leiding: “Een verbetering”
23:02
521+
‘Gemeente draait Feyenoord de nek om’
22:50
4+
Juventus ontsnapt met gelijkspel
22:45
597+
Doorbraak bij Feyenoord? “Een opening”
22:30
239+
Hélène Hendriks onthult ‘nieuwe Heerenveen-trainer’
22:23
252+
‘Genadeklap dreigt voor Vitesse’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie