Drommel-soap nadert verrassende ontknoping

Foto: Drommel-soap nadert verrassende ontknoping

Joël Drommel leek lange tijd op weg naar PSV. De doelman van FC Twente heeft al een persoonlijk akkoord over de voorwaarden van een dienstverband in Eindhoven. De clubs worden het echter een stuk lastig eens over de transfersom. Dat opent de deuren voor andere clubs, helemaal omdat Twente Drommel per se wil verkopen aankomende zomer. 

De strijd om Joel Drommel leek al beslist voordat ‘ie werkelijk begon. De doelman van FC Twente maakt dit seizoen indruk op het doel van de Tukkers. Het leverde de 24-jarige doelman al een selectieplek bij het Nederlands elftal op. Bondscoach Frank de Boer nam de keeper van FC Twente ook op in de selectie voor de aankomende WK-kwalificiatiewedstrijden, maar uiteindelijk moest hij zijn plek afstaan aan Ajax-doelman Maarten Stekelenburg. Ondanks het mislopen van een nieuwe trip met Oranje, ziet de toekomst er rooskleurig uit voor het jeugdproduct van FC Twente. PSV heeft verregaande belangstelling voor de doelman en zou al een persoonlijk akkoord bereikt hebben voor een overgang aankomende zomer. 

Joël Drommel

Ondanks zijn jonge leeftijd is Drommel al jaren een begrip in de Eredivisie. De doelman debuteerde in het seizoen 2016/2017 onder de lat bij de Tukkers en is sindsdien niet meer vertrokken uit het doelmond. Het talent van de doelman wordt al jaren onderschreven. De interesse van grote Eredivisie-ploegen bleef echter de afgelopen jaren uit, mede door de wispelturige prestaties van de doelman. Het lukte Drommel niet om een constant (hoog) niveau te halen, waardoor er twijfels ontstonden of Drommel wel een betrouwbare sluitpost was voor de top. 


Daarbij had Drommel met FC Twente ook niet het geluk van een stabiele Eredivisionist. De Tukkers zijn dit seizoen begonnen aan een sterke opmars in de Eredivisie, maar ten tijden van de doorbraak van Drommel was dit anders. De Tukkers degradeerden naar de Keuken Kampioen Divisie, maar klommen met Drommel in doel weer uit het sportieve gat en dwongen promotie af naar de Eredivisie. Na dat kampioensjaar (2018/2019) tekende Drommel een contract tot 2021 en begon hij écht aan zijn opmars binnen het Nederlandse keepersgilde. 

Deze voetbaljaargang neemt Drommel de laatste twijfels weg. FC Twente startte dit seizoen onder de nieuwe trainer Ron Jans verrassend goed. De Tukkers kende een van de beste eerste seizoenshelften van de afgelopen jaren en daar had Drommel een grote invloed op. De doelman kreeg in 27 wedstrijden 37 doelpunten tegen en hield zes keer zijn doel schoon dit seizoen. Mede door de sterke prestaties van dit seizoen staat Twente op een knappe achtste plaats in de Eredivisie. 

Drommel werd zelfs opgeroepen voor het Nederlands elftal. Tot een debuut kwam het (nog) niet. De aankomende interlands heeft Frank de Boer de 24-jarige doelman echter niet nodig. De reden lijkt duidelijk: de laatste weken kwamen er echter kinken in de Twente-kabel. Drommel ging een aantal keer opzichtig in de fout, onder andere in de wedstrijd tegen AZ Alkmaar (4-1 verlies, red.). Het voelde een beetje als een herhaling van zetten uit eerdere fases van zijn loopbaan, maar zorgde er niet voor dat de interesse van andere clubs afnam. 

Transfer naar PSV

Het leek er lang op dat PSV aan het langste eind zou trekken in de strijd om Drommel. Tot aan vorige week leek het een kwestie van tijd voordat de 24-jarige doelman zijn handtekening zette onder een contract dat hem tot de zomer van 2026 speler van de Eindhovenaren maakt. FC Twente werpt zich echter op als grote, boze wolf in het transfersprookje van Drommel en PSV. 


De Tukkers gaan hoog in de boom zitten als het gaat om de transfersom: de club wil zes miljoen euro ontvangen voor het nog één jaar doorlopende contract van de doelman. Dat is PSV voorlopig te gortig. De Eindhovenaren begrepen van de zaakwaarnemer van Drommel dat Twente een indicatie gaf van een transfersom tussen de drie en de vier miljoen euro. Dat zou ook realistisch zijn gezien zijn geschatte marktwaarde: Drommel is volgens Transfermarkt vier miljoen euro waard en op het moment dat een speler nog één jaar onder contract staat, is het vrij ongebruikelijk dat een kopende club (ver) boven die marktwaarde wil gaan zitten om een speler binnen te hengelen. 

Door de vraagprijs twee miljoen boven de geschatte marktwaarde te stellen, lijkt FC Twente een groot risico te nemen. Zowel de Tukkers als Drommel hebben kenbaar gemaakt dat er deze zomer zaken gedaan moeten worden. Drommel wil graag een stap maken – en PSV lijkt zijn voorkeur te hebben – en Twente haalde met Lars Unnerstal al een vervangende eerste doelman in huis. Er is echter één addertje onder het gras: bij de laatste contractverlenging werd een optie in het contract gebouwd waardoor Twente één jaar aan de contractduur kon plakken. Daardoor zou de club in theorie het contract eenzijdig kunnen verlengen tot de zomer van 2022 en Drommel daarmee een jaar langer in de Grolsch Veste kunnen houden. 

Dat laatste zal (naar alle waarschijnlijkheid) niet gebeuren, maar zorgt er wel voor dat Twente een betere onderhandelingspositie heeft. De club kan daardoor zonder blikken of blozen een hogere transfersom vragen. Sterker nog: het kan het contract van Drommel met een jaar verlengen. Niet met als doel om de doelman ook een jaar langer voor de club te laten spelen, maar louter voor het feit om zes miljoen euro te toucheren bij de verkoop van de zelf opgeleide doelman. 

Toekomstmuziek

De timing van het opstarten van de onderhandelingen lijkt niet heel handig gekozen door PSV. De Eindhovenaren willen de concurrentie (lees: Ajax) voor zijn. Daar moeten zij dus wel voor betalen, blijkt uit de houding van de Tukkers. De enige verandering die de prijs omlaag zou kunnen krijgen, is het feit dat Ajax straks definitief afhaakt in de strijd om Drommel. Op dit moment hebben de Amsterdammers geen concrete interesse. Dit heeft alles te maken met de situatie rondom André Onana: de Kameroense doelman zit op dit moment een dopingschorsing uit en mag een jaar niet voetballen, waardoor de doelman met de Amsterdammers in gesprek is om zijn contract te verlengen. 


Tekent Onana dat nieuwe contract, dan is de kans dat Drommel eerste doelman wordt bij Ajax klein en zullen de Amsterdammers geen miljoenen neertellen om de doelman van FC Twente naar Amsterdam te halen. Op het moment dat PSV de enige gegadigde is om Drommel in te lijven, zal ook de vraagprijs van FC Twente droppen en richting de eerder genoemde vier miljoen euro uitkomen. Dat is ook voor PSV een acceptabele prijs. De enige tussenkomst die een transfer naar de Eindhovenaren nog in de weg kan zitten, is een nieuwe partij. Drommel heeft altijd al een zwak gehad voor de Bundesliga en voor een groot gedeelte van de hoogste Duitse voetbalklasse is zes miljoen euro geen onoverkomelijk probleem. 

Dat zou nog voor een échte verrassing kunnen zorgen. Zo lang dat niet gebeurt en Onana verbindt zijn toekomst aan Ajax, dan zal PSV alsnog zijn gewenste transfersom neertellen voor de diensten van Drommel. Ook dat is, helemaal gezien de situatie van de afgelopen weken, een opmerkelijke uitkomst van de soap rondom de transfer van de 24-jarige doelman van Twente.

Waar ligt de toekomst van Drommel?

  • PSV (vier miljoen euro)
  • PSV (zes miljoen euro)
  • Ajax
  • FC Twente
  • Bundesliga-club
  • Andere club
1910+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:50
14+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
20+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
59+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
77+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
146+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
142+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
270+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
15+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
13+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
17:32
122+
Feyenoord verlengt contracten vijftal niet
17:30
26+
Oosting waarschuwt zijn spelers: “We hebben nog niets”
17:11
228+
Belangrijke update Fabrizio Romano over Arne Slot
16:48
158+
‘Transferstrijd tussen Ajax en PSV’
16:30
199+
Dit zijn de beste teamgenoten ooit van Van der Gijp en Kieft
16:09
87+
Spaan sneert naar Nederlandse top: “Daar scouten ze beter dan bij ons”
15:48
875+
‘Kroes neemt meteen nieuwe trainer mee bij Ajax-terugkeer’
15:31
41+
UEFA kiest Makkelie als enige Nederlandse scheidsrechter bij EK
15:11
654+
‘Promes speelt vies spelletje in Dubai’
14:51
147+
FC Twente slijpt de messen: “We hebben nog niets”
14:36
473+
Woeste Ten Hag haalt uit én reageert op Antony-schandaal
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie