Drama Ihattaren kost miljoenen euro’s

Foto: Drama Ihattaren kost miljoenen euro’s

Mohamed Ihattaren werd door Jong Oranje-trainer Erwin van de Looi genegeerd in aanloop naar het Europees Kampioenschap. Frank de Boer doet precies hetzelfde met de PSV-middenvelder voor de aankomende WK-kwalificatiewedstrijden. De KNVB laat de jongeling in navolging van PSV-trainer Schmidt keihard vallen, terwijl andere spelers die weinig in actie komen wél op een uitnodiging kunnen rekenen. 

De status van Mohamed Ihattaren heeft de afgelopen weken een flinke deuk opgelopen. De 19-jarige aanvallende middenvelder werd door PSV-trainer Roger Schmidt daags voor de wedstrijd tegen Ajax uit de wedstrijd gezet. Sindsdien lijkt de Duitse oefenmeester de talentvolle middenvelder links te laten liggen. Dat geldt echter niet alleen voor de trainer van PSV: in navolging van Schmidt kreeg Ihattaren ook een sterk signaal vanuit de KVNB. Jong Oranje-coach Erwin van de Looi had de creatieveling niet nodig bij de beloften van het Nederlands elftal en liet Ihattaren buiten de selectie voor het aankomende EK Onder 21. Men ging er daardoor bijna vanuit dat Frank de Boer hem zou oproepen voor het ‘grote’ Oranje, maar de bondscoach heeft ook geen plek voor Ihattaren in de selectie voor de aankomende WK-kwalificatiewedstrijden. 

Mohamed Ihattaren

De dubbele uitsluiting van Ihattaren is het volgende hoofdstuk in een duistere thriller die het seizoen van de 19-jarige aanvallende middenvelder omschrijft. Ihattaren lukt het dit jaar niet om zijn spectaculaire debuutseizoen in de Eredivisie een goed vervolg te geven. De Nederlander met Marokkaanse roots leek een aantal weken helemaal op de weg terug, maar na de uitschakeling in het Europa League-toernooi ging het opnieuw mis bij de jonge middenvelder. Na het verlies over twee wedstrijd tegen de Griekse kampioen Olympiakos zat Ihattaren in de kleedkamer van PSV en stuurde hij op Instagram een felicitatie naar zijn vriend Brian Brobbey, die met Ajax wel door bekerde in het Europese toernooi. 


Die felicitatie schoot Schmidt in het verkeerde keelgat. Helemaal met de wedstrijd tegen Ajax in het vooruitzicht, accepteerde de Duitse oefenmeester het gedrag van het talent niet. Ihattaren moest daardoor noodgedwongen van de zijlijn toezien hoe PSV haar laatste kans op het landskampioenschap zag verdampen door een gelijkspel tegen de nummer één van de Eredivisie (1-1, red.). Na deze disciplinaire schorsing sprak Ihattaren met zijn zaakwaarnemer Mino Raiola, beloofde hij opnieuw beterschap in zijn houding en inzet en werd hij weer in genade aangenomen bij de Eindhovenaren. Doordat Noni Madueke en Cody Gakpo weer fit zijn bij de Eindhovenaren, kwam het echter nog niet van nieuwe speelkansen voor de 19-jarige aanvallende middenvelder. 

Toch zal deze week extra pijnlijk zijn geweest voor Ihattaren. Het talent voelde voor het eerst de neveneffecten van zijn situatie bij PSV. De 19-jarige aanvallende middenvelder werd de afgelopen tijd, ondanks de uitzichtloze situatie bij PSV, alsnog voor het Nederlands elftal opgeroepen door bondscoach Frank de Boer. De KNVB heeft veel moeite gedaan om Ihattaren ervan te overtuigen om voor het Nederlands elftal te kiezen in plaats van het Marokkaanse nationale team en was dus min of meer aan zijn stand verplicht om Ihattaren toch een uitnodiging te sturen. Daar kwam deze week echter verandering in. 

Nederlands elftal

Eerst leek het nog mee te vallen voor Ihattarnen. Jong Oranje-trainer Van de Looi maakte zijn selectie bekend voor de eindronde van het Europees Kampioenschap Onder 21, waar van eind maart de groepsfase op het programma staat. De grote afwezige op die lijst was de naam van Ihattaren. De 19-jarige middenvelder zat nog wel bij de voorselectie, maar haalde de uiteindelijke schifting dus niet. Van de Looi had daarvoor een verklaring: “Ihattaren nog niet meegedaan bij Jong Oranje gespeeld. We hebben maar een korte voorbereidingstijd. Zondag en maandag stromen de spelers binnen en zij moeten er direct staan. Bovendien is er veel concurrentie op zijn positie. Mo is een talentvolle speler, maar ik moet keuzes maken”, vertelde Van de Looi tegen het ANP. Daarmee houdt de bondscoach van Jong Oranje voor het eerst vast aan de ‘normale’ regels voor spelers bij het landelijke keurskorps: speel je niet, dan hoor je er niet bij. Het is daarnaast óók voor het eerst dat er geen uitzondering gemaakt wordt voor de positie van Ihattaren, die nog altijd voor de Marokkaanse bond kan kiezen op het moment dat hij daar wel een uitnodiging voor ontvangt. 


Dat collega-bondscoach Frank de Boer dat voorbeeld óók volgt, is een even zo logisch als pijnlijk gevolg voor Ihattaren. Daardoor neemt de KNVB een groot risico – het Hakim Ziyech-scenario hangt als sinds september vorig jaar over het hele Iharraren-in-Oranje-circus heen – voor de toekomstige beschikbaarheid van het 19-jarige talent. Aan de andere kant is het wel een duidelijk (en terecht) signaal dat er wordt afgegeven: speel je niet, dan kom je ook niet in aanmerking voor een plek bij Oranje. 

Dat laatste is echter wat simpeler gezegd dan gedaan. Spelers zoals Donny van de Beek (Manchester United) en Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur) zijn alles behalve zeker van speeltijd bij hun club, maar maken tocht (mits fit) deel uit van de selecties van De Boer. Gezien hun verleden bij het Oranje en in het Nederlandse voetbal is het logisch dat zij meer krediet genieten dan Ihattaren, maar het blijft een opmerkelijke tegenstelling in het selectiebeleid van de bondscoach. Helemaal omdat je op deze manier een (onnodig) risico loopt om Ihattaren alsnog richting de Marokkaanse bond te duwen. Op het moment dat Ihattaren zijn Oranje-debuut maakt in een officiële wedstrijd, kan hij nog steeds overstappen, maar na meerdere optredens is dit niet langer het geval. 

Europees kampioenschap

Helemaal met het oog op het Europees kampioenschap is het extra zuur voor Ihattaren dat hij nu ook moet toekijken hoe het ‘grote’ Oranje zijn wedstrijden speelt. Met de contractsituatie van de 19-jarige aanvallende middenvelder in het achterhoofd, kan dat ook voor PSV vervelende gevolgen hebben. Ihattaren ligt nog tot 2022 vast in het Philips Stadion. De onderhandelingen over een langere samenwerking, die naar verluidt tot 2025 moet gaan lopen, hebben niets opgeleverd en zijn door de persoonlijke situatie van het toptalent tot aan het einde van het seizoen uitgesteld. Op het moment dat de twee partijen niet tot een vergelijk komen, zal PSV overgaan tot verkoop in de zomer. 


Je kunt er langzamerhand van uitgaan dat PSV en Ihattaren geen overeenkomst zullen bereiken over het verlengen van die verbintenis. De 19-jarige middenvelder heeft een knipperlichtrelatie met Roger Schmidt, die ook nog een doorlopende verbintenis heeft, en de kwaliteiten van het talent passen vrijwel niet in de speelstijl die de Duitse oefenmeester hanteert. Aangezien Ihattaren weinig kansen krijgt om zich te bewijzen in de hoofdmacht van PSV, was een Europees eindtoernooi voor (Jong) Oranje de beste manier voor Ihattaren om zich alsnog in de schijnwerpers te kunnen spelen. 

Hoewel Ihattaren volgens Schmidt weer op de weg terug is en zich laat zien op de trainingen, is het de vraag of er nog genoeg tijd is om een ommekeer te verwezenlijken. Daardoor mist Ihattaren mogelijk óók het Europees kampioenschap met het Nederlands elftal en dat heeft óók nadelige gevolgen voor een mogelijke transfersom die PSV deze zomer toucheert. Dat Schmidt geen toekomst ziet in Ihattaren, is inmiddels wel duidelijk. De club zal wel moeten afwegen of het negeren van het toptalent wel de meest verstandige beslissing is op dit moment: er zijn voldoende verenigingen die wél brood zien in de toekomst van Ihattaren. De enige die PSV op dit moment blij maakt, is die clubs: zij hoeven miljoenen euro’s minder te betalen omdat Ihattaren wegkwijnt op de bank in plaats van indruk maakt op het veld.

PSV gaat goed om met de situatie van Ihattaren

  • Nee, hij loopt straks transfervrij de deur uit
  • Nee, geef hem kansen voor betere transfersom
  • Ja, helemaal goed dit
  • Nee, straks speelt hij voor Marokko
2369+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:41
0+
Fans reageren op PSV-drama: ‘Gun je niemand’
23:17
7+
‘Vitesse benadert clublegende voor trainerspositie’
22:54
5+
IJzersterk Arsenal pakt koppositie na klinkende zege op Chelsea
22:30
48+
Slot naar Liverpool? ‘Dat zou fantastisch zijn’
22:15
40+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
93+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
183+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
604+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
227+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
46+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
86+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
110+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
203+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
199+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
131+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
211+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
233+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
438+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
25+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
23+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie