Pijnlijke situatie dreigt na ‘Oranje-schandaal’

Foto: Pijnlijke situatie dreigt na ‘Oranje-schandaal’

Frank de Boer heeft geen plaats voor Wout Weghorst in de selectie van het Nederlands elftal. De spits van Wolfsburg schiet de Bundesliga bijna overhoop. Zijn zestien doelpunten dit seizoen blijken niet genoeg om Luuk de Jong voor te blijven in het landelijke keurkorps. Houdt De Boer onterecht vast aan de 30-jarige aanvaller of valt er wat te zeggen voor het passeren van Weghorst? 

Frank de Boer had een aantal verrassingen in zijn selectie voor het Nederlands elftal. De bondscoach zorgt voor een terugkeer van Maarten Stekelenburg (Ajax) en heeft met Jeremiah St. Juste (Mainz) een bijzondere (potentiële) debutant in de selectie zitten. Los van het feit dat de twee vorige uitverkorene blij zullen zijn dat ze zich (weer) mogen melden bij Oranje, schittert één Nederlandse speler uit een Europese topcompetitie door zijn afwezigheid. Wout Weghorst staat op dit moment bij Wolfsburg met zestien doelpunten bovenaan de topscorerslijst van de Budesliga-club, maar dat blijkt dus niet goed genoeg te zijn voor een plek bij het Nederlands elftal. Dit terwijl Luuk de Jong (Sevilla) er, ondanks dat de ervaren aanvaller géén vaste basisplek heeft in Spanje, gewoon bij zit. 

Wout Weghorst

Dat de naam van Weghorst verbonden is aan het Nederlands elftal, zou je tien jaar geleden niet hebben gezegd. De boomlange aanvaller heeft tot nu toe een carrière die niet echt van deze tijd is. De 28-jarige spits uit Borne begon zijn voetballoopbaan in het shirt van Willem II. In het Tilburgse bleven de kansen uit voor Weghorst, waardoor hij zonder één minuut in het eerste elftal vertrok om voor FC Emmen te gaan spelen. 

Dat bleek voor Weghorst de juiste keuze te zijn. In de luwte van de provincie kon de boomlange aanvaller aan zijn vertrouwen werken en maakte hij als speler van de (destijds) Keuken Kampioen Divisie-club zijn eerste vlieguren als profvoetballer. Al snel bleek Weghorst over bovengemiddelde afmakerskwaliteiten te beschikken. Dat viel Heracles Almelo in 2016 ook op. De Tukkers profiteerden maximaal van het feit dat Weghorst een tweejarig contract bij Emmen tekende en niet zins was om deze te verlengen. Daardoor kon de Eredivisie-club Weghorst in de zomer van 2016 transfervrij overnemen van FC Emmen, waar Weghorst in totaal 21 keer scoorde in 66 wedstrijden. In Almelo ging Weghorst verder waar hij op de Oude Meerdijk mee was opgehouden: doelpunten maken. Het leek de spits geen moer uit te maken dat hij nu Eredivisie-verdedigers tegenover zich had staan: in seizoenen bij Heracles schoot Weghorst 24 ballen in het netje voor de club uit Almelo. Het was voor AZ Alkmaar genoeg reden om de spits in 2018 een kans te geven in de subtop van de Eredivisie. Dat bleek voor de Alkmaarders alles behalve een slechte deal: AZ betaalde 1,5 miljoen euro om Weghorst naar het AFAS Stadion te halen en kon hem twee jaar, en 45 doelpunten in 86 wedstrijden verder, voor een veelvoud van dat bedrag verkopen aan VfL Wolfsburg. 

In Duitsland doet Weghorst het wellicht nog beter dan in de Eredivisie. Inmiddels heeft de boomlange aanvaller 111 wedstrijden gespeeld voor de Bundesliga-subtopper, een aantal dat hij bij geen enkele Eredivisie-ploeg haalde. Met 59 doelpunten en 18 assists kan de spits ook prima cijfers overleggen. Vooral dit seizoen is Weghorst van een ander niveau: met 21 doelpunten en zes assists in 32 wedstrijden behoort de aanvaller tot de scherpste schutters uit Europa. Dat bleek echter opnieuw niet genoeg voor een plek bij het Nederlands elftal. waar Weghorst tot nu toe vier keer voor uitkwam. 

Luuk de Jong

De 28-jarige aanvaller heeft bij Wolfsburg en in de Bundesliga inmiddels een aardige status weten te verwerven. In Nederland is dat totaal anders. Als je de carrière van Weghorst naast die van Sevilla-spits Luuk de Jong – die dus wél bij het Nederlands elftal zit, ondanks dat hij geen vaste basisplek heeft dit seizoen – dan kom je al snel bij het antwoord. De Jong diende in Nederland een topclub (PSV) en kwam als spits van de kampioen van Nederland bij Oranje. Weghorst reikte in de Eredivisie niet verder dan AZ en heeft daardoor, of je dit nu terecht vindt of niet, een andere status binnen ons land. Nu lijkt Frank de Boer niet de persoon die zich stukstaart op statussen van bepaalde spelers – waarom roep je anders St. Juste op? Hoewel dit meespeelt in de afweging tussen De Jong of Weghorst, zal de beredenering niet leidend geweest zijn in de keuze om toch de spits van Sevilla op te roepen voor Oranje. Desalniettemin zal de ervaring die De Jong de afgelopen jaren heeft opgedaan als (tweede) spits bij Oranje ook hebben meegespeeld in de keuze voor de aanvaller van Sevilla. Maar als je gaat kijken naar de huidige vorm, dan is er echter maar één keuze mogelijk. 

Weghorst bewijst dat hij in ieder geval dit seizoen op het gebied van rendement de betere is als je hem vergelijkt met De Jong. Weghorst speelde maar één wedstrijd meer dan de spits van Sevilla, maar maakte wel het dubbele aantal minuten. Dat kan je ook haast zeggen van het aantal doelpunten per negentig minuten: Weghorst schiet per wedstrijd gemiddeld 0,7 doelpunt erin, De Jong moet het met ongeveer de helft (0,4) doen. Dat is ook terug te zien in de succesvolle schoten van de twee spitsen: ook daarbij voert Weghorst (28% conversieratio) de boventoon (De Jong: 25%). Ook qua schoten op doel, gecreëerde kansen én assists presteert Weghorst op dit moment beter dan De Jong. 

Keuze van De Boer

Het klinkt misschien gek, maar de doelpunten zijn niet leidend voor de keuze van de tweede spits van Oranje. Als De Boer zoals de komende interlandperiode over een frisse voorhoede kan beschikken, dan is Memphis zonder twijfel de nummer één spits van Oranje. De aanvaller van Lyon zorgt met zijn bewegelijkheid, technisch vernuft en neusje voor de goal ervoor dat de voorste linie van Oranje enorm dynamisch is. Daarnaast creëert de 26-jarige sterspeler ruimte in de voorste linies doordat hij gaat zwerven en de aanvallende middenvelder van het Nederlands elftal de kans geeft om verder door te schuiven. Deze spelopvatting werkt echter niet tegen elk team. Op het moment dat Oranje een extreem defensief ingestelde tegenstander tegenover zich krijgt, heb je behoefte aan een sterk aanspeelpunt. Oranje heeft in de voorhoede en het (aanvallende) middenveld alleen maar spelers staan die weten hoe je een doelpunt maakt, waardoor de rol van de spits anders is dan in een normale situatie. Waar je over het algemeen een spits in de punt zet voor zijn rendement en afmaakkwaliteiten, waar Weghorst dus véél beter op scoort dan De Jong op dit moment, heb je in zo’n geval andere kwaliteiten nodig om het gewenste resultaat te boeken. 

In dat opzicht is De Jong wél de beste keuze. De spits van Sevilla is een stuk secuurder in zijn passing (73% succesvol) dan Weghorst (66%). Niet alleen in de passing, ook in de duels is De Jong aantoonbaar beter dan Weghorst. Dat maakt niet uit of het gaat om luchtduels (De Jong: 5,2 gewonnen, 55% totaal; Weghorst: 3,1 gewonnen, 56% totaal) of om duels op de grond (De Jong: 3,2 gewonnen, 54% totaal; Weghorst: 1,7 gewonnen, 41% totaal) gaat. Ook met individuele dribbelacties, toch niet het beste punt van deze twee spitsen, delft Weghorst (0,6 per negentig minuten, 62% van het totaal) het onderspit tegen De Jong (0,6 per wedstrijd, 55% van totaal). 

Met andere woorden: als het gaat om doelpunten maken dan is Weghorst op dit moment veruit de betere spits van de twee. Kijk je naar het meevoetballende aspect, dan heeft De Jong aantoonbaar betere statistieken te overleggen. Aangezien de tweede spits van het Nederlands elftal vrijwel alleen in het veld komt op het moment dat de vorm met de eerste keuze (Memphis, red.) niet rendabel blijkt en je dus andere types nodig hebt, lijkt de keuze voor De Jong nog steeds te rechtvaardigen. Dat maakt het extra pijnlijk voor Weghorst, die langzamerhand niet meer lijkt te weten wat hij ervoor moet doen om wél geselecteerd te worden voor het Nederlands elftal. Dit overkwam eerder Bas Dost, die zich niet meer beschikbaar stelde voor Oranje. Het is te hopen dat Weghorst een dikkere huid heeft.

POLL: Wie zou jij oproepen voor Oranje?

Vandaag 24 Juli 2021

  • teaser
  • compact
<strong>PES en FIFA staan voor totaal nieuwe strijd</strong>

PES en FIFA staan voor totaal nieuwe strijd

FIFA wordt al jaren gezien als de koning van de voetbalgames, maar daar kan de komende jaren maar zo ...

237
<strong>Feyenoord heeft groot probleem na vuurdoop Slot </strong>

Feyenoord heeft groot probleem na vuurdoop Slot

Feyenoord kreeg het goede voorbeeld van PSV tegen Galatasaray, maar de Rotterdammers wisten in hun ...

478
<strong>‘Nieuwe Rommedahl’ komt voorlopig tekort voor PSV</strong>

‘Nieuwe Rommedahl’ komt voorlopig tekort voor PSV

<div><b>PSV heeft alweer zijn eerste wedstrijd in de voorronde van de Champions League achter de ...

449
'Structurele plek in Europese elite utopie voor Ajax'

'Structurele plek in Europese elite utopie voor Ajax'

Ajax wordt bij tijd en wijle het Bayern München van Nederland genoemd, maar zo ver zijn de ...

4
Bas Dost: "Dat is zo mooi aan Noa"

Bas Dost: "Dat is zo mooi aan Noa"

Noa Lang maakte in het voorbije voetbalseizoen ongelooflijk veel indruk in de Jupiler Pro League bij ...

9
Oud-Feyenoorders kraken Orkun Kökçü

Oud-Feyenoorders kraken Orkun Kökçü

Orkun Kökçü heeft bij Feyenoord het rugnummer (nummer 10) van Steven Berghuis overgenomen, maar ...

73
Schandalige Berghuis-muurschildering in Rotterdam

Schandalige Berghuis-muurschildering in Rotterdam

Steven Berghuis kan weinig goed meer doen in Rotterdam na zijn overstap van Feyenoord naar Ajax, ...

1233
Henk Fraser reageert op Oranje-gerucht

Henk Fraser reageert op Oranje-gerucht

Louis van Gaal gaat voor de derde keer aan de slag als bondscoach van het Nederlands elftal, maar ...

119
Opmerkelijke Bale-wending bij Real Madrid

Opmerkelijke Bale-wending bij Real Madrid

Gareth Bale leek toch wel uitgespeeld te zijn bij Real Madrid, maar opeens heeft de Welshman weer ...

97
Van Marwijk: "Dat is Malen op het lijf geschreven"

Van Marwijk: "Dat is Malen op het lijf geschreven"

Donyell Malen laat het Philips Stadion van PSV achter zich voor het Signal Iduna Park van Borussia ...

54
PSV geeft veelzeggend Ihattaren-signaal af

PSV geeft veelzeggend Ihattaren-signaal af

PSV zit in zijn maag met Mohamed Ihattaren, die tot medio 2022 vastligt in het Philips Stadion en ...

362
'Ajax heeft geen zin in droomtransfer'

'Ajax heeft geen zin in droomtransfer'

Gisteren werd er al melding gemaakt van interesse van Bayern München in een samenwerking met ...

541
'Volgende Feyenoord-transfer na medische keuring'

'Volgende Feyenoord-transfer na medische keuring'

Feyenoord kan wel wat extra spelers gebruiken, zo wees de Conference League-voorrondewedstrijd tegen ...

390
Tannane: 'Dat gebeurt jammer genoeg niet'

Tannane: 'Dat gebeurt jammer genoeg niet'

Het is geen geheim dat Oussama Tannane op een mooie transfer aast, maar die heeft hij eind juli nog ...

139
Gravenberch: 'Hij wordt een hit bij Ajax'

Gravenberch: 'Hij wordt een hit bij Ajax'

Ryan Gravenberch leerde Steven Berghuis kennen bij het Nederlands elftal op het Europees ...

367
'Kroonjuwelen te duur voor Ajax'

'Kroonjuwelen te duur voor Ajax'

Ajax heeft het financieel gezien véél beter voor elkaar dan zijn concurrenten in de Eredivisie, ...

1101
"Onderhandelingen met Ajax laat ik aan mijn zaakwaarnemer over"

"Onderhandelingen met Ajax laat ik aan mijn zaakwaarnemer over"

Noussair Mazraoui moest een flink gedeelte van het afgelopen seizoen aan zich voorbij laten gaan ...

263

Gisteren 23 Juli 2021

'Raiola gaat minder verdienen aan PSV-transfer'

'Raiola gaat minder verdienen aan PSV-transfer'

Zaakwaarnemer Mino Raiola zal fors verdienen aan de transfer van Donyell Malen naar Borussia ...

557
'Feyenoord heeft concurrent voor Giakouamakis'

'Feyenoord heeft concurrent voor Giakouamakis'

Feyenoord is op zoek naar een nieuwe spits. De naam van Georgios Giakoumakis is gevallen, maar de ...

584
"Ik weet natuurlijk van de belangstelling af"

"Ik weet natuurlijk van de belangstelling af"

Gabriel Gudmundsson weet niet of hij na 31 augustus nog altijd bij FC Groningen speelt. Clubs als AC ...

88
FC Utrecht overwoog Ajax-trainer aan te stellen

FC Utrecht overwoog Ajax-trainer aan te stellen

FC Utrecht liet John van den Brom vorig seizoen naar KRC Genk vertrekken. Uiteindelijk mocht René ...

250
"Ik heb helemaal geen spijt van Feyenoord"

"Ik heb helemaal geen spijt van Feyenoord"

Bilal Basacikoglu maakt deze zomer zijn Eredivisie-comeback als speler van Heracles Almelo. De ...

185
'Malen ondergaat medische keuring in Zwitserland'

'Malen ondergaat medische keuring in Zwitserland'

Donyell Malen is bijna PSV'er af. Volgens clubwatcher Rik Elfrink voegt de spits zich op zeer korte ...

199
'Arne Slot trekt keiharde Feyenoord-conclusie'

'Arne Slot trekt keiharde Feyenoord-conclusie'

Arne Slot begon het seizoen door zijn vertrouwen uit te spreken in de huidige Feyenoord-aanvallers, ...

477
HSV bezorgt Schalke in slotfase nieuwe klap

HSV bezorgt Schalke in slotfase nieuwe klap

De Tweede Bundesliga is vrijdagavond geopend met een heuse topper. Schalke 04 en Hamburger SV ...

158
'PSV ziet Bruma-transfer mislukken door agent'

'PSV ziet Bruma-transfer mislukken door agent'

PSV raakt vooralsnog niet verlost van de geflopte aanvaller Armindo Bruma. De Turkse Besiktas heeft ...

180
'Malen maakt geweldige transfer via Dortmund'

'Malen maakt geweldige transfer via Dortmund'

Donyell Malen staat op het punt om PSV te verruilen voor Borusssia Dortmund, dat dertig miljoen euro ...

285
Fraser over Oranje: "Duidelijk wat ik zou willen"

Fraser over Oranje: "Duidelijk wat ik zou willen"

Henk Fraser hoopt binnenkort te worden gepresenteerd als assistent-bondscoach van het Nederlands ...

164
'Summerville staat voor Eredivisie-rentree'

'Summerville staat voor Eredivisie-rentree'

SC Cambuur hoopt zich deze zomer te versterken met Crysencio Summerville. De promovendus uit ...

157
'Pijnlijke situatie dreigt voor Heerenveen'

'Pijnlijke situatie dreigt voor Heerenveen'

Bij sc Heerenveen is het doel dit seizoen om meer vermaak te bieden. De aanvalslinie mag dus aan de ...

303
'Ajax-transfer voor 25 miljoen euro'

'Ajax-transfer voor 25 miljoen euro'

Ajax wil zich deze zomer graag versterken met een linksbuiten. Na het afketsen van Kamaldeen ...

1837
'Oranje-international bereikt persoonlijk akkoord'

'Oranje-international bereikt persoonlijk akkoord'

Patrick van Aanholt heeft een nieuwe club te pakken. Volgens transferspecialist Fabrizio Romano ...

255