Groot Feyenoord-talent biedt Arne Slot hoop voor de toekomst

Foto: Groot Feyenoord-talent biedt Arne Slot hoop voor de toekomst

Feyenoord zette zondagmiddag een uitstekende prestatie neer. De mannen van trainer Dick Advocaat kwamen in de topwedstrijd tegen PSV met 0-1 voor en sleepten uiteindelijk een gelijkspel uit het vuur. Na de 6-0 overwinning tegen VVV-Venlo van een week eerder liet Feyenoord voor het tweede maal achter elkaar zien weer volop mee te doen om plaatsing voor Europese voetbal. Daarin speelt Dick Advocaat een onschatbare rol.

De ervaren oefenmeester baseert zijn beslissingen in deze periode van zijn carrière vooral op realiteit. Ook tegen PSV koos hij daarom ervoor om met de ploeg in te zakken en te gokken op de counter. Dat bleek in de eerste helft uitermate effectief. Waar de Eindhovenaren het eerste kwartier volop in de aanval waren en op zoek gingen naar de openingstreffer, viel die uiteindelijk aan de andere kant van het speelveld. Steven Berghuis kreeg de bal plotseling voor zijn voeten en schoot deze koelbloedig achter doelverdediger Yvon Mvogo, die niet meer bij de bal kon.


De Feyenoorders zetten uiteindelijk een uitstekende prestatie neer door met 1-1 gelijk te spelen. Gedurende de wedstrijd viel Orkun Kökcü in positieve zin op. De creatieve middenvelder staat van vorig seizoen bekend als een speler die voor de nodige passjes vooruit zorgt, maar liet tegen PSV eveneens zien dat hij in staat is om hard voor zijn ploeg te werken. Tijdens de spaarzame momenten dat hij vervolgens de bal ontving en vooruit kon spelen, bleek hij bovendien in staat om voor de juiste voortzettingen te kiezen.

Kritiek



Zijn goede vorm komt enigszins als een verrassing, want Kökcü is bepaald niet bezig aan zijn beste seizoen uit zijn carrière. Onder leiding van Jaap Stam en Advocaat maakte hij in het seizoen 2019/2020 een stormachtige ontwikkeling door, waarna een droomtransfer voor handen lag. De Turkse middenvelder besloot om die droom echter uit te stellen en langer bij Feyenoord te blijven. Ogenschijnlijk maakte dat de druk op zijn functioneren groter, want dit seizoen had hij beduidend meer moeite om zijn niveau aan te tikken.

Het resulteerde in een plaats op de reservebank, waarmee Kökcü het moeilijk had. Een enkelblessure die hem bijna twee maanden buitenspel hield, hielp ook niet mee. Zo vertelde hij aan de NOS: “Ik heb tot nu toe een moeilijk seizoen achter de rug. Natuurlijk ga je dan nadenken waarom het vorig jaar beter ging. Maar het hoort bij je ontwikkeling. Je krijgt te maken met ups en downs. Het is aan jou hoe snel je er weer bovenop komt. Daar had ik wel moeite mee, ik bleef te lang in de teleurstelling hangen. Ik heb nu geleerd om het positief te benaderen.”

Kökcü bleek bovendien een trainer tegenover zich te hebben die het nog steeds in hem zag zitten. Advocaat stapte vorige maand namelijk naar Kökcü toe om hem te prikkelen meer uit het huidige seizoen te halen. Kökcü: “Een paar weken geleden kwam hij naar me toe en zei: tot hier en niet verder. Het moet echt stukken beter. Toen hij dat zei ging er toch een knop om bij mij. Ik ben extra hard gaan trainen en werd echt getriggerd toen hij dat zei. Je beseft dat je uit een ander vaatje moet tappen. Ik hou wel van die aanpak.”


Het bleek een gouden zet van Advocaat, want de middenvelder maakte de afgelopen weken steeds meer speelminuten. Hij maakte in de 23 minuten die Advocaat hem half februari tegen Willem II gunde, ook zijn eerste eredivisietreffer van het seizoen. Vervolgens kreeg hij speeltijd tegen FC Twente, FC Groningen, AZ, VVV-Venlo en PSV. In de topwedstrijden tegen AZ en PSV liet Advocaat hem zelfs de volle 90 minuten binnen de lijnen staan, wat bewijst dat Kökcü fysiek en mentaal fit genoeg is om onder hoge druk te spelen.

Creativiteit

Het komt Feyenoord goed uit dat Kökcü zich weer laat zien. Met Jens Toornstra, Mark Diemers en Leroy Fer heeft de club drie uitstekende middenvelders in huis, maar de smaak-Kökcü zit daar niet tussen. Waar Fer voornamelijk voor de controle in het elftal zorgt, zijn Toornstra en Diemers vooral spelers die veel kilometers maken. Geen van allen heeft echter de creativiteit van Kökcü om wedstrijden open te breken met een sublieme steekpass of mooie passeerbeweging. Juist die keuze is voor een hoofdtrainer zo belangrijk.

Dat Kökcü ook zonder bal de nodige waarde kan hebben, bleek uit de treffer tegen PSV. Marcos Senesi veroverde de bal en gaf deze aan de Turk. Die legde de bal terug op Tyrell Malacia en zorgde direct ervoor dat hij het veld breed hield. Daardoor ontstond ruimte voor Malacia om de bal richting de rand van het strafschopgebied te passen, waar deze via achtereenvolgens Bryan Linssen en Luis Sinisterra bij Berghuis terechtkwam. Daarmee stond Kökcü aan de basis van de aanval waaruit de openingstreffer viel.

Wél had de middenvelder een opvallend moment in de wedstrijd. Zeven minuten voor tijd liep Kökcü achter Olivier Boscagli langs. De bal was inmiddels een aantal meters bij hem vandaan, waarna de Feyenoorder een harde elleboogstoot uitdeelde aan Boscagli. Kökcü raakte hem daarmee in zijn rug, waardoor hij op de grond bleef liggen. Gelukkig voor Kökcü zag scheidsrechter Bas Nijhuis de situatie niet en greep de VAR niet in, maar met nog tien minuten op het scorebord had de situatie voor de middenvelder heel anders kunnen aflopen.  

Slot

Het bestuur van Feyenoord hoopt volgend seizoen met Arne Slot ander voetbal de spelen. De oefenmeester liet met AZ zien om te staan voor een aanvallende en dynamische speelstijl, wat resulteerde in spectaculair voetbal. Anderzijds had Slot in die jaren grote talenten als Calvin Stengs, Myron Boadu, Oussama Idrissi en Teun Koopmeiners onder zijn vleugels, waardoor het voor hem eenvoudiger was om zijn voorgenomen speelstijl in de praktijk te brengen. Bij Feyenoord is dat naar verwachting een ander verhaal.


Slot heeft ongetwijfeld echter de hoop op Kökcü, die ondanks zijn mindere vorm van dit seizoen nog altijd een groot talent is. Het is uiteraard afwachten hoe de ontwikkeling van de middenvelder de komende jaren eruit ziet, maar onder leiding van Slot lijkt hij de komende periode in ieder geval de grootste kans te maken om het meeste uit zijn loopbaan te halen. Kökcü moet komend seizoen naar verwachting dienen als een speler die de bal van de verdediging ontvangt en die vervolgens de aanvallers in stelling brengt met een sluwe steekpass.

Wachten op volgend seizoen is voor Kökcü echter geen optie, want de middenvelder wil na de zomer ook Europees voetbal spelen. Daarvoor moeten de Rotterdammers nog hard aan de bak. Het puntenverschil in de subtop van de eredivisie is namelijk niet groot, waardoor een enkele missstap al desastreuze gevolgen kan hebben. De Turkse middenvelder is een van de spelers die in staat moet zijn om zijn club daarvoor te behoeden. Te beginnen komend weekend, wanneer degradatiekandidaat FC Emmen in de Kuip op bezoek komt.

Heeft Orkun Kökcü het talent voor de Europese top?

  • Ja, absoluut
  • Nee, maar de subtop wel
  • Nee, dat gaat hij niet redden
644+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

22:51
0+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
66+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
22+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
57+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
104+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
61+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
548+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
107+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
38+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
260+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
591+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
116+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
170+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
44+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
296+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
318+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
18:10
189+
Ajax-directeur eigenlijk heel ouderwets: “Terug naar het gogme van vroeger”
17:50
32+
Opstellingen Heerenveen en PSV: Bosz wijst vervanger van Dest aan
17:37
30+
Kind van de club verlengt bij Feyenoord tot 2025
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie