Barcelona heeft ‘nieuwe Memphis’ al in huis

Foto: Barcelona heeft ‘nieuwe Memphis’ al in huis

Memphis Depay wordt nog bijna dagelijks in verband gebracht met een transfer naar FC Barcelona. De aanwezigheid van Ronald Koeman, met wie de aanvoerder van Olympique Lyon succesvol samenwerkte bij Oranje, is daar de grootste reden van. Bij FC Barcelona heeft de Nederlandse hoofdtrainer echter een nieuw, soortgelijk project gevonden. 

Memphis (Depay, red.) blijft zijn eigen toekomst in de mist houden. De 26-jarige aanvaller is, ondanks zijn aflopende contract, een belangrijke schakel bij Olympique Lyon. Onder aanvoering van de ster van het Nederlands elftal doet de Franse topclub voor het eerst sinds jaren weer mee om het landskampioenschap. Er is nog genoeg om te spelen voor Memphis, die dit jaar niet in Europees verband uitkwam omdat Lyon zich in het (door het corona-virus afgebroken) vorige voetbaljaar niet op de plekken stond die recht gaven op Champions- of Europa League-voetbal. Dat leek in de zomer al te leiden tot een transfer van Memphis. De Oranje-aanvaller had destijds nog een contract voor één seizoen bij Lyon en derhalve was het de enige mogelijkheid om een transfersom over te houden aan het vertrek van de 26-jarige linksbuiten annex spits. Dat liep door de financiële situatie van Barcelona anders, maar nog steeds is het niet uitgesloten dat Memphis volgend seizoen in het Camp Nou-stadion voetbalt. 

Memphis en FC Barcelona 

Het is nog steeds duidelijk dat Koeman de komst van Memphis ziet zitten. De Zaandammer maakte de aanvaller mee als bondscoach van het Nederlands elftal. Het lukte Koeman om Memphis te laten renderen in de punt van de Oranje-aanval. De 57-jarige oefenmeester zorgde ervoor dat de aanvaller van Olympique Lyon het sigma van een eeuwig talent van zich af liet glijden en maakte van Memphis dé voetballende vedette van het Nederlands elftal. 


Het feit dat Barcelona deze zomer al een akkoord had met Memphis onderstreept nog maar eens de succesvolle samenwerking tussen Koeman en Memphis. Omdat FC Barcelona maar één grote aankoop kon doen deze zomer (Sergiño Dest kwam over van Ajax, red.) als gevolg van staatssteun gerelateerde afspraken, ging er afgelopen zomer een streep door de Barcelona-transfer van Memphis. De verwachting was dat de Catalanen in de winterstop wellicht zaken wilden doen, maar ook toen kwam een overgang niet van de grond. Dit had niet alleen te maken met de financiële situatie van de Catalanen, die met een schuldenlast van één miljard kampen, maar ook met de wisseling van de wacht op het hoogste bestuurlijke niveau. Josep Maria Bartomeu had de voorzittershamer neergelegd en pas een goede week terug werd Joan Laporta als zijn opvolger gekozen. 

Desalniettemin is er niet één duidelijke reden aan te wijzen dat het persoonlijke akkoord van afgelopen zomer nog niet is omgezet in een (voor)contract. Memphis had volgens De Telegraaf zijn fiat gegeven aan de Catalanen en had naar eigen zeggen zelfs zijn spullen al ingepakt voor een verhuizing naar Spanje, maar nog steeds is er geen witte rook. Vanuit Memphis’ spelen er op dit moment misschien andere belangen, maar datzelfde kan je zeggen van FC Barcelona. 

De wens van Messi en Laporta

Barcelona heeft op dit moment één grote prioriteit als het gaat om spelerszaken: het verlengen van het contract van Lionel Messi. De legendarische Argentijnse aanvaller maakte aan het begin van dit seizoen zijn vertrekwens bekend, maar werd tegengehouden door de clubleiding. Inmiddels is Laporta aan de macht in het Camp Nou-stadion. Daarmee is de kans op een langer verblijf van Messi een stuk groter: Laporta was tijdens de jaren van Frank Rijkaard en Henk ten Cate, onder wie Messi zijn debuut maakte voor Barcelona, al voorzitter en kent de Argentijn dus goed. 


De nieuwe voorzitter is bereid om ver te gaan om de legendarische linkspoot aan de club te binden. De troef die hij daarvoor wil inzetten heet Sergio Agüero. De spits heeft een aflopende verbintenis bij Manchester City en moet bij Barcelona de vacante spitspositie opvullen. Koeman zit volgens diverse Spaanse media niet op de komst van de Argentijn te wachten, maar daar lijkt Laporta lak aan te hebben. De voorzitter was in zijn campagne al duidelijk: zijn belangrijkste prioriteit is om Messi te behouden voor de club. Dat hij daarmee lijnrecht tegenover Koeman komt te staan, zal de positie van de hoofdtrainer ook geen goed doen. 

Alternatieven voor Memphis

De aanwezigheid van Koeman lijkt echter de belangrijkste reden te zijn voor Memphis om voor Barcelona te kiezen. De Nederlandse aanvaller heeft de afgelopen weken echter ook nieuwe mogelijkheden erbij gekregen. De ster van Oranje, die een sterke wens heeft om bij één van de grootste clubs van Europa te tekenen, lijkt zonder de aanwezigheid van Koeman en/of met de komst van Agüero weinig trek te hebben in een overgang naar Camp Nou. De oud-speler van PSV en Manchester United gaat zijn beste jaren als voetballer tegemoet en kan zich daarom geen nieuwe misstap meer permitteren. 

Er zijn inmiddels voldoende alternatieven voor de Nederlandse aanvaller. Memphis droomt al jaren van een overgang naar Real Madrid, maar het is nog maar de vraag of dit tot de realistische mogelijkheden behoort. Op dit moment lijken vooral Juventus en Paris Saint-Germain aan de belangrijkste kandidaten te zijn om Memphis te contracteren nadat zijn verbintenis bij Lyon afloopt. Het is zelfs niet uitgesloten dat de Oranje-ster bijtekent bij Lyon, al is dat vooral een droom vanuit de clubleiding van de Franse club. 


Juventus en vooral Paris Saint-Germain staan er financieel (veel) beter voor dan de Catalanen. Wanneer Memphis van alle drie de clubs een aanbieding krijgt, dan zal het jaarsalaris en de tekenpremie bij de Fransen en de Italianen naar verwachting een stuk hoger liggen dan het aanbod van Barcelona. Niet alleen hebben de Catalanen op dit moment een andere topprioriteit voor de aanval, maar zal de club van Koeman ook eerst ruimte in het salarishuis moeten maken om Memphis een topsalaris aan te bieden. 

Nieuwe Memphis voor Koeman

Er kwam deze week echter een nieuw obstakel voor een Memphis-overgang naar Barcelona bij. Koeman zorgde er niet alleen voor dat Barcelona weer richting de top van het Spaanse voetbal groeit. Grote aankopen uit het verleden renderen onder Koeman beter dan onder zijn voorgangers en daardoor ziet het toekomstperspectief van de Catalanen er (onder Koeman) goed uit. De voormalige bondscoach van het Nederlands elftal heeft daarnaast al zijn nieuwe Memphis gevonden bij FC Barcelona: Ousmane Dembélé. 

De Fransman ging van pizza en Playstationen dit seizoen naar één van de dragende krachten van Koemans Barcelona. De contractsituatie van de 23-jarige buitenspeler, die onder Koeman de laatste weken als één van de twee spitsen wordt ingezet, heeft vooral voor de toekomst van Memphis verregaande gevolgen. Dembélé ligt nog tot de volgende zomer (2022) vast in het Camp Nou-stadion. Inmiddels zou Koeman intern al aangegeven hebben dat hij graag met de Fransman verder wil en dat de Catalanen aan een nieuw contract moeten werken om de toekomst van Dembélé zeker te stellen. 


Op het moment dat Laporta zijn Agüero-plan uitvoert, zal hij naar alle waarschijnlijkheid niet allebei de wensen van Koeman kunnen vervullen. Het meest logische vervolg is dan het verlengen van het contract van Dembélé. Als de Fransman zijn stijgende lijn doorzet en vooral voor het doel koelbloediger wordt, dan kan hij zijn enorme potentieel in het shirt van Barcelona waar gaan maken. Dat het aanblijven van Messi een toppprioriteit is voor de Catalenen en het feit dat Memphis’ komst het Agüero alleen maar moeilijker gaat maken, zorgen ervoor dat de toekomst niet heel rooskleurig eruit ziet op het moment dat Memphis bij Barcelona tekent. En daarbij: Koeman heeft zijn nieuwe ‘opbouwproject’ al gevonden in de persoon van Dembélé. Op het moment dat Barcelona twee aanvallers haalt, dan kan dat de ontwikkeling van de Fransman óók in de weg gaan zitten.

Wat is de meest realistische optie?

  • Contractverlening Dembélé
  • Komst Sergio Agüero
  • Komst Memphis
776+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:44
17+
Vitesse deelt video na vonnis KNVB: “Het doek is gevallen”
17:39
93+
‘Ontslag Joep Schreuder na bizarre vraag aan Hancko’
17:25
198+
Spaanse media onthullen groot nieuws over Ajax en Xavi
17:11
12+
Lazio-speler kan contract voor 100 euro verlengen
17:00
52+
(N)iets weerhoudt Feyenoord van de Dennenappel
16:59
12+
Feyenoord-boegbeeld tekent voor twee jaar bij
16:47
987+
Vitesse krijgt 18 punten in mindering, degradatie een feit
16:34
328+
Grote Kroes-climax lijkt stapje dichterbij
16:21
39+
Hancko: “Ik wil zo’n nederlaag niet nog een keer ervaren”
16:05
1685+
Vermoedelijke opstelling Feyenoord in bekerfinale tegen NEC: Trauner en Bijlow terug
15:54
57+
‘Volendam herhaalt Van de Ven-trucje met Veerman’
15:40
161+
‘Lozano in ruildeal weg bij PSV’
15:24
75+
NEC-iconen tippen: zó is Feyenoord te verslaan
15:09
929+
‘Walgelijk’ Vandaag Inside met grond gelijkgemaakt
14:46
179+
Ten Hag slaakt zucht van verlichting
14:25
111+
“NEC gaat het Feyenoord moeilijk maken”
14:09
111+
‘Zidane keert terug als hoofdtrainer’
14:00
267+
Keert Van Gaal bij Ajax terug als hoofdtrainer?
13:45
86+
‘Drama voor Memphis Depay bij Atlético Madrid’
13:26
176+
‘Deense huurling vertrekt definitief bij Ajax’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie