Onderschatte PSV’er moet seizoen redden

Foto: Onderschatte PSV’er moet seizoen redden

PSV gaat een moeizame periode door. Van de afgelopen vijf wedstrijden kwam de ploeg van Roger Schmidt in drie duels niet verder dan een gelijkspel. Bovendien was het veldspel van de Eindhovenaren vaak niet om over naar huis te schrijven. Wanneer PSV balverlies leidt en de tegenstanders snelle voorhoedespelers heeft, blijkt de achterste defensie keer op keer kwetsbaar. Daar lijkt echter verandering in te komen.

Wie het elftal van PSV bekijkt, zou denken dat de club eenvoudig het gehele seizoen kan meedoen voor het Nederlandse kampioenschap. Donyell Malen, Eran Zahavi, Mario Götze en Mohamed Ihattaren zijn niet bepaald de eerste de beste voetballers die de Eindhovense club op het veld heeft staan. Tóch valt het aantal doelpunten in de eredivisie behoorlijk tegen. PSV bleek in de 26 gespeelde wedstrijden in staat om 59 treffers op het scorebord te zetten. Dat is gemiddeld genomen iets meer dan twee goals per wedstrijd. Ter vergelijking: koploper Ajax staat na 25 duels op 78 goals.

Natuurlijk is het zo dat de Amsterdammers in oktober van vorig kalenderjaar VVV-Venlo met 0-13 van het veld veegde, maar anderzijds gaat het scoren bij Ajax in het algemeen simpelweg een stuk eenvoudiger dan bij PSV. Ervan uitgaande dat Malen, Götze en Ihattaren al dan niet in potentie goed genoeg zijn voor de Europese top, mogen we verwachten dat deze voetballers in de eredivisie goed uit de verf moeten komen. Daar is vooralsnog dit seizoen lang niet altijd sprake van, waardoor Schmidt het een en ander moet compenseren in zijn elftal.


Buiten de gemaakte doelpunten om valt namelijk op dat PSV dit eredivisieseizoen eveneens 28 treffers moest incasseren. Dat is meer dan Ajax (19 tegentreffers), Vitesse (27 tegentreffers) en Feyenoord (27 tegentreffers). Centrale verdedigers Jordan Teze en Olivier Boscagli kunnen daarom voetballend ijzersterk zijn, maar in defensief opzicht laten beide spelers regelmatig een steekje vallen. Voor Schmidt was het de laatste wedstrijden daarom hoog tijd om in te grijpen en Nick Viergever de kans te bieden in het basisteam.

Discipline

De carrière van Viergever is er een van keihard werken. Viergever begon ooit zijn spelersloopbaan bij Sparta Rotterdam, waar hij de jeugdopleiding doorliep en in 2009 doorbrak in het eerste elftal. De linksbenige verdediger was direct een opvallende verschijning, omdat hij de gemiddelde lichaamsbouw van een defensieve kracht ontbeerde. Anderzijds beschikte Viergever direct over een ijzeren discipline en stak hij bij een gemaakte fout niet zijn kop in het zand, maar rechtte hij zijn rug en probeerde hij het in het vervolg beter te doen.

Hij deed het dermate goed dat Cor Pot hem eind 2009 selecteerde voor Jong Oranje. Bovendien toonde regerend landskampioen AZ op dat moment interesse, waardoor hij in de zomer van 2010 de overstap maakte naar Alkmaar. Wederom ervaarde Viergever de nodige tegenslagen en moest hij opboksen tegen onder meer Niklas Moisander, maar de linkspoot liet zich allerminst uit het veld slaan. Daarnaast ontwikkelde Viergever zich tot aanvoerder van zijn elftal en riep de UEFA hem in 2013 uit tot beste linksback in de groepsfase van de Europa League.


Toen Ajax in 2014 probeerde om Viergever in te lijven, kwam dat dan ook niet uit de lucht vallen. Ook in Amsterdam had hij in de beginfase moeite om aan te haken en belandde hij zelfs op de bank, maar in het seizoen 2016/2017 gooide hij de schroom van zich af. Onder leiding van Peter Bosz was hij een vaste basisspeler. Zijn belangrijkste moment van dat seizoen was in de kwartfinale van de Europa League. Op bezoek bij Schalke 04 maakte hij de bevrijdende 3-1, waardoor Ajax voor het eerst sinds 1997 doorging naar de halve finale van een Europees toernooi. 

Blessures

De verdediger leek daarom jarenlang verzekerd van een basisplaats bij Ajax, maar niets was minder waar. Bosz was inmiddels vertrokken en ook onder Marcel Keizer kreeg hij een basisplaats, maar na diens ontslag ging het mis. Bij de komst van Erik ten Hag raakte hij geblesseerd aan zijn enkel en die klachten bleven een geruime periode aanhouden. Daardoor kon hij maar niet aanhaken bij zijn teamgenoten en raakte hij steeds meer het zicht op een basisplaats kwijt. Een transfer was voor hem daarom de beste oplossing die voorhanden lag.

Viergever besloot naar PSV te gaan, dat in hem een belangrijk onderdeel in de achterhoede zag. Twee jaar lang vormde hij de verdediging met achtereenvolgens Daniel Schwaab en Timo Baumgartl, Dit seizoen verloor hij zijn basisplaats, maar hij ging niet bij de pakken neer zitten. Tegenover het Eindhovens Dagblad vertelde hij daarover: “Je zit in een ploeg en daarin zul je altijd met teleurstellingen te maken krijgen. Op de eerste plaats moet je er als individu alles aan gedaan hebben om klaar te staan als de trainer je nodig heeft. Hoe moeilijk dat soms fysiek en mentaal ook is.” 

Bovendien had Viergever begin januari te maken met een vervelende blessure, waardoor hij de toppermaand aan zich voorbij moest laten gaan. Viergever: “Als je geblesseerd bent, probeer je je volledig op je herstel te richten. Het is een periode waarin je onderdeel blijft van het team, maar soms op andere tijden op de club bent. Natuurlijk heb ik wel geprobeerd om de anderen tips te geven en mijn zegje gedaan, maar in kwaad worden geloof ik niet zo. Ik ben sowieso niet zo snel boos. Ik denk vooral dat je elkaar moet steunen met tactische, fysieke of mentale tips.”

Ervaring

PSV kan de ervaring van de inmiddels 31-jarige Viergever uitstekend gebruiken in de slotfase van de competitie. Zondag komt Viergever met PSV in actie tegen zijn oude club AZ. Dat is een zeer belangrijke wedstrijd. Mochten de Alkmaarders met de overwinning ervandoor gaan, dan komt de club qua puntenaantal gelijk te staan met PSV. Andersom kan PSV een aardige slag slaan wanneer het een overwinning over de streep trekt. Dan is het verschil weer groter en maakt PSV een grote kans om de nummer 2-positie, die recht geeft op de voorronde van de Champions League, te bemachtigen.


Viergever weet als geen ander hoe hij een belangrijke wedstrijd moet benaderen. Hoewel hij boosheid niet als zijn grootste kracht ziet, heeft hij als aanvoerder en leider in de defensie veel tactische vermogens om zijn elftal op de juiste manier neer te zetten. Bovendien bleek Viergever door de jaren heen een betrouwbaar onderdeel van het elftal wanneer het erop aankwam. Schmidt doet er daarom verstandig aan om Viergever zondag op te stellen en hem het vertrouwen te geven dat hij de uitstekende aanvallers van AZ kan afstoppen.

De centrale verdediger kan de komende jaren nog uitstekend mee op Nederlands topniveau. Daarom is het voor Viergever te hopen dat PSV voor hem volgend seizoen een vaste basisplaats inruimt. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan hij komende zomer zomaar kiezen voor een mooie transfer. Met zijn nog éénjarige contract zullen veel Nederlandse clubs interesse in hem tonen, waaronder mogelijk Feyenoord. Welke keuze Viergever ook maakt: voetballen is voor hem het belangrijkste. Hij mag dan de uitstraling niet hebben, maar hij is zonder twijfel te goed voor de bank.

Hoort Nick Viergever in het basisteam van PSV thuis?

  • Ja, hij is goed genoeg
  • Nee, anderen zijn beter
378+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie