Topvorm zorgt voor dilemma bij Feyenoord

Foto: Topvorm zorgt voor dilemma bij Feyenoord

Justin Bijlow ontbrak bij Feyenoord in het doel voor de wedstrijd tegen PSV. De eerste doelman van de Rotterdammers heeft dit seizoen veel tijd in de lappenmand doorgebracht. Daardoor kreeg Nick Marsman de kans om zich te onderscheiden in het Feyenoord-doel. Dat doet hij misschien iets té goed. 

Justin Bijlow kreeg aan het begin van dit seizoen de duidelijke voorkeur boven Nick Marsman van Dick Advocaat. De doelman uit de jeugd van Feyenoord maakte in de eerste weken van dit seizoen een verbluffende indruk. Erg lang hebben de Rotterdammers niet kunnen genieten van de blakende vorm van de jeugdige doelman. Verschillende blessures houden Bijlow dit seizoen meer aan de kant dan hem lief is. Het is daarbij een geluk voor Feyenoord dat het in Nick Marsman een tweede doelman in huis heeft die zijn mannetje staat, bewees de doelman opnieuw in de uitwedstrijd tegen PSV. 

Justin Bijlow en Nick Marsman bij Feyenoord

Aan het begin van het seizoen keek niemand gek op toen Bijlow benoemd werd als eerste doelman. De 23-jarige keeper is sinds de entree van Advocaat bij Feyenoord de gedoodverfde doelman. Dit seizoen zit het met de sportieve prestaties van Bijlow wel goed, maar heeft hij vooral op fysiek vlak problemen. Bijlow keepte dit seizoen pas acht Eredivisie-wedstrijden en drie Europa League-potten en zag vanaf de zijlijn dat zijn vervanger Marsman de show meerdere keren stal in het Feyenoord-doel. 


Ook in de topper tegen PSV was Marsman opnieuw van ongekend belang. De 30-jarige doelman was er eigenhandig verantwoordelijk voor dat de gemiste kansen van de Rotterdammers niet werden afgestraft door de Eindhovenaren. In de eerste helft redde hij knap op een inzet van Donyell Malen en in het tweede bedrijf zette hij zijn voet tegen de inzet van Noni Madueke, die zijn poging uiteindelijk tegen de paal zag eindigen. De doelman werd door de kijkers bij ESPN uitgeroepen tot man van de wedstrijd en dat opent weer ruimte voor discussie. 

Hoewel Bijlow fit genoeg was om te spelen, koos Advocaat toch voor Marsman tegen PSV. Dat heeft de ervaren oefenmeester geen windeieren gelegd. Volgens Advocaat moet hij Bijlow brengen op het moment dat hij helemaal zeker is dat hij een aantal weken achter elkaar kan spelen en dat gevoel had de 73-jarige trainer nog niet. De angst voor een terugval bij de 23-jarige doelman weegt op dit moment dus op tegen het feit dat Marsman bezig is aan misschien wel de sterkste periode aan zijn loopbaan. Reden om te veranderen én risico te nemen, was er volgens Advocaat ook niet. 

Bijlow kwam de afgelopen weken wel in actie voor de Rotterdammers. In de thuiswedstrijd tegen Willem II stond de 23-jarige doelman voor het eerst sinds drie maanden weer op Feyenoord-doel. Dat bleef beperkt tot één wedstrijd: Bijlow, die net was hersteld van een voetblessure, nam opnieuw in de lappenmand plaats met een kniekwetsuur. Deze bleek echter niet zo ernstig: twee weken later stond Bijlow tegen AZ opnieuw in de basis, maar daar kwam hij óók niet zonder kleerscheuren vanaf. 

Nick Marsman

Om een herhaling van zetten van de afgelopen weken te voorkomen, koos Advocaat dus opnieuw voor Marsman. Dat was achteraf gezien misschien wel de belangrijkste keuze van de oefenmeester in het duel tegen PSV. De Rotterdammers hadden in de eerste twintig minuten moeite met het systeem waarin gespeeld werd – Advocaat koos vanwege de speelstijl van PSV voor drie centrale verdedigers in plaats van twee – en de ploeg werd door Marsman in de race gehouden met onder andere die redding op de inzet van Malen. 


Voor Marsman persoonlijk komt deze (serie) wedstrijd(en) in het doel van Feyenoord goed uit. De dertigjarige doelverdediger heeft een aflopende verbintenis in De Kuip. Met zijn sterke spel hoopt hij een club te vinden waar hij als eerste doelman kan fungeren. Dit seizoen heeft hij door de blessures van Bijlow daar al aan mogen proefen: in 23 wedstrijden kreeg Marsman 24 doelpunten tegen, waarmee de doelman zich ongetwijfeld in de kijker van verschillende (Eredivisie-)clubs heeft gespeeld. 

Marsman bewees eerder bij FC Twente ]dat hij wel degelijk als eerste doelman kan fungeren. De keeper speelde 121 wedstrijden voor de Tukkers, dat een paar weken geleden nog in verband werd gebracht met een nieuwe samenwerking met Marsman. Twente koos echter voor Lars Unnerstal, die na dit seizoen transfervrij overkomt van PSV. Naast FC Twente was Marsman eerder doelman bij Go Ahead Eagles en FC Utrecht. Daar hoopt de doelman dus een andere Eredivisie-club aan toe te voegen, al is het wel de vraag of hij daarvoor überhaupt Rotterdam voor hoeft te verlaten. 

Feyenoord-dilemma

De blakende vorm waarin Marsman op dit moment verkeerd, opent misschien ook de deuren voor een langer verblijf in Rotterdam. Dat is alleen mogelijk op het moment dat Feyenoord voor aankomend seizoen de keepersstrijd helemaal opengooit. Dit seizoen werd al vroeg besloten dat Bijlow de absolute nummer één was in het doel van Feyenoord, waardoor de speelkansen van Marsman tot aan de blessure van de 23-jarige keeper tot het nulpunt daalde.

Na de wedstrijd tegen PSV wilde Advocaat zijn vingers niet branden aan de heropening van de keepersdiscussie bij Feyenoord. De ervaren oefenmeester gaf voor de camera van ESPN aan dat Feyenoord eerst gaat bekijken hoe Bijlow het doet op het moment dat de doelman voor langere tijd fit is. Dat hij daarmee niet meteen de deur voor Marsman dichtgooit, zou de ervaren doelverdediger enigszins hoop moeten geven. 


Feyenoord zal na het gelijkspel tegen PSV de hoop op de tweede plek in de Eredivisie wel moeten laten varen. De Champions League lijkt dus te hoog gegrepen voor de Rotterdammers, maar ook voor directe kwalificatie voor het Europa League-toernooi kunnen de Rotterdammers zich eigenlijk geen misstappen meer veroorloven. Daarvoor is het op z’n zachtst gezegd handig om een doelman te hebben die genoeg wedstrijdritme heeft en een goede vorm laat zien. Met andere woorden: het lijkt er op dat Advocaat de komende weken beter voor Marsman kan kiezen in plaats van Bijlow. 

Natuurlijk heeft Bijlow als doelman meer potentie – na de wedstrijd tegen PSV werd er voorzichtig gesproken over Marsman en het Nederlands elftal, Bijlow zat al eens bij de voorselectie van Oranje – maar op het moment dat hij blijft kwakkelen met zijn fysieke gestel, kunnen de Rotterdammers het zich niet veroorloven om geen goede nummer twee te hebben. Marsman bewijst week in week uit dat hij die rol met verve vervult. Om Marsman te kúnnen behouden, zal Feyenoord echter wel een dilemma moeten beslechten. Zonder serieuze kans voor de plek van eerste doelman, heeft Marsman geen interesse in contractverlenging. De vraag is of de Rotterdammers die strijd open willen gooien, helemaal met de potentiële transfersom die Bijlow in het laadje kan brengen.

Wie verdient het om eerste keeper te zijn?

  • Justin Bijlow
  • Nick Marsman
  • Marsman, op voorwaarde dat hij verlengt
232+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:41
485+
‘Rotterdam naait Feyenoord keihard’
12:20
203+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
12:00
21+
Waarom Mikautadze bij Ajax nooit gaat slagen
11:46
62+
ESPN-analisten kraken ‘kelderklasse-speler’ Ajax
11:35
111+
Grote zorgen om Brobbey-situatie: ‘Het is gek’
11:15
140+
‘Transfergekte bij Manchester United aanstaande’
10:44
178+
Vink ziet groot verschil tussen Ajax en rivalen Feyenoord en PSV
10:31
86+
‘Pasveer neemt Ajax-besluit’
10:00
94+
Op deze manieren kan PSV kampioen worden
09:45
144+
Van ‘t Schip wijst naar groot Ajax-probleem: ‘Al hele seizoen zo’
09:25
158+
Rensch bespreekt discutabel Bergwijn-moment
08:50
218+
Van ‘t Schip komt met simpele verklaring voor matig spel Ajax
08:30
225+
Van Dijk laat zich uit over Arne Slot-geruchten
08:15
0+
Ajax-directeur Beuker deelt zomerse transferplannen Ajax: ‘Veel werk te doen’
07:40
518+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
07:30
2348+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
07:10
814+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
23:42
193+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
88+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
122+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie