Bijzondere ontmoeting Advocaat heeft grote gevolgen

Foto: Bijzondere ontmoeting Advocaat heeft grote gevolgen

Dick Advocaat is bezig aan zijn laatste weken als clubcoach. De trainer van Feyenoord treft met PSV aankomend weekend één van zijn voormalige werkgevers. Dat speciale tintje zal alleen in zijn achterhoofd spelen: wil Feyenoord nog een aanval doen op de begeerde tweede plek in de Eredivisie, dan zal het opnieuw moeten winnen van de Eindhovenaren. 

Dick Advocaat loopt al een hele tijd door de voetbalwereld. De tegenwoordig trainer van Feyenoord zit sinds 1981 als hoofdcoach op de bank en heeft inmiddels een imposante lijst clubs achter zijn naam staan. Feyenoord zal daar de laatste van zijn: aan het einde van dit seizoen hangt de inmiddels 73-jarige Advocaat zijn trainingspak aan de wilgen en gaat hij genieten van zijn welverdiende rust. Voor het zover is, heeft hij nog een appeltje te schillen met de club die hem als eerste een kans gunde in de Nederlandse top. 

Dick Advocaat

Advocaat begon zijn lange trainersloopbaan op de bank van DSVP Pijnacker (1981) en ruilde die plek drie jaar later in voor het assistent-bondscoachschap van het Nederlands elftal van onder andere Rinus Michels en Leo Beenhakker. Na die periodes als tweede man kwam hij terecht bij Haarlem en SVV Schiedam, waar hij de Eerste Divisie mee won, en dat later opging in SVV/Dordrecht. Dat bleef Advocaat doen tot het moment dat Rinus Michels opnieuw op de stoep stond bij de destijds talentvolle trainer. Na opnieuw een periode als assistent-trainer van het Nederlands elftal nam Advocaat in 1992 het stokje definitief over van de legendarische trainer, die Nederland in 1988 de enige internationale hoofdprijs schonk.


Na zesentwintig wedstrijden als bondscoach van het Nederlands elftal kwam voor Advocaat dan de eerste Nederlandse topclub: PSV durfde het in de winter van 1996 aan om Advocaat een kans te geven. Dat bleek geen mismatch. Sterker nog: in zijn gehele carrière was Advocaat nog nooit zó lang trainer van één club. In totaal zat de oefenmeester 151 wedstrijden op de bank bij de Eindhovenaren en won hij als trainer van PSV zijn enige landskampioenschap (96/97) en bekertoernooi (95/96) in Nederlandse dienst. 

De tijd bij PSV bleek voor Advocaat een opstapje naar een carrière over de landsgrenzen. De coach stond voor de groep bij Glasgow Rangers, Borussia Mönchengladbach en Zenit St. Petersburg, waar hij met het winnen van de (destijds nog) UEFA Cup zijn grootste succes boekte en daarmee het bondscoachschap van Rusland binnen hengelde. Daarna werkte Advocaat nog voor onder andere Sunderland en Fenerbahçe. Ondanks die noemwaardige werkgevers voelde Advocaat zich echter nooit te groot voor een club: op het moment dat de coach wat op leeftijd begon te raken, nestelde hij zich weer in het Nederlandse en coachte hij na een tweede periode bij PSV en een nieuw avontuur bij AZ ook clubs zoals Sparta en FC Utrecht. 

Dick Advocaat bij Feyenoord

Dat daar anderhalf jaar geleden ook nog Feyenoord bij kwam, bleek een heerlijk toetje op de carrière van de 73-jarige trainer. Advocaat bleek in alle jaren dat hij coachte vooral liefhebber. De ervaren oefenmeester zette al een aantal keer een punt achter zijn carrière om vervolgens een paar maanden later toch weer een handtekening onder een nieuwe verbintenis te zetten. Dat gebeurde bij Feyenoord ook: Advocaat werd vorig voetbaljaar binnengehaald als interim-trainer en opvolger van Jaap Stam en tekende aan het einde van het seizoen alsnog verbintenis dat hem ook het huidige voetbaljaar hoofdtrainer maakte in De Kuip. 


Waar Stam graag vooruit wilde voetballen, koos Advocaat voor de zekere weg. Dat leverde hem in het begin een hoop punten op: Feyenoord bleef onder leiding van de Haagse trainer meer dan één jaar ongeslagen in de Eredivisie. Dat kwam echter niet alleen maar door het goede spel van de Rotterdammers: in veel wedstrijden speelde Feyenoord ondermaats maar wist het een nederlaag ternauwernood te voorkomen. Dat het een keer mis ging, stond daardoor wel vast. In de topwedstrijden werden de Rotterdammers wel afgestraft voor hun persoonlijke fouten, onder andere door Ajax en AZ, maar het is Advocaat desalniettemin gelukt om zijn elftal nog steeds in de bovenste regionen van de Eredivisie te laten bivakkeren. 

Tot aan de topwedstrijden in januari deed Feyenoord nog even mee om het landskampioenschap. Inmiddels lijken de Rotterdammers zich te moeten focussen op ‘the best of the rest’. Plek twee geeft recht op een plek in de derde kwalificatieronde van de Champions League en dat is voor Feyenoord op dit moment het hoogst haalbare. Daarvoor zullen de Rotterdammers het kunstje van een aantal weken geleden, toen PSV met 3-1 werd verslagen in De Kuip, moeten herhalen. 

Grote gevolgen

Het is voor Advocaat dan wel de laatste keer dat hij het als trainer opneemt tegen de club die hij als langste diende. Ruimte voor die sentimentele gevoelens is er niet. Advocaat kennende zal hij die ook niet hebben, in ieder geval niet aankomende zondag. De eerste wedstrijd tussen PSV en Feyenoord zal Advocaat zowel vertrouwen geven als zorgen baren. Helemaal omdat de ploeg van trainer Roger Schmidt zich in dit rechtstreekse duel een stuk steviger op de tweede plek kan nestelen. 


Het eerste duel werd dan wel gewonnen door Feyenoord, het zal nog een hels karwij zijn om dat te herhalen. PSV was in De Kuip eigenlijk heel de wedstrijd de betere ploeg, maar kreeg van Feyenoord een counterkoekje van eigen deeg. De Eindhovenaren kwamen ongelofelijk vaak voor het Feyenoord-doel, maar het lukte de manschapen van Schmidt niet om in een goede scoringspositie te komen. Uiteindelijk hoefde Feyenoord-doelman Nick Marsman alleen een rake kopbal van Ibrahim Sangaré uit het net te vissen. 

Wanneer je naar de kansen kijkt die PSV in die wedstrijd kreeg, dan denk je: dat had zomaar anders kunnen zijn. Aan de andere kant is het vinden van de juiste scoringspositie voor de aanvallers van PSV dit seizoen een groot probleem. Combineer je dat met het feit dat Feyenoord op tactisch gebied een voordeel heeft op het moment dat een team in een 1-4-2-4-systeem speelt (mannetje over op het middenveld, veel ruimte op de vleugel), dan heeft Feyenoord opnieuw een goede kans om de Eindhovenaren te verslaan. Helemaal wanneer Bryan Linssen, die in het eerste treffen met PSV een belangrijke rol vertolkte in het counterspel van de Rotterdammers, zijn vorm van de laatste weken voortzet is er zeker wat mogelijk voor Feyenoord. 

Deze wedstrijd heeft hoe dan ook grote gevolgen voor de strijd om plek twee. PSV mag in ieder geval niet verliezen en Feyenoord móét winnen om nog enigszins in de race te blijven om de voorronde van de Champions League te halen. De Rotterdammers staan op dit moment vijfde in de Eredivisie, met 46 punten uit 25 wedstrijden. PSV heeft evenveel duels gespeeld en verdedigt een voorsprong van acht punten op de Rotterdammers. Een nederlaag heeft dus niet als direct gevolg dat Feyenoord over hen heen komt – de voorsprong slinkt dan naar vijf punten met nog acht wedstrijden te gaan. Het kan er echter wel voor zorgen dat AZ (49 uit 25) en Vitesse (48 uit 25) de strijd om plek twee weer écht spannend kunnen maken.

Wie gaat deze wedstrijd winnen?

  • Feyenoord
  • PSV
  • Gelijkspel
775+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:42
57+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
19+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
57+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
572+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
141+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
331+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
364+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
355+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
38+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
122+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
33+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
430+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
19:42
108+
Endrick onthult bizar contract met vriendin Gabriely
19:31
649+
‘Frenkie de Jong heeft laatste duel gespeeld’
19:19
269+
‘Rotterdam naait Feyenoord keihard’
19:00
13+
OMKOPING in bekerfinale! | Groeten out Afrika #1
18:43
639+
‘Robin van Persie wordt hoofdtrainer’
18:40
407+
‘Arne Slot ziet nachtmerrie uitkomen’
18:19
1520+
‘Ajax-transfers door Diant Ramaj’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie