Toptalent verkiest PSV boven Ajax-school

Foto: Toptalent verkiest PSV boven Ajax-school

Daags na zijn zoveelste belangrijke doelpunt voor Ajax kondigde RB Leipzig de komst van Brian Brobbey aan. De 19-jarige aanvaller tekent aan het einde van dit seizoen een vierjarige verbintenis met de Roten Bullen en zal in Duitsland onderdeel worden van een systeem dat meer richting PSV dan richting Ajax neigt. 

Heel even leek Brian Brobbey het nog spannend te maken. De 19-jarige aanvaller van Ajax liet een aantal weken geleden weten dat hij zijn aflopende verbintenis bij de Amsterdammers niet zou verlengen. Vrijwel direct zorgde dat voor een grote geruchtenstroom over de toekomst van het toptalent. Zijn naam werd in verband gebracht met grote ploegen zoals Manchester United, Juventus, AC Milan en FC Barcelona. De Europese Elite visten net als Ajax achter het net bij de talentvolle aanvaller, die na een contractsoap van een aantal maanden uiteindelijk zijn handtekening zette onder een contract bij Red Bull Leipzig. 

Brian Brobbey bij Ajax

Met de aankondiging van de Brobbey-transfer komt er een einde aan een onzekere periode voor de jonge aanvaller. Deze periode begon eigenlijk vóór het huidige voetbaljaar al. De talentvolle doelpuntenmaker was één van de talenten met wie Directeur Spelerszaken Marc Overmars het gesprek over een contractverlenging opende. Dat resulteerde bij spelers zoals Kenneth Taylor, Jurriën Timber, Naci Ünüvar en Devyne Rensch met een handtekening onder een meerjarige verbintenis. Bij Brobbey, die zakelijk wordt bijgestaan door Mino Raiola, lukte dat dus niet. Ondertussen liet de aanvaller bij het Noord Hollands Dagblad wel weten dat het goed zou komen met dat nieuwe contract. Maar op het moment dat puntje bij paaltje kwam, stond er toch een ander bericht op het digitale thuis van Ajax, dat met een persbericht aankondigde dat de samenwerking met Brobbey na dit seizoen zou ophouden. 


Na Brobbey’s winnende doelpunt in de Europa League tegen Lille leek er opeens een nieuwe opening te zijn ontstaan. De bemoedigende woorden van Erik ten Hag spraken de hoop uit op een langer verblijf van de talentvolle aanvaller, die zelf zijn lippen op elkaar hield als het ging over zijn persoonlijke toekomst. Ook na zijn treffer tegen BSC Young Boys wilde hij er niet over praten, waarschijnlijk met de wetenschap van de aankondiging van RB Leipzig in zijn achterhoofd. Het neemt niet weg dat Ajax nu definitief het Brobbey-boek kan gaan sluiten, ook al speelt de jonge aanvaller een grote rol in de huidige plannen van Ajax-trainer Ten Hag. 

De belangrijkste reden dat Brobbey vertrekt bij de Amsterdammers is echter niet met één vinger aan te wijzen. De laatste weken wordt vaak de komst van Sébastien Haller als bottelnek gesteld. Toch waren er al aan het begin van dit seizoen twijfels bij Brobbey over zijn toekomst bij Ajax, waardoor er toch andere redenen moeten zijn dat het supertalent geen goed gevoel had bij de nieuwe contractaanbieding van de Amsterdammers. 

Spitsensituatie Ajax

Sinds de winterstop staat Brobbey door zijn contractsituatie bovengemiddeld in de belangstelling van (inter)nationale media. Dan is het ook logisch dat de belangrijkste verandering binnen de selectie tijdens de winterstop (Haller-transfer, red.) als ijkpunt wordt gebruikt om de ‘onvrede’ van Brobbey aan te kaarten. Daarmee loop je echter wel langs het feit dat de contractonderhandelingen tussen speler en club al sinds de zomermaanden van vorig jaar bezig zijn en dat er destijds dus al geen akkoord gesloten kon worden. 

Met andere woorden: ook zonder de aanwezigheid van Haller had Brobbey al twijfels over een langere periode bij Ajax. Vanaf het begin van dit seizoen heeft Ten Hag praktisch gekozen voor drie aanvallers: Lassina Traoré groeide in de openingsfase van dit seizoen uit tot eerste spits van Ajax, Klaas-Jan Huntelaar was zijn vaste vervanger op het moment dat wedstrijden niet heel lekker liepen en in de Europese duels stond Dusan Tadic overwegend in de punt van de aanval. Dat dit niet naar wens was van zowel Ten Hag, de fans als de directie van de Amsterdammers, was na een aantal weken al wel duidelijk. Op dat moment werd er echter nog geen beroep gedaan op Brobbey, die in de Keuken Kampioen Divisie voor Jong Ajax de doelpunten aan elkaar reeg. 


Pas na het vertrek van Klaas-Jan Huntelaar kwam er écht een kans voor Brobbey. The Hunter besloot zijn laatste half jaar als prof door te brengen bij Schalke 04, waardoor Brobbey de kans kreeg om zich in de kijker te spelen bij Ten Hag. Wanneer je terug gaat redeneren, lijkt dat een half jaar te laat te zijn geweest om nog écht een kans te maken op een langer verblijf van Brobbey. Hoewel het koffiedik kijken is hoe het supertalent het had gedaan als hij vanaf het begin van het seizoen een grote rol kon spelen in de plannen van Ten Hag, is het met de wijsheid van nu wel te stellen dat hij in ieder geval een grotere impact had kunnen hebben dan Traoré in de eerste helft van dit seizoen heeft laten zien.

Tussenstap met PSV-stijl

De recordovergang van Haller, die Ajax 22,5 miljoen euro kostte, was desalniettemin onvermijdelijk. Ajax wil presteren in Europa en dat is met een 19-jarige spits die bezig is aan zijn eerste seizoen op het hoogste niveau nu eenmaal een stuk lastiger dan een 26-jarige speler die bewezen heeft dat hij in de Eredivisie, Bundesliga én de Premier League doelpunten maakt. Dat dit ten koste gaat van de Ajax-toekomst van Brobbey, die door een dergelijke overgang niet echt een gevoel kan krijgen dat hij een serieuze kans krijgt als eerste spits, is daar een logisch gevolg van, maar niet dé reden dat Brobbey de deur van de Johan Cruijff ArenA na dit voetbaljaar achter zich dichttrekt. 

Het gevoel dat Brobbey bij Ajax krijgt, kan ook bepaald worden door de speelstijl van de ploeg. Als je deze vergelijkt met de manier waarop Julian Nagelsmann Red Bull Leipzig laat voetballen, zijn daar wel grote verschillen in te vinden. Met name de rol van de aanvallers is bij Brobbey’s toekomstige werkgever heel anders. Sterker nog: misschien past dat voetbal bij een speler met de kwaliteiten van Brobbey wel beter dan de Ajax-school. 


Ten Hag was voorafgaand het duel met BSC Young Boys duidelijk over de manier van druk zetten en spelen van de Zwitsers landskampioen: dat was een kopie vanuit de Red Bull-teams die ook PSV en Lille toepaste, maar zéker niet de manier waarop Ajax wilde voetballen. Met Brobbey’s snelheid, doelgerichtheid en zijn individuele actie is dat ‘omschakelvoetbal’ voor de 19-jarige aanvaller de perfecte manier om zich verder te kunnen ontwikkelen én zijn belangrijkste kwaliteiten tot hun recht te laten komen. Dat is in een team zoals Ajax een stuk lastiger, aangezien het met (kort) combinatievoetbal soms lastig is om de ruimtes te vinden om écht los te komen. 

Je zou dus kunnen zeggen dat Brobbey de Ajax-school verruilt voor een team dat voetbalt volgens de principes waar Roger Schmidt met PSV naar toe wil. Ten Hag mag daar dan geen goed gevoel bij hebben, dat is voor Brobbey klaarblijkelijk anders. Dat de 19-jarige aanvaller, ondanks de interesse van grote Europese clubs, kiest voor subtopper Leipzig, zegt ook wat over de manier van denken van de jongeling. De kans op speelminuten bij Leipzig is misschien even groot als bij Ajax, maar zeker niet minder dan wanneer Brobbey bij een FC Barcelona of Manchester United zou tekenen. Het pijnlijke doch logische gevolg daarvan is wel dat ‘we’ maar een half jaartje van Brobbey hebben kunnen genieten in het Nederlands voetbal, maar dat zal allerminst het laatste zijn wat we van dit 19-jarige supertalent horen.

Snap jij de keuze van Brobbey?

  • Ja, Leipzig past beter dan Ajax
  • Nee, hij had moeten bijtekenen
  • Nee, hij had naar echte topclub moeten gaan
1524+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
0+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
14+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
10+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
27+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
186+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
43+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
78+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
173+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
70+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
648+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
141+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
40+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
306+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
687+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
120+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
185+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
46+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
316+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
324+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie