Teleurgestelde Feyenoorder zorgt voor dilemma bij Advocaat

Foto: Teleurgestelde Feyenoorder zorgt voor dilemma bij Advocaat

Feyenoord boekte zaterdagavond een overtuigende 6-0 overwinning op VVV-Venlo en doorbrak daarmee de negatieve spiraal waar het de laatste weken in zat. Het duel was voor de voorhoede een ideale wedstrijd om een of meerdere doelpuntjes mee te pikken, maar niet iedereen kreeg van Dick Advocaat de mogelijkheid om zichzelf te bewijzen. Lucas Pratto behoorde wederom tot de spelers die de gehele wedstrijd op de reservebank zaten.

De Argentijnse centrumspits kwam met tromgeroffel richting Rotterdam. Tijdens de eerste seizoenshelft had Feyenoord, mede door de slechte optredens van Nicolai Jörgensen, veel problemen met het maken van doelpunten. Bovendien lukte het de Deen niet om de bal in de ploeg te houden en daarmee rust in het Rotterdamse spel te creëren. Door de blessure van Róbert Boženík had de club tevens weinig alternatieven in de voorhoede en moest het daarom besluiten om zich in de winterstop op de transfermarkt te gaan roeren.

Door de coronacrisis was Feyenoord niet zo kapitaalkrachtig als het zou willen zijn. Daarom probeerden de Rotterdammers een slimme deal te sluiten. Toen Advocaat in januari enkele videobeelden kreeg voorgeschoteld van Pratto, was hij verkocht. De aanvaller moest met zijn 32-jarige leeftijd als geen ander in staat zijn om de ploeg van extra ervaring te voorzien. Daarnaast moesten zijn Zuid-Amerikaanse roots ervoor zorgen dat er meer gif in het elftal zou ontstaan, waarmee wedstrijden sneller over de streep moesten worden getrokken.


Technisch directeur Frank Arnesen presenteerde de aanvaller begin januari vol blijdschap. Op de clubwebsite vertelde hij: “Met de komst van een ervaren spits als Lucas voegen we een extra aanvallende optie toe aan de selectie die er meteen kan staan. Iets dat zeer welkom is met het oog op de aanstaande, belangrijke seizoenshervatting en de ambities die we voor dit seizoen hebben. Goed voor Feyenoord dat we op deze manier onze selectie voor de rest van het seizoen nog hebben kunnen versterken.” Het liep echter al snel anders.

De Beer

Advocaat was duidelijk klaar met Jörgensen, die al het gehele seizoen niet rendeerde. Daarom besloot hij direct na de winterstop om Pratto in het basisteam te zetten tegen Sparta Rotterdam. De oefenmeester vertelde daarover tegen de NOS: “Als ik daar mee ga wachten dan is het seizoen afgelopen. Dat lijkt me niet handig. De andere jongens hebben de kans gehad en niet allemaal gegrepen. Ik denk wel dat ik hem de kans geef om te beginnen.” De stand eindigde in 0-2. Pratto moest na 71 minuten spelen het veld ruimen voor Jörgensen, die de tweede treffer binnenschoot.

De aanvaller kon in zijn eerste wedstrijd dus nog niet overtuigen, maar Advocaat hield vertrouwen in de Argentijn. Pratto kreeg onder meer minuten in de Johan Cruijff Arena tegen Ajax, maar ook in dat verloren duel lukte het hem niet om zichzelf te bewijzen. De hoofdtrainer stelde tegenover de pers: “We moeten Pratto niet meteen neerhalen. Hij is twee weken geleden gekomen, is op zoek gegaan naar een huis en heeft een keer of vier of vijf meegetraind. Dan kun je niet meteen verwachten dat hij de sterren van de hemel speelt.”


De Beer, zoals zijn bijnaam luidt, kon Advocaat bepaald niet overtuigen van de reden dat hij in het basisteam moest beginnen. Waar de Rotterdammers bij zijn komst ervanuit gingen dat de club een speler in huis had gehaald met topsportmentaliteit, lichamelijke kracht, onuitputtelijke genen en scorend vermogen, bleek Pratto in werkelijkheid een speler die in zijn nadagen van zijn voetballoopbaan zat. De aanvaller is inmiddels ruim twee maanden onderdeel van de selectie van Feyenoord, maar verder dan 195 minuten in het eerste elftal kwam hij niet.

Kritiek

Feyenoord begon de laatste weken steevast met Bryan Linssen in de punt van de aanvalslinie. Dat levert een extra probleem op voor Pratto. Met Jörgensen voor zich was hij al even geen tweede, maar derde spits. Aangezien Boženík inmiddels eveneens hersteld is van de zware blessure die hij afgelopen kalenderjaar opliep, staat Pratto momenteel op de vierde plaats als het gaat om de spitspositie. Bovendien kreeg hij de nodige kritiek vanuit de mediawereld, waardoor het na twee maanden al voorbij lijkt voor Pratto.

Tekenend is de manier waarop Feyenoord inmiddels met de voorhoedespeler omgaat. De aanvaller kreeg te horen dat hij waarschijnlijk weinig speelminuten zal opdoen in het eerste team, waardoor het geen probleem was als hij terugkeerde naar Argentinië. Mede door de coronacrisis is het voor hem echter voorlopig onmogelijk om deze stap te maken en dus moet hij geduld hebben voor wellicht betere tijden. Advocaat snapt de transfer nog altijd goed, vertelde hij afgelopen week aan de NOS: “Het heeft ermee te maken dat Bozenik eerder terug was dan we met z’n allen verwachtten.”

De hoofdtrainer vindt het daarom logisch dat Pratto achter in de rij moet aansluiten. “Het heeft weinig met vertrouwen te maken, maar meer met het feit dat Bozenik twintig jaar is en volgend seizoen waarschijnlijk daar gaat spelen. Dan kies je misschien eerder voor Bozenik dan voor Pratto. Maar die moet je nog niet afschrijven.” De trainer hoopt namelijk dat Pratto het alsnog laat zien. “We hebben nog tien wedstrijden en misschien schopt hij de volgende wedstrijd wel twee erin. Dan is het een wereldaankoop, voor dat geld.”

Vertrouwen

De ruime overwinning op VVV-Venlo geeft Advocaat ongetwijfeld weinig redenen om in de topper van aankomend weekend tegen PSV veel wijzigingen aan zijn elftal aan te brengen. Het aanvalstrio Steven Berghuis, Linssen en Luis Sinisterra draait voorlopig op volle toeren en volledig naar tevredenheid van Advocaat. Het betekent dat Jörgensen als tweede spits de mogelijkheid heeft om zijn minuten te maken met invalbeurten. Pratto lijkt vooral te moeten hopen dat het lekkere weer gaat aanbreken, zodat hij niet teveel zit te kauwkleunen tussen de reserves.


Tóch blijven zijn teamgenoten vertrouwen houden in zijn kwaliteiten. Landgenoot Marcos Senesi kent de aanvaller nog goed uit zijn eigen land en weet als geen ander dat Pratto van grote waarde kan zijn voor het huidige Feyenoord. “Ik weet wat Lucas doormaakt, míjn debuut was ook geen onverdeeld succes”, vertelt hij aan Voetbal International. “Hij had pech in zijn eerste twee wedstrijden, want hij was dicht bij een goal. Natuurlijk moest hij wennen, maar zoals ik hem nu zie trainen… Hij wordt fitter en beter. Ik kan me niet voorstellen dat de club hem al heeft afgeschreven.”

Daarom komt de vraag naar boven of Pratto niet meer speelminuten verdient om te laten zien wat hij kan. Zijn concurrent Jörgensen scoorde voor het laatst eind januari tegen AZ en heeft sindsdien wederom een lange doelpuntendroogte. De Deen lijkt dan ook op weg naar de uitgang. Wellicht is het voor Advocaat reden om niet Jörgensen, maar Pratto het volgende duel te laten invallen. Eerder bewees de aanvaller al dat hij in het strafschopgebied van de opponent dodelijk kan zijn. Die kwaliteiten heeft hij ongetwijfeld niet in Argentinië achtergelaten.

Moet Lucas Pratto een nieuwe kans krijgen?

  • Ja, hij heeft de kwaliteiten
  • Ja, hij is beter dan de concurrentie
  • Nee, hij is niet goed genoeg
1082+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
84+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
40+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
29+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
14+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
266+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
104+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
31+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
164+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
65+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
92+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
474+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
202+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
299+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
902+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
170+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8626+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1974+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3298+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
624+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
980+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie