Nieuw Barça-sprookje blijft uit bij wisseling van de wacht

Paris Saint-Germain heeft ten koste van FC Barcelona de laatste acht van de Champions League bereikt. Barça was de betere in Parijs, maar mede door een gemiste penalty van Lionel Messi kwam een miraculeuze ontsnapping nooit echt van de grond.

Het fraaie affiche deed de voetballiefhebber ongetwijfeld terugdenken aan 2017. Toen leek Barcelona een onmogelijke taak te hebben om de 4-0-uitnederlaag weg te poetsen. In Camp Nou kwam vervolgens één van de spectaculairste comebacks aller tijden van de grond: in de blessuretijd wonnen de Catalanen met 6-1. Een dergelijk scenario had de ploeg van Ronald Koeman ook dit keer nodig, na de 1-4-domper in eigen huis. In Parijs begon hij met een aanvallend 3-4-3-systeem, met Frenkie de Jong als inschuivende verdediger. Bij de thuisploeg ontbrak sterspeler Neymar nog altijd.

Barça begon sterker en kreeg onder meer via Sergiño Dest een mogelijkheid. De Amerikaanse ex-Ajacied zag zijn poging echter op de onderkant van de lat eindigen. In de 28e minuut kwamen de gastheren eruit. Nadat de aanval eigenlijk al voorbij was had Clément Lenglet net ervoor Mauro Icardi op de hak getikt net voor het eigen doel. Na ingrijpen van de VAR besloot de scheidsrechter een penalty te geven, die feilloos werd benut door Kylian Mbappé. De bezoekers hadden nu vier goals nodig voor een verlenging. Lionel Messi nam zijn ploeg bij de hand door tien minuten later met een geweldige pegel de kruising in te schieten. Net voor rust kregen de Catalanen de perfecte mogelijkheid om een comeback in te zetten. In een poging de bal weg te werken raakte Layvin Kurzawa landgenoot Antoine Griezmann. Messi had zijn tweede van de avond op zijn schoen maar stuitte op Keylor Navas.

In het tweede bedrijf drukte Barcelona PSG ver naar achter, al bleven de echt grote kansen uit. Met vier wissels probeerde Koeman nog iets te forceren, zonder succes. Bij een spaarzame uitbraak had Mbappé nog de kans om zijn ploeg een onverdiende overwinning te bezorgen, maar zijn wilde inzet vloog over. Een dag na de uitschakeling van Cristiano Ronaldo dus ook een vroege aftocht voor een ander fenomeen Messi. De Fransen gaan de koker in voor de kwartfinales.

Scoreverloop: (30′) Mbappé (pen.) 1-0 (37′) Messi 1-1