Rentree maakt Ihattaren overbodig bij PSV

Foto: Rentree maakt Ihattaren overbodig bij PSV

PSV verwelkomde Noni Madueke weer terug na een hamstringblessure. De jonge Engelsman liet Roger Schmidt meteen zien wat de trainer de afgelopen tijd miste. Met een zondagsschot in de tweede helft besliste Madueke de wedstrijd tegen Fortuna Sittard, waarmee hij aantoonde dat hij klaar is voor de volgende stap bij de Eindhovenaren

Noni Madueke stapte zondag tegen Fortuna Sittard uit de PSV-schaduw van Mohamed Ihattaren. De 18-jarige Engelsman heeft sinds zijn debuut de spotlight niet die hij wel verdient. Dat kwam voor een groot deel omdat hij lang niet het enige wonderkind was dat in de Eindhovense selectie rondliep. Sterker nog: Ihattaren kreeg meer kansen, meer krediet en meer speelminuten dan de jongeling uit Engeland, maar dat zou door de situatie rondom de 19-jarige aanvallende middenvelder in de nabije toekomst wel eens anders kunnen zijn. En in alle eerlijkheid: daar heeft PSV wellicht meer aan op dit moment dan de inbreng van Ihattaren. 

Noni Madueke en PSV

Een paar jaar geleden leek het onmogelijk om als niet-Brits elftal een Engelse speler in je gelederen te hebben. De meeste jeugdspelers uit Groot-Brittannië maken zich tijdens de jeugdwedstrijden op voor een Premier League-avontuur, al is dat de afgelopen jaren voor jeugdspelers van grotere clubs in Engeland bijna een utopie aan het worden. Het grote geld zorgt ervoor dat spelers uit de jeugdopleidingen van grote clubs zoals Tottenham Hotspur, Chelsea en Arsenal maar mondjesmaat het eerste elftal halen. 


Met die wijsheid in het achterhoofd besloot Maudueke in 2018 een keuze te maken. De destijds 16-jarige aanvaller kon een contract tekenen bij Tottenham Hotspur, de club waar hij sinds zijn jonge jaren speelde, maar koos ervoor om in de voetstappen van onder andere Jadon Sancho (verruilde Manchester City op jonge leeftijd voor Borussia Dortmund, red.) te stappen en op jonge leeftijd richting het Europese vasteland te vertrekken. Zo kwam Madueke op zestienjarige leeftijd in Eindhoven terecht en wist hij zich twee jaar na zijn komst in het eerste elftal van de Nederlandse titelkandidaat te spelen. 

Het is wellicht een onorthodoxe route voor een Engelse speler. De overstap naar PSV leverde Madueke één groot voordeel op ten opzichte van zijn leeftijdsgenoten. Op het moment dat de 18-jarige aanvaller zich mocht melden bij de jeugdselecties van Engeland, was hij vaak een van de weinige spelers met eerste-team-voetbal in de benen. Zijn ploeggenoten bij de Engelse jeugdelftallen, die praktisch allemaal in Engeland voetballen, slijten hun minuten in de hoogste jeugddivisies of als leenspeler op een lager niveau. Daar kan Madueke dit seizoen Eredivisie-wedstrijden en Europa League-potten tegenover zetten. 

Madueke versus Ihattaren

Desalniettemin ging het bij PSV dit seizoen vooral over een andere aanvallende middenvelder in de selectie. De hele Ihattaren-soap hangt als een donkere wolk boven de toch wel tegenvallende prestaties van de Eindhovenaren. Daardoor wordt er wel eens vergeten dat er wel degelijk een groot lichtpunt is in de Lampengat (naam van Eindhoven tijdens carnaval, red.). De situatie van de 19-jarige Nederlander overschaduwt de stormachtige ontwikkeling van Madueke een beetje.


Het zou eigenlijk andersom moeten zijn. Op bijna elk aspect moet Ihattaren zijn meerdere erkennen in de 18-jarige Engelsman. Niet alleen dit seizoen, waar Ihattaren dus ver onder de maat presteert, maar ook in zijn veelgeprezen debuutjaar voor de Eindhovenaren had op bepalende aanvallende aspecten van het spel minder impact. Dat vooral het talent van Ihattaren bewierookt het afgelopen jaar, stelt dat dus wel degelijk in perspectief.
Sterker nog: op aanvallend gebied is Madueke dit seizoen onnavolgbaar voor veel PSV-aanvallers én Eredivisie-spitsen. Madueke kwam dit seizoen in 17 Eredivisie-wedstrijden in actie en zorgt er bij die optredens voor dat hij 0,9 doelpunten per negentig minuten produceert. Dat is dus bijna één op één. En dat terwijl hij gemiddeld 2,2 schoten per wedstrijd lost. Ter vergelijking: Donyell Malen (3,2 schoten per wedstrijd) en Eran Zahavi (3,7 schoten per wedstrijd) schieten bijna twee keer zo veel als de Engelsman, maar moeten het per negentig minuten doen met minder doelpunten dan de jeugdinternational. Ihattaren komt ongeveer tot evenveel doelpogingen negentig minuten (twee stuks), maar ligt met zijn gemiddelde doelpunten per negentig minuten (0,2) op een véél lager niveau dan Madueke op dit moment. 

Schotpositie

De belangrijkste reden dat Madueke zo gemakkelijk scoort dit seizoen, is de schotpositie van de Engelsman. De wedstrijd tegen Fortuna Sittard, waar Madueke zijn rentree opluisterde met een zondagsschot in de bovenhoek, stond daar symbool voor. Waar Ihattaren na een solo-actie de bal aan de verkeerde kant naast de paal prikte, zorgde Madueke voor de beslissing in de wedstrijd. Dat heeft echter niet alleen met de huidige vorm van de speler te maken: wanneer je de statistieken van Madueke en Ihattaren van de afgelopen seizoenen naast elkaar legt, zie je dat het conversiepercentage van de Engelsman consequent hoger ligt dan die van Ihattaren. Dat betekent niet dat Madueke beter schiet dan de 19-jarige aanvallende middenvelder, maar dat Madueke vanuit betere scoringsposities de bal op doel werkt. 

Ihattaren had tegen Fortuna Sittard ook een kans om te scoren. De Nederlander kreeg de bal op de rechterflank, dribbelde naar binnen en schoot vanaf de rand van de zestien de bal in de lange hoek. Die poging eindigde aan de verkeerde kant van de paal. Vanuit de positie waar Ihattaren schoot, was dat ook de enige optie: er stonden veel mensen voor de bal waardoor Ihattaren de bal een moeilijke curve mee moest geven om de bal überhaupt richting doel te krijgen. Madueke kreeg op ongeveer dezelfde positie de bal bij zijn doelpunt, maar schoot van een meter of twintig op doel. Daarbij had hij niet alleen de hoeken voor het uitkiezen, ook zorgde die positie ervoor dat hij meer ruimte kreeg om uit te halen en het schot dus meer kracht mee kon geven.
Dit gebeurde echter niet alleen in de wedstrijd tegen Fortuna Sittard. 


Madueke zorgt er dit seizoen voor dat 41% (!) van zijn schotpogingen eindigen in een doelpunt. Aangezien de Engelsman twee schoten per wedstrijd lost, doet hij dat in bijna één van de twee gevallen vanuit een positie waar hij ook scoort. Ihattaren schiet ongeveer even vaak op doel, maar doet dat in 8% van de gevallen vanuit een positie waar hij het doel treft. Dat is niet alleen véél minder effectief, het zorgt ook vaker voor balverlies en dus een mogelijke tegenaanval voor PSV. 

Ihattaren-schaduw

Niet alleen schiet Madueke beter dan Ihattaren, ook op basis van geslaagde individuele acties, grond- en luchtduels en assists voert de Engelsman de boventoon. Ook als je deze vergelijkt met de prestaties uit het veelgeprezen debuutseizoen van Ihattaren. Helemaal met de situatie waarin Ihattaren zich op dit moment bevindt bij de Eindhovenaren, krijgt Madueke de komende weken waarschijnlijk de kans om zich definitief uit de schaduw van het toptalent te spelen. Dat zal een interessant proces worden: op het moment dat Madueke méér speelminuten krijgt dan de periode voor zijn blessure en hij weet zijn indrukwekkende prestaties voort te zetten, dan kan hij zich in één klap tot bepalende PSV-speler opwerken. 

Sterker nog: op basis van zijn statistieken is Madueke Ihattaren, zelfs wanneer de Nederlander in vorm is, al lang en breed voorbij. Zelfs wanneer Schmidt ervoor kiest om andere spelers in de basis te laten starten en Madueke voorlopig als invaller te brengen, is de kans op een doelpunt veel groter op het moment dat Schmidt voor de Engelsman kiest dan voor Ihattaren. Met het oog op het EK en een mogelijke Ihattaren-transfer deze zomer zal de Nederlandse aanvallende middenvelder zijn kansen nog wel krijgen. Maar als Madueke zo blijft imponeren als in de eerdere Eredivisie-wedstrijden dit seizoen, met Fortuna Sittard als meest recente voorbeeld, dan hoeft PSV Ihattaren na een transfer alleen als kiespijn te missen.

Wie is er beter?

  • Mohamed Ihattaren
  • Noni Madueke
453+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:19
462+
‘Ajax-transfers door Diant Ramaj’
18:00
4+
Dit zijn de opstellingen van Twente en Almere City
17:23
40+
Go Ahead Eagles ontvangt half miljoen van FC Utrecht
17:10
638+
‘Arne Slot geeft groen licht’
17:05
11+
Amber Verspaget verlengt bij Feyenoord
17:00
344+
Nieuwe hoofdtrainer AZ: deze namen zijn in beeld
16:45
171+
‘Van Ginkel hakt knoop door over Vitesse-toekomst’
16:30
92+
‘Financiële dreun voor Ten Hag’
16:15
106+
Nieuw blessuregeval voor Feyenoord-trainer Slot
15:58
14+
Tévez zorgt voor schrik: met spoed opgenomen in ziekenhuis
15:44
170+
Bosz spreekt zich uit over kampioenskriebels en Liverpool-interesse Slot
15:28
450+
‘Ajax-treinramp aanstaande’
15:13
183+
Van den Brom stelt keiharde eis aan Vitesse-terugkeer
15:00
199+
Vermoedelijke opstelling Ajax: ‘Van ‘t Schip switcht, terugkeer Henderson’
14:44
61+
Heerenveen-smaakmaker vraagteken voor PSV-clash
14:30
8234+
‘Dreun voor Steven Berghuis én Noa Lang’
14:16
999+
‘Liverpool doet ferm bod, Te Kloese reageert’
14:00
113+
Het Feyenoord-talent dat klaar is voor hogerop, slapen de clubs?
13:49
175+
“Als de Ajax-spelers dat niet aankunnen, zijn ze dat shirt niet waard”
13:34
163+
Bosz bevestigt horrornieuws: “Kapot van, verschrikkelijk”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie