5 redenen waarom Liverpool geen kampioen wordt dit seizoen

Foto: 5 redenen waarom Liverpool geen kampioen wordt dit seizoen

Waar vorig jaar een meesterlijk seizoen werd klaargespeeld, blijkt precies een jaar later dat herhaling van het trucje er niet inzit. Het team van Jurgen Klopp wist ongekende hoogtes te bereiken en pakte voor het eerst in dertig jaar weer een landstitel. Direct werd gedacht dat het seizoen daarna hetzelfde klaargespeeld kon worden. Toch zijn er, naast de dramatische statistieken, nog genoeg andere redenen waarom Liverpool dit jaar geen kampioen gaat worden.



1. Dramatische resultaten



Laten we maar beginnen met de olifant in de kamer: de statistieken. De laatste weken maakt Liverpool een ongekend slechte periode door. Van de laatste zes wedstrijden in de Premier League werd slechts één keer gewonnen. Iedere keer bleek dat de directe tegenstanders om de topposities een maatje te groot waren. Dit weekend ging ook Fulham (0-1) er met de volle buit vandoor.



Door onder meer die slechte thuiskeeks staat Liverpool nu zevende met 43 punten uit 28 wedstrijden. En dat met meer wedstrijden gespeeld dan de directe concurrenten op de ranglijst. In vergelijking met de vorm van vorig jaar waarin de ploeg deze punten waarschijnlijk binnen zou slepen, zou dat betekenen dat de ploeg nog tweede had gestaan met 58 punten. In dat scenario zou de ploeg zelfs de enige kanshebber zijn om Manchester City nog in te halen voor het kampioenschap.  







2. Blessureleed



Een daarvan is het vele blessureleed dat Liverpool dit seizoen kent. Speler na speler bezoekt de ziekenboeg, waarbij de blessures uiteenlopend zijn. Sommige vaste krachten zijn voor het hele seizoen niet meer inzetbaar, terwijl andere spelers slechts een paar weken missen. Feit blijft echter dat de vele blessures de opties voor oefenmeester Klopp erg beperken.



Vooral achterin is het blessureleed groot. Daar vielen Virgil van Dijk en Joe Gomez uit. Beide worden dit seizoen niet meer inzetbaar geacht en dus moest de Duitse trainer al snel schakelen. Joel Matip werd daardoor een vaste kracht achterin, maar inmiddels is ook hij geblesseerd geraakt en dit seizoen niet meer inzetbaar. Ook James Milner en Fabinho kampen inmiddels met blessures. 



Het lijkt haast alsof je gedoemd bent tot een blessure als je centraal achterin speelt, iets wat ook voor Fabinho geldde. De doorgaans verdedigende middenvelder werd centraal achterin neergezet juist omdat al zoveel spelers afgevallen waren door problemen. Gelukkig wordt verwacht dat Fabinho wel weer relatief snel het veld mag betreden. Dat kunnen we over Milner echter niet zeggen. Hij moest onder het mes en ligt nog een aantal weken uit de roulatie.




3. Keuzes in de zomer



Naast het blessureleed mag de verantwoordelijk ook deels gelegd worden bij afgelopen zomer. Toen besloot Liverpool immers niet om een vervanger te vinden voor Dejan Lovren. De centrale verdediger besloot het avontuur in Frankrijk op te zoeken bij Paris Saint-Germain. Ongeacht wat je van Lovren vind, is en blijft het vreemd dat er geen vervanger werd gehaald voor de Kroaat.



Zelfs als Liverpool niet zoveel pech zou hebben met de blessures is het een vreemde keuze dat de centrale verdediger geen opvolger kreeg. De Kroaat speelde vorig seizoen in november en december veel en droeg wel degelijk bij aan het positieve momentum dat bijdroeg aan Liverpools succesvolle reeks. Mogelijk is dat Klopp dacht het met aanstormende talenten wel op te kunnen vangen, maar in praktijk is dat moeilijk te onderbouwen. 







4. Verdeelde aandacht



Ook de verschillende soorten wedstrijden die Liverpool speelt zijn aan te rekenen als reden waarom Liverpool dit jaar geen kampioen wordt in Engeland. Spelen om de FA Cup, Champions League, EFL Cup, FA Community Shield én de Premier League. Dit zou in theorie niet heel veel verschil moeten maken zolang de prioriteiten goed liggen, maar dat is waar Klopp soms de mist in gaat.



Het beste voorbeeld is de wedstrijd tegen Midtjylland in december in de poulefase van de Champions League. Daar werd Diogo Jota, die eerder die zomer werd gehaald, ingezet tegen het slechtste team uit de poule. Liverpool zelf was op papier al door naar de volgende ronde en toch vond Klopp het nodig om Jota, die op dat moment heerlijk in zijn spel zat, op te stellen. 



Jota opstellen was alleen onnodig, want de punten had Liverpool toch al niet meer nodig. Waarom zou je het risico lopen dat je de sterspeler die zo belangrijk bleek de afgelopen maanden vermoeid raakt of misschien zelfs geblesseerd. Het is alsof je het lot tart in een seizoen waarin al meerdere vaste waardes in de ziekenboeg lagen. Het noodlot sloeg dan ook toe en Jota raakte in de 87e minuut geblesseerd. Dit seizoen is hij sindsdien niet meer in actie gekomen. 



Het zijn dit soort keuzes die laten zien dat de oefenmeester onnodige fouten maakt en dat de aandacht verdeeld is. De prioriteiten liggen dit seizoen simpelweg niet goed genoeg en dat blijkt catastrofaal. Tenminste, het is slecht voor de titelrace, iets waarover Klopp een seizoen eerder zei dat dit altijd prioriteit nummer 1 is.







5. Wintertransfers



De laatste reden waarom Liverpool geen kampioen wordt dit seizoen heeft te maken met de transferperiode afgelopen winter. In december was voor iedereen duidelijk wat er moest gebeuren. Liverpool had centrale verdedigers nodig. Toch werd tot op het laatste moment gewacht om deze te halen.



Dit is misschien wel de grootste fout die Liverpool maakte dit seizoen gezien de club in januari praktisch gezien het kampioenschap verspeelde. Logisch is waarom gewacht werd gezien spelers dan minder kosten, maar die keuze komt de club nu duur te staan. In januari werd immers gewoon doorgevoetbald en Klopp kon vers bloed achterin goed gebruiken. 



De keuze om te wachten tot het laatste moment van de transferwindow is dan ook onverklaarbaar. Had de club eerder gereageerd, is het natuurlijk geen garantie dat er minder punten verloren gingen. Toch zouden meer opties de kansen voor Liverpool wel vergroten en had de ploeg nu misschien nog wel meegedaan voor het kampioenschap in de Premier League.

Maakt Liverpool nog kans op de titel in Engeland?

  • Absoluut!
  • Nee, geen schijn van kans.
49+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

09:43
2+
‘Robin van Persie wordt hoofdtrainer’
09:35
120+
‘Opvolger Arne Slot bij Feyenoord al bekend’
09:24
9+
Ten Hag pleit voor nieuwe spits: ‘Het zou ons enorm helpen’
09:06
52+
‘Remko Pasveer rijp voor pensioen na einde contract’
08:48
18+
Inter-spelers dollen op Instagram-live: ‘Koffie is duurder dan wij’
08:17
32+
‘Lamine Yamal op de radar van PSG’
08:00
17+
Ex-Ajacied schiet Juventus naar finale
07:47
32+
Pochettino: ‘Chelsea verdient geen Europees voetbal’
07:33
10+
‘Olivier Giroud op weg naar Amerika’
23:41
52+
Fans reageren op PSV-drama: ‘Gun je niemand’
23:17
82+
‘Vitesse benadert clublegende voor trainerspositie’
22:54
20+
IJzersterk Arsenal pakt koppositie na klinkende zege op Chelsea
22:30
161+
Slot naar Liverpool? ‘Dat zou fantastisch zijn’
22:15
100+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
236+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
369+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
1109+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
341+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
70+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
120+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie