Ihattaren vertrekt voor spotprijs bij PSV

Foto: Ihattaren vertrekt voor spotprijs bij PSV

Mohamed Ihattaren is weer volwaardig lid van de selectie van PSV. De 19-jarige aanvallende middenvelder werd buiten de selectie gelaten voor de wedstrijd tegen Ajax na het zoveelste conflict en lijkt bezig aan zijn laatste maanden in Eindhoven. De vraag blijft wel voor hoeveel PSV diens wonder- en probleemkind kan verkopen. 

Mohamed Ihattaren is dit seizoen zonder twijfel de meest besproken PSV’er. Eigenlijk is dat niets nieuws: sinds het moment dat de 19-jarige dribbelaar zijn entree maakte in de Eredivisie is dat al zo. Dit jaar zijn zowel de toon als de inhoud van de conversies rondom het toptalent anders. Waar Ihattaren vorig seizoen de headlines haalde met zijn doldwaze dribbels en sluwe steekpasses, is hij dit seizoen het lijdend voorwerp in een soap waar Goede Tijden, Slechte Tijden een seizoen mee zou kunnen vullen. Dat (daardoor) de wegen van PSV en de 19-jarige spelmaker gaan scheiden aan het einde van het seizoen, lijkt inmiddels wel vast te staan. De vragen zijn nu vooral: voor hoeveel maakt Ihattaren de overstap naar een andere club en naar welke club kan hij het beste zijn? 

Mohamed Ihattaren: géén Brobbey-scenario

Dat het vertrek van Ihattaren bij PSV redelijk vast staat, heeft twee belangrijke redenen. De Eindhovenaren lieten een aantal weken geleden al weten dat het geen ‘Brian Brobbey-scenario’ wil hebben met spelers die een aflopend contract hebben. Aanvoerder Denzel Dumfries zit in hetzelfde contractschuitje als Ihattaren en heeft de club al laten weten dat hij een nieuwe stap wil zetten. Daarom wordt hij aankomende zomer in de etalage gezet zodat PSV nog een afkoopsom kan toucheren voor het één jaar lopende contract van de rechtsback. Bij Ihattaren zal dit hetzelfde zijn. 


Daarnaast is de aanwezigheid van Roger Schmidt waarschijnlijk de bottelnek die een verlenging in de weg staat. Natuurlijk heeft Ihattaren een waslijst aan incidenten aan zijn broek hangen, ook de trainer heeft een flinke duit in het zakje gedaan als het gaat om de verstoorde relatie tussen speler en club(trainer). Schmidt gaf deze week zelf al aan dat er mogelijkheden waren voor een tussentijds vertrek van Ihattaren, ook wanneer Ajax zich zou melden voor de spelmaker. Erik ten Hag was in ieder geval duidelijk over diens kwaliteiten: de Ajax-trainer vertelde dat hij Ihattaren een uitstekende speler vond en dat goede voetballers altijd welkom waren bij de Amsterdammers. Dat Brobbey op dit moment weer in gesprek lijkt over een nieuwe Ajax-verbintenis, kan ook in het voordeel werken voor de Amsterdammers. Het nieuwste hoofdstuk in de Ihattaren-soap begon met een bericht van de PSV-speler onder een Instagram-post van de jonge spits van Ajax. 

Als je kijkt naar het Brobbey-scenario dat zich op dit moment afspeelt bij de Amsterdammers, is het logisch dat PSV geen trek heeft in dat soort spelletjes. De onderhandelingen over een nieuw contract van Ihattaren staan voorlopig in de ijskast, maar de beslissing zal wel voor aanvang van volgend seizoen gemaakt moeten worden. Sterker nog: het valt niet uit te sluiten dat PSV direct na afloop van dit seizoen een beslissing wil hebben zodat het ‘wel-verlengen-niet-verlengen-scenario’ zoals bij Brobbey voorkomen wordt. Dat heeft echter wel bepaalde gevolgen voor de te innen transfersom. 

Marktwaarde Ihattaren

De marktwaarde is zonder uitzondering het beginpunt van de onderhandelingen over een speler. Op dit moment schat Transfermarkt.nl de waarde van Ihattaren in op 16 miljoen euro. Aan het einde van vorig voetbaljaar lag deze nog op 20 miljoen, maar doordat de 19-jarige aanvallende middenvelder zijn basisplek verloor bij PSV en in de minuten die hij kreeg van Schmidt niet zijn beste vorm liet zien, daalde deze in de eerste seizoenshelft al naar 18 miljoen euro. Bij de laatste update van de marktwaardes (januari 2021) ging daar opnieuw twee miljoen euro af doordat Ihattaren zowel een basisplaats als een goede vorm uit zijn hoofd moest zetten en moest knokken om überhaupt tot de selectie van de Eindhovenaren te behoren. 


Daardoor zal de marktwaarde, mits de situatie bij PSV veranderd, de komende maanden nog verder dalen. PSV speelt niet meer in Europa, is uitgeschakeld in het bekertoernooi en moet zich dus richten op de tweede plaats in de Eredivisie om volgend seizoen in de Champions League te spelen. Dat Schmidt hiervoor spelers gebruikt waar in hij het ziet zitten, is niet meer dan logisch. Dit seizoen toont aan dat dit niet het geval is voor Ihattaren, waardoor zijn marktwaarde de komende periode wellicht kan dalen naar veertien miljoen euro of minder. 

Een debuut voor het Nederlands elftal en/of een uitverkiezing voor het Europees Kampioenschap deze zomer kan daar nog verandering in brengen. Of dat heel realistisch is, is een tweede. Bondscoach Frank de Boer liet al weten dat spelers die in aanmerking willen komen voor een plek bij Oranje wekelijks in actie moeten komen bij hun club. Voor iemand als Donny van de Beek (Manchester United) maakte de bondcoach al een uitzondering, maar het is de vraag of dat ook geldt voor Ihattaren. Hoewel de 19-jarige aanvallende middenvelder de afgelopen tijd wel bij de selectie zat, is het de vraag hoe lang De Boer nog een beroep gaat doen op het talent op het moment dat zijn situatie bij PSV niet verbetert. 

Transfersom Ihattaren

De marktwaarde van Ihattaren heeft natuurlijk een grote invloed op de te betalen transfersom. Deze marktwaarde staat over het algemeen los van het aantal contractjaren dat een speler nog te gaan heeft. Aspecten zoals de status van de speler bij een club, contractduur, de huidige vorm, de speeltijd van de afgelopen periode en potentie zorgen ervoor dat een speler boven of onder de marktwaarde verkocht wordt. 

Als je die vinkjes afgaat, dan is het onwaarschijnlijk dat Ihattaren voor een hoge transfersom vertrekt. De aanvallende middenvelder heeft alleen zijn potentie mee, voor de rest zijn er weinig aspecten die zijn transfersom omhoog zouden kunnen drukken. Helemaal wanneer Ihattaren ook zijn status als Oranje-klant verliest en bij PSV op het tweede plan blijft acteren, schieten de Eindhovenaren zichzelf wellicht wel heel erg in de eigen voeten. Eerder werd er nog gesproken van een transfersom tussen de dertig en de veertig miljoen euro – Ihattaren wilde een jaar geleden de boeken ingaan als duurst verkochte PSV’er allertijden. 


De transfersom kan nog wel omhoog gedreven worden door een biedoorlog of een sterke voorkeur voor een overstap naar een directe concurrent, bijvoorbeeld naar Ajax. Het is onwaarschijnlijk dat PSV haar titelconcurrentie wil versterken en kan dan eventueel hoger in de boom gaan zitten, maar dat neemt ook een risico met zich mee. Op het moment dat Ihattaren zijn zinnen zet op een overgang naar Amsterdam, kan hij er ook voor kiezen om niet in te gaan op de interesse van andere teams deze zomer en in de winter een (voor)contract bij Ajax tekenen. 

De mogelijkheden voor Ihattaren-transfer

 Toch zal Ihattaren sterk in zijn schoenen moeten staan om dat laatste te proberen. Ondanks zijn situatie bij de Eindhovenaren is er voldoende interesse voor de aanvallende middenvelder. Dat Ajax interesse heeft in de aanvallende middenvelder is geen geheim, maar Ihattaren staat ook op het lijstje van Juventus, Chelsea, Internazionale, Manchester City én Arsenal. Daardoor lijkt het erop dat PSV zich aankomende zomer geen zorgen hoeft te maken of er een deal te maken valt met een andere club dan Ajax. 

Wel kan de persoonlijke voorkeur van Ihattaren roet in dat eten gooien. De 19-jarige middenvelder zal bij zijn nieuwe club in ieder geval kans willen maken op een basisplaats en zo veel mogelijk willen spelen om zich verder te kunnen ontwikkelen. Het is de vraag of hij die kansen krijgt bij een Europese eliteclub zoals Manchester City of Chelsea en in dat geval niet beter voor een treetje lager bij Arsenal, Internazionale of Juventus kan tekenen. Arsenal zou volgens de wandelgangen al oriënterende gesprekken hebben gehad met PSV en een vraagprijs van 25 miljoen euro te horen hebben gekregen. Of dat ook een prijs is waaraan voldaan wordt, is nog maar de vraag. Gezien de situatie waarin Ihattaren zich bevindt bij PSV, lijkt een transfersom tussen de tien en vijftien miljoen euro realistischer.

Voor hoeveel wordt Ihattaren verkocht?

  • Minder dan 10 miljoen euro
  • 10 – 15 miljoen euro
  • 15 – 20 miljoen euro
  • Meer dan 20 miljoen euro
  • Hij gaat nog verlengen bij PSV
2622+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie