Droomtransfer Wijnaldum op losse schroeven

Foto: Droomtransfer Wijnaldum op losse schroeven

Het leek slechts een kwestie van tijd voordat Georginio Wijnaldum een contract bij Internazionale zou tekenen. De 30-jarige middenvelder moet het laatste stukje zijn van het droommiddenveld van het nieuwe Internazionale, binnenkort Inter Milano te noemen, maar daar kunnen financiële problemen wel eens een streep door zetten. 

Georginio Wijnaldum leek er nu écht uit. De 30-jarige middenvelder van Liverpool, die nog steeds geen overeenkomst wist te sluiten met de landskampioen van Engeland, gaat Groot-Brittannië inruilen voor Italië. Internazionale moest zijn nieuwe bestemming worden. De Italiaanse grootmacht van weleer is onder Antonio Conte bezig aan een sportieve opmars. De club lijkt zich op te maken voor het eerste landskampioenschap in dertien jaar. Om de sportieve prestaties ook in het komende seizoen te garanderen, moest Wijnaldum het middenveld van de formatie uit Milaan komen versterken. Alleen de handtekeningen ontbraken nog. Mogelijk blijft de streep boven de naam van Wijnaldum ook blanco. 

Georginio Wijnaldum

Wijnaldum verkeert na dit seizoen in een luxepositie. De middenvelder van het Nederlands elftal was een belangrijk onderdeel van het Liverpool dat de Champions League won en een jaar later de Premier League domineerde. Dit seizoen is de 30-jarige middenvelder ook een basisspeler onder Jürgen Klopp, ondanks het feit dat de Nederlander na meerdere pogingen geen overeenkomst wist te bereiken over het verlengen van zijn aflopende verbintenis. Naar verluidt was salaris niet het grote probleem, maar steggelden club en (zaakwaarnemers van) de speler over de loopduur van het nieuwe Liverpool-contract. 

Het uitblijven van een akkoord leek als koren op de molen van Ronald Koeman. De trainer van FC Barcelona probeerde Wijnaldum deze zomer al te strikken, maar Barça lijkt op dit moment niet bezig om Wijnaldum transfervrij naar het Camp Nou-stadion te halen. De financiële huishouding van de Catalanen is verre van ideaal en met de aankomende presidentsverkiezingen (aanstaande zondag, red.) maken een overgang richting Barcelona voorlopig ook niet realistisch. 


Het uitblijven van een verlening met Liverpool en het afhaken van Barcelona zorgde ervoor dat Internazionale een kans kreeg om de gesprekken met Wijnaldum te openen. De Italianen zijn sinds hun overname door het Chinese bedrijf Suning bezig aan een sterke sportieve opmars. De afgelopen jaren legden de Italianen sterspelers zoals Romelu Lukaku (Manchester United), Christian Eriksen (Tottenham Hotspur) en Nicolo Barella (Cagliari) vast. Met kampioenenmaker Antonio Conte werd er ook een toptrainer voor de groep gezet die goed met deze groep lijkt te klikken, getuigen de eerste plaats in de Serie A van dit seizoen. Wijnaldum moe(s)t het droommiddenveld, bestaande uit Barella, Eriksen en Gini, compleet maken. Dat leek ook te gebeuren, totdat er berichten doorsijpelde uit China en Engeland. 

Chinese handen

In Europa is het niet heel gebruikelijk dat een bedrijf het meerderheidsbelang van een club in handen heeft. In de Chinese Super League is dat een heel ander verhaal. Achter elke club uit de hoogste voetbalklasse in China schuilt een bedrijf met meer dan eens een miljardenomzet. Voetbal is voor het bedrijfsleven in China een uithangbord om hun merk te promoten en daarom zijn clubs in het verleden niet verlegen om miljoenenbedragen neer te tellen om spelers uit Europa naar China te halen. Inmiddels is die hype afgenomen, mede doordat de Chinese Super League regels instelde rondom het aantrekken van buitenlandse aankopen en clubs een verplicht aantal Chinese basisspelers in het elftal moet hebben. Door de corona-crisis kreeg het Chinese voetbal daardoor wellicht een nóg grotere klap dan het Europese voetbal. 

Het bedrijf dat eigenaar is van Internazionale, Suning Houldings Group, heeft naast de Milaanse grootmacht nog een club in handen: regerend landskampioen Jiangsu Suning FC. De club krijgt voorlopig niet de kans om die landstitel te verdedigen; Suning trok eerder deze week de stekker uit de club door deze niet in te schrijven voor het nieuwe voetbalseizoen. De reden is duidelijk: het bedrijf krijgt harde klappen door de corona-crisis, verkocht onlangs voor bijna twee miljard euro aandelen aan de Chinese overheid en lijkt voorlopig de sportieve activiteiten op een (veel) lager pitje te zetten. Om ervoor te zorgen dat Jiangsu FC wel kan blijven voortbestaan, zoekt Suning nu naar mogelijke kopers voor de club. 


Dat heeft op dit moment nog geen grote gevolgen voor Internazionale, al ging het opdoeken van Jiangsu FC wel gepaard met geruchten over een mogelijk verkoop van de Italiaanse koploper. De sportieve successen laten het lijken dat het niet zo moeilijk is om een koper voor Internazionale te vinden, maar schijn bedriegt. De club heeft op dit moment een schuld van zo’n 800 miljoen euro, terwijl de marktwaarde op zo’n 400 miljoen euro ligt. Suning kocht het meerderheidsbelang in de Italiaanse grootmacht voor 170 miljoen euro en investeerde daarnaast dus flink in de spelersgroep, waardoor het een lastig verhaal wordt om ook daadwerkelijk winst te maken met de verkoop van Internazionale. 

Uitverkoop 

Er wordt op dit moment zelfs getwijfeld of Internazionale aan diens betaalverplichtingen kan voldoen. Niet alleen op basis van belastingen, maar ook als het gaat om afgesproken betaaltermijnen en bonussen van transfers. Naar verluidt staan er nog rekeningen open bij Manchester United (Lukaku), Tottenham Hotspur (Eriksen) en Cagliari (Barella). Sterker nog: doordat Lukaku zijn doelpuntenproductie flink opkrikt dit seizoen, activeerde hij een bonus voor Manchester United. Inter kan deze echter niet betalen, waardoor Manchester United op dit moment kijkt naar andere mogelijkheden om toch waar voor hun geld te krijgen. Volgens Engelse media zou de Engels recordkampioen een Inter-speler willen hebben om de bonus én een deel van het (openstaande) transferbedrag te compenseren. Lautaro Martínez wordt hiervoor genoemd. 

Dat Inter nu al niet aan de betalingsverplichtingen kan doen, betekent niet veel goeds voor de toekomst. Sterker nog: het sportieve succes van dit seizoen kan dan een keerzijde hebben. Een uitverkoop van de sterspelers is daardoor niet uitgesloten, helemaal wanneer Suning geen koper kan vinden voor de Italiaanse grootmacht. Op dat moment kunnen de te innen transfersommen ook niet direct geherinvesteerd worden in de spelersgroep, maar zullen deze eerst naar de schuldeisers gaan. Met andere woorden: dan lever altijd kwaliteit in. 


Op losse schroeven

De financiële situatie bij Internazionale heeft wellicht geen grote invloed op het contractvoorstel dat Wijnaldum heeft gehad, maar wel op de situatie waar de 30-jarige middenvelder zich aan verbindt. Tot vorige week leek het allemaal rozengeur en maneschijn bij Inter, de problemen van eigenaar Suning, de onzekerheid over de (financiële) toekomst van de club en het feit dat de club niet langer aan betaalverplichtingen kan voldoen, zorgen voor een ander perspectief voor de middenvelder dan voorheen.

Op het moment dat Internazionale kwaliteit moet inleveren om de continuïteit van de club te garanderen, dan heeft Wijnaldum waarschijnlijk niet veel te winnen bij de Serie A-club. Hoewel de 30-jarige middenvelder geen transfersom kost en waarschijnlijk een goed salaris en tekenpremie ontvangt, zal ook het sportieve plaatje moeten kloppen voor de Oranje-international. Op het moment dat Inter wegens de situatie niet kan voortborduren op de successen van dit seizoen, dan zal ook deze droomtransfer op losse schroeven komen te staan. Wellicht heeft Koeman dus tóch een kans op een hereniging met een van zijn favoriete Nederlands elftal-spelers…

Is Internazionale de juiste club voor Wijnaldum?

  • Ja, ook zonder sterspelers
  • Nee, ga naar Barcelona
  • Nee, blijf bij Liverpool
  • Nee, ga voor andere club
697+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie