Toekomstig Feyenoord-trainer zit met megaprobleem in maag

Foto: Toekomstig Feyenoord-trainer zit met megaprobleem in maag

Feyenoord ging zondagmiddag pijnlijk onderuit tegen AZ. De Rotterdammers kwamen nog wel tweemaal op een voorsprong, maar beide keren was het Myron Boadu die de stand gelijk trok. Uiteindelijk maakten wederom Boadu en Teun Koopmeiners nog een treffer, waardoor Feyenoord met een 4-2 nederlaag huiswaarts ging.

De ploeg van Dick Advocaat begon uitstekend aan de wedstrijd. Naast de openingstreffer van Marcos Senesi, na een prachtig insnijdende hoekschop van Steven Berghuis, was Feyenoord zeer dominant in het duel. Het was daarom wachten op de tweede treffer van de Rotterdamse club, maar zover kwam het niet. Na een afgeslagen aanval van Feyenoord counterde AZ razendsnel richting vijandelijk doel. Via Calvin Stengs kwam de bal terecht bij Boadu, die zonder ingrijpen van Eric Botteghin en Marcos Senesi mocht raakschieten. De centrale verdedigers zagen er daar niet goed uit.


Ook bij de andere drie treffers oogde de achterste linie van Feyenoord bepaald niet sterk. Mandekker Botteghin was keer op keer te laat om de gevaarlijke Boadu in toom te houden, waardoor de aanvaller alle vrijheid kreeg om zijn ploeg naar een overwinning te leiden. Aangezien zijn medespelers eveneens niet in de beste vorm staken, kwam de nederlaag niet bepaald onverwachts. De verdedigende kwetsbaarheden werpen direct de vraag op of Feyenoord met Botteghin wel de ambities kan waarmaken die het van nature heeft.

Succesvol

De Braziliaanse verdediger maakte in 2007 de overstap vanuit Brazilië naar PEC Zwolle. Daar maakte hij een dermate sterke indruk dat hij jaren later een transfer verdiende naar achtereenvolgens NAC Breda en FC Groningen. Botteghin had niet alleen een goede pass in zijn voeten, ook stond hij verdedigend zijn mannetje door zijn clubs defensieve zekerheid te bieden. Toen Feyenoord in de zomer van 2015 een centrale verdediger zocht, was de interesse van de achterhoedespeler daarom niet vreemd en ontstond de transfer spoedig.

Het bleek een gouden zet van Feyenoord. Botteghin, die in 2015 net de bekerfinale had gewonnen, maakte een ijzersterke indruk bij zijn nieuwe club en veroverde al snel een basisplaats. Met de centrale verdediger in de gelederen won Feyenoord in zijn eerste seizoen direct de KNVB Beker, waardoor hij deze twee jaar achter elkaar binnensleepte. Het seizoen erop was hij echter nóg succesvoller. Onder leiding van Giovanni van Bronckhorst stond Feyenoord aan het einde van het seizoen bovenaan in de Eredivisie en won de club voor het eerst in 18 jaar het landskampioenschap.


Samen met Jan-Arie van der Heijden vormde hij ook in het seizoen 2017/2018 de vaste verdedigingslinie van de Rotterdammers. Feyenoord hoopte opnieuw op een wonderjaar, maar een zware kruisbandblessure van de Braziliaan zat succes in de weg. Botteghin moest maandenlang revalideren, maar keerde uiteindelijk terug op het veld. Aan het einde van het seizoen veroverde Feyenoord opnieuw de KNVB Beker, maar het was direct de laatste hoofdprijs die de club in de wacht sleepte. Uitsluitend de Johan Cruijff Schaal vulde nog tweemaal de prijzenkast.

Kwetsbaarheid

Hoewel Botteghin dus een uitstekende start had, waren de laatste jaren een stuk minder van zijn kant. Onder hoofdtrainer Jaap Stam probeerde de Rotterdammers aanvallender voetbal te spelen, maar juist in dat speltype kwamen de kwetsbaarheden van de Braziliaan meer dan ooit aan het licht. Botteghin bleek niet over de grootste snelheid te beschikken en had bovendien een dermate grote ‘draaicirkel’ dat zijn tegenstanders vaak allang vijf meter voorsprong had. Daardoor was hij de aanvallers regelmatig kwijt en moest Feyenoord de nodige tegendoelpunten incasseren.

Ook dit seizoen moest Botteghin vechten voor een basisplaats. In eerste instantie was hij afgelopen zomer transfervrij, aangezien Feyenoord zijn aflopende contract eigenlijk niet meer wilde verlengen. Onder druk van Advocaat besloot de club hem alsnog een contract aan te bieden, maar mede door een blessure aan zijn hamstring kwam hij vooralsnog niet tot veel wedstrijden. Nadat hij aan het begin van het seizoen een paar duels was uitgeschakeld, moest hij zijn basisplaats heroveren. Dat lukte hem pas écht eind januari in het thuisduel met sc Heerenveen.

Botteghin was opgelucht dat hij weer als basisspeler mocht fungeren, zo vertelde hij aan het Algemeen Dagblad: “Dat ik niet speelde, was wel lastig. De eerste wedstrijd raakte ik geblesseerd en daarna moest ik vier weken revalideren. Toen moest ik op mijn kans wachten. Dat was niet altijd makkelijk, maar ik ben heel blij om terug te zijn.” De Braziliaan was zijn trainer dan ook zeer dankbaar. “Je kent onze trainer, hij is de baas en hij bepaalt. Hij maakt de keuzes. Maar natuurlijk is het fijn om weer te spelen, zeker in een topper zoals tegen PSV.”

Toekomst

De 33-jarige Braziliaan heeft nog een contract tot het einde van het seizoen, waardoor het onduidelijk is wat er in de toekomst voor hem in het verschiet ligt. De verdediger wil ongetwijfeld nog een aantal jaren meedoen op het hoogste niveau, maar het is zeer onzeker hoelang zijn tijd bij Feyenoord nog gaat duren. Onder leiding van de nieuwe hoofdtrainer Arne Slot willen de Rotterdammers aantrekkelijk, aanvallend voetbal spelen om zo een nieuwe stap in de ontwikkeling van de spelersgroep te zetten. In dat spel past Botteghin ogenschijnlijk niet.


De selectie van Feyenoord gaf al meermaals aan graag meer naar voren te voetballen, maar Advocaat houdt dat voorlopig af. De oefenmeester ziet als geen ander dat Botteghin niet in staat is om met 50 meter ruimte in zijn rug te spelen en vindt het daarom te risicovol om het gevaar van een tegenaanval in de wind te slaan. Hoewel de spelers het daarmee oneens zijn, bewees de wedstrijd tegen AZ wederom Advocaats gelijk. Daarom kan Slot deze zomer niets anders dan tot de conclusie komen dat hij een nieuwe centrale verdediger nodig heeft. Al heeft hij weinig geldt om uit te geven.

Botteghin hoopt de komende maanden ongetwijfeld als basisspeler nog wat successen te boeken met zijn club, maar veel mogelijkheden heeft hij daarvoor niet meer. Feyenoord liep voor de winterstop al tegen een Europese uitschakeling aan en verloor vorige maand ook in de KNVB Beker. In de competitie staat Feyenoord mede door de verloren wedstrijd tegen AZ op de vijfde plaats in de competitie en moet het zich nog zorgen maken om Europese plaatsing. Er zit daarom voor Feyenoord niets anders op dan het seizoen uitzingen en vooruit te kijken naar volgend voetbaljaar.

Met het speltype van Slot in gedachten, lijkt het logisch dat Botteghin vertrekt. De verdediger heeft het zo te zien goed naar zijn zin in Nederland, waardoor andere Eredivisieclubs kunnen proberen om hem aan de selectie toe te voegen. Aangezien hij deze zomer mogelijk een transfervrije status bezit, heeft hij de clubs voor het uitkiezen. Wanneer Botteghin voor een club kiest die (grotendeels) vanuit de counter speelt, dan kan hij makkelijk nog een aantal seizoenen mee op het hoogste, Nederlandse niveau. Zijn leiderschap kan namelijk elke club gebruiken. 

Moet Feyenoord Eric Botteghin behouden?

  • Ja, hij past uitstekend bij de club
  • Nee, hij is niet goed genoeg
939+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:50
0+
‘PSV trekt de knip voor peperduur tweetal’
10:35
22+
Benaderde Ajax Pascal Jansen al? “Met Slot ook gedaan”
10:20
18+
Toch EK voor Ajacied? “Zit in mijn achterhoofd”
10:02
56+
‘Schokkend: Hélène Hendriks en Noa Vahle gemanipuleerd’
09:44
278+
‘Bliksemtoptransfer lonkt voor Diant Ramaj’
09:28
105+
Ramaj deelt sneer uit aan Steijn: “Je ziet het…”
09:13
59+
Selecteren Wijnaldum ‘discutabel’: “Keuze voor het geld”
08:59
137+
‘Veronica Offside-slappeling door het stof’
08:40
104+
Derksen ziet maar één speler die leuk is voor de camera: ‘Veerman en Bergwijn niet’
08:25
509+
‘Transferbeleid Ajax op de schop’
08:10
510+
Van der Meijde en Sneijder halen uit: “Arrogant, bloedirritant”
07:52
864+
‘Vandaag Inside-rel krijgt staartje’
07:35
39+
Sierhuis schittert: “Nog niet de polonaise lopen”
07:20
750+
‘Ajax gaat voor oude bekende’
23:42
124+
Uitgefloten Taylor: “Ajax-supporters altijd achter me”
23:30
218+
Gullit wijzigt Van Dijk-opinie: “Meer vraag ik niet”
23:25
483+
Antony verklaart wederopstanding bij United
23:14
278+
Brenet uit onvrede na PSV: “Twaalf tegen elf”
23:03
600+
“Nijhuis kutscheidsrechter eerste klas”
22:46
180+
“Ajax-kampioenschap in 2025 niet realistisch”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie