‘Nieuwe Neymar’ staat voor gouden Ajax-toekomst

Foto: ‘Nieuwe Neymar’ staat voor gouden Ajax-toekomst

Ajax doet in Nederland nog mee om drie prijzen, maar Marc Overmars is al bezig met de selectie die volgend seizoen om het zilverwerk moet gaan spelen. De Directeur Spelerszaken zou zijn focus hebben gelegd op het binnenhalen van Kamaldeen Sulemana. De vleugelflitser, die in Denemarken vergeleken wordt met Neymar, past in het profiel van de Amsterdammers, maar heeft ook een aantal mindere punten. 

Een paar dagen voor het sluiten van de winterse transfermarkt dook de naam van Kamaldeen Sulemana op als mogelijke aanwinst voor Ajax. De Ghanese vleugelspeler van FC Nordsjaelland speelt ruim een jaar in Deense dienst en heeft in deze korte tijd er dus voor gezorgd dat de recordkampioen van Nederland hem met bovengemiddelde interesse volgt. Van een overgang kwam het in januari echter nog niet: met het oog op het (destijds) naderende vertrek van Quincy Promes naar Spartak Moskou gaven de Amsterdammers de voorkeur aan het huren van Oussama Idrissi (Sevilla) en hoewel de oud-speler van AZ en FC Groningen nog niet veel kansen kreeg in het team van Erik ten Hag, blijkt dat toch de juiste beslissing te zijn. 

Kamaldeen Sulemana en Ajax

Overmars werd door de naderende transferdeadline eind januari gedwongen om een keuze te maken: of de onderhandelingen met Nordsjaelland openen om Sulemana voor een hoge transfersom binnen te halen, of gaan voor de tijdelijke optie in de persoon van Idrissi. Voor beide valt wat te zeggen, maar de grootste redenen dat Idrissi nu in Amsterdam voetbalt is de fase van de ontwikkeling waar de spelers inzitten. De 25-jarige Idrissi speelde al ruim 120 wedstrijden in de Eredivisie en heeft Europese ervaring in zijn benen, terwijl de 19-jarige Sulemana ruim een jaar geleden nog bij Right To Dream in Ghana voetbalde. 

Met andere woorden: Idrissi heeft de ervaring om er meteen te staan als hij moet invallen en dat is voor Sulemana nog maar de vraag. De 19-jarige vleugelaanvaller komt uit dezelfde voetbalschool waar Ajacied Mohammed Kudus zijn opleiding genoot en werd een jaar nadat Kudus de overstap naar Nordsjaelland maakte naar Denemarken gehaald. Inmiddels heeft de tiener zijn draai bij zijn Deense werkgever helemaal gevonden en lopen de fans en de media weg met de jongeling, die tot nu toe in 22 Super Liga-wedstrijden vijf doelpunten maakte en vijf assists gaf. Dat Ajax in de winter nog niet toesloeg, heeft dus alles te maken met die geringe ervaring, al belooft de eerste periode op de Europese velden veel goeds voor Sulemana en wellicht dus ook voor Ajax. 


In de Deense media ging meer dan eens de vergelijking met Neymar op. De Braziliaanse superster en Sulemana hebben hun dribbeltalent die zij combineren met explosiviteit en een hoge topsnelheid als belangrijkste overeenkomsten. Daarmee worden wel al meteen hoge verwachtingen geschept bij een transfer, waardoor nog wel eens over het hoofd gezien kan worden dat Sulemana een half jaar de tijd nodig zal hebben om toe te groeien naar zijn huidige niveau, mocht hij in Amsterdam tekenen. En ook dan zijn er verschillende aspecten van zijn spel waardoor een basisplaats wellicht niet meteen in het verschiet ligt voor de jonge Ghanees. 

Neymar in zijn vroege jaren

De vergelijking tussen de Neymar van nu de Sulemana is niet te maken, maar dat geldt welvoor de tijd dat de Braziliaan net bij FC Barcelona had getekend om zijn eerste Europese avontuur aan te gaan. Sulemana gaat praktisch elke keer als hij de mogelijkheid heeft aan de wandel met de bal. Dit seizoen zorgt hij in de Deense competitie voor bijna 10 dribbels (!) per negentig minuten. Het grootste deel van die pogingen (4,8 in totaal, 56%) weet hij ook nog eens winnend af te sluiten, wat het talent van de Ghanees nog maar eens onderstreept. Aan de andere kant betekent dat ook dat 3,9 dribbels per wedstrijd (44%) eindigen in balverlies. 

Dat laatste is een probleem waar ook Neymar in zijn eerste jaar bij FC Barcelona tegenaan liep. De Braziliaan was in dienst van Santos gewend om elke keer wanneer hij de bal kreeg een dribbel in te zetten en leerde pas op latere leeftijd dat het belangrijk was om je momenten te kiezen. Wanneer je als buitenspeler elke keer een dribbel inzet, word je op een gegeven moment voorspelbaar in je acties en kan de tegenstander zich daar op instellen. Aangezien Ajax in de Eredivisie, en vooral in Europa, sterkere opponenten treft dan Sulemana op dit moment gewend is, kan dat een bottelnek worden voor de jonge vleugelflitser. Helemaal wanneer de niet-succesvolle individuele acties in balverlies eindigen en de Amsterdammers uit een daarop volgende tegenaanval een doelpunt om de oren krijgen. 


Het geluk voor Sulemana is dat hij er, bij een transfer deze zomer, genoeg tijd krijgt om te acclimatiseren. De linksbuitenpositie is op dit moment het terrein van aanvoerder Dusan Tadic, maar de Servische aanvaller zit op dit moment in de laatste fase van zijn carrière en het ontbreekt de ervaren Ajacied aan de nodige snelheid. Daar heeft de 19-jarige Ghanees genoeg van en wanneer Sulemana een jaar met Tadic op het (trainings)veld staat, kan de Serviër het tienertalent wellicht het nodige bijbrengen over het afmaken van kansen en het positioneren voor het doel: Sulemana’s rendement voor het doel laat ook nog te wensen over. De Ghanees onderneemt per negentig minuten gemiddeld 2,3 schoten en staat in slechts 10% van de gevallen is dat vanuit een positie die een doelpunt oplevert. 

Gouden Ajax-toekomst

Er valt dus zeker wat te zeggen voor het feit dat Overmars het deze winter nog niet aandurfde om Sulemana te contracteren. Dat de Ghanees talentvol is en met zijn snelheid, dribbel én rechtervoet op de linkerflank, een smaak die Ajax zonder Idrissi volgend seizoen mist in de selectie, een meerwaarde kan zijn voor de Amsterdammers is ook niets teveel gezegd. Echter zal het wel in het achterhoofd gehouden moeten worden dat de tiener nog maar net in Europa speelt en dus zal moeten wennen aan de manier van voetballen van de Amsterdammers en dat hij vooral voor de toekomst van grote waarde kan zijn voor het team van Erik ten Hag. 

Op dit moment schat Transfermarkt.nl zijn waarde in op zo’n drie miljoen euro. Door zijn potentie en het feit dat hij nog een langlopende verbintenis (2024) heeft bij zijn club, is de tweevoudig international van Ghana geen goedkope optie voor de Amsterdammers en zou Overmars naar verluidt een bedrag tussen de tien en de vijftien miljoen euro moeten neertellen om Sulemana naar de Johan Cruijff ArenA te krijgen. Dat lijkt in eerste instantie veel geld voor een speler met weinig ervaring en die nog maar net komt kijken in Europa, al wijzen zijn potentie en de bedragen die tegenwoordig worden neergeteld voor vleugelaanvallers in beide gevallen op een gouden Ajax-toekomst.

Wat moet Ajax maximaal betalen voor Sulemana?

  • 0 – 5 miljoen euro
  • 5 – 10 miljoen euro
  • 10 – 15 miljoen euro
  • Meer dan 15 miljoen euro
  • NIets, zijn betere opties
1515+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie