Bizarre ruzie brengt Ajax naar succes

Foto: Bizarre ruzie brengt Ajax naar succes

Dusan Tadic was zondagmiddag wederom goud waard voor Ajax. De Amsterdammers speelden tegen achtervolger PSV een zwakke wedstrijd, maar de Serviër scoorde in de slotfase van het duel alsnog de bevrijdende gelijkmaker. Daarmee neemt de ploeg van Erik ten Hag een voorschot op de landstitel. De volgende dag ging het echter vooral over de ruzie tussen Tadic en Denzel Dumfries die op het veld ontstond. Hoewel Tadic veel kritiek kreeg op zijn handelen, was de woordenruzie juist wat Ajax nodig had.



Beide mannen stonden alweer voor de derde keer in 2021 tegenover elkaar. Tadic was zowel in de competitiewedstrijd van januari als in het bekerduel van februari goed voor een assist, waarmee hij Ajax respectievelijk aan een gelijkspel en overwinning hielp. Zondagmiddag had hij het lastiger tegen Dumfries. Mede door het zwakke spel van Ajax kwam ook Tadic lastiger aan het voetballen toe en moest hij vooral toezien hoe zijn teamgenoten de linies gesloten hielden. Tot in de slotfase, toen de aanvoerder van de Amsterdammers alsnog genadeloos toesloeg.

Ondanks Ajax al geruime tijd tegen een achterstand aankeek, bleven de bezoekers geloven in de gelijkmaker. Een paar minuten voor tijd pompte Ajax nogmaals de bal in het strafschopgebied van de tegenstander. Wat volgde was een scrimmage, waarbij het voor Ajax hopen was dat de bal goed viel. De inzet van Davy Klaassen kwam plotseling hard tegen de arm van Dumfries aan, waarna Danny Makkelie resoluut naar de penaltystip wees. Direct was duidelijk dat Tadic de penalty zou nemen, aangezien hij de laatste elf strafschoppen tegen de touwen schoot.


Dumfries en Tadic kregen het vlak voor de strafschop echter aan de stok. De rechtsback probeerde Tadic uit zijn concentratie te krijgen en was bovendien bezig om een kuil voor de stip te creëren, waardoor de Serviër een grotere kans zou hebben om te missen. Dat was zonder succes, want Tadic schoot de strafschop overtuigend achter Yvon Mvogo het doel in. Vervolgens ging Tadic echter hard tekeer tegen de PSV’er, die op zijn beurt weer niet het kaas van zijn brood liet eten. Na afloop gingen beide mannen zowel voor als achter de camera nog een tijdje door.

Kritiek

Tadic en Dumfries kwamen na de wedstrijd allebei voor de camera van ESPN om de ruzie uit te leggen. De verdediger vertelde: “Ik wil niet met de vinger gaan wijzen, maar hij moet niet over mijn moeder praten. Dat waardeer ik niet en moet hij gewoon niet doen. Dat hoort niet op een voetbalveld thuis en ook niet ernaast.” Tadic: “Dumfries zei tegen mij dat ik een pussy ben, dat ik geen leider ben en dat ik zou missen. Als ik dan scoor, ga ik natuurlijk niet zeggen: ‘Dankjewel dat je mij een pussy noemde’, dan zeg ik hetzelfde.”

De volgende dag was Algemeen Dagblad-columnist Willem van Hanegem niet gediend van de manier waarop Tadic zich presenteerde. De voetbalicoon liet weten: “Ik vind Dusan Tadic een geweldige speler. Maar toen ik hem na zijn rake strafschop tegen PSV zo gek zag doen, kreeg ik plaatsvervangende schaamte. Een puntje tegen PSV, het is bepaald niet het winnen van een EK of WK, toch? Uit de interviews na afloop begreep ik dat hij iets had gezegd over de moeder van Denzel Dumfries. Dat vind ik Ajax-onwaardig en dat meen ik echt. Doe gewoon normaal.”


In dezelfde krant is Hugo Borst eveneens kritisch op Tadic, die hij eerder in zijn column de hemel in prijst over zijn voetballende kwaliteiten. De journalist reageert op zijn beurt cynisch op het voorval: “Wat blijkt: Denzel heeft Dusan pussy genoemd. Pussy. Ik snap nu Dusans woede wel. Zoiets zeg je niet tegen hem. Da’s te licht. Tegen Dusan zeg je iets over zijn moeder. Picka ti materina of zo. Ik ga dat niet vertalen. Op zulke beledigingen rekent Dusan. Daar lacht hij vervolgens om. Niet pussy. Pussy is te lief. Dat maakt hem razend.”

Gif

De situatie in het Philips Stadion was niet om over naar huis te schrijven. Desondanks bracht Tadic wél wat Ajax nodig had. Zelfs de Zuid-Amerikanen Lisandro Martínez en Edson Álvarez lukten het tegen PSV namelijk niet om de wedstrijd te ontregelen, waardoor Ajax de grip zou heroveren. De Amsterdammers speelden een matte partij en leden veelvuldig balverlies, waardoor de bezoekers zich constant moesten terugtrekken op eigen speelhelft om de aanvallen van PSV tegen te houden. Het spel van Ajax was daarom koploper-onwaardig.

In de top zijn het echter de details die het verschil maken, zo weet de zeer professionele Tadic als geen ander. Aangezien de thuisploeg het maar niet lukte om de bevrijdende 2-0 te maken, bleef Ajax hoop houden op een resultaat. Tijdens de penaltysituatie wist Tadic wat hem te doen stond. Niet alleen moest hij ervoor zorgen dat hij de mogelijkheid benutte, ook moest PSV in de laatste minuten niet meer in staat zijn om Ajax verder onder druk te zetten. Door het ruziemaken met Dumfries bracht hij de verdediger zichtbaar van zijn apropos.

De rechtsback stoomde in het duel veelvuldig op om voor dreiging aan de rechterkant van het speelveld te zorgen. Voor de theepauze leidde dit zelfs tot een grote kans, nadat hij één-op-één stond voor Maarten Stekelenburg. Zijn inzet ging echter tegen de benen van de keeper aan. Tadic moest na zijn doelpunt diep in de tweede helft daarom voorkomen dat Dumfries nog gevaarlijk kon worden. De Serviër behaalde zijn doel: de PSV’er was boos en daarom niet bij machten om dit in de blessuretijd om te zetten in wonderen op het veld.

Prijzen

Tadic beschikt dan ook niet alleen over een uitstekend balgevoel, maar voelt eveneens aan wat zijn elftal nodig heeft om het hoogst haalbare resultaat te behalen. Zo stond de situatie tegen PSV niet op zichzelf. In het bekerduel met FC Utrecht eind vorig jaar schoot hij de bevrijdende 5-4 tegen de touwen door de bal met zijn rechterbeen in de kruising te draaien en op bezoek bij Lille maakte hij de belangrijke gelijkmaker, waarna hij korte tijd later Brian Brobbey zelfs voor een overwinning zag zorgen. Daarmee leidt Tadic zijn elftal regelmatig naar een gunstig resultaat.


Hoewel de Servische aanvaller niet langer op de spitspositie staat en zijn maatje Hakim Ziyech mist, is hij nog altijd van grote waarde voor Ajax. In 23 eredivisiewedstrijden, waarvan 21 duels in het basisteam, zorgde Tadic voor 11 doelpunten en 10 assists. Bovendien was hij in acht Europese wedstrijden goed voor 3 doelpunten en 4 assists. De buitenspeler vervult met zijn 32-jarige leeftijd gemiddeld in elk duel een sleutelrol, wat Tadic vrijwel onmisbaar maakt voor de koploper in de Nederlandse competitie.

Natuurlijk zou Tadic verstandig eraan doen om de ruzie met Dumfries te laten en zich te richten op het voetbal, maar soms vraagt een topwedstrijd om temperament, al is het maar om het team wakker te schudden en zo een resultaat dichterbij te krijgen. Ajax heeft dát de komende maanden nodig om succesvol te zijn in de Eredivisie, KNVB Beker en Europa League. Vooral in het laatste toernooi kan Tadic beslissend zijn, aangezien de club Haller niet mag inzetten in Europa. Wie weet leidt hij Ajax na 26 jaar weer richting Europees succes.

Kon de ruzie tussen Tadic en Dumfries door de beugel?

  • Ja, dat hoort bij voetbal
  • Nee, Dumfries provoceerde
  • Nee, Tadic provoceerde
  • Nee, ze waren allebei fout
1328+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie