Frank de Boer ziet Nederlandse topspits schitteren

Foto: Frank de Boer ziet Nederlandse topspits schitteren

Nederland kende in de historie van het profvoetbal diverse topspitsen die het in binnen- en buitenland maakten. Marco van Basten, Patrick Kluivert, Ruud van Nistelrooy en Robin van Persie: het is slechts een rijtje namen van grote spelers uit het verleden. Sinds Van Persie anderhalf jaar geleden zijn schoenen definitief aan de wilgen hing, is het slecht gesteld met de Nederlandse aanvallers. Toch gloort licht aan het einde van de tunnel.

Al jaren gaat in Nederland de discussie rond welke centrumspits de potentie heeft om de vaste aanvaller van Oranje te worden. Door de jaren heen probeerden achtereenvolgens Guus Hiddink, Danny Blind, Dick Advocaat en Ronald Koeman om de opvolger van Van Persie te vinden. Onder meer Vincent Janssen, Ryan Babel, Quincy Promes, Bas Dost, Wout Weghorst en Luuk de Jong kregen de kans om hun kwaliteiten te laten zien, maar allemaal bleken ze niet goed genoeg om een vaste basisplaats in het Nederlands elftal af te dwingen.


Koeman vond de beste oplossing door Memphis Depay een plaats in de punt van de aanval te geven. De voorhoedespeler van Olympique Lyon kreeg de vrijheid van Koeman om zijn ding te doen, wat uitstekend werkte. Met de komst van Frank de Boer veranderde zijn rol echter, want de nieuwe bondscoach houdt vooral van centrumspitsen die als aanspeelpunt fungeren. Dat is bijna onmogelijk met Memphis, die regelmatig uit de punt van de aanval verdwijnt. De ideale spits voor de komende jaren lijkt zich echter aan te dienen: Myron Boadu.

Feyenoord

De talentvolle aanvaller van AZ beleefde een stromachtige ontwikkeling in het seizoen 2019/2020. Boadu was, geflankeerd door Calvin Stengs en Oussama Idrissi, een van de betere spitsen in de Eredivisie. In zijn eerste complete seizoen in de Nederlandse competitie maakte hij 24 doelpunten en leverde hij 6 assists af. De wereld lag bij de coronastop dan ook aan zijn voeten. Niets was echter minder waar, want een seizoen later kreeg Boadu veel kritiek op zijn functioneren. Zijn favoriete tegenstander Feyenoord hielp hem echter in het zadel.

Eind januari had hij al een uitstekende dag in de Kuip. Nadat de Rotterdammers de stand gelijktrokken tot 1-1, sloeg Boadu toe. Fredrik Midtsjø stoomde op aan de rechterkant van het veld en gaf een sublieme pass achter de verdediging van Feyenoord, waar Boadu op snelheid raakschoot: 1-2. Het was niet het laatste wapenfeit van de aanvaller, want ook het derde doelpunt kwam van de voet van Boadu. Ditmaal was het Stengs die de assist voor de treffer afleverde, waarna Boadu de bal eenvoudig onder doelman Nick Marsman schoot.

Het treffers gaven Boadu het zelfvertrouwen dat hij nodig had om weer zijn niveau te behalen. De aanvaller stichtte in de volgende wedstrijden meer gevaar in de voorhoede en leidde AZ half februari met twee doelpunten naar een 1-4 overwinning op VVV-Venlo. Zondagmiddag was hij in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord wederom in bloedvorm en zette hij drie doelpunten op zijn naam. De geboren Amsterdammer zorgde hoogstpersoonlijk ervoor dat de Alkmaarders met een 4-2 overwinning zicht hielden op de tweede plaats in de competitie.


De eerste treffer van Boadu was de mooiste van de middag. Na een afgeslagen aanval van Feyenoord gaf Stengs een diepe pass richting Boadu. De aanvaller kapte naar zijn linkerbeen en schoot de bal precies tussen centrale verdedigers Eric Botteghin en Marcos Senesi het doel in. Hij bracht AZ, dat al snel op een 0-1 achterstand stond, met de goal terug in de wedstrijd. De andere twee doelpunten van Boadu kwamen voort uit zijn spitseninstinct, waarbij hij eveneens gebruikmaakte van de snelheid die hij beschikt om zijn directe tegenstander te passeren. 

Kees Kist

Door de doelpunten tegen Feyenoord zijn de statistieken van Boadu lang niet zo slecht meer. Boadu speelde vooralsnog 22 wedstrijden, waarvan 20 duels in het basisteam. Daarin was hij goed voor 11 doelpunten en een assist. Desondanks blijft Boadu kritisch op zichzelf en liet hij al diverse malen zien open te staan voor kritiek van analytici en andere voetbalexperts die hem beter kunnen maken. Een van deze mensen is Kees Kist, één van de grootheden uit de historie van de Alkmaarders. Met Kist in de ploeg won AZ in het seizoen 1980/1981 zelfs de landstitel.

De topscorer aller tijden van AZ gaf Boadu de laatste weken het nodige advies mee om zichzelf te verbeteren. Zo vertelde Boadu in gesprek met de NOS: “Hij heeft me de waarheid verteld. Hij had wat notities gemaakt van wat ik nog beter kon doen. Dat waren niet veel dingen. Het koppen hebben we besproken, wat agressiever zijn.” Het betekent volgens Boadu echter niet dat hij zijn vertrouwen kwijt is. “Ik ben voor mijn gevoel nooit weggeweest. Ik heb vertrouwen in mezelf. Ik weet wat ik kan. En dat ik goals kan maken”, aldus Boadu.

De aanvaller is ook nog lang niet tevreden met zijn doelpuntenaantal, zo vertelde hij na de thuiswedstrijd tegen Feyenoord aan ESPN. Voor Boadu is alleen het hoogst haalbare voldoende, omdat hij zelf eveneens inziet wat zijn potentie is. “Ik vind elf goals niet genoeg. Giakoumakis heeft er 23”, vertelde Boadu in het interview. “De tweede plek op de topscorersranglijst moet lukken. Ik moet dit elke week laten zien en dan zien we wel. Ik ga de bal aan mijn vader geven. Hij liep een beetje te zeuren dat ik nog geen hattrick had gemaakt voor AZ.”

Mentaliteit

Evenals andere talenten had Boadu dit seizoen een begrijpelijk terugslag, maar inmiddels lijkt hij weer helemaal klaar om zijn potentie te benutten. De aanvaller maakt gebruik van de ruimtes die hij van zijn tegenstanders krijgt en is op zijn tijd dodelijk in het zestienmetergebied, maar dan moet hij wél de schroom van zich afschieten. Met de topwedstrijden van maart in het vooruitzicht, waarbij AZ het onder meer opneemt tegen concurrenten Vitesse (uit) en PSV (thuis), heeft Boadu de mogelijkheid om zijn goede vorm door te zetten.


De gesprekken met Kist laten zien dat Boadu bereid is om zichzelf te verbeteren, zelfs als hij niet helemaal goed in zijn vel zit. Het kan daarom niet anders dan dat Boadu de komende jaren de weg naar een topcompetitie gaat bewandelen en daarin belangrijk wordt. Daarbij zou een tussenstap naar de traditionele top drie en een plaats in het Nederlands elftal ideaal zijn, maar zover lijkt het niet te komen. AZ weigert namelijk zaken te doen met Feyenoord, PSV of Ajax, waardoor Boadu zich moet opmaken voor een directe transfer over de grens.

Vooralsnog doet Boadu verstandig eraan om bij AZ te blijven. In Alkmaar zien ze de vormdip van Boadu door de vingers, in het buitenland was dat anders geweest. De spits moet voorlopig de tijd nemen om zichzelf voor te bereiden op het grote werk. Een plaats in de selectie voor het EK van komende zomer zou daarbij helpen. Zodra hij voldoende Nationale en Europese ervaring heeft, is hij klaar voor een club waar hij letterlijk en figuurlijk de ruimte krijgt om zijn kwaliteiten te benutten. Want snelheid en scoringsdrift heeft Boadu meer dan genoeg.

Is Myron Boadu de toekomstige spits van Oranje?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik denk het niet
1276+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:59
10+
Italiaanse media lyrisch over Oranje-tweetal: “Overweldigde iedereen”
10:45
6+
NEC kruipt uit dal: “Leek geen einde aan de ellende te komen”
10:29
18+
‘Vandaag Inside-gasten vluchten door achteruitgang’
10:15
243+
‘Megamiljoenendeal voor Brian Brobbey’
10:00
469+
Vermoedelijke opstelling NEC in bekerfinale tegen Feyenoord: opluchting in Nijmegen
09:54
128+
‘Bekerwinst niet nodig voor Feyenoord, twee keer dik gewonnen van Ajax’
09:39
9+
Trotse De Roon: “Als het zelfs tegen het grote Liverpool kan…”
09:24
267+
Onthuld: ‘Hélène Hendriks gespot met 22-jaar oudere vlam’
09:09
157+
‘Ajax-blunder met AZ-toptalent’
08:55
368+
Wilfred Genee doet boekje open over ‘Vandaag Inside-blaag’
08:40
48+
Perez tipt Koeman: “Gek om hem op te roepen als back”
08:25
464+
‘Frenkie de Jong-drama voor Ronald Koeman’
08:10
51+
‘Megaklap voor Ryan Gravenberch’
23:44
261+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
137+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
73+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
41+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
501+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
198+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
44+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie