De Boer over stadiondoden Qatar: ‘Ligt iets genuanceerder’

Foto: De Boer over stadiondoden Qatar: ‘Ligt iets genuanceerder’

Volgens Ronald de Boer ligt het sterftecijfer van de stadionbouw in Qatar een stuk lager dan gemeld. Volgens de ambassadeur van de het eindtoernooi in de oliestaat heeft The Guardian, dat een onderzoek publiceerde rondom de bouw van de stadions voor het WK van 2022, zijn werk niet helemaal goed gedaan. 

Volgens de Engelse kwaliteitskrant vonden 6500 mensen de dood tijdens de bouw van de stadions en is de werksituatie voor veel arbeiders niet of nauwelijks verbeterd. “Het ligt iets genuanceerder”, zegt De Boer bij ESPN. “Die 6.500 doden zijn alle cijfers (van gestorven arbeidsmigranten, red.) bij elkaar opgeteld. Het gaat niet alleen om slachtoffers die vielen bij het bouwen van de stadions.”

Volgens De Boer, die zijn nadagen als speler sleet in de oliestaat en voor het WK van 2022 ambassadeur was van het Qatar-bid, zijn er juist wel zaken anders: “”Elke dode is er natuurlijk één te veel. Alleen moeten we niet zomaar van alles roepen. Er zijn in Qatar veel dingen veranderd, het WK is daar een katalysator voor geweest.”

“Vroeger was het zo dat arbeiders de eerste drie of vier maanden van hun loon aan een tussenpersoon moesten geven. Dat is nu verboden”, vervolgt De Boer. “Er is op medisch gebied en qua huisvesting veel verbeterd. Ook is er een minimumloon ingevoerd.”

Verder geeft de oud-Ajacied aan dat een boycot van het WK het omgekeerde effect gaat hebben. “Als we niet naar het WK zouden gaan, dan stagneert juist de verandering. Die arbeiders komen naar Qatar om geld te verdienen voor hun familie, die het in hun eigen land nog slechter heeft. Dat verandert niet als je het WK weghaalt.”

Moet Nederland het WK 2022 boycotten?

  • Ja
  • Nee
486+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie