Memphis staat voor verrassende droomtransfer

Foto: Memphis staat voor verrassende droomtransfer

De toekomst van Memphis Depay houdt de (inter)nationale media aardig bezig. Elke week wordt de aanvaller van Olympique Lyon en het Nederlands elftal wel aan een ander team gelinkt, met Juventus als meest recente optie. De Oranje-ster ligt goed in de markt, maar dat maakt de belangrijkste keuze uit zijn loopbaan wel een stuk lastiger. 

Het zijn fijne weken voor Memphis Depay. De 27-jarige aanvaller is aanvoerder van Olympique Lyon, doet met de Franse topploeg nog mee voor het landskampioenschap en heeft na het lopende seizoen door een aflopend contract zo’n beetje alle keuzevrijheid die een voetballer wensen kan. De keuze voor een nieuwe club komt voor Memphis op een moment dat hij de beste jaren van zijn carrière achter zich heeft en de leeftijd heeft om nog een paar jaar mee te kunnen op dat topniveau. Dat maakt de nieuwe clubkeuze van Memphis extra belangrijk; het bepaalt hij de ster van het Nederlands elftal de internationale voetbalgeschiedenisboeken in gaat. 

Memphis Depay

Wanneer je een paar maanden geleden zou vragen naar welke club Memphis zou vertrekken, dan kwam daar negen van de tien keer ‘FC Barcelona’ als antwoord op. De Catalanen wilden de Oranje-aanvaller afgelopen zomer al contracteren en bereikte zelfs een overeenstemming met Memphis over de persoonlijke voorwaarden van een dienstverband in Spanje. Uiteindelijk ging er wegens de financiële situatie van de Catalaanse grootmacht alsnog een streep door de droomtransfer en koos Memphis ervoor om, bij het ogenschijnlijk ontbreken van andere opties, het seizoen sowieso bij Olympique Lyon af te maken. 

Dat laatste heeft hem geen windeieren gelegd. De 27-jarige aanvaller is dit seizoen wederom een onmisbare kracht voor de Franse hoogvlieger en krijgt als aanvoerder, ondanks zijn aflopende verbintenis, nog steeds alle vertrouwen van hoofdtrainer Rudi Garcia. Memphis beschaamt dat gegeven vertrouwen niet: de aanvaller maakte dit seizoen tot nu toe 15 doelpunten en gaf zeven assists in 27 wedstrijden en had daarmee een groot aandeel in de derde plek in de Ligue 1 van dit seizoen. 


Memphis’ werkgever is daarmee nog steeds volop in de race om het landskampioenschap – drie punten achter op koploper Lille – en zal volgend seizoen waarschijnlijk weer in Europa actief zijn. Dat laatste is de grote troef voor de Fransen in de laatste poging om Memphis binnenboord te houden: Lyon zou op dit moment werken aan een ultiem voorstel om Memphis te verleiden tot een langer verblijf in Frankrijk, maar het lijkt er niet op dat de finale poging van de Ligue 1-topper veel kans van slagen heeft. Europa’s elite hebben de Nederlanders immers op de radar staan en lijken klaar om de strijd om de handtekening van Memphis te openen. 

FC Barcelona

De meest logische optie die daaruit voorkomt is FC Barcelona. Het is echter lang niet zo zeker meer dat Memphis richting het Camp Nou-stadion vertrekt. De Catalanen kampen op dit moment met een grote schuld en de spelers deden inmiddels al meerdere loonoffers om de gevolgen van de corona-crisis te kunnen managen. Daardoor past een overgang van Memphis wel perfect binnen het straatje van de Spaanse gigant: de club heeft op dit moment niet veel andere keuzes dan rondneuzen op de transfervrije markt en aangezien er geen afkoopsom op tafel gelegd hoeft te worden, zal dat extra geld gebruikt kunnen worden voor tekenpremie en een hoger jaarsalaris. 

Memphis zal naar alle waarschijnlijkheid pas voor FC Barcelona kiezen op het moment dat de presidentsverkiezingen achter de rug zijn. Volgende maand moet duidelijk worden wie er de nieuwe zegsman in het Camp Nou-stadion wordt en dat zal het antwoord geven op de belangrijkste vraag die Memphis op dit moment heeft omtrent een overgang naar Barça: is Ronald Koeman volgend seizoen nog hoofdtrainer van de Catalanen? Hoewel de voormalig bondscoach van het Nederlands elftal, waar Memphis goed samenwerkte met de Zaandammer, met een team in opbouw nog steeds kan aanhaken bij de Spaanse top, gaat het in Europa niet zoals gehoopt voor de Catalanen. 


Verder zal de eventuele Barcelona-toekomst van Memphis afhangen van het wel of niet aanblijven van Lionel Messi. De legendarische Argentijn sprak aan het begin van dit seizoen zijn vertrekwens uit, maar mocht niet vertrekken van de club. Inmiddels lijkt Koeman de juiste snaar geraakt te hebben bij de ervaren vleugelaanvaller, die de afgelopen weken weer in topvorm verkeert en ook tegen Sevilla (2-0 winst, red.) in een topwedstrijd met een doelpunt en een assist van grote waarde was. Wanneer de Argentijnse sterspeler, die onder Koeman vaak in de spits geposteerd wordt, besluit aan te blijven bij FC Barcelona, dan heeft Memphis voor zijn favoriete positie in de punt van de aanval een hele grote concurrent. Op het moment dat Messi een nieuw contract tekent bij de Catalanen zal Memphis zich waarschijnlijk moeten richten op een plek op de linkerflank, waar hij spelers zoals Ansu Fati uit de basis moet houden

Juventus

Hoewel spelen voor een club als Barcelona voor elke voetballer een jongensdroom is en de Catalanen geen budget hebben voor grote aankopen, zal het toch een verrassing zijn als Memphis alsnog voor Barça zou tekenen. Met de geschiedenis van afgelopen transferzomer in het achterhoofd, kan je datzelfde zeggen op het moment dat Memphis bij een andere vereniging gaat spelen. Dat laatste is door de interesse van Juventus een stuk aannemelijker geworden. 

De Oude Dame maakt er al jaren een sport van om grote namen aan het einde van hun contract te verleiden. Spelers als Aaron Ramsey en Adrien Rabiot werden de afgelopen seizoenen met succes (lees: met een hoog salaris en dikke tekenpremie) naar Turijn gelokt en volgens Italiaanse media gaat Juventus nu bij Memphis hetzelfde recept toepassen. De financiële situatie bij de Italiaans kampioen is een stuk rooskleuriger dan bij FC Barcelona en met Cristiano Ronaldo heeft De Oude Dame een troef in handen: de Portugese ster is het grote voorbeeld voor Memphis. 


Toch kun je de interesse van Juventus niet los zien van het feit dat Paulo Dybala in de belangstelling staat van verschillende Premier League-clubs. De Argentijnse aanvaller heeft nog een contract tot 2022 in Turijn, waardoor hij volgend seizoen gratis de deur uit kan lopen van het Allianz Stadium. Mocht Dybala zijn verbintenis bij Juventus niet willen verlengen en inderdaad vertrekt, dan lonkt er sowieso een basisplaats voor Memphis, die al bewezen heeft dat hij goed rendeert in een systeem met twee spitsen. 

Liverpool en andere outsiders

Op dit moment lijken Barcelona en Juventus de twee belangrijkste kandidaten om Memphis aan het einde van dit seizoen te contracteren, maar er zwemmen nog wel meer vissen in de vijver voor de steraanvaller van Lyon. AC Milan is de spits nog niet vergeten, maar is bijvoorbeeld ook in de race om Brian Brobbey (Ajax) over te nemen, waardoor het niet helemaal duidelijk is hoe hoge prioriteit Memphis heeft voor de Milanezen. Daarnaast onderhoudt Memphis nog steeds warme contacten met PSG-sterren Kylian Mbappé en Neymar Jr., waardoor je deze binnenlandse transfer nooit helemaal kan uitsluiten. 

De grootste outsider voor de komst van Memphis is toch wel Liverpool. De kampioen van Engeland gaat dit seizoen niet zo lekker als de voorgaande jaren en zou wel wat vernieuwing in de voorhoede kunnen gebruiken. Mocht dit werkelijk tot een contractaanbod voor Memphis leiden, dan heeft de 27-jarige aanvaller de kans op eerherstel in de Premier League. Zijn eerste periode in de hoogste Engelse voetbalklasse liep uit op een grote teleurstelling: bij het Manchester United van Louis van Gaal (en daarna José Mourinho) lukte het de Nederlander niet om een onuitwisbare indruk achter te laten en vertrok hij door de achterdeur naar Olympique Lyon. 


Belangrijkste beslissing uit carrière 

De definitieve keuze van Memphis zal waarschijnlijk nog wel even op zich laten wachten. Dat is ook logisch met zo’n belangrijke beslissing: Memphis gaat de beste jaren uit zijn carrière tegemoet en is daardoor genoodzaakt om nu de juiste club te kiezen. De opties zijn echter zo verschillend dat er veel zaken moeten afgewogen worden, helemaal wanneer ook alle partijen die de revue passeren ook daadwerkelijk een bod doen. 

Hoewel een overgang naar Barcelona de nodige haken en ogen heeft, lijken de Catalanen nog steeds de favoriet op het moment dat Koeman het fiat krijgt van het (nieuwe) Barcelona-bestuur dat hij ook volgend seizoen de trainer is van de Catalanen. Gebeurt dat niet, dan hoeven we geen medelijden te hebben met Memphis. Dat de Nederlandse voetbalfan hem niet snel zal vergeten, is inmiddels wel duidelijk, maar hoe de internationale voetbalwereld hem zal herinneren, ligt volledig aan de keuze die hij de komende maanden gaat maken.

Welke keuze moet Memphis maken?

  • Verlengen bij Lyon
  • Tekenen bij Barcelona
  • Tekenen bij Juventus
  • Tekenen bij Liverpool
  • Naar andere club gaan
1603+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:42
114+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
42+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
89+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
596+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
145+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
477+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
457+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
411+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
42+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
143+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
36+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
476+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
19:42
110+
Endrick onthult bizar contract met vriendin Gabriely
19:31
662+
‘Frenkie de Jong heeft laatste duel gespeeld’
19:19
334+
‘Rotterdam naait Feyenoord keihard’
19:00
16+
OMKOPING in bekerfinale! | Groeten out Afrika #1
18:43
668+
‘Robin van Persie wordt hoofdtrainer’
18:40
428+
‘Arne Slot ziet nachtmerrie uitkomen’
18:19
1568+
‘Ajax-transfers door Diant Ramaj’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie