Groot Neres-probleem dreigt bij Ajax

Foto: Groot Neres-probleem dreigt bij Ajax

Het is nog niet het jaar van David Neres bij Ajax. De Braziliaanse buitenspeler lijkt zijn ritme na een langdurige blessuren nog steeds niet te hebben gevonden en zorgt met zijn acties voor gefronste wenkbrauwen bij zowel supporters als kenners. Met name aan de linkerflank weet de miljoenenaankoop geen indruk te maken, met mogelijk alle gevolgen van dien. 

Heel even leek het erop dat de David Neres uit het seizoen 2018/2019 weer bij Ajax speelde. De Braziliaanse rechtsbuiten swingde in de Champions League-duels van zijn club als vanouds tussen de uitschuifbare benen van verdedigers door, strooide met schitterende passes en leek in de competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo (eind november vorig jaar) met een schitterende treffer een streep onder zijn vervelende blessureperiode te zetten. Het ging nog allemaal niet zo soepel als voor zijn blessure, maar dat had vooral tijd nodig, zei Erik ten Hag destijds. Inmiddels zijn we bijna drie maanden verder en begint de tijd vooral te dringen voor Neres. 

David Neres en Ajax

Ten Hag gaf al eerder aan dat het noodzakelijk was voor een speler als Neres om in deze fase veel minuten te maken. De Braziliaanse buitenspeler is iemand die vooral op gevoel speelt en door meer wedstrijdritme meer gevoel krijgt in zijn acties, waardoor deze over het algemeen ook vaker zouden moeten lukken. Toch wil dat nog niet heel erg vlotten voor de Braziliaan, die ook niet zoveel vertrouwen en krediet heeft bij Ten Hag dat Neres een aantal wedstrijden achter elkaar mag starten. Daar heeft de aanwezigheid van zijn landgenoot Antony, die sinds zijn aankomst bij Ajax in goede vorm steekt en ogenschijnlijk geen aanpassingsproblemen kende, ook een aandeel in. 


Hoewel de twee flankenspelers uit Brazilië het goed met elkaar kunnen vinden, zijn het op hetzelfde moment ook elkaars belangrijkste concurrenten om een plek aan de rechterkant van de aanval. Je zou bijna kunnen stellen dat de twee vrienden een identieke speelstijl hebben. Antony is op dit moment beter in vorm en neemt ook meer explosiviteit met zich mee, terwijl Neres ook in de combinatie met medespelers gevaarlijk kan worden en veel over het veld zwerft. Op dit moment zien we die laatste twee elementen haast niet terug in het spel van de Braziliaan. Sterker nog: zijn prestaties hebben wel wat weg van het eerste halfjaar dat de van São Paulo afkomstige buitenspeler had bij Ajax. 

Neres lijkt de afgelopen weken geforceerd op zoek te zijn naar geslaagde acties. Niet alleen als het gaat om dribbels, maar ook als je kijkt naar zijn schoten van de afgelopen tijd, lijkt de Braziliaan allerminst bezig met het teambelang. In de terugwedstrijd tegen Lille lukte hem dat in de laatste minuut, maar zijn pogingen raken over het algemeen schip noch wal. De échte Neres, een speler die zonder na te denken zijn tegenstander doldraait, een combinatie opzet en het uiteindelijk zelf afmaakt, zagen we echter nog niet voorbij komen. 

Moordende concurrentie

Toegegeven: het wordt de aanvaller ook niet gemakkelijk gemaakt bij Ajax. De Amsterdammers herbergen een enorme hoeveelheid aanvallend talent en lijken ook niet zins om de concurrentie een tandje naar beneden te zetten. Het naderende vertrek van Quincy Promes (inmiddels vertrokken naar Spartak Moskou, red.) zou ongetwijfeld hoop hebben gegeven bij Neres, die nog voor het rondkomen van de Promes-overgang naar Rusland in Oussama Idrissi al een nieuwe concurrent verwelkomde. 


Bij de post waarmee Ajax op Instagram de komst van de oud-speler van FC Groningen en AZ aankondigde, antwoordde Neres’ vriendin of ze ‘nóg een aanvaller’ moesten halen. Het geeft aan dat Neres al niet helemaal tevreden was met de bezetting rondom zijn posities in de Ajax-selectie en dat de komst van Idrissi dat allerminst goed heeft gedaan. Toch kreeg Neres in de thuiswedstrijd tegen Lille de kans om zich vanaf de eerste minuut te bewijzen, maar deelde Ten Hag hem in die wedstrijd óók een tik uit. Op het moment dat Neres en Antony voorheen samen in één elftal stonden, was het Neres die de voorkeur kreeg als rechtsbuiten. Tegen Lille stond daar Antony, die daarmee zijn landgenoot voorbij lijkt te zijn in de pikorde. 

Hoewel Antony ook niet aan zijn beste Ajax-tijd bezig is, is dat toch een signaal naar Neres. Amper een jaar geleden zouden grote Europese clubs achter de Braziliaan aanzitten, maar de komende tijd zal de linkspoot zich eerst opnieuw moeten bewijzen als een meerwaarde voor dit Ajax. Met de komst van Idrissi kwam er dus al een speler die eigenlijk beter uit de voeten kan op de linkerflank en Ten Hags voorkeur voor Antony op de rechterflank maken de situatie voor Neres een stuk lastiger. 

De weg naar boven

Het lijkt er soms een beetje op alsof Promes niet de enige speler was die boven zich uit kon stijgen door de aanwezigheid van Hakim Ziyech. Ook voor Neres lijkt het vertrek van Ziyech een groot gemis: met de Marokkaans international had de Braziliaanse buitenspeler altijd een afspeelmogelijkheid én iemand die in de combinatie uitstekend mee kon. Davy Klaassen zou die tweede rol op zich kunnen nemen, maar heeft nog te weinig minuten gemaakt met Neres om echt van een soepele samenwerking te kunnen spreken. 


Daardoor ontstaat er wel een groot probleem voor Neres, die op dit moment tussen het wal en het schip lijkt te eindigen bij Ajax. In potentie is hij een onbetwiste basisspeler voor de Amsterdammers, maar door zijn blessure miste hij een groot deel van het seizoen én zag hij dat spelers zoals Antony zijn rol op dit moment simpelweg beter invullen dan dat hij dat kan. Dat Ajax veel opties heeft op de flanken werkt ook niet mee: op het moment dat de druk hoog is en de persoonlijke vorm laag, dan neemt de onzekerheid ook automatisch toe en zal een speler, zoals bij Neres op dit moment gebeurt, ook sneller geneigd zijn geforceerd op zoek te gaan naar een doelpunt of een geslaagde actie. 

Dat deze acties dan vaker niet dan wel lukken, is net zo pijnlijk als logisch. Helemaal als je bedenkt dat Neres bij zijn doelpunt in de terugwedstrijd tegen Lille in de Europa League bewees dat, wanneer de Braziliaan rustig zijn kans afwacht en het juiste moment kiest om diep te gaan zonder bal, wel degelijk op de juiste plaats kan staan om beslissend te zijn voor de Amsterdammers. Daardoor kun je hoop houden dat Neres zijn absolute topvorm weer gaat benaderen. De grote vraag is echter wel hoeveel tijd Ten Hag hem nog gunt om daar te komen.

Komt het nog goed met Neres?

  • Ja, zeker!
  • Volgend seizoen pas
  • Ik denk het niet
1586+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
35+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
45+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
20+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
37+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
245+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
49+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
86+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
206+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
75+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
720+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
156+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
43+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
334+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
738+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
121+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
196+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
47+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
320+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
332+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie