Ajax moet vrezen voor vertrek Marc Overmars

Foto: Ajax moet vrezen voor vertrek Marc Overmars

Marc Overmars is bezig aan zijn tiende jaar als bestuurder van Ajax. De huidige directeur voetbalzaken volgde in 2011 de vertrekkende Rick van den Boog op. De laatste liet de club allerminst financieel gezond achter, maar Overmars bleek in staat om Ajax om te toveren tot een financieel krachtige topclub die het inmiddels kan opnemen tegen de grootste clubs uit Europa. De Amsterdammers moeten na dit seizoen vrezen voor zijn vertrek.

Johan Cruijff bracht de komst van Overmars jaren geleden tot stand. Een van de grootste voetballers aller tijden had sinds het vertrek van hoofdtrainer Marin Jol steeds meer de touwtjes in handen en vond het belangrijk dat het nieuwe bestuur zou bestaan uit ‘voetbaljongens’, die als geen ander de klappen van de zweep kennen en met elkaar in de kleedkamer hebben gezeten. Aangezien Overmars reeds veel ervaring opdeed bij Go Ahead Eagles en in de voetballerij bekendstond als een goede verkoper, was het binnenhalen van Overmars een logisch besluit.


De bestuurder moest in zijn beginperiode behoorlijke creatief zijn met zijn aan- en verkoopbeleid. Zoals gezegd beschikte Ajax nauwelijks over geld en moest het spreekwoordelijk gezien op de kleintjes letten. Frank de Boer, die in zijn eerste seizoen direct kampioen van Nederland werd, moest het doen met jongens als Lesly de Sa, Lorenzo Ebecilio en Aras Özbiliz. Overmars bleek echter een dermate goede verkoper dat hij transferrecords bereikte. Zo vertrok Frenkie de Jong voor 86 miljoen euro naar Barcelona, terwijl Ajax 22,5 miljoen euro voor Sébastien Haller betaalde.

Aan- en verkoop



De kwaliteiten van Overmars staan momenteel buiten kijf, maar dat was lang niet altijd zo. De directeur voetbalzaken was jarenlang de kop van jut toen de Amsterdammers nauwelijks geld konden uitgeven. Hij verkocht onder meer in 2013 Christian Eriksen voor bijna 15 miljoen euro aan Tottenham Hotspur en bracht ook Jan Vertonghen voor ongeveer hetzelfde bedrag naar Engeland. Desondanks hanteerde Ajax jarenlang een maximale transfersom van 8 miljoen euro, waardoor de recordkampioen in de vijver viste van Leroy Duarte, Nick Viergever en Mike van der Hoorn.

Supporters begrepen weinig van het beleid van Ajax en hielden Overmars verantwoordelijk voor het zuinige gedrag. Het leverde Overmars de naam ‘Marc Netto’ op, een bijnaam die hij in zijn spelersloopbaan bij Willem II al kreeg nadat hij tijdens zijn onderhandelingen steeds vroeg welk bedrag hij netto overhield. De bestuurder was de kritiek zat en besloot in de zomer van 2016 bij het bestuur aan te dringen op versterkingen voor het eerste team. Met het binnenhalen van Hakim Ziyech en Bertrand Traoré slaagde hij erin om het team voor Peter Bosz te versterken.

Ajax haalde in het seizoen 2016/2017 de finale van de Europa League, waarmee Overmars gelijk kreeg dat het investeren in het team zinvol was. Nadat Ajax het seizoen erna een matig jaar kende, gooiden de Amsterdammers het eigen transfer- en salarisplafond definitief overboord. Ajax haalde Daley Blind terug van Manchester United en vond in Dusan Tadic de ervaren aanvaller die het elftal nodig had. Wederom kende Ajax een glansrijk jaar met het landskampioenschap, KNVB Beker én het bereiken van de halve finale van de Champions League.


Het was voor Overmars het ideale moment om voor Ajax te cashen. Barcelona toonde interesse in De Jong en besloot 86 miljoen euro op tafel te leggen. Nog nooit kregen de hoofdstedelingen zoveel geld voor een speler. Ook Mathijs de Ligt (75 miljoen euro), Hakim Ziyech (40 miljoen euro) en Donny van de Beek (39 miljoen euro) vonden vervolgens de uitgang. Daarmee liet Overmars aan de buitenwereld zien dat hij het onderhandelen meer dan in zijn vingers heeft. De interesse van buitenlandse topclubs is daarom allerminst gek.

Barcelona



De naam van Overmars is bijna wekelijks terug te vinden in de Spaanse kranten. Barcelona, de club waarbij hij in 2004 zijn voetballoopbaan beëindigde, zit in een financieel en sportief zware tijd. Onder leiding van Ronald Koeman presteren de Catalanen wisselend en blijken de spelers nog niet in staat om aan de hoge verwachtingen van het bestuur en de supporters te voldoen. Paris Saint-Germain schakelt de club zo goed als zeker uit in de achtste finale van de Champions League en het landskampioenschap is na het gelijkspel tegen Cádiz verder weg dan ooit.

Met de presidentsverkiezingen van komende maand in het vooruitzicht lijkt een hoop te veranderen bij Barcelona. Traditiegetrouw beloven de presidentskandidaten verschillende hoofdtrainers en/of bestuurders mee te nemen wanneer de club voor hem kiest. De naam van Overmars komt regelmatig in dat rijtje voor. De Spaanse grootmacht moet de komende jaren een nieuw team bouwen dat na de succesjaren met Xavi, Andrés Iniesta, Lionel Messi en Luis Suárez weer in staat is om de komende tien jaar de prijzenkast verder te vullen. Overmars lijkt geknipt voor die klus.

De voormalige linksbuiten bleek bij Ajax in staat om een neusje voor talent te hebben. Zo was hij met zijn scouts als de kippen erbij om de talentvolle Frenkie de Jong in te lijven, om hem jaren later voor een gigantisch bedrag naar Spanje te laten vertrekken. De aankopen van Overmars waren lang niet altijd succesvol, maar ook in dit geval kwam de slimme verkoper vaak naar voren. Zo lukte het hem om de tegenvallende Lisandro Martínez, Maximilian Wöber en Rasmus Kristensen met nauwelijks verlies weer door te verkopen aan andere Europese clubs.

Veel interesse



Barcelona is zeker niet de enige club die het in Overmars ziet zitten. Volgens de Engelse tabloids is de naam van Overmars in Engeland eveneens gewild. De pijlsnelle aanvaller speelde als voetballer een aantal jaar voor Arsenal en blijkt daar nog altijd zeer populair te zijn. Het lukte de club al jaren niet om aanspraak te maken op het Engelse kampioenschap. De huidige elfde plaats in de competitie maakt zelfs pijnlijk duidelijk dat de club zich ernstig zorgen moet maken om het spelen van Europees voetbal. Verandering is daarom welkom en daarvoor zou Overmars moeten zorgen.


Ook Manchester United zou eraan denken om de directeur voetbalzaken van Ajax te strikken. De club vindt het duo Edwin van der Sar-Overmars ideaal en hoopt naar verluidt zelfs om beide mannen naar de andere kant van de Noordzee te halen. De topclub was de afgelopen jaren wat succesvoller dan Arsenal, maar bleek sinds het vertrek van Sir Alex Ferguson niet meer in staat om veel prijzen te pakken. Het winnen van de Europa League was in 2017 het grote hoogtepunt, verder moest Manchester United het doen met wat bekeroverwinningen.

Aan alle kanten wordt kortom getrokken aan Overmars, die de vragen in de pers rondom zijn mogelijke vertrek vooralsnog ontwijkt. Zo zei hij een aantal weken geleden in gesprek met ESPN: “De ene keer is het: Erik ten Hag gaat naar Dortmund, dan weer Edwin van der Sar naar United. Er is één doel: kampioen worden. Daar moet alles voor wijken.” Na tien jaar lijkt Overmars echter toe te zijn aan een nieuwe stap in zijn bestuurderscarrière. Mocht hij gaan, dan laat hij Ajax ondanks de coronacrisis uitstekend achter. En vertrekt hij geheel in stijl door de voordeur uit de Johan Cruijff Arena.

Gaat Marc Overmars Ajax na dit seizoen verlaten?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
891+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:41
11+
Fans reageren op PSV-drama: ‘Gun je niemand’
23:17
20+
‘Vitesse benadert clublegende voor trainerspositie’
22:54
8+
IJzersterk Arsenal pakt koppositie na klinkende zege op Chelsea
22:30
68+
Slot naar Liverpool? ‘Dat zou fantastisch zijn’
22:15
48+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
120+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
211+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
708+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
250+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
54+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
94+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
114+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
238+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
209+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
136+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
211+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
239+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
461+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
32+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
24+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie