PSV heeft een verrassende redder van het seizoen

Foto: PSV heeft een verrassende redder van het seizoen

PSV staat voor één van de belangrijkste weken van het voetbaljaar. De Eindhovenaren spelen aanstaande donderdag tegen Olympiakos om een 4-2 achterstand weg te werken in de Europa League. Daarna volgt op zondag een nieuwe confrontatie met Ajax. Er móét twee keer gewonnen worden, en een verrassende naam kan dat de ploeg van Roger Schmidt gemakkelijker maken. 

Het is de week van de waarheid voor PSV. De club van trainer Roger Schmidt weet met de terugwedstrijd in van de laatste zestien van de Europa League en de topper aankomende weekend tegen Ajax na deze week precies waar het staat. En belangrijker nog: in hoeverre je dit een geslaagd of mislukt seizoen kunt noemen. Aan het begin van het jaar kreeg de Duitse oefenmeester de opdracht om zo lang mogelijk mee te doen om de prijzen, maar met een negatief resultaat in deze week kan het zomaar zijn dat de debuutseizoen van Schmidt nog voor het begin van maart eigenlijk al uitgespeeld is. 

PSV en offensieve problemen

De afgelopen weken kwamen de problemen van PSV meerdere malen voorbij. Het lukt de Eindhovenaren maar niet om de topwedstrijden in de Eredivisie en Europa winnend af te sluiten, waardoor het een lastig verhaal wordt om dit jaar nog voor de prijzen mee te gaan spelen. Het is echter (nog) geen hopeloze situatie voor de Eindhovenaren, die bij twee goede resultaten deze week zich weer een beetje kunnen mengen aan het zilverfront. Dan zal er wel wat moeten veranderen in de opstelling van Schmidt, al is dat gezien zijn opstellingen de afgelopen weken eerder een mogelijkheid dan een verlangen. 

PSV zit in een bijzondere situatie. De Eindhovenaren creëren genoeg kansen, maar weten vaak niet te profiteren van die mogelijkheden. Dan wordt er al snel gekeken naar de spelers in de voorhoede, waar bij PSV ook de ‘halve nummers tien’ onder vallen. Van die spelers zijn clubtopscorer Donyell Malen (13 goals), Noni Madueke (6 goals), Eran Zahavi (5 goals) en Mario Götze (5 goals) vaak de aangewezen mannen om de bal in het netje te leggen. Hoewel deze spelers meer dan eens per wedstrijd in een schotpositie voor de goal komen, maken zij die kansen lang niet altijd af. Dat niet alleen hoogvliegers zoals Ajax, Feyenoord en Olympiakos dit afstraffen, bewees ADO Den Haag met een late gelijkmaker een paar weken terug. Om te scoren is er echter meer nodig dan een schot tussen de palen. In de ideale wereld van Schmidt komt een van de aanvallende middenvelders in de ‘red zone’ (gebied tussen de 30 en 16 meter van het vijandige doel) en zorgt er vanuit daar met een pass voor dat of de opkomende backs of één van de twee spitsen aangespeeld wordt. Aangezien PSV over het algemeen hoog druk zet en de spelers daardoor vaak in die gebieden staan, is één van de redenen dat de Eindhovenaren hun schoten vaak geblokt, naast of in de handen van de doelman zien eindigen. De tegenstander weet inmiddels dat het alleen hoeft te hergroeperen op het moment dat de bal verloren wordt en dat je niet te aanvallend moet spelen tegen PSV, waardoor de Eindhovenaren in dit systeem redelijk gemakkelijk te verdedigen zijn. 

Als het (te) druk is rondom de scoringsposities is het ook logisch dat je veel kansen mist. Je kunt het beste schot ter wereld hebben, als er twee tegenstanders voor je staan die hun lichaam tegen de bal kunnen zetten én een doelman die goed positioneert, ben je bij voorbaat al kansloos om veel doelpunten te maken. Het gekke is: dat is een probleem dat de aanvallende spelers van de Eindhovenaren niet op kunnen lossen. Sterker nog: het is niet eens een probleem van de vooste linie van PSV, maar van het defensieve middenveld. 

Tandem van Rosario en Sangaré

De beweegredenen achter het opstellen van Pablo Rosario en Ibrahim Sangaré als defensieve middenvelders is duidelijk. Op het moment dat PSV veel spelers in aanvallende posities heeft, waar ook Philipp Max en Denzel Dumfries onder vallen, heb je extra manschappen nodig die ervoor zorgen dat de tegenstander bij balverlies in de PSV-aanval geen gevaarlijke counter kan inzetten. Hoewel PSV nog steeds kwetsbaar oogt achterin, maken vooral de kleinere ploegen in de Eredivisie weinig gebruik van die mogelijkheden en kwam dat vooral in de wedstrijden tegen Feyenoord (3-1 verlies) en Olympiakos (4-2 verlies) naar voren. 

Doordat PSV standaard met twee ‘brekers’ op het middenveld speelt, heeft dat ook effect op het aanvalsspel van de ploeg. Rosario en Sangaré zijn in veel opzichten de spil van de Eindhovense formatie: met gemiddeld zo’n zeventig passes per negentig minuten geven zijn het spel van de ploeg van Schmidt vorm en dat terwijl het geven van passes niet tot hun grootste kwaliteiten behoren. Met andere woorden: Schmidt vraagt dingen van zijn verdedigende middenvelders die ze niet kunnen, waardoor je vanuit het defensieve middenveld geen diepgaande passes krijgt, maar vooral balletjes breed. Daardoor is het onmogelijk om een hoog tempo in het combinatiespel te krijgen, ontstaan er geen ruimtes in de defensie van de tegenstander en komen de aanvallende spelers wel in scoringspositie, maar vinden zij daar dus altijd een opponent. Toch valt er wel wat te zeggen voor de keuze van het tandem Rosario – Sangaré: de twee defensieve middenvelder zijn fysiek ijzersterk waardoor zij het grootste deel van hun grond- en luchtduels in de Eredivisie winnen, lopen zonder uitzondering voorop in de strijd en hebben door hun ijzeren longen een groot aandeel in het onder druk zetten van de tegenstander. Daarnaast blijven er ook bepaalde aspecten van het spel waar zij totaal geen kaas van gegeten hebben. En dat terwijl deze kwaliteiten op het defensieve middenveld van PSV nodig zijn om de defensieve balans van de tegenstander te ontregelen. 

Redder van PSV

Waar het bij PSV op het middenveld vooral aan ontbreekt, is de combinatie van defensieve kwaliteit en voetballend vermogen. Alleen Olivier Boscagli beschikt op dit moment over de nodige bagage om vanuit een defensieve positie met zijn passing een linie over te slaan en zijn teamgenoten in de ruimte aan te spelen. Sangaré en Rosario zijn niet het type spelers die over deze kwaliteiten beschikken en de spelers die dat wel zouden kunnen (Marco van Ginkel, Erick Gutiérrez en Adrian Fein) krijgen om uiteenlopende redenen nog niet het volledige vertrouwen van de Duitse oefenmeester. Desalniettemin is er één speler in de selectie waar de Duitser wél vertrouwen in heeft én die over de benodigde kwaliteiten beschikt om het seizoen van PSV alsnog tot een goed einde te brengen. 

Op dit moment mist PSV een speler in op het defensieve middenveld die een bal kan onderscheppen en daarna de capaciteiten heeft om daarna de juiste, offensieve optie te vinden die ervoor zorgt dat er een kans ontstaat. Helemaal omdat de defensieve middenvelders van de Eindhovenaren gemiddeld de meeste passes geven van heel de ploeg en het feit dat Sangare (2,2 intercepties per negentig minuten) en Rosario (1,9 intercepties per negentig minuten) de bal vaak onderscheppen terwijl de tegenstander in een aanvallende formatie staat (= mindere defensieve organisatie), ligt daar de grote mogelijkheid om een wedstrijd te kantelen. Sangaré en Rosario lukken het op dit moment maar één keer per wedstrijd om een kans te creëren (1,47% van alle passes). PSV heeft echter in de persoon van Ryan Thomas een speler in huis die zowel een bal kan onderscheppen (2,1 intercepties per negentig minuten) als een kans kan creëren (2,6 kansen per negentig minuten). De international van Nieuw Zeeland, die onder Schmidt veel minuten maakt, zorgt ervoor dat 4,7% van zijn passes (55 per negentig minuten) in een kans eindigt, maar geeft door zijn positie veel minder passes dan de defensieve middenvelders. In het onder druk zetten van de tegenstander kan je zo Sangaré of Rosario gebruiken en als de tegenstander de lange bal speelt, kan Thomas deze onderscheppen en ervoor zorgen dat er meteen een speler in de offensieve gedeeltes van het veld aangespeeld kan worden, zodat de aanvallers sneller in scoringspositie komen terwijl de tegenstander nog bezig is met de omschakeling.

POLL: Thomas moet als verdedigende middenvelder opgesteld worden

meer over

'; document.write(syncBlock); }
-->

Vandaag 21 April 2021

  • teaser
  • compact
<strong>Opgeleefde PSV’er zorgt voor koerswijziging</strong>

Opgeleefde PSV’er zorgt voor koerswijziging

Bijna één jaar lang ging Oliver Boscagli als miskoop door het leven bij PSV. De linksbenige ...

159
<strong>Feyenoord staat voor groot dilemma</strong>

Feyenoord staat voor groot dilemma

<div><b>Vitesse leed zondagavond in de Kuip een pijnlijke 2-1 nederlaag tegen Ajax, waardoor het de ...

350
<strong>Ajax-basisspeler gaat mogelijk voor tijdelijk vertrek</strong>

Ajax-basisspeler gaat mogelijk voor tijdelijk vertrek

<div><b>Ajax veroverde zondagavond zijn eerste prijs van het seizoen door in de finale van de TOTO ...

973
PSV-fans dromen hardop: 'Onze redding!'

PSV-fans dromen hardop: 'Onze redding!'

Roger Schmidt heeft in Nederland nog niet veel indruk kunnen maken als trainer van PSV, maar in ...

40
UPDATE: Volgende club neemt afstand van Super League

UPDATE: Volgende club neemt afstand van Super League

Ook Atlético Madrid en Internazionale hebben zich teruggetrokken uit de Super League. Beide clubs ...

66
'Premier League-clubs willen Big Six straffen voor Super League-plannen'

'Premier League-clubs willen Big Six straffen voor Super League-plannen'

Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal en Tottenham Hotspur, ook wel de ...

72
Koeman over Super League: 'Wat ik wil?

Koeman over Super League: 'Wat ik wil?

FC Barcelona is één van de nog maar vier overgebleven clubs die nog achter de Super League staan. ...

74
Schalke-spelers renden voor hun leven: 'Angst, pure angst'

Schalke-spelers renden voor hun leven: 'Angst, pure angst'

De spelers van Schalke 04 moesten dinsdagavond naar eigen zeggen rennen voor hun leven. Die ...

91
'Dit is waarom Drommel 'zwaar ondermaatse' Mvogo gaat vervangen'

'Dit is waarom Drommel 'zwaar ondermaatse' Mvogo gaat vervangen'

PSV huurt Yvon Mvogo voor twee seizoenen van RB Leipzig en dus is de doelman normaal gesproken ook ...

75
Marsman verklaart stap naar Miami: 'Ik hoefde niets te zeggen'

Marsman verklaart stap naar Miami: 'Ik hoefde niets te zeggen'

Nick Marsman is dolblij met zijn nieuwe avontuur bij Inter Miami. De club van David Beckham ...

123
'AZ gaat het kampioensfeestje van Ajax vergallen'

'AZ gaat het kampioensfeestje van Ajax vergallen'

AZ gaat het mogelijke kampioensfeest van Ajax zondag 'vergallen'. Althans, dat voorspellen voormalig ...

567
Super League-architect baalt: 'Op deze manier kan het niet doorgaan'

Super League-architect baalt: 'Op deze manier kan het niet doorgaan'

Andrea Agnelli denkt niet dat de Super League nog kan slagen. Dat heeft de Juventus-voorzitter ...

193
Ferry de Haan officieel gepresenteerd bij sc Heerenveen

Ferry de Haan officieel gepresenteerd bij sc Heerenveen

Ferry de Haan is woensdag gepresenteerd als nieuwe technisch manager van sc Heerenveen. De 48-jarige ...

31
Nóg twee clubs trekken zich officieel terug uit Super League

Nóg twee clubs trekken zich officieel terug uit Super League

Ook Atlético Madrid en Internazionale hebben zich teruggetrokken uit de Super League. Beide clubs ...

216
<strong>TRANSFERUURTJE: Ajax slachtoffer, Schmidt-transfer</strong>

TRANSFERUURTJE: Ajax slachtoffer, Schmidt-transfer

De laatste transfergeruchten en -nieuwtjes lees je elke dag op SoccerNews.nl. In de rubriek ...

65
Schalke gechoqueerd: spelers vluchten voor fans

Schalke gechoqueerd: spelers vluchten voor fans

Het Schalke 04 van Klaas-Jan Huntelaar degradeerde gisteren officieel uit de Bundesliga en de ...

153
'Toekomst Samuel Umtiti ligt in Rusland'

'Toekomst Samuel Umtiti ligt in Rusland'

Samuel Umtiti was ooit een vaste waarde bij FC Barcelona, maar door meerdere ernstige blessures ...

101
'Bayern geeft megabedrag uit aan Camavinga'

'Bayern geeft megabedrag uit aan Camavinga'

Het lijkt er sterk op dat de toekomst van Eduardo Camavinga van Stade Rennes in de Allianz Arena bij ...

96

Gisteren 20 April 2021

'Pérez in paniek, Premier League-clubs bepalen'

'Pérez in paniek, Premier League-clubs bepalen'

Florentino Pérez zou dinsdagavond een groot interview geven aan El Larguero omtrent de Super ...

325
'Neymar heeft grote beslissing genomen'

'Neymar heeft grote beslissing genomen'

Paris Saint-Germain eist binnen afzienbare tijd duidelijkheid van Neymar. De Braziliaanse aanvaller ...

292
Wenger: "Dat accepteren de fans niet. En terecht"

Wenger: "Dat accepteren de fans niet. En terecht"

Er is dinsdagavond veel gezegd en geschreven over de toekomst van de European Super League. ...

83
'Barcelona en Atlético geven Super League niet op'

'Barcelona en Atlético geven Super League niet op'

Het is nog geen uitgemaakte zaak dat de Super League na dinsdagavond verleden tijd is. Manchester ...

210
Zenderbaas woest op Derksen: "Oude, zure, bejaarde kerel"

Zenderbaas woest op Derksen: "Oude, zure, bejaarde kerel"

Johan Derksen heeft frustratie veroorzaakt door zijn kritiek op de afgelaste 538 Oranjedag. De ...

1309
Chelsea na onrustige avond ook niet zeker van CL-ticket

Chelsea na onrustige avond ook niet zeker van CL-ticket

Chelsea dreigt na amper 48 uur alweer uit de European Super League te stappen. Kwalificatie voor de ...

62
Ajax geniet openlijk van Super League-drama

Ajax geniet openlijk van Super League-drama

In de nacht van zondag op maandag kondigden twaalf Europese topclubs de introductie van de European ...

332
'Feyenoord-flop eist transfervrije status'

'Feyenoord-flop eist transfervrije status'

Voor Feyenoorder Lucas Pratto is het voetbalseizoen 2020-2021 uitgelopen op een ware deceptie. De ...

189
City trekt zich als eerste 'founder' officieel terug

City trekt zich als eerste 'founder' officieel terug

Manchester City heeft zich officieel teruggetrokken uit de European Super League. Het gerucht ging ...

108
'David Alaba hakt knoop door en tekent voor vijf jaar'

'David Alaba hakt knoop door en tekent voor vijf jaar'

David Alaba heeft zijn droomtransfer te pakken. De Oostenrijker verruilt Bayern München deze zomer ...

192
Bayern bijna landskampioen, degradatie Schalke 04

Bayern bijna landskampioen, degradatie Schalke 04

Bayern München heeft dinsdagavond opnieuw een grote stap gezet richting titelprolongatie. De nummer ...

187
'Raiola zorgt al voor eerste grote PSV-transfer'

'Raiola zorgt al voor eerste grote PSV-transfer'

PSV houdt deze zomer ernstig rekening met een leegloop. Spelers als Denzel Dumfries en Mohamed ...

536
'Matthijs de Ligt maakt waanzinnige move'

'Matthijs de Ligt maakt waanzinnige move'

Matthijs de Ligt dreigt deze zomer voor een grote schok te zorgen. Aanvankelijk leek de centrale ...

1036
'Eredivisie-clubs nemen óók gigantisch besluit'

'Eredivisie-clubs nemen óók gigantisch besluit'

Het lijkt er sterk op dat de European Super League nog dinsdagavond sneuvelt. Geen nieuwe competitie ...

714
Haller looft ploeggenoot: "Onze families zijn close met elkaar"

Haller looft ploeggenoot: "Onze families zijn close met elkaar"

Sebastien Haller geniet met volle teugen bij Ajax. En dat is niet in de laatste plaats doordat hij ...

265