De Roger Schmidt Code is gekraakt

Foto: De Roger Schmidt Code is gekraakt

PSV ontsnapte tegen Vitesse van nieuw puntverlies. Trainer Roger Schmidt spiegelde zijn opstelling aan de Arnhemse opponent, maar zag dat dit in de eerste helft totaal verkeerd uitpakte. In de tweed helft ging het beter, maar de kritiek op de trainer was opnieuw niet mals. Toch lijkt de voorheen veelgeprezen oefenmeester zijn keuzes niet zonder reden te maken. Er blijft echter altijd één vraag hangen rondom deze keuzes: waarom? 

Aan het begin van het voetbalseizoen wist iedereen het zeker: Roger Schmidt gaat voor een aardverschuiving zorgen bij PSV. Misschien zelfs wel in het Nederlands voetbal. De Duitse oefenmeester was gewild door clubs uit de Bundesliga en de Premier League, maar koos met een dienstverband bij PSV niet voor de meest gemakkelijke weg. De zilvervloot meerde sinds het landskampioenschap van 2017/2018 niet meer aan in Eindhoven en daar zal naar alle waarschijnlijkheid ook dit seizoen geen verandering in komen. Daardoor neemt de kritiek op Schmidt, die juist was aangesteld om de Eindhovenaren weer richting de prijzen te leiden, met de week toe. Toch kan het niet zo zijn dat de Duitse oefenmeester op zijn achterhoofd is gevallen, al is het vooral de vraag waarom hij de keuzes maakt die bij anderen vraagtekens oproepen. 

Roger Schmidt 

De beweegredenen van de Duitse oefenmeester blijven over het algemeen een mysterie. De afgelopen maanden werd zijn wisselbeleid al vaak aan de kaak gesteld, levert een vraag over de fitheid van zijn spelers steevast een ontwijkend antwoord op en als je dan op sportieve gronden niet je gelijk haalt, is het logisch dat je onder druk komt te staan. De eerste helft van PSV tegen Vitesse was misschien wel het dieptepunt van de Schmidt-periode van PSV. Een die zonder twijfel symbool stond voor de dalende lijn die er in zijn ploeg zit, maar datzelfde geldt voor het feit dat Schmidt daarmee bevestigde dat bij zijn plan blijven op dit moment nog steeds de beste optie is om positieve resultaten te boeken. Desalniettemin kan je niet ontkennen dat de Duitse coach een inschattingsfout maakte. Niet alleen in de wedstrijd tegen Vitesse, waar zijn team in de eerste vijfenveertig minuten een onwennige indruk maakte door het 1-3-5-2-systeem, maar ook met zijn keuze voor een dienstverband bij de Eindhovenaren. Natuurlijk had de Duitser zich goed ingelezen over de club en kent hij mensen binnen de voetbalwereld die met de club te maken hadden, het verwachtingspatroon dat de coach van de selectie had, lijkt misschien iets te hoog gegrepen te zijn.

Als je kijkt naar de Duitser zijn persoonlijke referentiekader, dan kom je al snel uit bij Red Bull Salzburg. Schmidt was als trainer van de Oostenrijkse topclub uiterst succesvol: hij haalde in 99 wedstrijden bij de Oostenrijker gemiddeld 2,24 punten per wedstrijd (74% van maximale aantal) en boekte als trainer van die club onder meer twee overwinningen op Ajax in het Europa League toernooi. 

Schmidt zorgde er in een 1-4-2-4-systeem voor dat de Oostenrijkers gemakkelijk landskampioen werden en ook in Europa hoge ogen gooide. Met spelers zoals Sadio Mané, die later voor veel geld aan Liverpool werd verkocht, had de trainer ook het nodige spelersmateriaal tot zijn beschikking en kon hij teren op het uitstekende scoutingsnetwerk dat de Red Bull-clubs tot hun beschikking hebben. Wanneer je dan kennis gaat maken met een club als PSV, dan kom je al snel terecht bij een vergelijking met de tijd in Oostenrijk. Grote club, elk jaar kampioenskandidaat, prima financiën, alleen de sportieve prestaties van de afgelopen jaren vallen een beetje tegen. De realiteit is echter anders. RB Salzburg is al jaren een van de meest dominante ploegen in het Oostenrijkse voetbal en wint, met uitzonderingen daargelaten, vrijwel altijd de competitie. Als je Salzburg met één club in Nederland kunt vergelijken, dan is dat op dit moment Ajax. 

Liverpool

In Nederland kijken we soms gek op van de manier waarop Schmidt zijn elftal wil laten voetballen, maar de gehele voetbalwereld is het Volgassfussbal van de trainer geen uniek concept. Land- en generatiegenoot Jürgen Klopp heeft het volle bak onder druk zetten van de tegenstander en het spelen op de omschakeling tot een kunst verheven bij Liverpool. De resultaten van de denkwijze liegen er niet om: Klopp won vorig seizoen met The Reds met een straatlengte voorsprong het landskampioenschap en maakte het jaar daarvoor de fans van Liverpool blij met het binnenhalen van de Champions League. Je zou wel kunnen stellen dat Liverpool hét voorbeeld is voor PSV. De Engelse grootmacht speelt dan wel in een andere formatie, de manier van druk zetten en de wijze waarop de ploeg van Klopp probeert gebruik te maken van de fouten van de tegenstander komt overeen met de manier waarop Schmidt zijn ploeg wil laten spelen. Bij deze speelwijze hebben de aanvallers een belangrijke taak: naast hun taak om de doelpunten te maken, zijn de spitsen – in het geval van PSV over het algemeen Eran Zahavi en Donyell Malen – ook de eerste spelers die ervoor zorgen dat bij balverlies de tegenstander meteen onder druk komt te staan. 

Dat verklaart ook waarom Schmidt op het middenveld kiest voor twee ‘brekers’ zoals Ibrahim Sangaré en Pablo Rosario. Deze type spelers zorgen er niet alleen voor dat zij een (lucht)duel kunnen winnen als de tegenstander een lange bal speelt omdat ze onder druk staan, zij dienen daarnaast als slot op de deur voor de achterhoede, maar hebben eigenlijk één taak te veel. Op het moment dat je met twee brekers op het middenveld speelt, neem je automatisch op de koop toe dat het creatieve vermogen van andere plekken in het veld moet komen. Liverpool speelt daarom – wanneer Virgil van Dijk en Joe Gomez fit zijn – vaak met Fabinho op het middenrif als breker en zorgt er met een type Wijnaldum (dynamische middenvelder) voor dat er vanuit het centrum ook genoeg creatief vermogen is om een vloeiende doorstroom naar de aanval te garanderen. Dat laatste wordt nu vooral verwacht van Rosario, die daar vaker in mislukt dan succesvol is. 

Theoretische trainer

Dat komt in het geval van PSV dus vaak terecht bij de twee spitsen of de aanvallende middenvelders van de ploeg, die doordat de Eindhovenaren al ‘hoog’ op het veld staan veel minder ruimte krijgen. Daardoor wordt het elftal van Schmidt, ondanks de individuele kwaliteiten van spelers zoals Mario Götze, Mohamed Ihattaren en Donyell Malen, als team er gemakkelijk te verdedigen. Wanneer je als tegenstander de bal verliest tegen PSV, hoef je praktisch alleen te hergroeperen als elftal (terug in de organisatie gaan staan) of als je niet in de aanvallende modus staat, alleen maar een paar stappen terug te zetten om de ploeg vast te zetten en het de Eindhovenaren onmogelijk te maken om in scoringsposities (red zones, zoals Schmidt dat noemt) vrij te komen. In theorie werkt de aanpak van Schmidt dus wel, in de praktijk zijn er te veel haken en ogen om de werkwijze binnen één seizoen écht aan de praat te krijgen bij de Eindhovenaren. Dat een ‘laptoptrainer’ zoals Schmidt, die veel van zijn beslissingen laat afhangen van data, niet goed wordt ontvangen bij de Nederlandse voetbalfan is daarom ook wel te begrijpen: een winnend coach heeft altijd het gelijk aan zijn zijde, maar als de verliezer Schmidt heet, is er altijd een reden te noemen die niets met zijn tactiek of spelopvatting te maken heeft. In theorie heeft hij dan altijd gelijk, waardoor hij altijd bij zijn filosofie zal blijven.

POLL: Werkt de aanpak van Schmidt ook in de praktijk?

meer over

Vandaag 27 Februari 2021

  • teaser
  • compact
<strong>Grote Feyenoord-stunt is aanstaande  </strong>

Grote Feyenoord-stunt is aanstaande

Feyenoord zit in een lastig parket. De Rotterdammers presteren in de Eredivisie niet helemaal naar ...

1977
<strong>Gravenberch krijgt belangrijk signaal bij Ajax</strong>

Gravenberch krijgt belangrijk signaal bij Ajax

Ajax plaatste zich na een tweede 2-1 overwinning op Lille voor de achtste finale van de Europa ...

808
'Krankzinnig transfernieuws na Ajax-Lille'

'Krankzinnig transfernieuws na Ajax-Lille'

In de dubbele ontmoeting tussen Ajax en Lille OSC in de Europa League maakte Sven Botman niet zo ...

252
Vlaar: 'Transfers naar Ajax en Tottenham gingen niet door'

Vlaar: 'Transfers naar Ajax en Tottenham gingen niet door'

Ron Vlaar speelde in zijn carrière als profvoetballer voor de Nederlandse clubs AZ en Feyenoord én ...

66
"Het is klote dat je in het rechterrijtje staat"

"Het is klote dat je in het rechterrijtje staat"

Bij sc Heerenveen gaat het dit seizoen zo wisselvallig als wat. Zo nu en dan zetten de Friezen een ...

29
"Het vertrek van Arne Slot heeft er bij mij ook wel ingehakt"

"Het vertrek van Arne Slot heeft er bij mij ook wel ingehakt"

Een paar maanden geleden werd AZ op de hoogte gesteld van het feit dat zijn oefenmeester Arne Slot ...

58
'Frenkie en Virgil moeten juist wél naar Qatar'

'Frenkie en Virgil moeten juist wél naar Qatar'

Er is veel te doen om het wereldkampioenschap van 2022 in Qatar, want bij de bouw van de diverse ...

81
"Vanuit Zeist blijft het opvallend stil"

"Vanuit Zeist blijft het opvallend stil"

Pascal Struijk maakt indruk in de Premier League bij Leeds United en wordt al begeerd door een ...

31
Guus Hiddink: 'Ajax lag PSV beter dan Feyenoord'

Guus Hiddink: 'Ajax lag PSV beter dan Feyenoord'

In de periodes van Guus Hiddink als coach in het Philips Stadion van PSV werd er opvallend vaak ...

131
Engelsen gaan los over Joël Veltman: 'Állerbeste'

Engelsen gaan los over Joël Veltman: 'Állerbeste'

Bij Ajax was Joël Veltman een belangrijke kracht, maar je kunt niet zeggen dat de supporters van de ...

560
Frank Arnesen fel: "Dat is toch mijn job?"

Frank Arnesen fel: "Dat is toch mijn job?"

Feyenoord heeft bijna helemaal geen scouts meer in dienst en dat is toch ietwat opmerkelijk. In en ...

207
'Aanwezigheid Zahavi helpt Malen niet'

'Aanwezigheid Zahavi helpt Malen niet'

Wim Kieft vindt dat de beide spitsen van PSV, Eran Zahavi en Donyell Malen, niet complementair zijn ...

122
Advocaat: 'Hij is op dit moment niet goed genoeg'

Advocaat: 'Hij is op dit moment niet goed genoeg'

Feyenoord haalde aan het begin van de winterse transferperiode de trekker over en haalde Lucas ...

106
'Ajax-transfer is grote onzin'

'Ajax-transfer is grote onzin'

Niet alleen de spelers van Ajax worden geregeld gelinkt aan een transfer, ook de trainer van de ...

513

Gisteren 26 Februari 2021

Interim-trainer PEC praat mond voorbij over opvolger

Interim-trainer PEC praat mond voorbij over opvolger

Leeroy Echteld heeft als interim-trainer van PEC Zwolle meteen een fantastisch resultaat neergezet. ...

291
"Ajax zal dolblij zijn dat ze dat eikeltje kwijt zijn"

"Ajax zal dolblij zijn dat ze dat eikeltje kwijt zijn"

Ajax en Spartak Moskou hebben de transfer van Quincy Promes deze week afgerond. De Amsterdammers ...

340
'Bod van ruim 100 miljoen op Haaland een feit'

'Bod van ruim 100 miljoen op Haaland een feit'

Borussia Dortmund verklaarde deze week dat Erling Braut Haaland komende zomer niet vertrekt, maar ...

697
"Dit is geen lekker gevoel om richting Ajax te gaan"

"Dit is geen lekker gevoel om richting Ajax te gaan"

Bij sc Heerenveen had men vrijdagavond zelfvertrouwen willen tanken richting de halve finale tegen ...

247
Van Polen: "Hij liep gewoon van me weg, die lul!"

Van Polen: "Hij liep gewoon van me weg, die lul!"

Bram van Polen stond de voorbije weken vaak met een rotgevoel de media te woord. Na het ontslag van ...

172
'Feyenoord-flop Lucas Pratto maakt nieuwe transfer'

'Feyenoord-flop Lucas Pratto maakt nieuwe transfer'

Lucas Pratto maakt komende zomer mogelijk een nieuwe transfer. De Argentijnse spits is de rest van ...

286
De Graafschap morst, NEC wint bij Roda

De Graafschap morst, NEC wint bij Roda

In de strijd om promotie naar de Eredivisie heeft De Graafschap dure punten gemorst. De ...

45
Derksen doet beroep op Oranje: "Nu heb je reden"

Derksen doet beroep op Oranje: "Nu heb je reden"

Johan Derksen heeft vrijdagavond hard uitgehaald naar Qatar. Maar liefst 6500 arbeidsmigranten zijn ...

191
Feyenoord snakt naar uitzege: "AZ is wel een naïeve ploeg"

Feyenoord snakt naar uitzege: "AZ is wel een naïeve ploeg"

Feyenoord begon 2021 met een zege bij Sparta Rotterdam, maar verder loopt het nog niet in ...

103
Heerenveen duidelijk voor trio: "Verlengen of volgende stap"

Heerenveen duidelijk voor trio: "Verlengen of volgende stap"

Bij sc Heerenveen zal het vizier ongetwijfeld al deels op volgend seizoen worden gericht. Er zijn ...

95
"Dan móét je de nummer één van Zwitserland uitschakelen"

"Dan móét je de nummer één van Zwitserland uitschakelen"

Ajax en BSC Young Boys zijn vrijdagavond aan elkaar gekoppeld voor de achtste finales van de Europa ...

165
'Ajax heeft opvallende Onana-zet in het vizier'

'Ajax heeft opvallende Onana-zet in het vizier'

André Onana had plannen om Ajax komende zomer te verruilen voor een buitenlandse topclub, maar de ...

379
Nederland gaat massaal los over tirade Derksen

Nederland gaat massaal los over tirade Derksen

Johan Derksen heeft vrijdagavond in Veronica Inside een tirade afgestoken over het WK 2022 in Qatar. ...

653
Schokeffect in Zwolle: PEC vernedert Heerenveen

Schokeffect in Zwolle: PEC vernedert Heerenveen

PEC Zwolle heeft de eerste wedstrijd sinds het ontslag van John Stegeman in winst omgezet. In het ...

115
'Leo Messi heeft absolute voorkeur voor toekomst'

'Leo Messi heeft absolute voorkeur voor toekomst'

De toekomst van Lionel Messi zorgt al geruime tijd voor discussie. Clubs als Manchester City en ...

415