PSV dreigt sterspelers te verliezen

Foto: PSV dreigt sterspelers te verliezen

PSV heeft op het veld moeite om de prestaties constant te houden. Dat is op sportief vlak al een drama voor de Eindhovenaren, maar het kan ook verregaande gevolgen hebben op financieel gebied. De Brabantse topclub investeerde deze zomer veel geld in de spelersgroep, waardoor Champions League-voetbal een vereiste is om de kosten te kunnen dekken. Gebeurt dat niet, dan moeten er sterspelers verkocht worden. 

Het huidige seizoen van PSV is er één met twee gezichten. De Eindhovenaren wilden met de aanstelling van de Duitse trainer Roger Schmidt een nieuwe weg inslaan met fris en aanvallend voetbal, maar zijn na ruim een half jaar nog niet van hun imago als counterploeg af. De Brabantse topploeg heeft in balbezit moeite om de gaten te vinden in de defensie en is op hetzelfde moment zelf verdedigend onstabiel, waardoor er vooral tegen de topploegen in de Eredivisie en de Europa League problemen ontstonden voor het team van Schmidt. Problemen die, als zij niet snel worden opgelost, verregaande gevolgen kunnen hebben voor het toekomstperspectief van de Brabantse topclub. 

PSV

De Eindhovenaren staken aan het begin van het huidige voetbaljaar hun ambities niet onder stoelen of banken. Er zou weer gestreden moeten worden om het landskampioenschap, voor het eerst sinds acht jaar zou minimaal de halve eindstrijd van de KNVB Beker gehaald moeten worden én wilde de club graag overleven in de Europa League. Deze uitgebreide doelstelling, die voortkwam uit het uitblijven van prioriteiten van verschillende competities, zorgde er onder andere voor dat Schmidt zijn (opmerkelijke) wisselbeleid door moest voeren om vaak met de sterkste opstelling te kunnen spelen. 

Sterker nog: PSV leek vóór Super Januari op weg naar een topjaar. De Eindhovenaren kenden richting de winterstop een sterke fase waardoor de puntenachterstand op Ajax slonk en de Eindhovenaren in het onderlinge duel in de Johan Cruijff ArenA de koppositie over konden nemen van de titelconcurrent. De weggegeven 2-0 voorsprong en het daarop volgende gelijkspel bleken het startschot voor een Eredivisie-dip voor de Eindhovenaren, met het laatste gelijkspel tegen laagvlieger ADO Den Haag als absoluut dieptepunt. 


Door die puntendeling van afgelopen week (2-2, red.) gunde PSV de Amsterdammers de mogelijkheid om de voorsprong nóg groter te maken dan voor de sterke fase van de Eindhovenaren. Mocht Ajax de inhaalwedstrijd tegen FC Utrecht winnend afsluiten, dan nemen de Amsterdammers met een voorsprong van negen punten alvast een voorschot op het landskampioenschap. De enige hoop op een verrassing kan PSV putten uit de aankomende onderlinge wedstrijd, die op 28 februari op het programma staat. Worden in het Philips Stadion dan niet de drie punten gepakt en laat Ajax, net als in de andere topwedstrijden, weinig punten liggen, kan PSV de eerste plaats uit het hoofd zetten. De ploeg van Schmidt zal alles op alles moeten zetten om plaats twee, die recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League, binnen te slepen. 

Champions League-begroting 

Dat is voor PSV extra zuur omdat de club aan het begin van dit seizoen heeft ingekocht op basis van een Champions League-ticket. De Eindhovaren legden onder andere negen miljoen euro op tafel om Ibrahim Sangaré over te nemen van Toulouse, betaalde de club zes miljoen euro om Philipp Max (Augsburg) te contracteren en legde de Brabantse topclub miljoenencontracten voor aan Eran Zahavi en Mario Götze om hen naar het Philips Stadion te lokken. Dat was in zekere zin ook een noodzaak om het gat met Ajax te overbruggen, maar aan de andere kant namen de Eindhovenaren daarmee ook een enorm risico. 

Helemaal met de corona-crisis in het achterhoofd, die aan het begin van dit seizoen al lang en breed aanwezig was, loopt de club sowieso al veel wedstrijddaginkomsten mis. De club overwinterde dan wel in de Europa League, maar dat dekt bij lange na niet de kosten die de club maakte de afgelopen zomer. De starterspremie in de Champions League – dit seizoen goed voor ruim 15 miljoen euro – zou in ieder geval de hogere salarissen kunnen coveren. 


Wanneer PSV via de competitie tweede wordt en het lukt de Eindhovenaren niét om in het hoofdtoernooi van de Champions League te raken, dan volgt er een groot probleem. De startpremie van de Europa League was dit jaar vijf keer (!) zo laag als de premie in de Champions League: 2,92 miljoen euro. Dat is naar verluidt niet eens genoeg om Mario Götze een jaar van te kunnen betalen, laat staan dat je dan de hoge salarissen van andere aankopen en de huidige sterspelers van de Eindhovenaren kunt blijven bekostigen. 

Noodzaak

Sterker nog: op het moment dat PSV zich niet weet te kwalificeren voor de Champions League van volgend seizoen, wordt het op de lange termijn alleen maar lastiger voor de Eindhovenaren om de aansluiting met Ajax te vinden. De Amsterdammer zijn als (mogelijk) landskampioen verzekert van de Champions League-miljoenen terwijl PSV dan de eindjes aan elkaar moet knopen om überhaupt een ronde begroting te krijgen met het spelersmateriaal en de bijbehorende salarissen dat het sinds dit seizoen heeft. Daardoor staat het mislopen van het Miljardenbal bijna gelijk aan het verkopen van spelers. 

Bij die uitgaande transfers heeft PSV er dan vrij weinig aan om een paar ton of één of twee miljoen euro te toucheren. Dan hebben de Eindhovenaren een klapper nodig om op hetzelfde niveau te kunnen blijven betalen als dat zij op dit moment doen, wat betekent dat het sowieso één van de sterspelers van de hand moet doen om financieel op hetzelfde niveau te blijven. Dat is niet alleen voor de spelersgroep een klap, maar ook voor de ambities van de Eindhovenaren. Voor dat geld kan het namelijk geen betere / ander alternatief halen omdat een groot deel van de inkomsten naar de club gaan in plaats van direct in herinvesteerd kunnen worden in de spelersgroep. Bij het mislopen van de groepsfase van de Champions League zullen spelers zoals Donyell Malen, Cody Gakpo – mits fit – en zelfs Mario Götze in de etalage worden geplaatst. 


Verder zal PSV de komende periode gaan bepalen wat te doen met spelers met een aflopende verbintenis in 2022. Denzell Dumfries heeft al aangegeven dat hij zijn contract niet wil verlengen en zal aankomende zomer worden verkocht en ook voor Mohamed Ihattaren is het aanhaken of afhaken. De toekomst van het 19-jarige toptalent en de PSV-uitblinkers ligt echter meer in hun eigen handen dan ooit. Echter kan de leiding van de Eindhovenaren ook een prioriteit aan de Eredivisie geven; het uitgangspunt in de Europa League is na de verloren wedstrijd in Griekenland (4-2 verloren van Olympiakos, red.) immers een stuk minder dan in de vaderlandse competitie. 

Op welke positie eindigt PSV in de Eredivisie?

  • 1e
  • 2e
  • 3e
  • 4e
  • 5e
1602+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
12+
Sluw Real Madrid onttroont beter Man City na strafschoppen
23:17
145+
Van der Gijp velt vernietigend oordeel over Frenkie de Jong
22:50
31+
Bayern houdt hoop op prijs en haalt halve finale CL ten koste van Arsenal
22:23
69+
Feyenoord-revelatie voelde geen extra druk bij ‘leuke test’
21:56
94+
Scoutende Janssen verrast: ‘We kijken zelfs op dat niveau’
21:40
1071+
‘Erling Haaland maakt transfer van 175 miljoen’
21:19
172+
‘Ajax gaat op Spaanse toer: transferstrijd met Real Madrid’
20:54
89+
“Wij wonnen veel prijzen, maar dit Feyenoord is voetballend nóg beter”
20:29
209+
Tadic heeft slecht nieuws voor Ajax- en Twente-fans: “Dit zijn de beste”
20:03
23+
Dit zijn de opstellingen van de twee Champions League-krakers woensdagavond
19:39
101+
Hazard doet boekje open: “Vroeg aan ploeggenoten mij de bal niet te geven”
19:16
61+
Van Mosselveld nieuwe algemeen directeur van FC Groningen
19:00
386+
Joey Veerman naar Real Madrid | Stalen Snor #54
18:49
8343+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:30
3166+
’80 miljoen voor Ajax, 68 miljoen voor PSV’
18:24
1063+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
690+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
17:32
573+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
17:18
337+
‘Frenkie de Jong-transfer na schande’
17:15
213+
‘Arsenal: 70 miljoen voor Oranje-speler’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie