Enorme Brobbey-stunt in de maak

Foto: Enorme Brobbey-stunt in de maak

Een paar weken geleden maakte Brian Brobbey bekend dat hij een contractaanbod van Ajax naast zich neerlegde. De 19-jarige aanvaller liet zijn gevoel spreken, zo vertelde hij, maar heeft nog geen besluit over zijn toekomst genomen. Zijn heldenrol in Lille kan daar verandering in brengen, helemaal wanneer het grote plaatje bij het talent doordringt. 

Het was de vierenzeventigste minuut in het Stade Pierre-Mauroy. Brian Brobbey stond aan de zijlijn, kijkend naar het veld dat hij zou gaan betreden. De bijna karakteristieke, stoïcijnse blik ging over het veld en eindigde tussen de palen waar hij niet veel later een bal achter doelman Mike Maignan zou schieten en Ajax daarmee een belangrijke overwinning leverde. Het was na zijn debuut tegen Fortuna Sittard, waar Brobbey een doelpunt maakte en zijn winnende treffer tegen Willem II het volgende hoofdstuk in het jongensboek van de tieneraanvaller. Ondanks zijn aflopende contract in Amsterdam, hoeft dat niet het laatste te zijn. 

Brian Brobbey

De winnende treffer in de Europa League-wedstrijd tegen Lille was van een ander niveau. Niet op het gebied van uitvoering, maar vooral qua betekenis. Wanneer Brobbey een doelpunt maakt, reageert hij alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Misschien rent hij in zijn hoofd schreeuwend rondjes, de buitenwereld krijgt dat niet mee omdat hij na een goal net zo’n koele kikker is als voor het doel. Maar na de treffer in Stade Pierre-Mauroy was er een schreeuw uit duizenden. Geen roep om speelminuten, een kreet naar Europese (top)clubs die verlegen liggen om een makkelijk scorende spits, maar een brul van overwinning. 

Brobbey leek in Lille eindelijk te zijn waar hij wilde. Het 19-jarige toptalent mocht dit seizoen van Erik ten Hag al ruiken aan het eerste elftal in de Eredivisie en de Champions League – de Ajax-trainer gaf Brobbey in de belangrijke wedstrijd tegen Atalanta Bergamo een basisplaats – maar in Lille moest hij het doen met een invalbeurt. Weer stond hij langer op het veld dan zijn eerdere optredens, maar nog steeds had de jonge spits dezelfde impact. 


De afwijkende reactie op zijn treffer zegt echter meer dan het schot dat van zijn voet kwam. Waar de spits tegen Willem II er hoogstpersoonlijk voor zorgde dat Ajax de drie punten in eigen huis hield, had de treffer tegen Lille vooral symbolische waarde. Een paar weken nadat de jonge spits een aanbieding van de Amsterdammers naast zich neerlegde, kreeg hij toch de kans van Ten Hag om zich te bewijzen en zijn kunsten tentoon te stellen op een Europees podium. Want, zo vertelde Ajax-trianer daags nadat Brobbey zijn beslissing met de buitenwereld deelde, op het moment dat de 19-jarige spits beter was dan de andere frontspelers, verdiende hij het ‘gewoon’ om te spelen. In dat opzicht veranderde er helemaal niets voor de spits, die op basis van gevoel de laatste contractaanbieding van de Amsterdammers naast zich neerlegde. 

Ajax

De vraag die nu vooral opkomt is: gaat dat gevoel nog veranderen? Ajax-trainer Ten Hag heeft daar nog hoop op, vertelde hij na afloop van de confrontatie in Lille. “We hopen dat hij minimaal tot het einde van het seizoen Ajax gaat helpen”, vertelde de 50-jarige oefenmeester aan ESPN. Daarmee lijkt er op de achtergrond dus nog wat gaande bij de Amsterdammers. Het moge inmiddels wel duidelijk zijn dat Ten Hag het nog steeds ziet zitten in het 19-jarige toptalent, die nog steeds volwaardig lid is van de selectie van de Amsterdammers en “altijd zal spelen als hij de beste is”, zo liet Ten Hag eerder weten. 

Met andere woorden: Ajax blijft voorlopig nog steeds perspectief kweken voor de spits, die op zijn beurt nog altijd de eerste centrale aanvaller sinds Patrick Kluivert kan worden die vanuit de jeugd een doorbraak in het eerste elftal forceert. De timing van de afgewezen contractaanbieding van de Amsterdammers kan je ook niet los zien van de recordtransfer van Sébastien Haller, in wie er voor Brobbey een belangrijke concurrent bijkwam. Dat moet een klap in het gezicht zijn van zo’n jonge speler die niets anders wil dan in het eerste team voetballen en belangrijke doelpunten maken. 


Dat het doelpunt tegen Lille belangrijk was, hoef je niet te benadrukken. Wellicht dat Brobbey daardoor zo reageerde. Het was daarnaast ook een bevrijdende treffer voor de talentvolle spits, die na weken van uitblinken in de media nu weer op het veld de grote man was. Maar het maakte voor Brobbey vooral het perspectief duidelijk voor dit seizoen. Knallen in de Europa League zo lang Ajax er nog inzit blijkt ineens een grote mogelijkheid te zijn voor de jonge spits, die deze kans mede door de administratieve blunder rondom Haller krijgt. 

Perspectief

Dat ongeluk rondom de Franse recordaankoop kan Ajax wellicht nog geluk opleveren. Sinds het moment dat Brobbey de keuze maakte door Ajax af te wijzen, staan de clubs nog meer in de rij dan dat ze al deden. Borussia Dortmund, RB Leipzig, Bayern München en AC Milan lijken allemaal in de race om de handtekening van het toptalent. Clubs waar Brobbey op basis van zijn kwaliteiten ongetwijfeld een meerwaarde kan zijn, de grote vraag is echter wanneer hij daar de kansen krijgt om zijn kunsten te vertonen in het eerste elftal. 

De concurrentie bij clubs zoals Bayern Münnchen en Borussia Dortmund is moordend. Sterker nog: het perspectief om eerste spits te worden is door de aanwezigheid van Robert Lewandowski (Bayern München) en Erling Haaland (Borussia Dortmund) nul komma nul, terwijl de Duitse grootmachten in de personen van Fiete Arp (Bayern) en Youssoufa Moukoko (Dortmund) allebei een toptalent achter de hand hebben voor de spitspositie. Daardoor lijkt Brobbey bij RB Leipzig, dat volgens de geruchtenstroom de meeste kans maakt op de handtekening van de 19-jarige jeugdinternational, de meest logische keuze. Desalniettemin tekent Brobbey dan bij een club dat met Alexander Sörloth, Yussuf Paulsen, Hee-chan Hwang én Hugo Novoa al vier centrumspitsen onder contract heeft staan die betrokken zijn bij het eerste elftal. Ook bij clubs als AC Milan en andere Italiaanse topploegen zal het perspectief op een basisplaats niet groter zijn dan bij Ajax op dit moment. 


Gevoelskeuze

Sterker nog: Brobbey heeft zich inmiddels opgewerkt tot tweede spits van de Amsterdammers, waardoor het toekomstplaatje voor het toptalent in Amsterdam op dit moment het meest rooskleurig is. Zelfs mét de aanwezigheid van Haller liggen er genoeg mogelijkheden om aan zijn minuten te komen, terwijl Brobbey bij een overstap naar een andere club op nul moet beginnen. Als transfervrije speler kom je sowieso anders binnen dan wanneer de club een hoge transfersom betaalt waardoor Brobbey onderaan de pikorde zal moeten beginnen en zich (opnieuw) omhoog moet knokken. 

Daar lijkt de 19-jarige jeugdinternational van Nederland wel toe bereid. Het enige waar Ajax zich nu nog aan kan vastklampen, is Brobby’s schreeuw na zijn winnende doelpunt tegen Lille. Dat gevoel van pure blijdschap dat volgt nadat je jouw team op een belangrijke voorsprong hebt gezet. Een die veel meer waard kan zijn dan een miljoenencontract. En daarbij heeft Ajax een belangrijke houvast. De voetbalwereld en gevoelskwesties hebben één ding gemeen: er is niets zo veranderlijk.

Waar speelt Brobbey volgend seizoen?

  • Ajax
  • RB Leipzig
  • Bayern München
  • Borussia Dortmund
  • AC Milan
  • Andere club
4608+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

08:17
5+
‘Lamine Yamal op de radar van PSG’
08:00
6+
Ex-Ajacied schiet Juventus naar finale
07:47
14+
Pochettino: ‘Chelsea verdient geen Europees voetbal’
07:33
4+
‘Olivier Giroud op weg naar Amerika’
23:41
42+
Fans reageren op PSV-drama: ‘Gun je niemand’
23:17
63+
‘Vitesse benadert clublegende voor trainerspositie’
22:54
18+
IJzersterk Arsenal pakt koppositie na klinkende zege op Chelsea
22:30
131+
Slot naar Liverpool? ‘Dat zou fantastisch zijn’
22:15
90+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
210+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
333+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
1011+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
328+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
66+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
114+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
121+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
403+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
230+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
161+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
222+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie