Botman ondanks beperkingen naar Europese Elite

Foto: Botman ondanks beperkingen naar Europese Elite

Ajax deed afgelopen zomer Sven Botman voor acht miljoen euro van de hand, maar zou daar inmiddels spijt van kunnen hebben. De 21-jarige verdediger maakt indruk als speler van Lille, maar kon in het Europa League-duel met zijn oude werkgever de fans van de Amsterdammers allerminst overtuigen. Dat Botman er desalniettemin goed op staat bij verschillende Europese grootmachten, staat daar echter helemaal los van. 

De handen gingen op elkaar op het moment dat Ajax de transfer van Sven Botman naar Lille aankondigde. De 21-jarige verdediger, die geen minuut in het eerste elftal van de Amsterdammers achter zijn naam heeft staan, werd voor acht miljoen euro verkocht aan de huidig koploper van de Franse Ligue 1. Directeur spelerszaken Marc Overmars kreeg daarvoor de complimenten, maar een halfjaar later was de tendens honderdtachtig graden gedraaid. Botman is inmiddels uitgegroeid tot één van de steunpilaren van elftal van de Franse hoogvlieger en kan inmiddels rekenen op interesse vanuit de Europese top. Er zou zelfs al een deal zijn van vijfenveertig miljoen euro, ruim een vijfvoud van de aankoopsom die Lille op tafel moest leggen om de boomlange mandekker over te nemen van de Amsterdammers. Zelfs wanneer deze berichtgeving op de waarheid berust, heeft Ajax alsnog een goede deal gesloten. 

Sven Botman en Ajax

Botman werd als jonge verdediger opgepikt bij de amateurs van RKSV Pancratius door Ajax. De linkspoot doorliep de gehele jeugdopleiding van de Amsterdammers en tekende zijn eerste profcontract bij de nummer één van de Eredivisie. De centrale verdediger kon echter niet direct op het vertrouwen rekenen dat nodig was voor Erik ten Hag om hem op te nemen in de kern van het eerste elftal. De Amsterdammers hadden destijds Daley Blind en Lissandro Martínez als opties aan de linkerkant van de centrale defensie en kochten in een later stadium ook nog Kik Pierie weg bij sc Heerenveen, die op dezelfde positie en van dezelfde generatie is als Botman. 

De verdediger kreeg de keuze om via Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie zijn speelkansen in het eerste elftal af te dwingen – voor de grotere talenten bij de Amsterdammers de meest gebruikelijke weg de afgelopen jaren – of hij kreeg de mogelijkheid om buiten Amsterdam ergens ervaring op te doen in een eerste elftal. Met een huurperiode bij sc Heerenveen, dat hem haalde als de naar Ajax vertrokken Pierie, maakte Botman duidelijk dat hij zichzelf niet in het tweede elftal van de Amsterdammers zag voetballen en zelf toe was aan eerste-elftal-voetbal. 


Dat laatste bleek voor Botman de juiste keuze. Na een jaar op huurbasis bij Heerenveen was er voor de verdediger al helemaal geen weg meer terug: het moest een eerste selectie plek bij Ajax worden of een definitief afscheid van de club van zijn jeugd. Dat werd de laatste optie: Lille betaalde zoals gezegd acht miljoen euro om Botman definitief over te nemen van de Amsterdammers en de 21-jarige verdediger had eindelijk een club waar hij perspectief had op een basisplaats op het vlaggenschip. 

Specifieke kwaliteiten

Sinds zijn transfer naar Lille zit de carrière van Botman in de lift. De 21-jarige verdediger speelt alles bij de koploper van de Franse competitie, ontwikkelde zich zo goed dat bondscoach Frank de Boer hem al eens opriep voor het Nederlands elftal en mag zich volgens de laatste geruchten verheugen op interesse van grootmachten zoals Liverpool. De ogen waren tijdens de eerste Europa League-ontmoeting tussen Lille en Ajax dan ook vooral gericht op de oud-Ajacied. 

Na afloop van het duel waren de Ajax-fans eensgezind: de 21-jarige verdediger was terecht van de hand gedaan. Het werd ook wel duidelijk waarom Ten Hag het meer zag zitten in bijvoorbeeld een Martínez dan in Botman: waar de Argentijn in de Europa League-ontmoeting telkens de voetballende oplossing koos, deed Botman een poging lange-ballen-geven-in-negentig-minuten. De boomlange Nederlander maakte desalniettemin een goede indruk: in de kop- en grondduels is het duidelijk dat de 21-jarige linkspoot een zeer bruikbare kracht, maar opbouwend valt er nog het één en ander aan te merken op de keuzes van de verdediger, die daarnaast niet beschikt over een verfijnde techniek. 


Als verdediger van Ajax zijn die laatste elementen vaak belangrijker dan de defensieve kwaliteiten. Helemaal als je het voetballende gedeelte vergelijkt met spelers zoals Blind, Martínez en zelfs Pierie, dan moet Botman in hen de meerdere erkennen. De verdediger ging een lastige strijd tegemoet op het moment dat hij besloten had om bij Ajax te blijven en had dan, met de wijsheid van nu, ‘gewoon’ de bank warm gehouden in Amsterdam. Je zou zijn situatie dan kunnen vergelijken met de periode waar Edson Álvarez vorig seizoen in verkeerde: de Mexicaanse verdediger is als verdedigende middenvelder een nuttige kracht voor het team van Erik ten Hag, maar komt als centrale verdediger technische bagage en voetbalgogme tekort om vanuit die positie een meerwaarde te zijn. 

Liverpool

Dat Botman niet slaagde bij Ajax, en dat waarschijnlijk ook niet had gedaan op het moment dát hij nog in Amsterdam speelde, wil echter niet zeggen dat de interesse van onder andere Liverpool overdreven of misplaatst is. De reden dat Botman het op dit moment zo goed doet bij Lille komt vooral door het feit dat zijn takenpakket bestaat uit de man uitschakelen en ballen zo snel mogelijk inleveren bij zijn medespelers, bij voorkeur bij de Portugees Renato Sanchez. In deze aspecten is Botman wel een klasse apart. 

Bij clubs zoals Liverpool worden de defensieve aspecten van een centrale verdediger eerder gevraagd dan de opbouwende aspecten. Daardoor kan Botman op hetzelfde moment niet goed genoeg zijn voor een team als Ajax maar wel een basisplaats bij een Europese topploeg afdwingen, mochten de geruchten op waarheid gebaseerd zijn. Verdedigers bij topteams in de Premier League en de Serie A zijn over het algemeen houthakkers, maar zorgen er wel voor dat zij de gevaarlijkste spitsen ter wereld onschadelijk maken. Datzelfde geldt voor een groot deel van de La Liga- en Bundesliga-verdedigers, waardoor er voor Botman nog veel opties open zijn mocht hij na dit seizoen vertrekken bij Lille. 


Zijn Franse werkgever kampt zoals bekend met grote financiële problemen en kan daardoor een grote transfersom wel gebruiken. Het is op dit moment niet bekend welke club er vijfenveertig miljoen euro overheeft voor Botman, maar de wandelgangen vertellen dat Liverpool de meest concrete interesse toont in de Nederlandse verdediger. Bij The Reds hoeft Botman zich ook niet te richten op het voetballende en opbouwende gedeelte van het spelletje, maar kan hij ‘gewoon’ zijn man uitschakelen en duels winnen. En in dat opzicht zijn er weinig spelers die beter zijn op dit moment dan de 21-jarige Nederlander, waardoor het bijna zonde is er bij Ajax geen plek is voor een dergelijke type verdediger.

Botman laten gaan was een goede deal voor Ajax

  • Nee, zelf moeten behouden
  • Ja, te weinig voetballend vermogen
  • Ik weet het nog niet
224+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:05
54+
‘Eredivisie-terugkeer voor Kevin Strootman’
14:48
108+
‘Promes beleeft loodzware tijd in gevangenis Dubai’
14:31
44+
Bosz beoordeelt Schouten en Veerman in Oranje
14:09
49+
Xabi Alonso blijft Bayer Leverkusen trouw
14:00
44+
Meestervoorspelling Der Klassiker: Bayern kampioen? | Match of the Weekend
13:50
162+
‘Weghorst keert terug naar de Eredivisie’
13:32
107+
‘AZ rigoureus en wijst basisklant naar de uitgang’
13:16
127+
Bosz komt in aanloop naar NEC-uit met blessurenieuws
12:48
179+
“Dest kan balans in kleedkamer verstoren”
12:28
240+
Tom Egbers keert terug bij de NOS
12:17
117+
‘Kökcü neemt bij Benfica belangrijk besluit’
12:00
89+
Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen
11:57
78+
Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’
11:52
173+
NEC-supporters furieus na Vitesse-besluit: “Zware competitievervalsing”
11:37
30+
‘Rolmodel’ Henderson oogst lof: “Heb heel goede band met hem”
11:28
19+
5 Nederlanders bereiken halve finale Champions League
11:22
470+
Heeft Ajax nieuwe Frenkie de Jong?
11:07
48+
Oud-Vitessenaar uit zorgen: “Hoort niet zo laag te spelen”
10:50
63+
EK-bierwaarschuwing: “1 april-grap?”
10:35
1307+
‘Alfred Schreuder blokkeert Ajax-overgang’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie