Ajax buigt achterstand vlak voor tijd om in zege

Ajax heeft donderdagavond een prachtig resultaat geboekt in de Europa League. Vlak voor tijd keken de Amsterdammers nog tegen een 1-0 achterstand aan, maar na een benutte strafschop wist Brian Brobbey een heldenrol op te eisen: 1-2.

In de eerste helft gebeurde er niet veel in het Stade Pierre-Mauroy. De beste mogelijkheden waren wel voor Ajax, maar Antony slaagde er tot twee keer toe niet in om het doelman Mike Maignan echt lastig te maken. Ook David Neres, die sowieso een beroerde wedstrijd speelde, verprutste een mogelijkheid voor de Amsterdammers. Lille wist daar eigenlijk geen enkele grote kans tegenover te zetten.

Na rust kwam Ajax wat beter aan voetballen toe. Davy Klaassen zorgde meteen voor gevaar, maar eerst slaagde de middenvelder er niet in om de bal binnen te werken en even later raakte hij de bal verkeerd. Klaassen had in het daaropvolgende moment ook nog eens de pech dat doelman Maignan de bal weg wist te stompen voordat hij de gevierde man kon worden.

Ajax bleef kansen creëren. Daley Blind schoot in kansrijke positie over, waar Klaassen op de Lille-doelman stuitte en Neres in de rebound de lat teisterde. Lille stelde daar alleen een bijna eigen doelpunt van Jurriën Timber tegenover, maar toch ging het in de 72ste minuut helemaal fout. Nicolás Tagliafico produceerde een onbegrijpelijke terugspeelbal, die werd opgepikt én afgerond door Timothy Weah: 1-0.

De eerste echte kans van Lille deze avond was dus meteen raak. Sven Botman en consorten probeerden de voorsprong te consolideren, maar een overtreding van Renato Sanches op Tagliafico bezorgde Ajax in de slotfase een buitenkansje. De Slowaakse scheidsrechter werd door de VAR nog wel naar de kant gehaald, maar gelukkig voor Ajax besloot hij de penalty toe te kennen en dus mocht Dusan Tadic de 1-1 tegen de touwen schieten.

Het werd zelfs nóg mooier voor Ajax. Invaller Brobbey werd door Klaassen oog in oog met Maignan gezet en de veelbesproken spits maakte het koeltjes af: 1-2.

Scoreverloop: 1-0 (72′) Timothy Weah, 1-1 (87′) Dusan Tadic (strafschop), 1-2 (89′) Brian Brobbey