Teleurgesteld Feyenoord heeft hoopgevend lichtpunt

Foto: Teleurgesteld Feyenoord heeft hoopgevend lichtpunt

Feyenoord moest woensdagavond een pijnlijke nederlaag verwerken in de TOTO KNVB Beker. De Rotterdammers stonden op bezoek bij sc Heerenveen tien minuten voor tijd met 1-3 voor. Vlak daarvoor kreeg Steven Berghuis echter een rode kaart, waardoor Feyenoord het moeilijk had. Bij het laatste fluitsignaal was de stand 4-3, waardoor het bekersprookje plotsklap ten einde was. Desondanks waren er ook positieve zaken uit de wedstrijd te halen. Zo behoorde Jens Toornstra weer tot de belangrijke spelers binnen het team.

De 31-jarige middenvelder was lang op amateurniveau te bewonderen. Toornstra kwam tot 2009 uit voor Alphense Boys, waar hij net een jaar in het eerste elftal speelde toen ADO Den Haag hem in het vizier kreeg. De Hagenezen haalden hem in de zomer van 2009 op 20-jarige leeftijd binnen. Een jaar later speelde hij al in het eerste elftal en viel hij op met zijn onverzettelijkheid, harde werken en gevaar in het strafschopgebied van de opponent. Drie jaar later verdiende hij dan ook een transfer naar FC Utrecht, waardoor hij voor het eerst in de subtop uitkwam.


In zijn eerste volledige seizoen bij FC Utrecht zette hij direct prachtige cijfers op zijn naam. De aanvallende middenvelder kwam in alle 34 wedstrijden in actie en zorgde daarin voor twaalf doelpunten en drie assists. FC Utrecht eindigde dat seizoen in de middenmoot met 41 doelpunten voor, waardoor hij bij ruim een derde van de treffers betrokken was. Toen Toornstra aan het begin van het seizoen in twee wedstrijden een goal maakte én een assist afleverde, wist Feyenoord genoeg: de Rotterdammers haalden hem naar de havenstad.

Onverzettelijkheid

Toenmalig technisch directeur Martin van Geel was destijds tijdens de presentatie content met zijn komst: “We zijn heel blij met de komst van Jens Toornstra”, reageerde hij op de persconferentie. “Hij is een allround middenvelder, die op verschillende posities uit de voeten kan en beschikt over veel scorend vermogen. Bovendien kan hij dankzij zijn traptechniek van toegevoegde waarde zijn in dode spelsituaties. Hij is een speler die past bij Feyenoord, zowel qua mentaliteit als qua voetballend vermogen. We hebben er veel vertrouwen in dat Toornstra zich bij ons nog verder kan ontwikkelen.”

Anders dan bij FC Utrecht behoorde hij bij Feyenoord lang niet altijd tot de vaste basisspelers. Gedurende zijn eerste seizoen stond hij in de Eredivisie 26 wedstrijden in het basisteam, waarin hij zevenmaal doel trof en vier assists afleverde. Ook de seizoenen erop lukte het hem niet om alle wedstrijden in het basisteam te staan. Zijn wedstrijdaantallen variëren in de vijf jaren erna tussen 16 en 31 duels in een Eredivisieseizoen. Wél viel hij in de loop van de jaren vaak in. De keuze van de hoofdtrainers heeft te maken met een belangrijke karaktereigenschap van Toornstra.


De middenvelder heeft in zijn DNA zitten dat hij simpelweg niet snel opgeeft. Daardoor was hij de laatste jaren vaak de kind van de rekening in plaats van bijvoorbeeld Lex Immers en Orkun Kökcü. In die zin is Toornstra te vergelijken met Lasse Schöne uit zijn Ajax-periode. Ook de Deen kwam bij Ajax meermaals op de bank te zitten vanwege kritiek op zijn spel, maar steeds slaagde Schöne erin om binnen enkele maanden weer een plaats in het basisteam te veroveren. Ook Toornstra veroverde de afgelopen jaren keer op keer zijn plaats in het elftal terug.

Loopvermogen

Onder leiding van Dick Advocaat is Feyenoord dit seizoen zoekende naar de juiste formatie. Met de komst van onder meer Mark Diemers is vooral het middenveld onderdeel van gesprek. Toornstra lijkt een van de weinigen die wél zeker is van een basisplaats. De Nederlander is een typische voetballer waarvan Advocaat houdt. De ervaren middenvelder verzaakt op het veld zelden, heeft een gigantisch hoeveelheid loopvermogen om de middenlinie te bestrijken én heeft ook nog eens de kwaliteiten om een doelpunt te maken.

Afgelopen zondag speelde Toornstra wederom een belangrijke rol in een overwinning, ditmaal in de thuiswedstrijd tegen Willem II. In de slotfase van de eerste helft zag Diemers de slimme loopactie van Toornstra en gaf hij een pass op maat. Toornstra nam de bal slim mee en schoot deze vervolgens tegen de touwen. Het gaf Feyenoord het vertrouwen dat het nodig had. Drie minuten na rust zette Toornstra vervolgens een assist op zijn naam. Nadat Berghuis een hoekschop kort op Toornstra nam, legde hij de bal op het hoofd van Bryan Linssen: 2-0.

De fraaiste actie van de wedstrijd vond echter bij het derde doelpunt plaats. Dezelfde Linssen veroverde de bal op het middenveld en gaf deze aan Toornstra. Hij sleepte de bal achter zijn standbeen langs en zette zo enkele Willem II-spelers op het verkeerde been. Linssen kon vervolgens doorlopen en de bal achter de verdediging van de Tilburgers aan Luis Sinisterra geven, die uitsluitend nog met een intikkertje te maken had. De wedstrijd was na de 3-0 ten einde, waarbij Toornstra een zeer belangrijke rol speelde.

Een aantal dagen later ging het in de kwartfinale van de beker dan wel mis, maar Toornstra legde een uitstekende wedstrijd op de mat. Bij de eerste twee Feyenoord-goals speelde hij een belangrijke rol. Vlak na rust kreeg hij de bal in het strafschopgebied van de tegenstander zomaar voor de voeten en schoot hij richting doel, waar Steven Berghuis stond om de bal binnen te schieten. Tien minuten later ondernam hij een loopactie naar de rechterkant van het speelveld, waardoor Berghuis de mogelijkheid kreeg om naar binnen te dribbelen en de 1-2 te maken.

Ervaring

De vroege uitschakelingen in de TOTO KNVB Beker en Europa League en de huidige stand in de competitie laten zien dat Feyenoord momenteel niet constant genoeg is om voor de prijzen te spelen. De club beschikt zeker niet over de jongste selectie van Nederland: op papier heeft Feyenoord dan ook voldoende ervaring om belangrijke wedstrijden naar zich toe te trekken. Het opvallende is echter dat teveel Feyenoorders te vaak niet thuisgeven, waardoor Advocaat vooraf niet weet wat voor elftal hij die dag voor zijn neus ziet spelen.


Toornstra is een van de weinige spelers die wél in staat is om een constant niveau aan te tikken. Hij is zeker niet de verfijndste Feyenoorder. Wanneer hij echter ruimte krijgt om in de diepte te gaan, dan is Toornstra dodelijk. “Als hij ooit stopt bij Feyenoord, een standbeeld hoeft niet, maar die mogen ze wel echt extra in het zonnetje zetten”, stelde Maarten Wijffels deze week in de AD Voetbalpodcast. “Typisch zo’n speler waar wij in Nederland veel te weinig waardering voor hebben. Zeker in dit rare coronaseizoen heb je zulke spelers nodig. Toornstra, daar kun je op bouwen.”

De 31-jarige Toornstra, die in 2022 over een aflopend contract beschikt, kan voorlopig nog wel even mee in de hoofdmacht van Feyenoord. Toornstra is zelden geblesseerd en heeft het ogenschijnlijk goed naar zijn zin bij de club. De Rotterdammers doen deze zomer tegelijkertijd verstandig eraan om een centrumspits te halen die goed samenwerkt met Toornstra. Zo kan de club nog meer genieten van de kwaliteiten van de veelzijdige speler. Op de manier kan de kersverse hoofdtrainer Arne Slot met veel energie in het elftal bij Feyenoord van start.

Hoort Toornstra in het basisteam?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
567+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

08:15
0+
Ajax-directeur Beuker deelt zomerse transferplannen Ajax: ‘Veel werk te doen’
07:40
437+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
07:30
1813+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
07:10
722+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
23:42
142+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
57+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
103+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
608+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
145+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
551+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
571+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
441+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
46+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
153+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
38+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
495+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
19:42
112+
Endrick onthult bizar contract met vriendin Gabriely
19:31
668+
‘Frenkie de Jong heeft laatste duel gespeeld’
19:19
374+
‘Rotterdam naait Feyenoord keihard’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie