Ajax-transfer Ihattaren kwestie van tijd

Foto: Ajax-transfer Ihattaren kwestie van tijd

Mohamed Ihattaren sprak na de verloren kwartfinale van de KNVB Beker ronduit over het speelplan van Ajax. De 19-jarige aanvallende middenvelder van PSV, die nog een contract heeft tot 2022, leek een open sollicitatie te doen naar een dienstverband bij de Amsterdammers. Deze zomer zou het zomaar van een overgang kunnen komen, leert ook de historie. 

Het sprookjeshuwelijk tussen Mohamed Ihattaren en PSV lijkt niet het eind goed, al goed te krijgen die je gewend bent van de verhalen van Roahl Dahl. De 19-jarige aanvallende middenvelder heeft dit seizoen moeite om zijn niveau te halen en dat heeft alles te maken met de aanwezigheid van trainer Roger Schmidt. De Duitse oefenmeester, die vanaf het eerste moment al kritisch was op de groeibriljant van de Eindhovenaren, lijkt na de wedstrijd tegen Ajax het krediet te hebben verspild bij Ihattaren. De aanvallende middenvelder liep na een wissel in de 80e minuut zuchtend het veld af en in een prees in een interview na de wedstrijd het spel van de Amsterdammers. 

Mohamed Ihattaren

De 19-jarige international in de dop uitte zijn kritiek op de speelstijl van de Eindhovenaren, dat in de optiek van de Nederlandse aanvallende middenvelder veel te afwachtend was. “We moeten vooruit voetballen zoals Ajax doet”, vertelde de deze weer verjaarde aanvallende middenvelder voor de camera van ESPN. De woorden van Ihattaren maakten de tongen van zowel Ajax- als PSV-fans los. De aanhang van de Amsterdammers verwelkomden het talent al, terwijl de PSV’ers de uitspraken van het exponent van hun jeugdopleiding allerminst in dank afnamen. 

Zowel de verbale als de non-verbale communicatie van het 19-jarige talent lijken er niet op te duiden dat hij zich helemaal happy voelt bij PSV. Dat is helemaal met het oog op het nog kortlopende contract van Ihattaren (medio 2022) vooral voor de Eindhovenaren geen goede zaak. Zoals bekend zijn de partijen al geruime tijd in onderhandeling over het verlengen van de verbintenis, maar tot nu toe heeft dat nog geen witte rook opgeleverd. Aangezien de jonge aanvallende middenvelder niet op een basisplaats kan rekenen en qua speelstijl niet helemaal thuis is in het spel dat PSV-trainer Roger Schmidt voor ogen heeft, kan dat nog verregaande gevolgen hebben voor de Eindhovenaren. 


PSV heeft al aangegeven dat het wil waken voor een ‘Brian Brobby-situatie’. De aanvaller van Ajax liet lang in het midden of hij zijn contract wel of niet ging verlengen en daarmee verschoten de Amsterdammers hun kruid om de exponent van De Toekomst voor een (kleine) transfersom te verkopen. Daarom wordt het aankomende halfjaar cruciaal voor de toekomst van Ihattaren als speler van PSV. De aanvallende middenvelder, die door (alweer een) ziekte niet aanwezig is bij de Eindhovenaren voor het Europa League-duel met Olympiakos, zal in het restant van dit seizoen moeten bepalen wat zijn vervolgstap is om PSV niet voor hetzelfde blok te zetten zoals Brobbey deed bij Ajax. 

Ajax 

Na de uitspraken van Ihattaren over het spel van Ajax waren de fans van de clubs er zeker van dat de aanvallende middenvelder een overstap naar de Amsterdammers ambieerde. Ihattaren liet in een eerder stadium ook al weten dat hij Ajax een “mooie club” vond en dat werd hem, net als de uitspraken na de kwartfinalestrijd in de KNVB Beker, niet in dank afgenomen. Hoewel een overgang naar de Amsterdammers niet voor de hand ligt bij PSV, bevindt Ihattaren zich straks in een positie waar hij de Eindhovenaren geen andere keuze kan geven om een dergelijke overgang af te dwingen. 

Zoals gezegd wil PSV hoe dan ook het scenario voorkomen dat Ihattaren transfervrij de deur uitloopt. Dat betekent dat de club vóór het begin van het komende voetbaljaar een beslissing nodig heeft van ‘kamp Mo’: met nog een jaarcontract kan de club ongeveer de marktwaarde (op dit moment geschat op 16 miljoen euro volgens Transfermarkt.nl) als transfersom vragen. Op het moment dat er geen andere opties aantrekkelijk zijn voor Ihattaren, dan kan hij PSV alsnog dwingen om met Ajax om de tafel te gaan. Het is dan óf een overgang naar Ajax voor een transfersom, óf Ihattaren loopt aan het einde van het volgende seizoen transfervrij de deur uit. 


Het is overigens niet nieuw dat een speler van PSV een directe transfer naar Ajax maakt. Ismaïl Aissati maakte als piepjonge PSV’er zijn debuut in de Champions League en leek een gouden toekomst tegemoet te gaan in het shirt van de Eindhovenaren. Het liep echter niet zoals de aanvallende middenvelder gewild had en in de zomer van 2008 stond Ajax op de stoep van het Philips Stadion om de tweevoudig Marokkaans international uit de brand te helpen. Destijds maakte hij voor vier miljoen euro de overstap naar de Amsterdammers, waar hij ondanks de hoge verwachtingen geen succes werd. Niet alleen Aissati, ook Kenneth Perez maakte ooit de overstap van PSV naar Ajax, slechts een halfjaar nadat hij de omgekeerde weg was bewandeld. 

Serieuze belangstelling

Het is op dit moment echter niet duidelijk of Ajax serieuze belangstelling heeft voor Ihattaren. Erik ten Hag heeft zich al wel een aantal keer positief uitgelaten over de kwaliteiten van de aanvallende middenvelder, maar heeft in zijn selectie ook genoeg spelers die op de sterke posities van Ihattaren uit de voeten kunnen. Als linksbenige rechtsbuiten heeft de Ajax-trainer Antony en David Neres tot zijn beschikking, terwijl hij als aanvallende middenvelder op dit moment de keuze heeft tussen Davy Klaassen, Mohammed Kudus en Zakaria Labyad. 

De vorm waarin David Neres op dit moment verkeerd is echter niet om naar huis te schrijven en de Braziliaanse buitenspeler lijkt door de aanhoudende concurrentiestrijd, die door de Amsterdammers opnieuw werd aangewakkerd met de komst van Oussama Idrissi, niet zeker van speelminuten in het eerste elftal, terwijl Zakaria Labyad als aanvallende middenvelder bewees dat hij niet in het tempo mee kon dat nodig is om een defensief ingestelde en goed georganiseerde tegenstander te ontregelen. 


Toegevoegde waarde 

Desalniettemin kan Ihattaren bij Ajax een smaak toevoegen aan het aanvallende middenveld dat de Amsterdammers niet meer hebben sinds het moment dat Christian Eriksen uit Amsterdam vertrok. De Deense nummer tien had een bepaalde vorm van onvoorspelbaarheid doordat hij zowel een individuele actie in kon zetten, een splijtende pass kon geven én scorend vermogen in zijn benen had. Hoewel Klaassen tot op heden een goed koppel vormt met Haller, zal de teruggekeerde Ajacied meer moeite hebben met de ruimtes vinden in de zestien tegen de mindere goden uit de Eredivisie en op het moment dat er in Europees verband een sterke defensie tegenover de Amsterdamse aanval staat. 

Je zou dus kunnen stellen dat Ajax wel degelijk een speler zoals Ihattaren aan de selectie zou kunnen toevoegen. Mocht de international in de dop ervoor kiezen om zijn aflopende contract niet te verlengen en een tussenstap op weg naar de top willen zetten in plaats van direct naar een grote competitie te vertrekken, dan lijkt een Ajax-transfer van de 19-jarige aanvallende middenvelder een kwestie van tijd. Dat Ihattaren een overgang naar Amsterdam ziet zitten staat inmiddels wel buiten kijf, maar er kan nog een hoop veranderen op het moment dat de aanvallende middenvelder kenbaar maakt te willen vertrekken en er andere clubs zich melden.

Waar ligt de toekomst van Ihattaren?

  • Bij PSV
  • Bij Ajax
  • Bij buitenlandse club
3886+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

22:30
5+
‘ManCity wil Premier League-ster als vervanger De Bruyne’
22:24
16+
Ajax ten koste van Feyenoord naar bekerfinale vrouwen
21:52
45+
Onbegrip na domme actie van Barça-sukkel: ‘Schaam je diep’
21:40
133+
NEC is klaar voor bekerfinale: ‘We gaan Nijmegen helemaal gek maken’
21:15
239+
‘Feyenoord-assistent Hulshoff verlaat Feyenoord voor hoofdtrainerschap’
20:40
56+
‘Sancho denkt aan United-terugkeer’
20:25
39+
Opstellingen Barcelona en PSG: Frenkie de Jong en ‘Judas’ in de basis
20:11
197+
Last van schouders: Vitesse mag seizoen afmaken
19:50
263+
‘Feyenoord bijna rond met KKD-smaakmaker, verlenging aanstaande’
19:30
257+
Bergwijn reageert op kwade Ajax-fans: ‘Ik ben blij dat…’
19:15
515+
Geflopte Ajacied na dramatisch duel uit selectie gezet
18:50
149+
Ajax-supporters roepen rvc in brief op om Kroes te behouden
18:30
0+
Volendam-aanvaller bedreigd en racistisch bejegend na tumultueus weekend
18:10
162+
‘Strik gaat om PSV’er bij vijftig of zestig miljoen’
17:50
238+
Gio vol lof over Ajax-kandidaat: “Hij maakt spelers beter”
17:31
165+
‘Barça veegt bod van 60 miljoen van tafel’
17:11
112+
Wereldsterren in actie bij Ajax Legends tegen BIF All Stars: wedstrijd met fraai doel
17:00
266+
Machtsstrijd in Amsterdam: hoe Ajax volledig stuurloos is
16:50
170+
‘Enorme domper voor Donyell Malen’
16:30
122+
Guardiola in zijn nopjes met ‘geweldig nieuws’ voor Real-clash
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie