Koeman krijgt voetballes van droomtrainer Barcelona

Foto: Koeman krijgt voetballes van droomtrainer Barcelona

FC Barcelona-trainer Ronald Koeman zei voorafgaand aan de Champions League-wedstrijd met Paris Saint Germain dat er weinig teams waren die zijn elftal konden verslaan. PSG bleek na de eerste wedstrijd in de achtste finale van het Miljardenbal één van hen. Het meest pijnlijke voor Koeman en co was dat zij verslagen werden op de manier waarop Barcelona het liefst voetbalt. 

Het seizoen van FC Barcelona is er één om nooit te vergeten. Nu al. De ploeg van hoofdtrainer Ronald Koeman ontwaakte de afgelopen maanden uit de voetbaldood na de 8-2 nederlaag in de Champions League van vorig seizoen en is in de Spaanse La Liga bezig aan een sterke reeks. Dat de Champions League andere koek is, etaleerden de mannen van Paris Saint-Germain afgelopen dinsdag op pijnlijke wijze. De ploeg van Mauricio Pochettino bespeelde Barça als een gitaar en dat had alles te maken met de manier waarop de Argentijnse hoofdcoach zijn teams laat voetballen. 

Koeman vs. Pochettino

Voor Koeman was de wedstrijd tegen Paris Saint-Germain de grote test om te zien waar zijn ploeg stond. Na ruim een half seizoen bezig te zijn aan het renovatieproject van FC Barcelona, waar Koeman zijn ploeg in de topwedstrijden niet het gewenste niveau zag halen, moest er in de tweede helft van het seizoen eindelijk eens een resultaat komen tegen een grootmacht. In de groepsfase van de Champions League ging de laatste wedstrijd, waarin de koppositie op het spel stond, nog kansloos verloren van Juventus (3-0, red.) maar tegen de Parijzenaren achtte Koeman de kans groot dat er wél een resultaat gehaald kon worden. 

De uitmuntende vorm waarin Frenkie de Jong zich sinds een aantal weken in bevindt door zijn meer offensievere rol op het middenveld, de manier waarop Messi de afgelopen weken staat te voetballen voor de Catalanen en het feit dat zelfs Antoine Griezmann en Ousmane Dembélé weer laten zien dat zij bovengemiddelde kwaliteiten hebben gaven Koeman hoop op een goede uitkomst voor het eerste duel in Camp Nou. De tactische keuzes van Pochettino én het feit dat PSG op dit moment nóg meer kwaliteit herbergt dan de Catalanen, bewezen de Zaandammer het tegendeel. 


Niet alleen qua kwaliteit op het veld, ook op basis van tactische keuzes moest de Nederlander het onderspit delven. De pijlers van het nieuwe Barcelona werden door een meesterplan van Pochettino lamgelegd. De Argentijnse trainer van PSG, die zijn sterspeler Neymar moest missen wegens een blessure, besloot een driemans blok met uitblinker Marco Verratti, Idrissa Gueye en Leandro Paredes op te stellen in het eerste duel met de Catalaanse topclub. 

Daarmee zorgde Pochettino ervoor dat De Jong zijn diepgaande loopacties niet kon maken omdat er geen ruimte tussen de centrale verdediging en het middenveld ontstond, kon Messi met geen mogelijkheid in de vrije ruimtes duiken omdat deze nagenoeg niet bestonden en stuitte Dembélé en Griezmann op dubbele dekking waar zij vaker niet dan wel mee om wisten te gaan. Het leidde tot een onmachtig Barcelona in het grote Camp Nou, waar ooit nog met 6-1 gewonnen werd van PSG, met een nederlaag (1-4, red.) als logische én pijnlijk gevolg. 

Kwaliteitsverschil

Bij afwezigheid van Neymar pakte Kylian Mbappé zijn kans om de grote ster van de Parijzenaren te zijn. De Fransman, die voorafgaand aan het duel met Barcelona nog kritiek van Wim Kieft kreeg omdat hij in grote wedstrijden vaak kansen onbenut liet, diende de voormalig spits van het Nederlands elftal met een hattrick in het Camp Nou meteen van repliek. Voor de 22-jarige aanvaller, wiens toekomst nog steeds niet duidelijk is, was het veld van Barcelona een speeltuin. De Fransman kreeg alle ruimte van Sergiño Dest en maakte dankbaar gebruik van die gelegenheid door de Nederlandse Amerikaan een uur durende nachtmerrie te bezorgen. Wat Pochettino wél lukte met de sterspelers van Barcelona, lukte Koeman dus niet met de kanonnen van de Parijzenaren. 


Het grootste verschil tussen dit Paris Saint-Germain en FC Barcelona ligt echter op een ander punt. Het feit dat Pochettino een speler zoals Ander Herrera kan inbrengen, laat het kwaliteitsverschil in de selectie zien. De Spaanse middenvelder zou zich zonder problemen in de huidige basis van Barça spelen en is, helemaal in zijn spel zonder bal, als invaller vaak van grote waarde voor de formatie uit Parijs. Dat Koeman moet terugvallen op de eerder verbande Riqui Puig, een speler zonder aantoonbare Champions League-ervaring, en dat Pochettino een speler kan brengen die jarenlang in de Premier League speelde, geeft de krachtsverhoudingen binnen de selecties van de clubs een andere dimensie. 

Droomtrainer Barcelona

Desalniettemin was de wedstrijd in het Camp Nou ook een gemiste kans voor Koeman om zijn meerwaarde écht te bewijzen. De Zaandammer werd de afgelopen weken de hemel in geprezen om de manier waarop hij de brokstukken van Barcelona bij elkaar raapte en zonder financiële middelen een nieuw team aan het bouwen was. Maar als er één moment was om zich ook op tactisch gebied te onderscheiden, dan was dat tijdens de wedstrijd tegen PSG. Op het moment dat je kwalitatief minder sterk bent dan je tegenstander, kan alléén de juiste tactische beslissing je nog enige kans geven. 

Koeman deed wel een aanpassing tijdens de wedstrijd, maar die was eerder uit noodzaak dan uit opportunistisch oogpunt. Barcelona probeerde PSG in het begin van de wedstrijd onder druk te zetten op eigen helft, maar kwam er al snel achter dat de Parijzenaren daar gemakkelijk onderuit wisten te voetballen en daardoor konden profiteren van de ruimte achter het trage centrale duo van Barcelona (Gerard Pique en Clement Lenglet, red.).


Daardoor zag Koeman de noodzaak om zijn team wat verder in te laten zakken en vooral op de omschakeling te spelen.
Dat pakte echter niet in het voordeel van Barcelona uit. Dat kwam deels doordat Pochettino één van de weinige trainers is die de balans vindt tussen extreem aanvallen en toch ervoor zorgen dat de restverdediging altijd op orde is – dat lukt mede door het eerder vermeldde driemans middenveld van de Parijzenaren – en daarmee maakte hij het onmogelijk voor een team als Barcelona om te profiteren van de gegeven ruimte. Deze ontstond vooral op de vleugels, maar aangezien Messi en Dembélé naar binnen speelde, kon Barcelona daar (te) weinig gebruik van maken en liepen zij steeds in de PSG-trechter die tot balverlies leidde. 

Dat maakt van Pochettino de grote winnaar, maar misschien nog belangrijker: de Argentijn laat PSG voetballen op een manier dat Barcelona ambieert. Na de zware verliespartij in de Champions League wordt er weer aan de poten van de trainersstoel van Koeman gezaagd. Pochettino lijkt in alles de droomtrainer voor de Catalanen, maar heeft al in een eerder stadium een streep door een overgang naar het Camp Nou-stadion gezet. Als oud-speler en trainer van stadsgenoot Espanyol kan hij het niet over zijn hart verkrijgen om een dienstverband aan te gaan bij de Catalanen. Vooralsnog heeft hij daar als trainer van Paris Saint-Germain ook geen reden toe; hij is al eindverantwoordelijke van het betere elftal.

Wie is de betere trainer?

  • Ronald Koeman
  • Mauricio Pochettino
  • Niet te vergelijken
451+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:30
0+
‘Droomtransfer voor Huijsen in de maak’
11:15
13+
‘Ten Hag hengelt topverdediger binnen’
10:50
16+
Oranje-international droomt van terugkeer naar FC Groningen
10:30
12+
Cannavaro baalt van missen trainersklus: ‘Had het gratis gedaan’
10:15
45+
Mauro Jr. geniet van rol als publiekslieveling: ‘Dat is iets geweldigs’
10:00
215+
‘Corruptie zit Giménez in de weg bij Mexico’
09:50
67+
Dries Mertens neemt pensioenbesluit
09:30
36+
Ajax Vrouwen gemotiveerd na CL-exit: ‘Moet niet eenmalig zijn’
09:15
91+
Feyenoord-talent ambitieus: ‘Nieuwe successen en prijzen behalen’
08:50
318+
Xavi Simons aangepakt na ‘zielige’ mediaboycot
08:30
33+
Bas Kuipers beging bijzondere carrièreswitch: ‘Het is echt magisch’
08:10
278+
‘Ajax geïnteresseerd in Villa-talent na Europese ontmoeting’
07:45
748+
Van ‘t Schip duidelijk over toekomst Ajax: ‘Dat moet hij beslissen’
07:27
296+
‘Nieuwe trainersklus Van Nistelrooij aanstaande’
07:20
752+
Koeman woest over EK-selectie: ‘Dit vind ik absurd’
23:46
76+
Henk Veerman ‘claimt’ aandeel in Oranje-succes: “Gaf hem wel wat tips mee”
23:23
94+
Oud-middenvelder Richard Knopper traint tegenwoordig profs in eigen academie
22:58
128+
Illuster Champions League-seizoen Ajax Vrouwen ten einde gebracht door Chelsea
22:30
0+
Kippenvel: Brobbey bezorgt jonge Ajax-fan de dag van zijn leven
22:07
458+
‘Oud-Ajacied draait de gevangenis in’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie