Schöne zorgt voor probleem in Eredivisie

Foto: Schöne zorgt voor probleem in Eredivisie

Lasse Schöne keert bij sc Heerenveen terug bij de club waar het allemaal begon voor de Deense middenvelder. De 34-jarige international maakte op piepjonge leeftijd de overstap van Denemarken naar Friesland, maar kwam daar nooit helemaal uit de verf. Nu keert hij als vedette terug in het Abe Lenstra Stadion om zijn carrière af te sluiten op de plek waar het niet lukte om deze van de grond te krijgen. 

Lasse Schöne is weer ‘thuis’. Lange tijd leek het erop dat je daarmee Ajax bedoelde, maar de Deense middenvelder is eigenlijk pas écht thuis als hij in Friesland is. De 35-jarige middenvelder kwam op jonge leeftijd al in Heerenveen terecht om in de jeugdopleiding van de plaatselijke sportclub te spelen, maar wist ondanks zijn talent nooit door te breken in het eerste elftal van de Friezen. Met een omweg komt hij nu alsnog terecht op het oude nest. Dit keer niet als jonge jongen, maar als ervaren vedette die nog één keer wil knallen voordat hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen hangt. 

Lasse Schöne

Het talent van Schöne was op jonge leeftijd al aanwezig, maar de middenvelder rijpte langzaam. De inmiddels 34-jarige middenvelder begon zijn voetballoopbaan in de jeugd van Taastrup B70 en kon al snel de overstap maken naar de jeugdafdeling van Superliga-club (Deense Eredivisie, red.) Lyngbyk BK voordat hij te horen kreeg dat sc Heerenveen belangstelling toonde voor de middenvelder. In 2002 stapte Schöne in het grote onbekende en kwam als zestienjarig jochie in het Friese land te wonen. 

Schöne stroomde bij het Onder 17-elftal in en werkte zich in drie jaar tijd op tot eerste selectiespeler van de Friezen. Debuteren deed Schöne echter (nog) niet voor Heerenveen: door concurrentie van spelers zoals Mika Väyrynen, Arkadiusz Radomski, Paul de Lange en de destijds debuterende Joey van den Berg kwam de Deense middenvelder niet in aanmerking voor speelminuten in het eerste elftal van de Eredivisionist. Schöne koos daardoor eieren voor zijn geld en vertrok naar De Graafschap, waar de Nederlandse voetbalfan voor het eerst kennismaakte met de creatieve kwaliteiten van de Deense middenvelder. 


In Doetinchem kon de Deense middenvelder rekenen op het vertrouwen wat hij in Friesland miste. Schöne speelde bij De Graafschap zo goed als elke wedstrijd en wist in 44 duels elf doelpunten te maken en zes assists te leveren, waarmee hij een transfer afdwong naar NEC Nijmegen en zijn kunsten dan eindelijk mocht vertonen op het hoogste Nederlandse voetbalniveau. Bij NEC bevestigde de Deense middenvelder zijn talent en groeide hij binnen een paar seizoenen uit tot één van de steunpilaren van het elftal. Na 125 wedstrijden (33 doelpunten en 22 assists) voelde de Deen echter dat het tijd was om zijn grenzen te verleggen. 

Schöne had destijds een luxepositie: hij was onmisbaar voor het elftal én was in het bezit van een aflopende verbintenis. Toch was het enigszins verrassend dat uiteindelijk Ajax zich meldde en Schöne een contract aanbood. De Amsterdammers, destijds onder leiding van Frank de Boer, zagen in de Deense middenvelder een ideale breedteversterking, maar dat liep toch nét wat anders dan gepland. 

Ajax

Schöne had zelf ook niet verwacht dat hij bij Ajax uit zou groeien tot degene die als buitenlander de meeste duels voor het eerste elftal van de Amsterdammers zou spelen. Vlak na zijn komst kreeg Schöne echter al snel het vertrouwen van De Boer, die hem in de eerste periode in Amsterdam als rechtsbuiten opstelde en pas na het vertrek van de tegenwoordig bondscoach van het Nederlands elftal naar het middenveld verschoof. In totaal speelde Schöne 286 wedstrijden in het Ajax-shirt, maar het in het laatste seizoen in Amsterdamse dienst (2018/2019) speelde de Deense middenvelder een stuk minder vaak dan dat hem lief was. Na een gesprek met Ajax-trainer Erik ten Hag bleek dat de Deens international zich opnieuw in de basis moest knokken, maar daar vond de middenvelder niet de motivatie voor. Schöne vroeg een transfer aan en werd voor een relatief laag bedrag (1,5 miljoen euro, red.) verkocht aan Serie A-ploeg Genoa. 


Dat het avontuur in Italië voor Schöne uitliep op een teleurstelling, is geen nieuws meer. De middenvelder begon voortvarend aan zijn dienstverband in de Serie A, maar werd aan het begin van het seizoen (bewust) niet ingeschreven voor de competitie en moest voor zichzelf trainen. Schöne liet daarop zijn contract ontbinden en keerde terug bij Ajax om zijn conditie op pijl te houden. Dat de middenvelder weer meetrainde bij de club waar hij zijn naam in het internationale voetbal vestigde, zorgde bij de fans van de Amsterdammers voor opwinding. De fans maakte zich sterk voor een terugkeer van de publiekslieveling, helemaal nadat er geruchten ontstonden dat Edson Álvarez naar Valencia zou vertrekken. De Mexicaans international bleef echter ‘gewoon’ bij Ajax, waardoor een mogelijke terugkeer van Schöne ook van de baan was voordat de eerste gesprekken gevoerd waren. 

Sc Heerenveen

Het is echter wel de vraag of Schöne trek had in een nieuw dienstverband bij de Amsterdammers. De concurrentie is dit seizoen niet mals en de 34-jarige middenvelder heeft zich een belangrijk doel gesteld voor de komende maanden: een plek afdwingen bij de Deense selectie voor het EK 2021. Dat je daarvoor speelminuten nodig hebt, lijkt helemaal duidelijk, en dat de kans daarop groter is bij een club als Heerenveen dan bij Ajax, valt in diezelfde categorie. 

Sterker nog: met de komst van Schöne heeft Heerenveen opeens een centraal duo om je vingers bij af te likken. Met Schöne op het middenveld naast Joey Veerman en met Siem de Jong als aanvallende middenvelder heeft Heerenveen in potentie een van de meest creatieve en positieve middenvelden van de Eredivisie. Daarmee zullen de Friezen in ieder geval veel problemen gaan veroorzaken in de vaderlandse competitie. 


Al zal dat voor Schöne niet de grootste reden zijn om voor een terugkeer bij Heerenveen te kiezen. De 34-jarige Deense middenvelder hoeft zich niet in de basis te knokken zoals bij Ajax en Genoa, maar lijkt op voorhand al zeker van speeltijd die nodig is om zijn droom om op het aankomende Europese Kampioenschap waar te kunnen maken. Daarnaast kan hij in de herfst van zijn carrière alsnog debuteren voor de club waar het voor hem in Nederland allemaal mee begon. Een mooier begin van het einde van een actieve voetbalcarrière kan je bijna niet verzinnen.

Schöne gaat het EK nog halen

  • Ja, zeker!
  • Nee, te oud
  • Daarvoor zit hij bij de verkeerde club
2843+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:50
15+
Eredivisie-coach met opvallende carrièreswitch: ‘Chauffeur lijkt me leuk’
14:36
4+
Arteta wil veerkracht zien bij Arsenal: ‘Pijn gebruiken als drijfveer voor titel’
14:22
69+
‘Feyenoord ontvangt bod van 20 miljoen voor Hancko’
13:05
20+
‘Clublegende De Rossi gaat door bij AS Roma’
12:25
37+
‘Er is helemaal niks veranderd sinds het winnen van WK’
12:14
147+
Rodri haalt uit na CL-verlies: ‘Één team wilde voetballen’
12:00
281+
Waarom het mogelijke vertrek van Ziggo een ramp is voor Ajax
11:48
213+
‘Beoogde Vitesse-eigenaar staat reddingsoperatie in de weg’
11:35
112+
Eredivisie-held flirt met terugkeer naar PEC Zwolle
11:15
0+
Nederlandse zaalvoetballers plaatsen zich na kwart eeuw weer voor WK
10:50
32+
Spotify-playlists AZ: straatrap en salsa
10:30
172+
‘Depay moet vrezen voor Atlético-exit’
10:15
0+
‘PSV-sterkhouder in belangstelling van drie topclubs’
09:50
169+
‘Feyenoord-plaaggeest staat voor megatransfer’
09:30
130+
Stadion Feijenoord mag miljoenen bijschrijven na besluit van gemeente
09:15
129+
Spaanse pers looft ‘magisch’ Real: ‘Madrid sterft nooit’
08:41
88+
‘Xavi moet snel definitief beslissen over Barça-toekomst’
08:21
1016+
City accepteert CL-uitschakeling: ‘Cruijff zei ooit…’
07:50
2375+
Geflopte Ajacied na dramatisch duel uit selectie gezet
07:30
1862+
‘Feyenoord-assistent Hulshoff verlaat Feyenoord voor hoofdtrainerschap’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie