Mario Götze zorgt voor probleem bij PSV

Foto: Mario Götze zorgt voor probleem bij PSV

Mario Götze kende een veelbelovende start bij PSV. De Duitse aanvallende middenvelder moet echter al een paar weken vanaf de zijkant toekijken hoe zijn teamgenoten met moeite het spel op de mat leggen. De balbehendige oud-wereldkampioen is binnen een paar maanden onmisbaar geworden voor het spel van de Eindhovenaren. 

De stunttransfer van Mario Götze naar PSV was aan het einde van de (na)zomerse transferperiode het gesprek van de dag. De oud-wereldkampioen was na teleurstellende dienstverbanden bij Bayern München en Borussia Dortmund toe aan een stabiele omgeving en wilde vooral minuten maken in een eerste elftal en koos, mede door de aanwezigheid van Roger Schmidt, daarom voor een tweejarig contract bij de Eindhovenaren. 

Mario Götze bij PSV

De komst van Götze naar PSV zorgde voor een vloedgolf aan shockreacties in Nederland en omstreken. Nadat de hype eenmaal was uitgestormd en de voetbalfans eenmaal gewend waren geraakt van de oud-wereldkampioen in het shirt van de Eindhovenaren, begon pas door te dringen wat een bijzondere speler de kleine Duitser is. Ondanks dat Götze de afgelopen jaren bij Borussia Dortmund meer in de lappenmand lag dan op het veld stond, was hij het voetballen nog niet verleerd. Aan de hand van Götze zorgde PSV ervoor dat de achterstand op koploper Ajax in de winterstop niet zeven maar één punt was. Desalniettemin sloeg het noodlot opnieuw toe voor de 28-jarige aanvallende middenvelder: in de winterstop raakte Götze geblesseerd aan zijn lies en miste daardoor de belangrijke januari-maand van de Eindhovenaren. Zonder Götze bleek PSV een andere ploeg. De Eindhovenaren leden belangrijk puntverlies in de wedstrijden tegen Ajax (2-2), AZ (3-1 verlies) en Feyenoord (3-1 verlies) en moesten daardoor hun titelaspiraties voorlopig weer in de koelkast zetten. Het is nog niet bekend wanneer Götze zijn rentree kan maken voor de ploeg van Schmidt, die de afwezigheid van de Duitse aanvallende middenvelder betreurt en de mindere prestaties van zijn elftal koppelde aan de afwezigheid van de oud-wereldkampioen. “Het mag geen excuus zijn, maar een speler zoals Götze is voor ons niet te vervangen”, zei de trainer tegen het Eindhovens Dagblad. “Tegelijkertijd moeten we ons richten op de spelers die we wel aan boord hebben.” 

Impact met bal

Door de relatief late komst van Götze bij PSV, zijn gebrek aan wedstrijdritme en zijn liesblessure speelde de Duitser nog ‘maar’ acht competitiewedstrijden voor zijn Nederlandse werkgever. Met drie doelpunten en twee assists heeft de kleine aanvallende middenvelder al wel een aardige impact op de productie van de Eindhovenaren. Wanneer Götze in het veld staat, trekt hij dan ook meteen het spel naar zich toe. Gemiddeld geeft de Duitser zo’n 73 passes per negentig minuten, veruit de meeste van alle aanvallend ingestelde spelers van PSV. Dat is ook zijn goed recht: Götze zorgt voor gemiddeld 1,5 kans per negentig minuten (2% van totale passing) waardoor hij ook een speler is die je aan de bal wil hebben. 

Toch zit bij Götze de werkelijke klasse van zijn spel aan de bal niet in de kansen creëren, maar meestal in een stadium daarvoor. Als één van de weinige spelers bij de Eindhovenaren heeft de Duitser het vermogen om de oplossing voor een situatie te vinden voordat hij de bal krijgt aangespeeld. Daardoor is één simpele voetbeweging, meestal een balletje kaatsen of in één keer doorspelen naar een teamgenoot, vaak al genoeg om een PSV-aanval vloeiend te houden en ervoor te zorgen dat het tempo hoog blijft. Zo staat hij per negentig minuten gemiddeld één keer aan de basis van een PSV-aanval. Maar ook wanneer Götze de bal aan de voet houdt en zijn tegenstander opzoekt, zorgt hij voor gevaar. De 28-jarige aanvallende middenvelder, die bij PSV over het algemeen als ‘halve nummer tien’ speelt maar ook in de spits zou kunnen voetballen, heeft niet de snelheid van een buitenspeler maar het lukt hem toch om gemiddeld 2,4 acties per negentig minuten succesvol af te ronden (80% van zijn totaal). 

Impact zonder bal

Desalniettemin mist PSV Götzes kunsten zonder bal het meest. De aanvallende middenvelder is constant in beweging en zwerft over het veld op zoek naar vrije ruimtes. Dat de Duitser deze ook met regelmaat vindt, zorgt ervoor dat het aanvalsspel van de Eindhovenaren een onvoorspelbare dynamiek kreeg waar veel defensies in de Eredivsie geen antwoord op hadden. Dat Götze in de competitie in 40% van zijn schotpogingen op de juiste positie stond om te scoren, onderstreept nog maar eens hoe belangrijk hij is met zijn bewegingen zonder bal. 

Vooral in de wedstrijd tegen Feyenoord lukte het de Eindhovenaren niet om in de juiste scoringsposities te komen. Ondanks dat Götze vooral tegen de ‘mindere Goden’ van de Eredivisie speelde, had hij zijn bewegelijkheid en zijn gevoel voor de vrije ruimte in de topwedstrijden van afgelopen maand de kansen van PSV vergroot. Zonder de inbreng van Götze kwam de doorstroom van het verdedigende naar het aanvallende spel van de Eindhovenaren te liggen op de schouders van Pablo Rosario en Ibrahim Sangaré. Het defensieve middenveld van PSV houdt zich in verdedigend opzicht vaak staande, maar maakt in opbouwend/aanvallend vlak vaak kinderlijke fouten waardoor de Eindhovenaren in de problemen komen. Helemaal wanneer je als team ‘hoog’ op het veld staat en de vleugelverdedigers in aanvallend opzicht veel gebruikt, is het belangrijk dat er aan de bal de juiste keuzes worden gemaakt. Die keuzes worden gemakkelijker op het moment dat je óók zonder bal precies weet wat je doet. Dat lukte Götze als geen ander, waardoor hij ook gemakkelijker in de posities kwam die doorslaggevend waren voor het aanvalsspel van PSV. 

Onmisbare schakel 

Daarmee is Götze zowel aan als zonder de bal een onmisbare schakel voor het PSV van Schmidt. Op dit moment missen de Eindhovenaren een speler die op die twee aspecten vrijwel altijd de juiste keuze maakt. Helemaal met de stijl van de Eindhovenaren is dat essentieel, want op het moment dat het team in aanvallende modus staat laat het (bewust) gaten vallen achter de defensie en op het centrale middenveld, waar je als tegenstander gemakkelijk gebruik van kan maken op het moment dat je snelle spelers hebt die ook nog bovengemiddeld kunnen voetballen. 

Daardoor staat Götze niet alleen aan de basis van doelpunten en vloeiende aanvallen van PSV, maar zorgt hij er daarnaast ook nog voor dat de tegenstander minder snel toe kan slaan uit een counter door de juiste keuzes te maken op het moment dat hij in balbezit is. Dat zijn kwaliteiten die je niet zomaar vervangt, waardoor PSV de komende periode nog een zware dobber te verwerken krijgt. Met wedstrijden tegen FC Twente, Ajax en FC Utrecht (en wellicht ook nog Olympiakos in de Europa League) voor de boeg treffen de Eindhovenaren opnieuw veel clubs die gebruik weten te maken van de fouten van de tegenstander.

POLL: PSV is te afhankelijk van Götze

meer over

Vandaag 25 Oktober 2021

  • teaser
  • compact
<strong>Sinisterra en Senesi laten Feyenoord-alarmbellen loeien</strong>

Sinisterra en Senesi laten Feyenoord-alarmbellen loeien

Luis Sinisterra kwam twee jaar geleden als een grote onbekende naar Feyenoord. De rechtsbenige ...

286
<strong>Ajax sloopt geloofwaardigheid Schmidt </strong>

Ajax sloopt geloofwaardigheid Schmidt

Ajax had nog geen twintig minuten nodig om de ingenieuze tactiek van Roger Schmidt het hoofd te ...

919
"Waarom zou je PSV niet in de nek kunnen hijgen?"

"Waarom zou je PSV niet in de nek kunnen hijgen?"

Feyenoord heeft zondagmiddag 'een lekkere, nuttige overwinning' geboekt op het veld van SC Cambuur ...

6
'Mohamed Ihattaren maakt rel compleet'

'Mohamed Ihattaren maakt rel compleet'

Het conflict tussen Sampdoria en Mohamed Ihattaren is verder toegenomen. De Italiaanse club zou al ...

112
'Veronica Inside-fans voelen zich verraden'

'Veronica Inside-fans voelen zich verraden'

De fans van Veronica Inside zijn boos op 'verrader' Thomas van Groningen. De politiek verslaggever ...

117
'Ajax besodemieterd door eigen aanhang'

'Ajax besodemieterd door eigen aanhang'

Ajax is niet te spreken over de actie van het sfeerteam. Voorafgaand aan de topper tegen PSV ...

428
Lof voor Ajax-uitblinker tegen PSV: "Was veruit de beste in de topper"

Lof voor Ajax-uitblinker tegen PSV: "Was veruit de beste in de topper"

Daley Blind was de absolute uitblinker bij de oorwassing van Ajax tegen PSV. Dat stelt Theo Lucius, ...

91
NEC komende thuisduels in lege Goffert: "Kunnen niet anders"

NEC komende thuisduels in lege Goffert: "Kunnen niet anders"

De komende thuiswedstrijden van NEC worden afgewerkt in een leeg stadion. In De Goffert mogen ...

89
AZ en Wijndal in gesprek over langer contract

AZ en Wijndal in gesprek over langer contract

AZ wil dolgraag langer door met Owen Wijndal. De gesprekken over een contractverlenging zijn ...

43
'Naam van Ten Hag valt wederom in Premier League'

'Naam van Ten Hag valt wederom in Premier League'

Erik ten Hag hoort niet bij de topfavorieten om eventueel Ole Gunnar Solskjaer bij Manchester United ...

231
PSV'ers boos over kwetsend Ajax-doek: "De grens wordt doelbewust overschreden"

PSV'ers boos over kwetsend Ajax-doek: "De grens wordt doelbewust overschreden"

Na het ontrollen van een groot spandoek bij Ajax-PSV (5-0) reageerden velen voetbalvolgers al dat ze ...

435
Real-aanvaller was dichtbij Barça-transfer: "Maar ze hebben mij verraden"

Real-aanvaller was dichtbij Barça-transfer: "Maar ze hebben mij verraden"

Vinícius Júnior was zondag in de <i>Clásico </i>bij vlagen ongrijpbaar voor de verdediging van FC ...

97
Opnieuw sneer naar Messi: "Het is nog niet zijn ploeg"

Opnieuw sneer naar Messi: "Het is nog niet zijn ploeg"

Zondagavond is PSG er niet in geslaagd om in de Franse klassieker afstand te nemen van Marseille. ...

84
Straf dreigt voor Marseille na nieuwe ongeregeldheden: "Zijn geen supporters"

Straf dreigt voor Marseille na nieuwe ongeregeldheden: "Zijn geen supporters"

Olympique Marseille zal mogelijk stevig gestraft worden voor de ongeregeldheden zondagavond tegen ...

50
Cryptische uitleg over ontslag Van Bommel: "Redenen die ik niet kan noemen"

Cryptische uitleg over ontslag Van Bommel: "Redenen die ik niet kan noemen"

VfL Wolfsburg-directeur Jörg Schmadtke heeft een dag na het ontslag van Mark van Bommel tekst en ...

333
Opvallend: Nederlands ontslag bij Genk, maar het is niet Van den Brom

Opvallend: Nederlands ontslag bij Genk, maar het is niet Van den Brom

Bij KRC Genk is het crisis. Trainer John van den Brom hoeft echter nog niet vrezen voor een ...

141
'Haaland-horror na vernedering bij Ajax'

'Haaland-horror na vernedering bij Ajax'

Erling Haaland begon vorige week dinsdag in de basis bij Borussia Dortmund, dat in de Champions ...

562

Gisteren 24 Oktober 2021

'Studio Voetbal roept Ajax uit tot kampioen': "Bayern van Nederland"

'Studio Voetbal roept Ajax uit tot kampioen': "Bayern van Nederland"

Het gat tussen Ajax en PSV is zondagavond opgelopen tot vier punten, waar Feyenoord op drie ...

494
Perez hekelt Groningen-fans: "Belachelijk!"

Perez hekelt Groningen-fans: "Belachelijk!"

Kenneth Perez heeft uitgehaald naar de harde kern van FC Groningen. Fans van de 'Trots van het ...

277
"Haller heeft zijn draai gevonden bij Ajax"

"Haller heeft zijn draai gevonden bij Ajax"

Sébastien Haller begint steeds beter te draaien als spits van Ajax. Enkele maanden geleden klonk er ...

302
Solskjaer duidelijk over toekomst na afstraffing

Solskjaer duidelijk over toekomst na afstraffing

Niet alleen in de Eredivisie werd een topwedstrijd zondag met grote cijfers beslist. Liverpool ...

545
Van Hanegem prijst Ajax-ster: "En daarna Ziyech"

Van Hanegem prijst Ajax-ster: "En daarna Ziyech"

Willem van Hanegem is zeer gecharmeerd van Ajax-aanvaller Antony. De oud-international zou de ...

879
Ten Hag pleit voor maatregel na actie Ajax-fans

Ten Hag pleit voor maatregel na actie Ajax-fans

Ajax-trainer Erik ten Hag heeft zondagavond de harde kern op de vingers getikt. Voorafgaand aan de ...

863
Juventus dankt Dumfries, remises Atlético en PSG

Juventus dankt Dumfries, remises Atlético en PSG

De Italiaanse topper tussen Internazionale en Juventus heeft zondagavond geen winnaar opgeleverd. In ...

125
Messi slachtoffer van bizar incident in Le Classique

Messi slachtoffer van bizar incident in Le Classique

Er heeft zich zondagavond een bizar incident voorgedaan in de Franse Ligue 1. Lionel Messi werd ...

254
'Dusan Tadic komt met duidelijk Ajax-statement'

'Dusan Tadic komt met duidelijk Ajax-statement'

Dusan Tadic heeft een krachtig signaal afgegeven na de 5-0 zege van Ajax op PSV. De Servische ...

1428
Ten Hag waarschuwt Ajacied met eis: "Heel snel"

Ten Hag waarschuwt Ajacied met eis: "Heel snel"

Ajax-trainer Erik ten Hag blijft zelfs na de 5-0 overwinning op PSV kritisch. Zo vindt de ...

784
Van Hanegem kraakt PSV: "Weinig mee opgeschoten"

Van Hanegem kraakt PSV: "Weinig mee opgeschoten"

Willem van Hanegem is niet onder de indruk van PSV-trainer Roger Schmidt. Na de 5-0 nederlaag bij ...

315
Arne Slot trekt pikante Ajax-conclusie: "By far"

Arne Slot trekt pikante Ajax-conclusie: "By far"

Arne Slot is nog altijd onder de indruk van Steven Berghuis. Op de persconferentie na de wedstrijd ...

1007
'Rol PSV'er is uitgespeeld na wanprestatie'

'Rol PSV'er is uitgespeeld na wanprestatie'

PSV heeft zondag een pak slaag gekregen op bezoek bij Ajax. Doelman Joël Drommel moest maar liefst ...

393
FC Groningen verslaat AZ na wereldgoal

FC Groningen verslaat AZ na wereldgoal

FC Groningen heeft zondagavond pas de tweede competitiezege van het seizoen behaald. In de eigen ...

112
'Hamstringblessure Frenkie verergert door Clásico'

'Hamstringblessure Frenkie verergert door Clásico'

Er dreigt een nieuwe dreun voor Frenkie de Jong. De bekritiseerde middenvelder van FC Barcelona ...

227