Mario Götze zorgt voor probleem bij PSV

Foto: Mario Götze zorgt voor probleem bij PSV

Mario Götze kende een veelbelovende start bij PSV. De Duitse aanvallende middenvelder moet echter al een paar weken vanaf de zijkant toekijken hoe zijn teamgenoten met moeite het spel op de mat leggen. De balbehendige oud-wereldkampioen is binnen een paar maanden onmisbaar geworden voor het spel van de Eindhovenaren. 

De stunttransfer van Mario Götze naar PSV was aan het einde van de (na)zomerse transferperiode het gesprek van de dag. De oud-wereldkampioen was na teleurstellende dienstverbanden bij Bayern München en Borussia Dortmund toe aan een stabiele omgeving en wilde vooral minuten maken in een eerste elftal en koos, mede door de aanwezigheid van Roger Schmidt, daarom voor een tweejarig contract bij de Eindhovenaren. 

Mario Götze bij PSV

De komst van Götze naar PSV zorgde voor een vloedgolf aan shockreacties in Nederland en omstreken. Nadat de hype eenmaal was uitgestormd en de voetbalfans eenmaal gewend waren geraakt van de oud-wereldkampioen in het shirt van de Eindhovenaren, begon pas door te dringen wat een bijzondere speler de kleine Duitser is. Ondanks dat Götze de afgelopen jaren bij Borussia Dortmund meer in de lappenmand lag dan op het veld stond, was hij het voetballen nog niet verleerd. Aan de hand van Götze zorgde PSV ervoor dat de achterstand op koploper Ajax in de winterstop niet zeven maar één punt was. Desalniettemin sloeg het noodlot opnieuw toe voor de 28-jarige aanvallende middenvelder: in de winterstop raakte Götze geblesseerd aan zijn lies en miste daardoor de belangrijke januari-maand van de Eindhovenaren. 


Zonder Götze bleek PSV een andere ploeg. De Eindhovenaren leden belangrijk puntverlies in de wedstrijden tegen Ajax (2-2), AZ (3-1 verlies) en Feyenoord (3-1 verlies) en moesten daardoor hun titelaspiraties voorlopig weer in de koelkast zetten. Het is nog niet bekend wanneer Götze zijn rentree kan maken voor de ploeg van Schmidt, die de afwezigheid van de Duitse aanvallende middenvelder betreurt en de mindere prestaties van zijn elftal koppelde aan de afwezigheid van de oud-wereldkampioen. “Het mag geen excuus zijn, maar een speler zoals Götze is voor ons niet te vervangen”, zei de trainer tegen het Eindhovens Dagblad. “Tegelijkertijd moeten we ons richten op de spelers die we wel aan boord hebben.” 

Impact met bal

Door de relatief late komst van Götze bij PSV, zijn gebrek aan wedstrijdritme en zijn liesblessure speelde de Duitser nog ‘maar’ acht competitiewedstrijden voor zijn Nederlandse werkgever. Met drie doelpunten en twee assists heeft de kleine aanvallende middenvelder al wel een aardige impact op de productie van de Eindhovenaren. Wanneer Götze in het veld staat, trekt hij dan ook meteen het spel naar zich toe. Gemiddeld geeft de Duitser zo’n 73 passes per negentig minuten, veruit de meeste van alle aanvallend ingestelde spelers van PSV. Dat is ook zijn goed recht: Götze zorgt voor gemiddeld 1,5 kans per negentig minuten (2% van totale passing) waardoor hij ook een speler is die je aan de bal wil hebben. 

Toch zit bij Götze de werkelijke klasse van zijn spel aan de bal niet in de kansen creëren, maar meestal in een stadium daarvoor. Als één van de weinige spelers bij de Eindhovenaren heeft de Duitser het vermogen om de oplossing voor een situatie te vinden voordat hij de bal krijgt aangespeeld. Daardoor is één simpele voetbeweging, meestal een balletje kaatsen of in één keer doorspelen naar een teamgenoot, vaak al genoeg om een PSV-aanval vloeiend te houden en ervoor te zorgen dat het tempo hoog blijft. Zo staat hij per negentig minuten gemiddeld één keer aan de basis van een PSV-aanval. 


Maar ook wanneer Götze de bal aan de voet houdt en zijn tegenstander opzoekt, zorgt hij voor gevaar. De 28-jarige aanvallende middenvelder, die bij PSV over het algemeen als ‘halve nummer tien’ speelt maar ook in de spits zou kunnen voetballen, heeft niet de snelheid van een buitenspeler maar het lukt hem toch om gemiddeld 2,4 acties per negentig minuten succesvol af te ronden (80% van zijn totaal). 

Impact zonder bal

Desalniettemin mist PSV Götzes kunsten zonder bal het meest. De aanvallende middenvelder is constant in beweging en zwerft over het veld op zoek naar vrije ruimtes. Dat de Duitser deze ook met regelmaat vindt, zorgt ervoor dat het aanvalsspel van de Eindhovenaren een onvoorspelbare dynamiek kreeg waar veel defensies in de Eredivsie geen antwoord op hadden. Dat Götze in de competitie in 40% van zijn schotpogingen op de juiste positie stond om te scoren, onderstreept nog maar eens hoe belangrijk hij is met zijn bewegingen zonder bal. 

Vooral in de wedstrijd tegen Feyenoord lukte het de Eindhovenaren niet om in de juiste scoringsposities te komen. Ondanks dat Götze vooral tegen de ‘mindere Goden’ van de Eredivisie speelde, had hij zijn bewegelijkheid en zijn gevoel voor de vrije ruimte in de topwedstrijden van afgelopen maand de kansen van PSV vergroot. Zonder de inbreng van Götze kwam de doorstroom van het verdedigende naar het aanvallende spel van de Eindhovenaren te liggen op de schouders van Pablo Rosario en Ibrahim Sangaré. Het defensieve middenveld van PSV houdt zich in verdedigend opzicht vaak staande, maar maakt in opbouwend/aanvallend vlak vaak kinderlijke fouten waardoor de Eindhovenaren in de problemen komen. 


Helemaal wanneer je als team ‘hoog’ op het veld staat en de vleugelverdedigers in aanvallend opzicht veel gebruikt, is het belangrijk dat er aan de bal de juiste keuzes worden gemaakt. Die keuzes worden gemakkelijker op het moment dat je óók zonder bal precies weet wat je doet. Dat lukte Götze als geen ander, waardoor hij ook gemakkelijker in de posities kwam die doorslaggevend waren voor het aanvalsspel van PSV. 

Onmisbare schakel 

Daarmee is Götze zowel aan als zonder de bal een onmisbare schakel voor het PSV van Schmidt. Op dit moment missen de Eindhovenaren een speler die op die twee aspecten vrijwel altijd de juiste keuze maakt. Helemaal met de stijl van de Eindhovenaren is dat essentieel, want op het moment dat het team in aanvallende modus staat laat het (bewust) gaten vallen achter de defensie en op het centrale middenveld, waar je als tegenstander gemakkelijk gebruik van kan maken op het moment dat je snelle spelers hebt die ook nog bovengemiddeld kunnen voetballen. 

Daardoor staat Götze niet alleen aan de basis van doelpunten en vloeiende aanvallen van PSV, maar zorgt hij er daarnaast ook nog voor dat de tegenstander minder snel toe kan slaan uit een counter door de juiste keuzes te maken op het moment dat hij in balbezit is. Dat zijn kwaliteiten die je niet zomaar vervangt, waardoor PSV de komende periode nog een zware dobber te verwerken krijgt. Met wedstrijden tegen FC Twente, Ajax en FC Utrecht (en wellicht ook nog Olympiakos in de Europa League) voor de boeg treffen de Eindhovenaren opnieuw veel clubs die gebruik weten te maken van de fouten van de tegenstander.

PSV is te afhankelijk van Götze

  • Nee, genoeg andere topspelers
  • Ja, hij is van ander niveau
  • Nee, zo goed is hij nou ook niet
  • Ja, andere spelers ondermaats
1963+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:52
76+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
7+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
51+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
11+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
51+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
17:29
48+
‘Ajax-flop maakt prachtige stap in eigen land’
17:08
31+
Kökcü sluit weer aan bij Benfica na verzoenend gesprek met Schmidt
16:47
150+
Van ‘t Schip schuldig aan blessure Brobbey? “Je weet dat het fout kan gaan”
16:26
30+
Geschorste Tonali krijgt te maken met nieuwe aanklacht
16:05
93+
Messi weet wanneer hij gaat stoppen: “Dan zal ik dat zeker doen”
15:12
1440+
‘Berghuis heeft bestemming al gekozen’
14:14
1304+
‘Ajax is bang voor beslissing Alex Kroes’
14:00
118+
De indrukwekkende cijfers die Lasse Schöne bij Ajax neerzette
13:56
1025+
Withete Koeman krijgt bericht van UEFA
13:52
1825+
‘Ramp voor Daley Blind: nóóit meer’
13:18
774+
Ajax krijgt nú al slecht Klassieker-nieuws
12:35
661+
John van ‘t Schip stopt ermee als Ajax-trainer
12:31
675+
Bizarre actie Dani Alves na ‘Depay-gerucht’
12:27
412+
‘Gigadrama voor Hélène Hendriks’
12:00
112+
Conditie Feyenoord voorkomt rampseizoen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie