Jubilaris Wijnaldum kan succescoach maken of breken

Foto: Jubilaris Wijnaldum kan succescoach maken of breken

Georginio Wijnaldum speelde zondagavond alweer zijn tweehonderdste wedstrijd in de Premier League. De middenvelder maakt, op de degradatie van Newcastle United na, succesvolle jaren mee in Engeland, met onder meer het winnen van de Champions League én Premier League. Het zijn prijzen waar menig kind van droomt. De Nederlander is echter nog altijd hongerig en op zoek naar meer prijzen om in zijn prijzenkast te plaatsen.

Wijnaldum was in 2015 als een kind zo blij toen hij naar Newcastle United verkaste. De Rotterdammer ontwikkelde zich in de jeugdafdeling van Feyenoord, waar hij ook zijn debuut in de Eredivisie maakte. In 2011 maakte hij vervolgens de gevoelige overstap naar PSV. Feyenoord was op dat moment in mindere vorm, terwijl de Eindhovenaren vol voor het kampioenschap gingen. Het duurde echter tot het seizoen 2014/2015 voordat Wijnaldum, als aanvoerder, voor het eerst de kampioenschaal boven zijn hoofd mocht houden. Het was direct zijn laatste actie voor de club.


De op dat moment 24-jarige Wijnaldum was klaar voor een nieuwe stap in zijn carrière, die hij vond bij Newcastle United. Ook de vereniging reageerde met positivisme. Zo vertelde hoofdcoach Steve McClaren destijds op het clubkanaal: “Hij heeft veel energie en een geweldig tempo in zijn spel. Hij is zeer vaardig, maar kan ook box-to-box spelen en, belangrijker nog, hij kan doelpunten maken. Hij heeft de juiste leeftijd en de juiste vorm voor Newcastle. Hij is ook een leider en dat zal je zien. Hij is iemand die altijd de bal wil, ermee kan omgaan en zo’n karakter hebben we nodig in het team.”

Degradatie



De transfer van Wijnaldum vond op hetzelfde moment plaats als de overstap van Memphis Depay naar Manchester United. Waar de aanvaller onder de vleugels van Louis van Gaal grootse moeite had om aan te haken bij het niveau van de Premier League, leek Wijnaldum in zijn aanpassingsvermogen op een kameleon. Direct in zijn eerste seizoen nam hij de leiding bij Newcastle United en was hij onmisbaar voor het team. Wijnaldum speelde alle competitiewedstrijden: hij had 36 maal een basisplaats, terwijl hij tweemaal als invaller belangrijk was.

Hoewel zijn ploeg dat seizoen onderaan de ranglijst bungelde, had het geen effect op de prestaties van Wijnaldum. De Nederlander hield zijn rug recht en bleef zichzelf ontwikkelen, met assists en doelpunten als gevolg. Met elf doelpunten en vijf assists deed hij alles eraan om zijn teamgenoten van dienst te zijn. Helaas mocht het niet leiden tot een mooie teamprestatie, want Newcastle United slaagde niet erin om aan het einde van de rit voldoende punten binnen te hebben voor lijfsbehoud. Daardoor degradeerden de Engelsen naar de Championship.


Wijnaldum had het desondanks goed naar zijn zin, vertelde hij in maart 2016 aan RTV Rijnmond: “Ik wist dat het moeilijk kon worden, omdat ze vorig seizoen een moeilijk jaar hadden. Aan het begin van het seizoen sprak ik met de trainer en ze hadden een mooi verhaal. Ik maakte de keuze dan ook met vertrouwen, en daarvan heb ik vooralsnog geen spijt.” Na de degradatie en interesse van Liverpool was zijn keuze echter snel gemaakt. Voor bijna 30 miljoen euro maakte Wijnaldum in de zomer van 2016 de overstap naar de Engelse topclub.

Successtap



Bij Liverpool kwam Wijnaldum terecht bij een club in opbouw. In oktober 2015 ontsloeg het clubbestuur Bredan Rodgers en stelde het Jürgen Klopp als vervanger aan. Onder de nieuwe hoofdcoach had Liverpool weer torenhoge ambities om waar te maken. Wijnaldum was dan ook extra blij dat hij van het nieuwe Liverpool deel mocht uitmaken. “Ik ben heel blij dat ik voor zo’n grote club met zo’n grote historie kan gaan spelen. Ik kijk ernaar uit om op Anfield te spelen en veel goals te maken. Ik wil jullie trots maken”, reageerde hij op de clubwebsite.

Wijnaldum paste direct uitstekend in het voetbalspel dat Klopp graag speelt. Bij zijn vorige club Borussia Dortmund liet de hoofdcoach al zien graag nieuwerwets countervoetbal te spelen, met veel druk naar voren. Met Wijnaldum als afjager ging Liverpool, dat in het seizoen 2015/2016 slechts de achtste plaats in de Premier League behaalde, van start. De aanvallende middenvelder speelde in zijn eerste seizoen maar liefst 36 competitiewedstrijd, waarvan 33 duels in het basisteam. Daarmee was hij direct een van de leiders van het nieuwe Liverpool.

Klopp gaf Wijnaldum bepaald geen eenvoudige klus mee, want direct in het eerste seizoen was hij de afjager van het elftal. Dat betekende dat hij op het ene moment ver op eigen speelhelft stond, terwijl hij een halve minuut later in het strafschopgebied van de tegenstander moest opduiken. “Wat wij nu doen, past ons omdat we zoveel energie in ons spel leggen”, vertelde Wijnaldum tegenover Trouw. “Voor mij is dit goed. Ik ben een sterke jongen. Je moet er wel voor trainen. Ik denk dat het geen kwaad kan. Het maakt je beter, sterker als speler, en het maakt het makkelijker voor je.”

Hoofdprijzen



Evenals andere succesteams heeft het vaak tijd nodig, voordat de hoofdprijzen in de wacht worden gesleept. Voor Liverpool waren dat de seizoenen 2018/2019 en 2019/2020. Waar de club in het eerstgenoemde seizoen de Champions League won, en met maar liefst 97 punten een punt te kort kwam om de landstitel te veroveren, slaagde de ploeg van Klopp het seizoen erop wél erin om de Premier League-titel in de wacht te slepen. De rol van Wijnaldum was in die twee seizoenen niet te onderschatten, vooral met doelpunten die hij op de juiste momenten maakte.


Ook dit seizoen is Wijnaldum weer volledig gefocust bezig. De middenvelder, die vóór zijn tweehonderdste wedstrijd van een journalist moest horen dat hij een jubileumduel speelde, is voor zijn ploeg belangrijk op de juiste momenten. Zijn trainer is een groot fan van hem: “Hij heeft altijd goed gespeeld voor ons, daarom heeft hij zoveel wedstrijden gespeeld”, reageerde Klopp op een persconferentie in november. “Ik kan me niet zo veel slechte wedstrijden voor de geest halen, om eerlijk te zijn. En Gini heeft voor ons op vele verschillende posities gespeeld.”

De woorden van Klopp zijn goed te begrijpen. De afgelopen seizoenen stonden Sadio Mané en Mohamed Salah bovenal op de voorgrond. Engelse media brachten hen dan ook in verband met een vertrek naar een Spaanse topclub. Opvallenderwijs kwam Wijnaldum een stuk minder voor in die geruchten, terwijl hij onder Klopp juist een van de belangrijkste spelers is. Zonder Wijnaldum lukt het Liverpool een stuk moeilijker om, in trainerstaal gesproken, ‘hoog’ de bal te veroveren en op deze wijze sneller bij het doel van de tegenstander te komen.

Klopp moet daarom hopen dat de inmiddels 30-jarige Wijnaldum de komende jaren bij Liverpool blijft, al is de kans eveneens aanwezig dat hij komende zomer vertrekt. Wijnaldum beschikt over een aflopend contract en kan over een half jaar dan ook bepalen waar zijn toekomst ligt. Het Barcelona van Ronald Koeman passeerde al regelmatig de revue, maar de vraag is of Wijnaldum niet gewoon beter zit bij de Engelse topclub. Daar kon hij de afgelopen jaren in zijn kracht spelen én heeft hij een trainer die Wijnaldum volkomen terecht waardeert voor zijn verrichtingen.

Gaat Wijnaldum Liverpool komende zomer verlaten?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
201+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:28
52+
Tom Egbers keert terug bij de NOS
12:17
11+
‘Kökcü neemt bij Benfica belangrijk besluit’
12:00
13+
Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen
11:57
18+
Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’
11:52
56+
NEC-supporters furieus na Vitesse-besluit: “Zware competitievervalsing”
11:37
10+
‘Rolmodel’ Henderson oogst lof: “Heb heel goede band met hem”
11:28
11+
5 Nederlanders bereiken halve finale Champions League
11:22
160+
Heeft Ajax nieuwe Frenkie de Jong?
11:07
34+
Oud-Vitessenaar uit zorgen: “Hoort niet zo laag te spelen”
10:50
39+
EK-bierwaarschuwing: “1 april-grap?”
10:35
605+
‘Alfred Schreuder blokkeert Ajax-overgang’
10:20
181+
‘Ajax-zomertransfer: 27 miljoen’
10:17
75+
Smakelijke FC Utrecht-onthulling over Ten Hag: “Iedereen werd gek van hem”
10:00
126+
Oud-Feyenoorders investeren in Mexico in carrière en portemonnee
09:56
49+
NEC-aanhang hoort Vitesse-tegenvaller
09:48
622+
‘Berghuis-transfer voor fooi’
09:41
28+
Jong PSV-trainer kondigt vertrek aan: “Tijd voor een volgende stap”
09:25
4944+
‘Van der Gijp op non-actief bij Vandaag Inside’
09:11
210+
Valentijn Driessen velt oordeel over Brenet-besluit FC Twente
08:55
354+
‘Mislintat-alarmbellen gaan af bij Ajax’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie