Ajax-nieuweling worstelt met verwachtingspatroon

Foto: Ajax-nieuweling worstelt met verwachtingspatroon

Sébastien Haller heeft zijn eerste maand als speler van Ajax achter de rug. De Amsterdammers betaalden maar liefst 22,5 miljoen euro voor de doelpuntenmaker, waardoor het verwachtingspatroon bij de Ajax-supporters torenhoog lag. De supermaand januari gaf Haller direct de mogelijkheid om zichzelf te bewijzen voor zijn nieuwe fans. Met twee doelpunten en vier assists in zes wedstrijden (vijfmaal als basisspeler en eenmaal als invaller) liet hij duidelijk van zich horen, al kan hij de komende maanden nog genoeg stappen voorwaarts zetten.

De spitspositie van Ajax is sinds jaar en dag een positie om discussie over te voeren. Bij weinig andere clubs ligt het verwachtingspatroon van de centrumaanvaller zo hoog als bij Ajax. Een spits van Ajax moet allereerst makkelijk scoren. Aangezien de club veel in het strafschopgebied van de tegenstander loopt, moet dat bij Ajax wel goedkomen. Daarnaast moet een spits in staat zijn om mee te voetballen en goed positiespel te kunnen spelen. Tot slot moet hij ook nog eens in staat zijn om de bal met zijn lichaamskracht bij zich te houden.


De benodigde kwaliteiten klinken bijna onmenselijk in de voetballerij. Elke spits heeft simpelweg zijn eigen kwaliteiten en kan niet alles in huis hebben. Wesley Sonck, Markus Rosenberg, Mounir El Hamdaoui en Kolbeinn Sigthórsson: allemaal liepen ze deze eeuw op hun eigen manier in Amsterdam tegen de muur op. Aan inzet lag het bij de spelers vaak niet, puur op basis van de kwaliteiten haalde de club vaak weer een vervanger. Hoewel Haller alle kwaliteiten heeft om een revelatie te zijn, zegt dat niet direct dat hij bij Ajax op zijn plek zit.

Toppers

De reden van de komst van Haller is duidelijk: Ajax wil dit seizoen per sé kampioen van Nederland worden. De aanvaller moet hét discussiepunt van de eerste seizoen voorlopig wegnemen. In de eerste wedstrijd na de winterstop, in eigen huis tegen PSV, mocht Haller bij een 1-2 achterstand na de pauze invallen. De Ivoriaan drukte direct zijn stempel op de wedstrijd. De Eindhovenaren kregen nauwelijks grip op de fysiek sterke Haller en de 1.90 meter lange aanvaller bleek ook nog eens veel sneller dan zijn directe tegenstanders. Succesvolle weken leken dan ook gegarandeerd.

Een paar dagen later mocht hij vanaf de aftrap aantreden, op bezoek bij FC Twente. Antony bleek inmiddels door te hebben waar een van de grootste krachten van Haller ligt: in de lucht. De Braziliaan zorgde voor een afgemeten voorzet op het hoofd van de spits, die koelbloedig raak kopte. In de blessuretijd van de tweede helft legde hij de bal neer bij Klaas-Jan Huntelaar die raakschoot. Half januari speelde Haller vervolgens de Klassieker tegen Feyenoord, waarin de ervaren kracht zorgde voor een assist op Ryan Gravenberch en daarmee een rol speelde in het enige doelpunt van de wedstrijd.


Op bezoek bij Fortuna Sittard was Haller eveneens aanwezig. De aanvaller zorgde voor dreiging in het strafschopgebied van de Limburgers en zorgde bovendien voor het winnende doelpunt. Na een aanval vanaf André Onana kwam de bal aan de linkerkant van het speelveld terecht. Haller maakte een loopactie naar de eerste paal en kreeg een lage, afgemeten voorzet. Hij kwam vervolgens voor zijn tegenstander en gleed de bal zo in de korte hoek het doel in. Daarmee maakte hij een échte spitsengoal waar Ajax naar op zoek was.

Kritiek

Het is echter zeker niet alleen maar rozengeur en maneschijn in Amsterdam. Haller heeft namelijk nog voldoende onderdelen waarin hij flink kan verbeteren. Onder meer zijn koelbloedigheid laat nog te wensen over. Zo kwam hij in de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard één-op-één te staan met Yanick van Osch. In plaats van dat Haller de bal koelbloedig langs de doelverdediger schoof en zo de 0-1 op het scorebord zette, probeerde hij deze over de keeper heen te krijgen. De bal kwam niet ver genoeg van de grond, waardoor Van Osch de poging eenvoudig kon pareren.

Ook in de uitwedstrijd tegen AZ stond Haller, onder meer bij hoekschoppen, verschillende keren bijna op de doellijn om de bal in het doel te werken. Haller was in dit duel wederom niet scherp genoeg om op tijd te reageren, waarna de verdediging van de Alkmaarders goed in staat waren om de bal uit het strafschopgebied te krijgen. Tien minuten voor tijd kreeg hij wederom een grote mogelijkheid om Marco Bizot te verschalken. Opnieuw was hij te wild in zijn poging en kon de Oranje-international eenvoudig voor de bal springen om deze te pakken.

Het is geheel in tegenstelling tot wat Hans van de Haar bij de komst van Haller aan het Algemeen Dagblad vertelde: “Hij is een moordenaar in de zestien. Huntelaar had dat ook. Dat is iets dat heel moeilijk aan te leren is. Eén van de twee doelpogingen tussen de palen krijgen: met dat instinct moet je geboren zijn. Dat zijn echt goeie spitsen. Haller is een soort Franse Huntelaar, maar dan met meer power. Daardoor kan hij in het vlotte spel van Ajax prima als kapstok fungeren en zie ik hem er ook gemakkelijk twintig plus inleggen.”

Eenheid

Voorlopig moet Haller zijn draai nog vinden, maar dat heeft zéker niet alleen maar met de topaankoop te maken. Zijn teamgenoten hebben zijn specifieke kwaliteiten (lengte, kracht, scorend vermogen en voetballend inzicht) simpelweg nog niet volledig gevonden. Tijdens wedstrijden waarin Haller in actie komt, vinden zijn medespelers hem nog te vaak niet. Zo moet je een speler op snelheid altijd een pass in de loop geven en niet achter de man, aangezien hij dan moet inhouden. Ook hoge ballen kunnen vaker voor het doel komen, zodat Haller met zijn hoofd gevaarlijk kan zijn.


Ook de creatieve spelers om hem heen moeten nog met Haller leren samenwerken. Vleugelspelers Tadic en Antony worstelen regelmatig met de onderlinge afstemming. De twee aanvallers hebben de neiging om regelmatig naar binnen te komen, waar het al druk zat is met Haller en Klaassen in het strafschopgebied. Daardoor lopen beide spelers nog te vaak de ruimtes dicht voor Haller, die het dan dermate druk om zich heen heeft dat de tegenstander de bal voor zijn voeten wegtrapt. Een betere onderlinge afstemming zou dan ook wonderen doen.

Het positieve nieuws voor Ajax is dat het momenteel al niet slecht gaat, laat staan als het aanvalstrio daadwerkelijk gaat draaien. Dat zag ook Willem van Hanegem, bleek in zijn column in het Algemeen Dagblad. De Feyenoorder verwachtte dan wel meer van Haller, maar heeft de overtuiging dat hij het beste nog niet liet zien. “Haller is een prima speler en hij heeft zeker zijn inbreng”, stelt Van Hanegem. “Toch had ik het idee dat hij nog meer zijn stempel op Ajax zou gaan drukken. Als dat straks ook nog gebeurt, is de competitie snel beslist.”

Vooralsnog mag Haller met zijn huidige statistieken niet ontevreden zijn. Aangezien Ajax de komende weken weer mindere clubs treft, is de kans groter dat hij zijn gemiddelden verder kan opschroeven. Eind februari staat voor Ajax vervolgens het tweeluik met OSC Lille op het programma. Het is voor Haller een perfect moment om zijn meerwaarde op een Europees podium te laten zien. Ajax is dichtbij de vijfendertigste landstitel, tijd dus om ook het vizier te richten op Europees succes. Dan kan Haller volgend seizoen in de Champions League nieuwe ervaringen opdoen.

Gaat Sébastien Haller bij Ajax slagen?

  • Ja, hij is de ideale spits
  • Nee, hij gaat het niet redden
526+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie