‘Ajax bepleit dat Nouri nooit meer de oude was geworden’

Foto: ‘Ajax bepleit dat Nouri nooit meer de oude was geworden’

Ajax wacht binnenkort een van de meest vervelende zaken uit de clubgeschiedenis. De Amsterdamse club komt in een arbitragezaak tegenover de familie van Abdelhak Nouri te staan.

Nouri kreeg in de zomer van 2017 een hartstilstand en hield daar ernstige hersenschade aan over. Ajax heeft schuld erkend en een deel van de kosten op zich genomen, maar beide partijen zijn het niet eens geworden over een schadevergoeding. Om die reden zal er op verzoek van de familie binnenkort een zaak dienen bij de arbitragecommissie van de KNVB.

Het NRC weet: “De Amsterdammer woont in een aangepast huis in de buurt van zijn familie, hij heeft 24 uur per dag zorg nodig. Simpel gezegd is Ajax de verantwoordelijke in het verhaal. Wat de vraag opwerpt hoeveel Ajax zou moeten compenseren voor de schade die door het handelen van de clubarts is geleden. Een miljoen, enkele miljoenen, of tientallen? Daarover zijn de juristen het niet eens geworden.”

“Let wel: het gaat hierbij niet om de eventuele zorgkosten voor Nouri. Die worden door de verzekering gedekt. Net zoals dat gold voor zijn salaris. Na een ongeluk nemen verzekeraars gemiddeld na een halfjaar het loon voor hun rekening. Bij Nouri ging dat in zijn laatste contractjaar om een bedrag tussen de vier en vijf ton. Ook bleef Ajax tot die tijd een leaseauto beschikbaar stellen en nam het naar verluidt meerdere kosten voor zijn rekening”, zo vervolgt de krant.

Nu staat de compensatie voor het ‘verlies aan arbeidsvermogen’ centraal. “Ajax zal pleiten dat Nouri door zijn hartstilstand sowieso nooit meer de oude was geworden. De vergelijking met Daley Blind zou daarbij mank gaan. Blind werd duizelig in een duel met Valencia, naar later bleek vanwege een ontstoken hartspier. Daarom draagt hij nu een defibrillator. Blind ging echter zelf zitten en besloot weer door te gaan. Nouri was vrijwel meteen buiten bewustzijn. Vanuit Ajax zal vermoedelijk ook worden verwezen naar de eerder geconstateerde hartafwijking bij Nouri.”

Ajax had de zaak eigenlijk al willen afhandelen, juist vanwege de mentale impact en de imagoschade. “Dat steekt, ook bij de verantwoordelijke directieleden. Toch is het verschil tussen het geëiste bedrag en de schadevergoeding die Ajax voor ogen heeft dermate groot dat de club zich noodgedwongen neerlegt bij de reputatieschade die voortvloeit uit de arbitragezaak. Ajax is genoteerd aan de beurs. Ruimhartigheid, hoe pijnlijk ook, wordt begrensd door verantwoordelijkheid jegens aandeelhouders. Algemeen directeur Edwin van der Sar kan kortom niet zomaar tien miljoen euro neerleggen, ook al zou hij die neiging kunnen hebben”, aldus het NRC.

Moet Ajax een gigantisch bedrag betalen aan de familie?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, dat denk ik niet
546+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie